Ingrediëntenlijst
  • Voor de opgeklopte slagroom
  • 250 ml slagroom
  • 30 gr suiker
  • 1 zakje slagroomversteviger (optioneel)

Opgeklopte slagroom kun je op ontzettend veel verschillende manieren gebruiken. Op koffie of warme chocolademelk, verwerkt in een mousse of ander dessert of als onderdeel van gebak: de mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt natuurlijk kant-en-klare slagroom kopen in een spuitbus, maar zelfgemaakte slagroom is zoveel lekkerder.

Zelf slagroom kloppen is een koud kunstje als je weet waar je op moet letten. Probeer mijn recept voor opgeklopte slagroom en maak gebruik van de tips die ik in dit artikel noem. Zo klop je in het vervolg altijd je slagroom op met een goed resultaat.

De beste room voor een perfecte en stevige slagroom

Voor de beste zelfgemaakte slagroom is een goede voorbereiding cruciaal. Zorg dat je een slagroom gebruikt met een hoog vetpercentage. Het beste is slagroom met een hoog vetpercentage (35-40%). In de supermarkt kun je vaak tot 35% kopen, bij de groothandel en bij boerderijwinkels vind je soms slagroom met een vetpercentage van 40%. Maar geen zorgen, je kan ook heel goed stevige slagroom maken met de room uit de supermarkt.

Moet ik slagroom koud kloppen of op kamertemperatuur?

Als je slagroom gaat opkloppen, wil je dat de room koud is. Slagroom kloppen op kamertemperatuur is geen succes. Dit komt omdat het vet in de slagroom dan te zacht is. Heb je de slagroom net gekocht? Leg de room dan eerst even in de koelkast, tot het koud genoeg is om stijf te kloppen. 

Tip: gebruik niet alleen koude room, maar zorg ook dat de kom en garde(s) goed koud zijn.

Opgeklopte slagroom maken met een smaakje

Wil je smaakmakers toevoegen aan de slagroom? Voeg deze dan toe als de slagroom bijna klaar is. Denk daarbij aan vanille-extract (of vanillemerg), specerijen als kaneel of anijs, siropen, jam en wat je nog meer lekker lijkt.

Hoeveel suiker of poedersuiker gebruik ik op 250 ml slagroom?

In dit recept gebruik ik 30 gram suiker op 250 ml slagroom. Gebruik je liever poedersuiker in plaats van suiker? De verhouding suiker-room blijft dan hetzelfde (30 gram poedersuiker op 250 ml slagroom).

Bereiding: slagroom kloppen

Doe de slagroom, suiker en eventueel de slagroomversteviger in de kom en klop deze op. Begin rustig, vooral als je met een elektrische mixer klopt. Als je de mixer gelijk al hoger zet, wordt de slagroom minder luchtig. Klop door tot de slagroom stijf is en pieken heeft. De slagroom is stevig genoeg als de pieken rechtop blijven staan wanneer je de garde eruit haalt.

Tip: klop niet te lang door. Als je namelijk te lang doorklopt, ben je geen slagroom meer aan het maken maar (zoete) boter!

Lobbige slagroom maken voor mousse

Voor een mousse klop je de slagroom niet helemaal stijf, maar tot yoghurtdikte. Dit wordt lobbige slagroom genoemd. De slagroom is op heel luchtig en kan makkelijk gemengd worden met de andere onderdelen van de mousse.

Slagroom steviger maken

Wil je de slagroom op een taart of in een soes spuiten? Dan wil je dat de slagroom lang stevig blijft en niet inzakt na verloop van tijd. Voor een extra stevige slagroom kun je een zakje slagroomversteviger gebruiken. In de supermarkt vind je zakjes slagroomversteviger onder de naam Klopfix. Dit zorgt ervoor dat de slagroom minder snel terugloopt en dus zijn vorm en luchtigheid behoudt. Een slagroomversteviger gebruiken is vooral handig als je slagroom niet direct wilt gebruiken.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (27)
peter van dijk 2022-10-17 14:08:24

ik heb bij een bakker gewerkt en die maakte slagroom voor de moorkoppen en ander gebak door vlg. mij (lang geleden) suiker water er door te vermengen! kan dit of heb ik iets anders gezien?

Beantwoorden
PE
Rutger 2022-10-26 16:01:05

Dat zou ik niet doen, door het water wordt de slagroom minder vet waardoor het lastiger is om 'm mooi stijf te kloppen.

