Ingrediëntenlijst
  • Voor de soezen
  • 100 ml melk
  • 100 ml water
  • 100 gr boter
  • ¼ tl zout
  • 100 gr bloem
  • 4 eieren
  • Voor de vulling
  • 500 ml slagroom
  • 60 gr suiker
  • 1 zakje slagroomversteviger
  • 2-3 bananen, in plakjes
  • sap van ½ citroen

Ben jij ook zo dol op soezen? Soezen maak je met een kookdeeg. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar dat valt echt heel erg mee. Om soezendeeg te maken moet de bloem kort gegaard worden in een pan. Daardoor zet het soezendeeg tijdens het bakken uit, zodat de soesjes of soezen hol worden van binnen. Na het afkoelen kun je ze vervolgens vullen met wat je maar lekker vind. In dit klassieke bananensoezen recept vul ik de soezen met slagroom en banaan en decoreer ik ze met gele fondant en streepjes chocolade.

Je kunt veel van de materialen en ingrediënten die ik gebruikt heb in deze video vinden bij Baktotaal Bouwhuis. Wil je precies weten welke artikelen ik gebruikt heb in de video? Check dan deze pagina voor meer informatie! In plaats van slagroom kun je deze bananensoezen trouwens ook vullen met banketbakkersroom of Zwitserse room. Met dit recept maak je 8-12 soezen.

Bereiding: Bananensoezen

Verwarm de oven voor op 210 °C en bekleed een bakplaat met een siliconen bakmatje of met bakpapier.

Doe de melk, het water, de boter en het zout in een pan. Breng het geheel langzaam aan de kook. Zorg ervoor dat de boter gesmolten is voordat het mengsel kookt. Haal de pan van het vuur en voeg in één keer de bloem toe. Roer het mengsel direct door totdat alle bloem is opgenomen. Zet de pan terug op middelhoog vuur. Blijf goed roeren, 2 tot 3 minuten. Het mengsel zal een licht sissend geluid maken, een bal vormen en wat aanbakken op de bodem. De bloem wordt nu gegaard, wat straks belangrijk is voor het rijzen van de soezen.

Doe het deeg over in een kom en roer het nog even los. Laat het een paar minuten afkoelen. Voeg één voor één de eieren toe. Mix daarbij het deeg na elk ei goed door, tot al het ei is opgenomen, en voeg dan pas het volgende ei toe.

Doe het soezendeeg in een spuitzak met een glad spuitmondje van ongeveer 2 centimeter en spuit hiermee langwerpige iets kromme (als een banaan) soezen van 10-12 centimeter op het bakpapier. Druk opstaande puntjes plat met een natte vinger en bak de soezen in 25 tot 35 minuten goudbruin en gaar.

Doe de fondant in een steelpannetje en doe hier een heel klein beetje gele kleurstof bij. Verwarm de fondant al roerend tot lichaamstemperatuur. Je kunt het glazuur iets verdunnen met een heel klein beetje water. Doop de bovenkanten van de afgekoelde soezen in de fondant en veeg het teveel aan de zijkant van de kom af. Leg ze op een rooster en laat het glazuur stevig worden.

Knip of snijd de soezen horizontaal open. Klop de slagroom met de suiker en de slagroomversteviger op. Doe de slagroom in een spuitzak met een stervormig spuitmondje en spuit een laagje slagroom op de bodem van de soes. Meng de bananenplakjes met het citroensap, dit zorgt er voor dat ze niet bruin worden.

Bedek de slagroom met plakjes banaan en spuit ook hier een laag slagroom op. Plaats vervolgens de bovenkant terug op de soes. Maak van de gesmolten chocolade met behulp van een cornetje streepjes over de soezen en laat ze in de koelkast hard worden.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (6)
Ton Hendriks 2020-05-09 15:03:46

Hallo Rutger, kun je ook rolfondant smelten?

Beantwoorden
TO
Rutger 2020-05-11 13:46:18

Dat is helaas niet mogelijk.

Beantwoorden
hals 2020-04-18 11:48:25

hallo rutger,

bij ons is het na een kwartier zijn ze al aangebakken wil je de goede tempratuur er bij zetten
straks gaat het bij de andere ook helemaal verkeerd heel jammer dit!!!!

de balle

Beantwoorden
HA
Rutger 2020-04-20 15:29:11

Alle recepten zijn gebaseerd op onder- en bovenwarmte. Check voor de zekerheid ook met een oventhermometer de temperatuur van je oven, helaas komt die niet bij alle ovens overeen met wat je instelt. Meer info lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Bibian Baur 2020-04-14 19:49:45

Hallo Rutger,

Hoe lang kan ik de soezen in de ijskast bewaren nadat ik ze heb gemaakt?

Groetjes,

Beantwoorden
BI
koen 2020-04-18 11:50:23

beste,

ik heb ze een jaar in de diepvries en er zit nog steeds geen schimmel op

Beantwoorden
KO
Rutger 2020-04-20 15:40:52

Gevuld en al zijn ze het lekkerst binnen 2 dagen.

Beantwoorden
netty 2020-02-20 22:58:48

vandaag gebakken goed gelukt ze waren heel lekker

Beantwoorden
NE
Joy 2020-02-16 15:49:31

Hallo Rutger mijn soesjes zijn mooi maar plat ze blijven niet stevig als een soes hoe zou dat komen.
Vast bedankt grtjs
Joy

Beantwoorden
JO
Rutger 2020-02-17 08:49:15

Waarschijnlijk hebben ze dan niet lang genoeg gebakken. De soezen moeten echt goed goudbruin zijn voordat je ze uit de oven haalt.

Beantwoorden
Marjolein 2020-02-08 12:16:15

Hallo Rutger, zijn de bananensoezen in te vriezen denk je?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-02-11 12:48:36

Enkel de gebakken soezen, zonder vulling en fondant, kun je invriezen.

Beantwoorden