Ingrediëntenlijst
  • Voor het soezendeeg
  • 100 ml melk
  • 100 ml water
  • 100 gr boter
  • ¼ tl zout
  • 100 gr bloem
  • 3 à 4 eieren

Soezendeeg is een kookdeeg. Dat betekent dat het deeg voordat het de oven in gaat gekookt moet worden. Dit klinkt misschien wat moeilijk, maar dat valt best mee. Door het koken van het deeg gaar je de bloem. Dat zorgt ervoor dat de soezen in de oven mooi zullen rijzen en hol worden van binnen, zodat je ze later kan vullen. Met behulp van dit recept moet het je zeker lukken om mooie soezen en soesjes te bakken. Kijk voor een verdere verwerking van het deeg bij deze slagroomsoesjes, deze moorkopsoesjes of deze frambozensoesjes. En kijk hier voor bakhulp bij soezenproblemen!

Stap 1

Doe de melk, het water, de boter en het zout in een pan. Breng het geheel langzaam aan de kook. Zorg ervoor dat de boter gesmolten is voordat het mengsel kookt.

 How-to soezendeeg stap 1

Stap 2

Haal de pan van het vuur en voeg in een keer de bloem toe. Roer het mengsel direct door totdat alle bloem is opgenomen. Zet de pan terug op middelhoog vuur.

How-to soezendeeg stap 2

Stap 3

Blijf goed roeren, 2 tot 3 minuten. Het mengsel zal een licht sissend geluid maken, een bal vormen en wat aanbakken op de bodem. De bloem wordt nu gegaard, wat straks belangrijk is voor het rijzen van de soezen.

How-to soezendeeg stap 3

Stap 4

Doe het deeg over in een kom en roer het nog even los. Laat het een paar minuten afkoelen.

How-to soezendeeg stap 4

Stap 5

Voeg een voor een de eieren toe. Roer daarbij het deeg na elk ei goed door, tot al het ei is opgenomen, en voeg dan pas het volgende ei toe.

How-to soezendeeg stap 5

Stap 6

Gebruik het vierde ei alleen als het het deeg niet te dun maakt. Het deeg moet een gladde en soepele consistentie hebben, maar niet zo dun dat het helemaal uitvloeit als je het op bakpapier schept of spuit. Je kunt ook een half losgeklopt ei gebruiken. Zodra het deeg glad en glanzend is, kan het verder verwerkt worden.

How-to soezendeeg stap 6

Maak voor kleine soesjes hoopjes van het deeg met behulp van twee theelepels, of met een spuitzak met glad spuitmondje. Voor grotere soezen gebruik je eetlepels, of spuit je grotere bolletjes met de spuitzak. Bak kleine soesjes op 210 °C zo’n 20-25 minuten, grotere soezen en moorkoppen hebben 25-30 minuten nodig.

Tips

  • Vorm de soesjes met behulp van een spuitzak, dat gaat makkelijk en geeft mooie resultaten.
  • Na het spuiten van soezen ontstaan er kleine opstaande puntjes in het deeg; druk dit met een natte vinger plat om te voorkomen dat ze verbranden in de oven.
  • De soezen moeten echt goudbruin zijn voor je ze uit de oven haalt. Open de oven nooit tijdens het bakken van soezen, want dan storten ze meteen in.
  • Ongevulde soesjes zijn goed te bewaren en kunnen daarom prima van tevoren worden gebakken. Je kunt ze zelfs goed invriezen.

Foto’s: Michiel Wichman

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (37)
Linda 2019-02-26 20:02:50

Super! En erg makkelijk eigenlijk. Halverwege de oven wat lager gezet. En werkt goed. 20 min. gebakken ( hetelucht oven)

Beantwoorden
LI
Bart 2019-02-09 09:52:50

Hi Rutger,
De soezen barsten open helaas....
Ik heb een heteluchtoven. Zou de temp op 190gr moetem mss?

Beantwoorden
BA
Rutger 2019-02-11 10:39:04

Bij een hetelucht oven kan het zijn dat je ze iets lager moet bakken. Heb je ook de mogelijkheid voor onder- en bovenwarmte? Dan zou ik ze daarmee bakken.

Beantwoorden
Nathan 2019-02-08 13:54:42

Ze waren erg lekker 😋

Beantwoorden
NA
annemiek 2019-01-05 14:56:27

Super gelukt

Beantwoorden
AN
Agnes 2019-01-05 14:12:40

Zojuist gebakken en een uitstekend recept. Ook de uitleg over het beslag is informatief.
Heerlijk gebakken met de kleinkinderen.

