Ingrediëntenlijst
  • Voor de banketbakkersroom
  • 500 ml melk
  • 1 vanillestokje
  • 100 gr suiker
  • 2 eidooiers
  • 45 gr maïzena

Banketbakkersroom zelf maken klinkt misschien moeilijk, maar dat is het niet! Het is eigenlijk best makkelijk, zeker met dit recept voor banketbakkersroom en de stap-voor-stap uitleg. Banketbakkersroom, ook wel gele room of crème patissière genoemd, wordt veel gebruikt door bakkers.  En het kan voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden. Vul er soesjes of eclairs mee, smeer het als vulling tussen een taart, gebruik het als basis voor een botercrème of maak er met slagroom een Zwitserse room van. Kortom, als je dit basisrecept onder de knie hebt kan je er heel veel kanten mee op! Probeer ook eens deze banketbakkersroom met lavendel of deze variant met chocolade!

Heb je problemen bij het zelf maken van banketbakkersroom? Check dan deze bakhulp!

Stap 1

Giet 450 ml melk in een pan. Snijd het vanillestokje met een scherp mesje open en schraap het merg eruit. Voeg zowel de peul als het merg toe aan de melk en breng alles aan de kook.

How-to banketbakkersroom stap 1

Stap 2

Doe de overige melk met de suiker en de eidooiers in een kom en klop dit goed door elkaar. Klop als laatste de maïzena erdoor en maak er een mooi glad papje van.

How-to banketbakkersroom stap 2

Stap 3

Verwijder als de melk kookt het vanillestokje. Giet al roerend de helft van de hete melk op het suikermengsel. Roer het goed door. Giet dit mengsel vervolgens bij de melk in de pan en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook.

How-to banketbakkersroom stap 3

Stap 4

Het mengsel zal gaan binden en dikker worden. Blijf de hele tijd roeren. Laat het mengsel 1 tot 2 minuten zachtjes doorkoken.

How-to banketbakkersroom stap 4

Stap 5

Giet de banketbakkersroom in een lage platte schaal (koelt sneller af) en dek deze af met plasticfolie. Zorg ervoor dat het folie direct op de room ligt, zodat er geen velvorming kan plaatsvinden.

How-to banketbakkersroom stap 5

Stap 6

Laat de room eerst wat afkoelen op het aanrecht en zet de kom daarna tot gebruik in de koelkast. Klop het geheel voor gebruik kort door tot een gladde en romige banket bakkersroom.

How-to banketbakkersroom stap 6

Tips

  • Voeg aan de room eens een extra smaakje toe, bijvoorbeeld chocolade of mokka- extract.
  • Voor een romiger variant van de banketbakkersroom vervang je 100 milliliter van de melk door slagroom.

Foto’s: Michiel Wichman

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (23)
r.d.van der meer 2018-12-09 12:19:05

als de gele room klaar is en in de schaal word gedaan om af te koelen strooi dan er een beetje kristalsuiker er overheen is beter dan afdekken met folie

Beantwoorden
R.
Rutger 2018-12-11 11:33:30

Dat is inderdaad ook een manier, alleen maak je de room daar wel zoeter mee en voorkom je er niet altijd alle velvorming mee. Mag ik vragen waarom dit beter is?

Beantwoorden
Sereh 2018-11-27 12:18:02

Het werd in de koelkast heel stevig, daarna loskloppen bleven er klontjes. Heb ik het dan niet goed genoeg geklopt? Smaakte wel lekker :)

Beantwoorden
SE
Rutger 2018-12-03 09:16:15

Waarschijnlijk had je het dan iets langer los moeten kloppen, tot de klontjes weg waren.

Beantwoorden
Aniek 2018-08-08 18:40:33

Hoi Rutger, Hoelang moet je het ongeveer op het aanrecht laten staan voordat het de koelkast in mag?

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-08-13 00:05:51

Het beste is om de room tot kamertemperatuur af te laten koelen en dan in de koelkast te zitten. Hoe vlakker je de room op een schaal of diep bord verdeeld, des te sneller koelt de banketbakkersroom af.

