Ingrediëntenlijst
  • Voor de opgeklopte slagroom
  • 250 ml slagroom
  • 30 gr suiker
  • 1 zakje slagroomversteviger (optioneel)

Het klinkt altijd zo eenvoudig; slagroom opkloppen. Toch zijn er een aantal factoren belangrijk om een goede opgeklopte slagroom te krijgen (en te houden). De slagroom die je het beste kan gebruiken heeft een hoog vetpercentage, zo’n 35-40 %. Dit is de room die de bakker ook gebruikt, maar die je helaas niet in de supermarkt kan kopen. Mocht je een pasje van de groothandel hebben, dan kan je die daar vaak in literflessen kopen. Toch kan je met de slagroom uit de supermarkt ook een heel goed resultaat bereiken. Natuurlijk kun je ook nog verschillende smaakmakers aan de slagroom toevoegen. Voeg deze dan toe als de slagroom bijna klaar is. Denk daarbij aan vanille (extract of –merg), specerijen als kaneel of anijs, siropen, jam en wat je nog meer lekker lijkt!

Basisrecept opgeklopte slagroom

Bereiding: Opgeklopte slagroom

Zorg dat de slagroom, de kom en de garde(s) goed koud zijn, anders krijg je de slagroom niet goed opgeklopt. Doe de slagroom, suiker en eventueel de slagroomversteviger in de kom en klop deze op. Zeker als je met een elektrische mixer klopt is het belangrijk om rustig aan te beginnen: hoe hoger je de mixer gelijk al zet, hoe minder luchtig de slagroom zal worden. Klop door tot de slagroom stijf is en pieken rechtop blijven staan als je de garde eruit haalt. Kijk uit dat je niet te lang doorklopt, dan eindig je met boter.

Voor een mousse klop je de slagroom niet helemaal stijf, maar tot yoghurtdikte. De slagroom is op dat moment luchtiger dan stijf opgeklopt en kan makkelijker gemengd worden met de andere onderdelen van de mousse.

Als de slagroom bijvoorbeeld op een taart of in een soes gespoten wordt, is het verstandig om een zakje slagroomversteviger te gebruiken. Dit zorgt dat de slagroom minder snel terugloopt en dus zijn vorm en luchtigheid beter behoudt.

Foto: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (12)
Pinkipuf 2018-10-16 11:37:38

hoii
even een vraag, de hoeveel heid lageroom wat hieruit komt hoeveel is dat ongeveer?

Beantwoorden
PI
Rutger 2018-10-22 11:11:32

Dat heb ik niet gemeten, maar het gewicht blijft hetzelfde natuurlijk.

Beantwoorden
pinkipuf 2018-10-25 15:33:49

ongeveer voor 25 personen

Beantwoorden
PI
Rutger 2018-10-28 23:38:38

Waar ga je het bij serveren? Bij appeltaart bijvoorbeeld? Dan zou ik 3-4 keer het recept nemen.

Beantwoorden
Philip 2018-08-28 21:20:14

Slagroom kun je ook goed stevig maken door (eventueel gedeeltelijk) poedersuiker te gebruiken. Dat doe ik zelf altijd. Aan klopfix vonden wij een bijsmaak zitten.

Beantwoorden
PH
Marieke 2018-06-30 16:11:50

Ik gebruik een Philips mixer met metalen gardes en een metalen kom. Ik krijg steeds grijze puntjes in de slagroom. Ik vraag me af hoe dat komt? Hoe kan ik dit voorkomen? Ontstaan de grijze puntjes doordat metaal over metaal schuurt? Moet ik mijn mixer verdenken dat daar iets uit valt?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-07-09 08:04:17

Dat klinkt niet heel lekker, of gezond. Ik weet niet precies waar het van komt, maar ik zou het niet opeten. Wellicht dat er inderdaad stukjes van de kom of gardes afgaan.

Beantwoorden
Isa 2018-05-02 10:09:12

Waar kan je slagroom versteviger vinden?

PS: de kookbijbel is echt fantastisch!

Beantwoorden
IS
Rutger 2018-05-07 11:57:46

In bijna elke supermarkt vind je het in het bakschap. Het heet klopfix.