Beantwoorden
Marion 2022-06-06 11:31:00

Ik zet mijn mixkom in de vriezer.
Goed koud en je moet wel meteen mixen om ijsvorming te voorkomen.
Ik mix de slagroom met een beetje likeur, heerlijk in en op de taarten.

Beantwoorden
MA
Aga van Nuland 2022-04-13 09:53:46

Hoeveel volume geeft opgeklopte slagroom t.o.v ongeklopte slagroom.

Beantwoorden
AG
Rutger 2022-04-13 14:16:32

De exacte verhouding weet ik niet.

Beantwoorden
Ellie 2021-12-25 20:11:47

Kan ik slagroom ook zelf maken van room met??. Ik zoek me hier in Frankrijk suf naar iets wat op échte slagroom lijkt maar heb t nog niet gevonden.
Wat moet er aan room worden toegevoegd om er slagroom van te maken..

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-12-27 14:02:25

Door room op te kloppen met suiker heb je slagroom. Gewoon een goede vette room (35-40 % vet) gebruiken.

Beantwoorden
Julie 2022-06-06 16:41:39

In Frankrijk vind je van La Laiterie Montaigu "Crème pour Professionnel"
Of Crème Fraîche liquide merk Alsace Lait.
Merk -Helior "Crème Entière UHT professionnelle 35% pour pâtisserie".

Beantwoorden
JU
Hans 2022-08-29 18:34:57

In Frankrijk heet het chantilli

Beantwoorden
HA
Jan 2021-12-25 12:40:23

De slagroom met het vet percentage is verkrijgbaar bij de Aldi

Beantwoorden
JA
Jacquy 2022-01-02 17:11:11

In Delhaize hebben ze ook room in de koeling van 40% vet om slagroom te maken.

Beantwoorden
JA
Vero 2022-02-05 13:28:48

Die van Inex is de beste, is 40 %, lukt altijd

Beantwoorden
VE
De smedt 2021-11-01 09:58:28

Wat is het verschil tussen gewoon bloem en zelfrijdende bloem .
De koks zeggen altijd doe de bloem erin maar zeggen niet of gewoon bloem is of zelfrijdende bloem bij gebakjes.

Beantwoorden
DE
Rutger 2021-11-10 08:45:44

Hoi! Het verschil lees je hier: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/bloem-met-bakpoeder-of-zelfrijzend-bakmeel/

Beantwoorden
Rutger 2021-10-19 11:30:42

Is het ook een optie om kruidnoten (vermaald) of koek kruiden als smaakmaker toe te voegen aan de slagroom? En in welke hoeveelheden dan toe te voegen? Naar verwachting er dan doorheen als slagroom bijna is opgeklopt? (dit naar aanleiding van decembermaand)

Beantwoorden
RU
Rutger 2021-10-24 12:57:28

Hoi. Het kan, maar houdt er wel rekening mee dat de room iets minder glad van structuur wordt. Ik heb het bijvoorbeeld hier gedaan: https://rutgerbakt.nl/alle-recepten/karamelmousse-met-specerijenroom/

Beantwoorden
Jolanda 2021-10-05 10:59:40

vraagje, hoeveel poedersuiker op 250 ml slagroom, ik doe altijd 30 gr gewone suiker op 250 ml slagroom

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-10-13 10:56:41

Voor poedersuiker is dat exact hetzelfde.

Beantwoorden
Martin 2022-01-31 00:17:06

Poedersuiker is fijn (tot poeder!) gemalen suiker. Dus gelijk gewicht aanhouden.

Beantwoorden
MA
Hgm leemhuis 2021-09-08 10:06:05

Mijn dochter heeft gisteravond tot 3 keer nieuwe slagroom moeten halen omdat het elke keer ging schiften. Hoe kan dat en hoe kan zij het beste doen om dat probleem te voorkomen.

Beantwoorden
HG
willem smith 2021-09-10 12:59:13

omdraaien: je dochter klopt, jij haalt nieuwe…

Beantwoorden
WI
Rutger 2021-09-13 08:00:43

Heb je te lang doorgeklopt? Of was de slagroom te warm?

Beantwoorden
Alina 2021-08-25 11:34:48

Bij de bakker is het vaak mooi wit zelf vaak altijd wat gelig. Hoe komt dit?

Beantwoorden
AL
Rutger 2021-09-13 09:21:21

Dat ligt ook aan de soort room die je gebruikt, daar kun je niet heel veel aan veranderen.

Beantwoorden
Miriam 2021-08-24 22:41:19

Ik zou heel graag weten of er een vervanging is van klopvast e.d. Ik woon in Amerika en houd niet van alle mierzoete frostings, maar kan dat hier niet kopen. Hoe houd ik dan mijn slagroom mooi stijf?