Beantwoorden
AG
Rutger 2019-01-06 16:44:27

Heel leuk om te horen!

Beantwoorden
gejah 2018-12-19 14:23:09

oventemperatuur?

Beantwoorden
GE
Rutger 2018-12-19 15:33:42

Die staat bij de laatste stap in het recept: 210 graden.

Beantwoorden
Melissa 2018-12-17 21:05:05

Hoeveel dagen kan je dit uiterlijk bewaren? 3 tot 4 dagen of kunnen ze dan beter in de vriezer?

Beantwoorden
ME
Rutger 2018-12-19 09:27:30

De gebakken (ongevulde) soesjes zou ik invriezen, dan blijven ze het lekkerste!

Beantwoorden
astrid 2018-11-14 20:01:51

ha Ruter hoe veel boter en meel soezen r astrid

Beantwoorden
AS
Rutger 2018-11-19 14:39:14

Hallo astrid. Ik begrijp de vraag niet helemaal. Alle ingrediënten staan in de ingrediëntenlijst.

Beantwoorden
gerard 2018-10-22 10:48:44

soesjes worden nog het zelfde gemaakt als 54 jaar geleden toen ik op de banketbakkers school zat de bns in voorhout daar maakte wij kaas en ham soesjes lekker jo

Beantwoorden
GE
ANJE 2018-09-19 10:58:23

Super goed gelukt. Heb een heteluchtoven en de oven voorverwarmd op 200C. Soesjes erin en na 5 minuten temperatuur verlaagd naar 195C

Beantwoorden
AN
Heidi 2018-09-04 16:44:09

Moet je voor het soezendeeg gezoute of ongezoute roomboter gebruiken?

Beantwoorden
HE
Rutger 2018-09-16 13:26:41

Ongezouten boter, dat gebruik ik eigenlijk voor alle bakrecepten, tenzij er specifiek gezouten boter staat.

Beantwoorden
Eline 2018-08-08 13:03:05

Als ik het deeg kook, wordt het eerst een bal, maar als ik het nog verder gaar, komt de boter eruit en krijgt het deeg een rare structuur. De soesjes rijzen ook niet enorm. Gaar ik het deeg te lang?

Beantwoorden
EL
Rutger 2018-08-13 00:06:44

Het hoort inderdaad een bal te worden. De boeter hoort er niet uit te komen, dat klinkt als te lang garen inderdaad.

Beantwoorden
Indra 2018-06-17 20:34:22

Ik heb vandaag de soezen gemaakt, ze waren geweldig gelukt, de reacties van familie was ook super geweldig.
Volgende week zondag geeft mijn zusje een bbq en ik ga ze zeker weer maken voor bij de koffie.
Bedankt Rutger voor het lekkere recept !!!

Beantwoorden
IN
Rutger 2018-06-20 17:08:14

Wat leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Petra 2018-06-16 14:38:35

Heerlijke soezen. Ik heb een elektische oven, hierdoor wel ovenstand lager zetten. 170 graden en maar 15 minuten bakken. Goed recept en erg lekker.

Beantwoorden
PE
Marije 2018-05-31 10:00:54

Ik heb ze gemaakt en ze smaken vers in ieder geval al heerlijk!
Heb nu een lading in de diepvries geknikkerd, maar als je dat laat ontdooien, worden ze denk ik wat slap?
Heeft t dan zin om ze nog een klein tikje in de oven te geven, of dat vooral niet doen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-06-03 15:04:57

Ze worden iets slapper, maar dat worden ze ook als de slagroom of andere vulling er een uurtje inzit. Je kunt ze voordat je ze gaat vullen altijd iets oppiepen in de oven om ze weer wat knapperiger te maken.

Beantwoorden
Chrit 2018-05-20 14:27:08

Bedankt voor de duidelijke omschrijving, de soezen zijn goed gelukt terwijl ik geen ervaren bakker ben met een onbetrouwbare oven. Trots op het resultaat! :)

Beantwoorden
CH
Ineke 2018-05-06 11:05:29

Ze zijn perfect gelukt?en groot?mmmmm vulling wordt slagroom en aardbeien en chocolade er over wordt smullenn.
Bedankt Rutger voor het recept??

Beantwoorden
IN
Rutger 2018-05-07 11:54:42

Geniet er van!

Beantwoorden
Ineke 2018-05-06 10:29:16

Hallo, ben de soezen aan het bakken het resultaat kan ik over 15 min. Bekijken Haha.
Maar het deeg was erg dik, ik heb de dubbele hoeveelheid genomen en 8 eieren ik dacht moet dat laatste ei wel omdat er in de beschrijving staat pas laat het niet te dun worden nou de mijne wou de spuitzak niet uit Haha wat is er fout gegaan? Groetjes?