Beantwoorden
Aniek 2018-08-22 18:09:26

Dank je wel, het was heerlijk! Had per ongeluk teveel gemaakt dus heb wat over was gebruikt voor roombroodjes met aardbeien, heerlijk! Ben benieuwd hoe de smaak is als ik echte vanillestokjes gebruik, want had nu aroma gebruikt.

Beantwoorden
AN
Els 2018-02-25 11:09:44

Hoi Rutger, ik heb dit. U voor de tweede keer gemaakt voor de custardtaartjes met abrikozen uit de bakbijbel. De eerste keer ging het helemaal goed maar gisteren stond er heel veel schuim op. Toen ik het gemengd had en ging koken bleef de schuim erop zitten. Heb het in eenplatte schaal in de koelkast gezet en daarna verwerkt. De smaak is prima en het is iets dunner dan de vorige keer. Weet jij hoe dat schuim erop komt? Ik kon daardoor ook niet goed zien of het kookte.

Beantwoorden
EL
Rutger 2018-02-26 10:35:12

Wat gek. Waren alle ingrediënten nog binnen de houdbaarheidsdatum? Ik heb geen idee waar het van zou kunnen komen.

Beantwoorden
Els 2018-02-26 13:04:12

Ja dat wel en de smaak was ook goed. Toen ik het in een schaal deed om af te laten koelen trok het schuim weg, zag nog klonten dus heb het weer een keer goed doorgeroerd. Verder verwerkt als in het recept.
Ik dacht misschien heb ik het mengsel met de dooiers te lang geklopt.

Beantwoorden
EL
Rutger 2018-03-04 21:40:02

Het zou kunnen dat het door te lang kloppen schuimig wordt inderdaad, maar dat zou verder aan de uiteindelijke smaak en textuur niks af moeten doen.

Beantwoorden
Laura 2018-02-17 10:48:05

Heb zwitserse room gemaakt, met aardbeien een taart mee gevuld, maar gelatine vergeten, ben bang dat als ik het snij uit elkaar valt, als ik het bijvoorbeeld invries zou dat bij ontdooien beter zijn, of juist slapper?

Beantwoorden
LA
Rutger 2018-02-20 10:47:24

Invriezen zou ik niet doen, daar wordt de structuur niet beter van. Voor de volgende keer kun je wat slagroomversteviger of gelatine toevoegen, maar voor nu is er weinig meer aan te doen. Gewoon lekker opeten, dan maar iets minder strak.

Beantwoorden
Alida 2018-02-16 18:50:47

Rutger....het was klasse...heb de banketbakkersroom gemaakt en daarna Zwitsers room er van gemaakt..heerlijk!!! en bij de slagroom versteviger toegevoegd en het bleef mooi tussen de tompouces zitten. Bedankt!!

Beantwoorden
AL
Alida 2018-02-10 12:54:03

Ik zou de banketbakkersroom graag maken en er dan Zwitsers room van maken door er slagroom aan toe te voegen voor tussen een tompouce maar hoe blijft deze stevig genoeg dat het er niet na een dag tussenuit loopt ?

Beantwoorden
AL
Rutger 2018-02-11 17:37:36

Je kunt wat slagroomversteviger of opgeloste gelatine toevoegen aan de Zwitserse room, zodat hij goed stevig blijft. Mijn recept voor Zwitserse room vind je hier: https://www.rutgerbakt.nl/zwitserse-room-basisrecept/

Beantwoorden
Maaike Vogel 2017-12-18 19:14:24

Kun je deze banketbakkersroom ook meebakken ?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-12-20 12:31:39

Jazeker!

Beantwoorden
Ivy 2017-11-29 15:34:26

Hai Rutger, dank voor het recept. Ik ga het morgen maken. Kan ik de bereide banketbakkersroom ook in een taartbodem meebakken na bereiding of wordt de structuur dan helemaal raar?

Beantwoorden
IV
Rutger 2017-11-30 10:53:20

Dat kan. De structuur wordt wel anders dan, maar je ziet het vaker in recepten dat de banketbakkersroom wordt meegebakken.