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-09-13 09:23:03

Je kunt ook wat mascarpone aan de slagroom toevoegen, deze wordt dan iets vetter en steviger.

Beantwoorden
Rianti 2022-11-04 21:02:23

Vraagje: moet je dan de slagroom aanvetten vorig na het stijfkloppen?
Groetjes Rianti

Beantwoorden
RI
Rutger 2022-11-19 09:38:24

Je kunt de mascarpone zowel aan het begin toevoegen of pas door de room kloppen als deze opgeklopt is.

Beantwoorden
Cl 2021-07-14 13:36:18

Is 200 ml ongeklopte slagroom gelijk aan 200 ml geklopte kant en klare slagroom. Die je in de winkel koopt. Het is voor een kwarktaart. Vast dank voor het antwoord.

Beantwoorden
CL
Rutger 2021-07-21 14:09:33

Nee dat is niet hetzelfde. Je kunt dan (ongeveer) 200 gram van de opgeklopte slagroom gebruiken.

Beantwoorden
Radia 2021-02-10 13:41:14

Hi Rutger, kan ik ook wat crème fraich door de slagroom doen?

Beantwoorden
RA
Rutger 2021-02-15 14:03:39

Dat heb ik zelf nog nooit gedaan. Het zal dan wel iets minder stevig worden denk ik.

Beantwoorden
hans 2020-10-02 10:10:49

poedersuiker moet je gebruiken om slagroom te maken.

Beantwoorden
HA
Rutger 2020-10-04 11:30:48

Je kunt poedersuiker gebruiken, maar met gewone suiker gaat het net zo goed.

Beantwoorden
Kees 2019-03-07 17:01:59

Ik heb de tip gekregen om mascarpone aan de slagroom toe te voegen,
voor iedere 100 gram om dan 40 gram mascarpone toe te voegen,
sindsdien heb ik een echte stevige slagroom die zich goed laat verwerken.

Beantwoorden
KE
Rutger 2019-03-11 17:34:36

Dat is inderdaad een goed manier om een extra rijke en stevige slagroom te maken.

Beantwoorden
MeMiek 2022-06-04 15:46:25

Dank voor de tip! Versteviger geeft toch een iets andere structuur en ik vind dat niet zo lekker.

Beantwoorden
ME
Anna 2022-06-25 08:57:53

Voeg je mascarpone helemaal aan het begin? Of als de slagroom al opgeklopt is?

Beantwoorden
AN
Johan 2022-08-03 18:59:13

Aan het begin, dan wordt het mooi egaal opgenomen

Beantwoorden
JO
Pinkipuf 2018-10-16 11:37:38

hoii
even een vraag, de hoeveel heid lageroom wat hieruit komt hoeveel is dat ongeveer?

Beantwoorden
PI
Rutger 2018-10-22 11:11:32

Dat heb ik niet gemeten, maar het gewicht blijft hetzelfde natuurlijk.

Beantwoorden
pinkipuf 2018-10-25 15:33:49

ongeveer voor 25 personen

Beantwoorden
PI
Rutger 2018-10-28 23:38:38

Waar ga je het bij serveren? Bij appeltaart bijvoorbeeld? Dan zou ik 3-4 keer het recept nemen.

Beantwoorden
Philip 2018-08-28 21:20:14

Slagroom kun je ook goed stevig maken door (eventueel gedeeltelijk) poedersuiker te gebruiken. Dat doe ik zelf altijd. Aan klopfix vonden wij een bijsmaak zitten.

Beantwoorden
PH
Marieke 2018-06-30 16:11:50

Ik gebruik een Philips mixer met metalen gardes en een metalen kom. Ik krijg steeds grijze puntjes in de slagroom. Ik vraag me af hoe dat komt? Hoe kan ik dit voorkomen? Ontstaan de grijze puntjes doordat metaal over metaal schuurt? Moet ik mijn mixer verdenken dat daar iets uit valt?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-07-09 08:04:17

Dat klinkt niet heel lekker, of gezond. Ik weet niet precies waar het van komt, maar ik zou het niet opeten. Wellicht dat er inderdaad stukjes van de kom of gardes afgaan.

Beantwoorden
Court 2021-03-12 12:44:59

Dan lekt de mixer olie

Beantwoorden
CO
Tessa Grool 2022-06-06 11:44:40

Kan voorkomen als je ze in de vaatwasser doet, is soms een bepaalde reactie tussen metaal en vaatwasmiddel. Beter met de ha d afwassen. Ik heb dat ook gehad

Beantwoorden
TE
Isa 2018-05-02 10:09:12

Waar kan je slagroom versteviger vinden?

