- Voor de opgeklopte slagroom
- 250 ml slagroom
- 30 gr suiker
- 1 zakje slagroomversteviger (optioneel)
Het klinkt altijd zo eenvoudig; slagroom opkloppen. Toch zijn er een aantal factoren belangrijk om een goede opgeklopte slagroom te krijgen (en te houden). De slagroom die je het beste kan gebruiken heeft een hoog vetpercentage, zo’n 35-40 %. Dit is de room die de bakker ook gebruikt, maar die je helaas niet in de supermarkt kan kopen. Mocht je een pasje van de groothandel hebben, dan kan je die daar vaak in literflessen kopen. Toch kan je met de slagroom uit de supermarkt ook een heel goed resultaat bereiken. Natuurlijk kun je ook nog verschillende smaakmakers aan de slagroom toevoegen. Voeg deze dan toe als de slagroom bijna klaar is. Denk daarbij aan vanille (extract of –merg), specerijen als kaneel of anijs, siropen, jam en wat je nog meer lekker lijkt!
Bereiding: Opgeklopte slagroom
Zorg dat de slagroom, de kom en de garde(s) goed koud zijn, anders krijg je de slagroom niet goed opgeklopt. Doe de slagroom, suiker en eventueel de slagroomversteviger in de kom en klop deze op. Zeker als je met een elektrische mixer klopt is het belangrijk om rustig aan te beginnen: hoe hoger je de mixer gelijk al zet, hoe minder luchtig de slagroom zal worden. Klop door tot de slagroom stijf is en pieken rechtop blijven staan als je de garde eruit haalt. Kijk uit dat je niet te lang doorklopt, dan eindig je met boter.
Voor een mousse klop je de slagroom niet helemaal stijf, maar tot yoghurtdikte. De slagroom is op dat moment luchtiger dan stijf opgeklopt en kan makkelijker gemengd worden met de andere onderdelen van de mousse.
Als de slagroom bijvoorbeeld op een taart of in een soes gespoten wordt, is het verstandig om een zakje slagroomversteviger te gebruiken. Dit zorgt dat de slagroom minder snel terugloopt en dus zijn vorm en luchtigheid beter behoudt.
Foto: Erik Spronk