Beantwoorden
Anja 2018-04-25 21:17:42

Ga het proberen. Het maakt niet uit of ik de handmixer of de standmixer gebruik. Het lijkt er op of alleen de slagroom daar waar het breedste deel van de garde komt stijf wordt. Dus misschien is het inderdaad een oplossing om het onderste uit de kom wat naar boven te halen.

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-04-29 17:36:29

Het blijft wel raar. Is je slagroom goed koud (uit de koelkast). En heb je al eens een ander merk geprobeerd?

Beantwoorden
Anja 2018-04-15 20:21:06

Hoi Rutger. Als ik slagroom klop heb ik altijd hetzelfde probleem. Op het oog lijkt de slagroom mooi stevig, zodra ik echter de slagroom over doe in een spuitzak blijkt dat alleen de bovenste laag stevig genoeg is. De slagroom onderin de kom is wel dikker geworden, maar niet stevig genoeg om toeven te spuiten. Weet jij hoe dat kan? Ik los het meestal maar op door eerst de bovenste laag in de spuitzak te scheppen, en dan de rest nog even door te mixen, of op het laatst nog even met de handgarde te mixen, maar ik zou graag willen weten hoe dit komt. Als op bijv. youtube filmpjes kijk is de slagroom wel in 1x goed.

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-04-25 17:55:17

Waarmee mix je het? Wellicht helpt het om de room tijdens het opkloppen een paar keer door te spatelen.

Beantwoorden
Susanna 2017-12-22 09:27:23

Vraagje als ik 250 ml opgeklopte slagroom moet gebruiken ,hoeveel ongeklopte slagroom is dit dan??
Is dit hetzelfde ?

Beantwoorden
SU
Rutger 2017-12-22 16:50:39

Hoi. Goede vraag! Voor welk recept ga je het gebruiken? Bij de hoeveelheden slagroom die ik altijd geef ga ik uit van ongeklopte slagroom in milliliters.

Beantwoorden
Lotte 2017-11-25 16:23:48

Hoi Rutger, hoe voorkom ik klontjes als ik klopfix gebruik?

Beantwoorden
LO
Rutger 2017-11-27 07:45:44

Als je de klopfix geleidelijk tijdens het kloppen toevoegt zou je geen last van klontjes moeten hebben.

Beantwoorden
Wilma 2016-07-19 19:11:33

Als je de (metalen) kom, waar je de room in wilt kloppen, een paar uur in de vriezer legt.
Krijg je geweldige slagroom. Mooi stevig en spuitbaar.
Ook met room slechts met 30% vet geeft dit een goed resultaat.
( tip van Cees Holtkamp)

Beantwoorden
WI
Rutger 2016-07-19 23:46:20

Dat is heel handig ja! Zeker met dit warme weer!

Beantwoorden
Erik Muller 2016-07-19 17:45:14

In het geweldige Volkomen Kookboek dat Albert Heijn jaren geleden uitgaf staat een recept voor aardbeienbavarois waarin staat dat je eiwit en slagroom op moet kloppen met een snufje zout. Sindsdien eigenlijk nauwelijks last meer gehad met slagroom en eiwit.

Beantwoorden
ER
Rutger 2016-07-19 23:47:16

Van eiwit weet ik dat n snufje zout goed werkt, bij slagroom heb ik dat nog nooit gelezen. Maar fijn dat het goed werkt voor je!

Beantwoorden
mens juul 2018-03-08 18:56:16

waar kan je slagroomversteviger vinden?

Mvrg.

Juul

Beantwoorden
ME
Rutger 2018-03-10 09:39:42

In de supermarkt in kleine zakjes, met als naam klopfix.

Beantwoorden
Jelly 2016-07-19 10:50:14

Slagroom van 35% aanvetten met mascarpone geeft een heerlijk en stevig resultaat, vooral voor het aansmeren en opspuiten van taarten. 100 ml slagroom/40 g. mascarpone

Beantwoorden
JE
tika 2016-07-19 09:23:47

Voor slagroom met 35% vetpercentage kun je ook terecht bij Aldi/Lidl....

Beantwoorden
TI
Rutger 2016-07-19 10:30:27

Goede tip! Dankje!

Beantwoorden