PS: de kookbijbel is echt fantastisch!

Beantwoorden
IS
Rutger 2018-05-07 11:57:46

In bijna elke supermarkt vind je het in het bakschap. Het heet klopfix.

Beantwoorden
Anja 2018-04-25 21:17:42

Ga het proberen. Het maakt niet uit of ik de handmixer of de standmixer gebruik. Het lijkt er op of alleen de slagroom daar waar het breedste deel van de garde komt stijf wordt. Dus misschien is het inderdaad een oplossing om het onderste uit de kom wat naar boven te halen.

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-04-29 17:36:29

Het blijft wel raar. Is je slagroom goed koud (uit de koelkast). En heb je al eens een ander merk geprobeerd?

Beantwoorden
Anja 2018-04-15 20:21:06

Hoi Rutger. Als ik slagroom klop heb ik altijd hetzelfde probleem. Op het oog lijkt de slagroom mooi stevig, zodra ik echter de slagroom over doe in een spuitzak blijkt dat alleen de bovenste laag stevig genoeg is. De slagroom onderin de kom is wel dikker geworden, maar niet stevig genoeg om toeven te spuiten. Weet jij hoe dat kan? Ik los het meestal maar op door eerst de bovenste laag in de spuitzak te scheppen, en dan de rest nog even door te mixen, of op het laatst nog even met de handgarde te mixen, maar ik zou graag willen weten hoe dit komt. Als op bijv. youtube filmpjes kijk is de slagroom wel in 1x goed.

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-04-25 17:55:17

Waarmee mix je het? Wellicht helpt het om de room tijdens het opkloppen een paar keer door te spatelen.

Beantwoorden
Susanna 2017-12-22 09:27:23

Vraagje als ik 250 ml opgeklopte slagroom moet gebruiken ,hoeveel ongeklopte slagroom is dit dan??
Is dit hetzelfde ?

Beantwoorden
SU
Rutger 2017-12-22 16:50:39

Hoi. Goede vraag! Voor welk recept ga je het gebruiken? Bij de hoeveelheden slagroom die ik altijd geef ga ik uit van ongeklopte slagroom in milliliters.

Beantwoorden
Lotte 2017-11-25 16:23:48

Hoi Rutger, hoe voorkom ik klontjes als ik klopfix gebruik?

Beantwoorden
LO
Rutger 2017-11-27 07:45:44

Als je de klopfix geleidelijk tijdens het kloppen toevoegt zou je geen last van klontjes moeten hebben.

Beantwoorden
Wilma 2016-07-19 19:11:33

Als je de (metalen) kom, waar je de room in wilt kloppen, een paar uur in de vriezer legt.
Krijg je geweldige slagroom. Mooi stevig en spuitbaar.
Ook met room slechts met 30% vet geeft dit een goed resultaat.
( tip van Cees Holtkamp)

Beantwoorden
WI
Rutger 2016-07-19 23:46:20

Dat is heel handig ja! Zeker met dit warme weer!

Beantwoorden
Erik Muller 2016-07-19 17:45:14

In het geweldige Volkomen Kookboek dat Albert Heijn jaren geleden uitgaf staat een recept voor aardbeienbavarois waarin staat dat je eiwit en slagroom op moet kloppen met een snufje zout. Sindsdien eigenlijk nauwelijks last meer gehad met slagroom en eiwit.

Beantwoorden
ER
Rutger 2016-07-19 23:47:16

Van eiwit weet ik dat n snufje zout goed werkt, bij slagroom heb ik dat nog nooit gelezen. Maar fijn dat het goed werkt voor je!

Beantwoorden
mens juul 2018-03-08 18:56:16

waar kan je slagroomversteviger vinden?

Mvrg.

Juul

Beantwoorden
ME
Rutger 2018-03-10 09:39:42

In de supermarkt in kleine zakjes, met als naam klopfix.

Beantwoorden
Jelly 2016-07-19 10:50:14

Slagroom van 35% aanvetten met mascarpone geeft een heerlijk en stevig resultaat, vooral voor het aansmeren en opspuiten van taarten. 100 ml slagroom/40 g. mascarpone

Beantwoorden
JE
tika 2016-07-19 09:23:47

Voor slagroom met 35% vetpercentage kun je ook terecht bij Aldi/Lidl....

Beantwoorden
TI
Rutger 2016-07-19 10:30:27

Goede tip! Dankje!

Beantwoorden