Beantwoorden
IN
Annelies 2018-02-06 13:31:00

Hi Rutger, zo goed als de soesjes bij mij ook de eerste keer lukten, zo slecht daarna. Ze wilden niet meer rijzen. Het de wanden van de soesjes waren dun. Ik heb het beslag goed laten garen: een bol in de pan en 'zweette'. Het beslag heb ik niet echt laten afkoelen bij het toevoegen van de eieren, maar van eerdere stolling van het ei was geen sprake. De oven was ook goed voorverwarmd. Wat ging er fout?

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-02-11 17:51:15

Dat vind ik heel lastig om zo te zeggen. Weet je zeker dat je het goed en lang genoeg hebt laten garen?

Beantwoorden
Maria 2018-01-03 14:18:42

kun je de soesjes ook een dag van te voren maken alvorens je ze vult?
Of gewoon vullen met o.a banketbakkersroom, slagroom of chocolademouse en dan in een kartonnen vlaai/taartdoos in de koelkast zetten tot de dag erna?
en lopen ze dan niet uit?
En dan nog een vraag over jouw chocolademouse, doe je daar hele eieren in? ipv de dooiers ?
mvg, Maria

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-01-04 13:03:37

De soesjes kun je heel goed ongevuld enkele dagen bewaren. Je kunt ze ook ongevuld invriezen. Gevuld kun je ze ook nog wel een dag bewaren, maar vers gevuld zijn ze het allerlekkerst!

Beantwoorden
Babs 2017-11-21 10:49:28

Heerlijk. Ook met volkorenbloem. Vind ze wel het allerlekkerst als ze net gebakken zijn. Dan zijn ze nog een beetje krokant

Beantwoorden
BA
F 2017-11-17 13:04:14

Als ik de soezen doorsnijden lijken ze binnen in nog vochtig. Hoort dat zo? Ik heb ze langgekoesterde in de oven gehad.

Beantwoorden
F
Rutger 2017-11-19 21:40:16

Van binnen horen ze nog iets vochtig te zijn, ze bakken nooit helemaal droog.

Beantwoorden
Ellen 2017-10-22 16:22:59

hoi Rudger, hoe lang kun je de ongevulde soesje buiten de vriezer bewaren? mn vriezer zit vrij vol en ik heb net zo'n 60 soesjes gebakken met dit recept maar heb ze pas einde van de werkweek nodig.....ik dacht ik ben eens slim en begin op tijd

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-10-23 08:53:56

Een week bewaren buiten de vriezer wordt wel echt lastig. Ik ben bang dat je dan wel gaat proeven dat ze niet zo heel vers meer zijn.

Beantwoorden
Jet 2017-10-09 13:27:15

Whaaaaaaaaaaa eindelijk soesjes die lukken.
Ik ben een best ervaren bakker maar soesjes mislukte altijd, tot nu! Thnx!!

Beantwoorden
JE
Rutger 2017-10-11 11:55:55

Supertof om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Jente 2017-08-31 17:03:57

Hoi Rutger,
Ik wil je recept graag uitproberen! Ben niet zo'n ervaren bakker, en vraag me af welke ovenstand je bedoelt met "conventionele warmte"? Daarnaast vroeg ik me af hoeveel soezen je ongeveer maakt van dit recept (normaal formaat) en of er problemen ontstaan als je het recept eventueel halveert?
Met vriendelijke groet,
Jente

Beantwoorden
JE
Rutger 2017-09-10 15:33:40

Hoi! Ik bedoel gewoon de onder en bovenwarmte. Je maakt ongeveer 40 soesjes met het deeg en je kunt het recept prima halveren.

Beantwoorden
Jolien 2017-03-01 15:19:49

Hoi hoi,

Ik vorige week wederom jouw recept voor soezen gebruikt met goed resultaat. Alleen de laatste plaat is mislukt. Kan je dit deeg als het gekookt heeft ook in de mixer verder maken? Als je de eieren gaat toevoegen.

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-03-07 18:05:35

Dat kan zeker, alleen moet je wel opletten dat het niet te luchtig wordt. Zelf gebruik ik altijd de platte menghaak in mijn standmixer.

Beantwoorden
Jessica 2017-01-11 22:26:24

Goed om te weten dat je de soesjes ook in kan vriezen. Moet dit dan in een diepvrieszak?
En hoe lang kan ik dit bewaren?