Beantwoorden
Ivy 2017-11-30 16:19:32

Het ging prima! Structuur nog steeds lekker romig en de banketbakkersroom was lekker. Minitaartjes gemaakt in Muffintray van appeltaartdeeg. Op de bodem verkruimelde pepernoten, daarop wat banketbakkersroom, daarop wat stoofpeertjes en daarop weer room en daarop weer wat hele pepernoten. Lekker hapje. Dank voor het recept en de reactie!

Beantwoorden
IV
Babs 2017-11-21 10:46:52

Hoe lang kun je de banketbakkersroom in de koelkast bewaren?

Beantwoorden
BA
Rutger 2017-11-27 08:12:52

Zo'n 3-5 dagen.

Beantwoorden
Doortje 2017-09-08 21:43:40

Hoe lang is het banketbakkersroom houdbaar buiten koelkast?

Beantwoorden
DO
Rutger 2017-09-10 15:12:37

Niet lang. Het is een zuivelproduct, dus het liefst zo kort mogelijk buiten de koelkast bewaren. Binnen een paar uur zou ik wel zorgen dat het op is.

Beantwoorden
Melissa 2017-05-13 09:24:31

Ik heb gisteren bovenstaand recept gemaakt en op een slof gespoten. Ging prima en vandaag loopt het ook niet uit.

Beantwoorden
ME
Rutger 2017-05-19 10:03:40

Goed om te horen!

Beantwoorden
angenita 2017-04-18 12:22:51

kan ik in plaats van een vanillie stokje ook vanille suiker gebruiken?

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-04-23 19:02:04

Dat kan, al wordt de smaak veel minder intens dan.

Beantwoorden
Kirsten 2017-04-17 11:51:24

Zeer fijn recept. Met vanille- extract (2 theelepels) ipv stokje, ging ook prima.

Beantwoorden
KI
Rutger 2017-04-18 11:25:46

Goed om te horen!

Beantwoorden
Nina 2017-04-05 13:40:58

Kunje ipv maizena ook custard gebruiken? Is de verhouding dan gelijk?

Beantwoorden
NI
Rutger 2017-04-05 23:02:11

Volgens mij moet het kunnen, maar heb het nog nooit geprobeerd. Door custardpoeder zitten ook smaak- en kleurstoffen, voor de pure smaak gebruik ik liever maizena.

Beantwoorden
Irma 2017-03-12 17:36:29

Vandaag gemaakt en een heerlijke puddingbroodjes mee gemaakt! Prima gelukt. Hartelijk dank voor dit recept. Ik was 'm in je bakbijbel al tegengekomen.

Beantwoorden
IR
Lotte 2017-02-09 13:59:19

Hoi Rutger! Ik heb de room nu gemaakt voor morgen en in de koelkast gezet, kan dit? Moet je hem lang opkloppen om hem weer los geklopt te krijgen?

Beantwoorden
LO
Rutger 2017-02-09 19:45:38

Hoi! Dat kan zeker! Je merkt vanzelf wanneer de room goed losgeklopt is. Hij zal dan mooi glad zijn en geen klontjes meer hebben. Een paar minuutjes kloppen ongeveer.

Beantwoorden
Inkie Lood 2016-11-27 17:15:34

Hallo Rutger, graag wil ik het Recept van banketbakkersroom maken, kunnen wij het ook van soyamelk maken? Dit van wege lactose intolerantie.

Beantwoorden
IN
Rutger 2016-11-27 21:58:33

Hoi Inkie. Ik ga er van uit dat het prima kan, maar heb het zelf nog nooit geprobeerd.

Beantwoorden
Jurgen Pauwels 2018-06-05 09:30:49

Je kunt prima soya melk gebruiken, Maar jet is lekkerder om het met lactose vrije melk van Campina te maken. Soya melk heeft een bijsmaakje terwijl de lactose vrije melk van Campina dat niet heeft.
Ik maak het zelf altijd hiermee wegens lactose intelerantie bij mijn vrouw.

