- Voor het soezendeeg
- 100 ml melk
- 100 ml water
- 100 gr boter
- ¼ tl zout
- 100 gr bloem
- 3 à 4 eieren
Soezendeeg is een kookdeeg. Dat betekent dat het deeg voordat het de oven in gaat gekookt moet worden. Dit klinkt misschien wat moeilijk, maar dat valt best mee. Door het koken van het deeg gaar je de bloem. Dat zorgt ervoor dat de soezen in de oven mooi zullen rijzen en hol worden van binnen, zodat je ze later kan vullen. Met behulp van dit recept moet het je zeker lukken om mooie soezen en soesjes te bakken. Kijk voor een verdere verwerking van het deeg bij deze slagroomsoesjes, deze moorkopsoesjes of deze frambozensoesjes. En kijk hier voor bakhulp bij soezenproblemen!
Stap 1
Doe de melk, het water, de boter en het zout in een pan. Breng het geheel langzaam aan de kook. Zorg ervoor dat de boter gesmolten is voordat het mengsel kookt.
Stap 2
Haal de pan van het vuur en voeg in een keer de bloem toe. Roer het mengsel direct door totdat alle bloem is opgenomen. Zet de pan terug op middelhoog vuur.
Stap 3
Blijf goed roeren, 2 tot 3 minuten. Het mengsel zal een licht sissend geluid maken, een bal vormen en wat aanbakken op de bodem. De bloem wordt nu gegaard, wat straks belangrijk is voor het rijzen van de soezen.
Stap 4
Doe het deeg over in een kom en roer het nog even los. Laat het een paar minuten afkoelen.
Stap 5
Voeg een voor een de eieren toe. Roer daarbij het deeg na elk ei goed door, tot al het ei is opgenomen, en voeg dan pas het volgende ei toe.
Stap 6
Gebruik het vierde ei alleen als het het deeg niet te dun maakt. Het deeg moet een gladde en soepele consistentie hebben, maar niet zo dun dat het helemaal uitvloeit als je het op bakpapier schept of spuit. Je kunt ook een half losgeklopt ei gebruiken. Zodra het deeg glad en glanzend is, kan het verder verwerkt worden.
Maak voor kleine soesjes hoopjes van het deeg met behulp van twee theelepels, of met een spuitzak met glad spuitmondje. Voor grotere soezen gebruik je eetlepels, of spuit je grotere bolletjes met de spuitzak. Bak kleine soesjes op 210 °C zo’n 20-25 minuten, grotere soezen en moorkoppen hebben 25-30 minuten nodig.
Tips
- Vorm de soesjes met behulp van een spuitzak, dat gaat makkelijk en geeft mooie resultaten.
- Na het spuiten van soezen ontstaan er kleine opstaande puntjes in het deeg; druk dit met een natte vinger plat om te voorkomen dat ze verbranden in de oven.
- De soezen moeten echt goudbruin zijn voor je ze uit de oven haalt. Open de oven nooit tijdens het bakken van soezen, want dan storten ze meteen in.
- Ongevulde soesjes zijn goed te bewaren en kunnen daarom prima van tevoren worden gebakken. Je kunt ze zelfs goed invriezen.
Foto’s: Michiel Wichman

































