Beantwoorden
JE
Rutger 2017-01-15 09:13:56

Het is wel belangrijk dat je de soesjes in de vries luchtdicht verpakt inderdaad, in een zak of diepvriesdoos. Hoe lang je ze precies kan bewaren weet ik niet, maar enkele weken gaat in ieder geval prima (en langer waarschijnlijk ook wel).

Beantwoorden
RITA POLMAN 2016-12-10 18:31:15

HEB HJOUW RECEPT/WERKWIJZE GEBRUIKT EN BEN TROTS OP MIJN 'BOLLEN'! DANK JE WEL.
RITA POLMN

Beantwoorden
RI
Jolien 2016-10-24 19:02:16

Hoeveel soesjes haal je hier uit?

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-10-25 13:49:34

Ergens tussen de 25 en de 35 soesjes.

Beantwoorden
Vivien 2016-10-18 12:31:08

Een vraag: ik heb een hele kleine oven. Is het mogelijk om het beslag in een grotere hoeveelheid te maken en dan steeds een aantal soezen tegelijk te bakken. Met andere woorden, kun je het beslag een paar uur bewaren. Of gaat dat niet.

Beantwoorden
VI
Rutger 2016-10-18 15:51:15

Een tijdje bewaren gaat zeker, zelf maak ik ook wel eens beslag voor 4 ladingen en dat gaat prima. Veel langer dan 2 uur zou ik het niet bewaren.

Beantwoorden
Aggie 2016-10-17 15:26:09

Misschien heel stom, maar op welke richel moet ik bakplaat in de oven zetten?

Alvast dank je wel!

Beantwoorden
AG
marina 2016-10-17 15:52:06

Aggie, ik heb een warmeluchtoven en zet mijn soezen meestal in het midden van de oven.

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-10-18 15:56:11

Zoals eigenlijk bij alle recepten altijd in het midden van de oven. Hier vind je nog wat meer uitleg! http://www.rutgerbakt.nl/over-de-recepten/

Beantwoorden
Kim 2016-09-13 17:40:29

Hoe veel moorkoppen kan ik ongeveer van dit recept maken?
Wil er erg graag mee aan de slag gaan:)!

Beantwoorden
KI
Rutger 2016-09-14 11:38:55

Hoi! Je haalt hier zo'n 10 tot 14 moorkoppen uit.

Beantwoorden
marina 2016-05-25 13:27:18

Vorig weekend soezen gemaakt volgens dit recept. meteen goed! Prachtig gerezen en mooi van kleur! Gevuld met Zwitserse room en een topping van chocoladeganache, zalig! Iedereen héél enthousiast!

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-05-25 16:54:22

Super lekker! Fijn dat ze zo goed gelukt waren!

Beantwoorden
Vera 2017-04-13 22:30:13

Hoeveel Zwitserse room en ganache heb je gemaakt hiervoor en hoeveel soezen heb je er uit kunnen halen?

Beantwoorden
VE
marina 2017-04-14 08:34:25

Vera, het is ondertussen weeral een tijdje geleden dat ik deze soezen gemaakt heb. Ik had redelijk veel Zwitserse room gemaakt omdat er toch veel ingaat, in één soes. Ik heb ze ook graag goed gevuld. Chocoladeganache heb je niet zoveel nodig, maar die heb ik al ingevroren, dat was geen probleem bij "te veel gemaakt", ook lekker over een ijsje, een cupcake etc.

Beantwoorden
MA
Jolien 2016-04-21 21:39:06

Ik bak altijd met hete lucht. Wat is dan een goede temperatuur? 210 graden zit er helaas niet op. Wel 200 graden.

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-04-22 20:34:40

Dan zou ik het op 200 graden doen. Dat gaat prima!

Beantwoorden
Naomi 2016-03-06 23:54:04

Het deeg wordt dus vanzelf hol in de oven?

Beantwoorden
NA
Rutger 2016-03-07 14:35:35

Dat gebeurt tijdens het bakken ja!

Beantwoorden
Marjon 2016-03-06 21:46:29

Mijn soezen waren goudbruin en toch zakten ze als een plumpudding in. Moet ik nog iets speciaals ermee doen na het afbakken? Ze waren behoorlijk goudbruin.

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-03-06 22:09:47

Het lijkt erop dat je soezen nog niet gaar genoeg waren. Probeer ze de volgende keer wat langer te bakken en eventueel na het bakken de ovendeur op een kier zetten en ze zo nog 10 minuten laten staan.

Beantwoorden
Je@net 2016-03-06 09:44:18

Yummie....soesjes. Krijg er spontaan zin in. Dadelijk maar meteen aan de slag :o)

Beantwoorden
JE
Elke 2017-10-20 16:02:06

Aan de slagroom

Beantwoorden
EL