Beantwoorden
JU
René 2016-10-16 09:37:47

Hoi Rutger, ik heb tot nu wisselende resultaten met bankbakkersroom en crème suisse. Ondertussen meermalen gemaakt met bloem en ook custard. Bij Zwitserse room er ook wel eens gelatine aan toegevoegd en dan wordt het wel stijf natuurlijk.

Wat ik me afvraag is, wordt banketbakkersroom zoals hier beschreven, weer terug stijf/stevig, nadat je hem in de koeling volledig hebt afgekoeld en daarna weer losklopt om hem te kunnen verwerken, of blijft het dan een soort vla?

Beantwoorden
RE
Rutger 2016-10-17 06:54:13

Hoi! In de koelkast wordt de banketbakkersroom na het koken een soort stevige pudding. Na het loskloppen is heeft het een mooie creme/vla structuur. Deze wordt daarna niet meer steviger.

Beantwoorden
Bente 2016-06-06 19:31:34

Voor een hoeveel cm springvorm is dit genoeg?

Beantwoorden
BE
Rutger 2016-06-08 20:17:54

Dit is niet echt een recept waar een springvorm voor is. Waar wil je het voor gaan gebruiken?

Beantwoorden
Miranda 2016-09-20 09:43:53

Hoi Rutger, ik had de helft van t recept genomen, maar het was zo stijf dat ik t bijna kon snijden. Ook nadat t in de koelkast gestaan had en ik het nog even wilde opkloppen. Kan je dan gewoon nog meer melk toevoegen?

Beantwoorden
MI
Rutger 2016-09-20 21:24:17

Hoi! Na het opstijven in de koelkast is het inderdaad heel stijf. Dat hoort zo! Als je het dan losklopt met een mixer krijg je een heerlijke zachte banketbakkersroom die zeker niet te stevig is. Mocht je hem dan nog steeds te dik vinden kan je aan het begin natuurlijk extra melk toevoegen. Het is dan wel handig om er ook wat meer suiker in te doen.

Beantwoorden
Conny 2016-05-27 14:50:36

Hoi, kan je hier ook amandelmelk voor gebruiken en ipv een vanillestokje vanille extract? En zo ja, hoeveel raad je aan? Groetjes Conny

Beantwoorden
CO
Rutger 2016-05-28 00:19:10

Hoi, je kan de melk prima door amandelmelk vervangen, gewoon dezelfde hoeveelheid. Je kunt 1 a 2 tl vanille-extract gebruiken, maar met stokjes wordt hij wel lekkerder.

Beantwoorden
Emma 2016-05-24 19:36:08

Heb dit gemaakt en gebruikt op een slof. Zag er goed uit en de smaak was ook goed. Volgende dag was het een raar glibberig té zacht mengsel geworden wat van de slof afliep. Jammer, volgende keer gebruik ik weer een recept zonder maizena (met bloem), ik denk dat dit de boosdoener is geweest.

Beantwoorden
EM
Rutger 2016-05-24 23:06:19

Hoi! Wat jammer om te horen. Heb je het lang genoeg door laten koken? Het maakt niet veel uit of je maizena of bloem gebruikt, met maizena gaat het altijd erg goed, ook na enkele dagen is het dan nog stevig!

Beantwoorden
Emma 2016-06-17 22:10:42

Hoi, ik heb het lang genoeg laten koken. Het was heel stevig alleen dus de volgende dag niet meer. Ik ga het nog eens proberen. Maizena werkt nl. een stuk makkelijker, geen klontjes. Ik las ook in een ander recept dat men er later nog wat boter aan toevoegt, wellicht dat dat ook de structuur ten goede komt. Ik ga het verder uitproberen met de diverse varianten!

Beantwoorden
EM
Rutger 2016-06-19 22:27:50

Wat raar! Heb je het echt een paar minuten goed laten garen? Je kan er wat boter door doen, daar wordt het wat romiger van.

Beantwoorden
Nigel 2016-03-08 19:51:07

Is banketbakkersroom in te vriezen?

Beantwoorden
NI
Rutger 2016-05-24 23:11:19

Het wordt er niet lekkerder op als je het invriest.

Beantwoorden