- Voor de banketbakkersroom
- 500 ml melk
- 1 vanillestokje
- 100 gr suiker
- 2 eidooiers
- 45 gr maïzena
Banketbakkersroom zelf maken klinkt misschien moeilijk, maar dat is het niet! Het is eigenlijk best makkelijk, zeker met dit recept voor banketbakkersroom en de stap-voor-stap uitleg. Banketbakkersroom, ook wel gele room of crème patissière genoemd, wordt veel gebruikt door bakkers. En het kan voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden. Vul er soesjes of eclairs mee, smeer het als vulling tussen een taart, gebruik het als basis voor een botercrème of maak er met slagroom een Zwitserse room van. Kortom, als je dit basisrecept onder de knie hebt kan je er heel veel kanten mee op! Probeer ook eens deze banketbakkersroom met lavendel of deze variant met chocolade!
Heb je problemen bij het zelf maken van banketbakkersroom? Check dan deze bakhulp!
Stap 1
Giet 450 ml melk in een pan. Snijd het vanillestokje met een scherp mesje open en schraap het merg eruit. Voeg zowel de peul als het merg toe aan de melk en breng alles aan de kook.
Stap 2
Doe de overige melk met de suiker en de eidooiers in een kom en klop dit goed door elkaar. Klop als laatste de maïzena erdoor en maak er een mooi glad papje van.
Stap 3
Verwijder als de melk kookt het vanillestokje. Giet al roerend de helft van de hete melk op het suikermengsel. Roer het goed door. Giet dit mengsel vervolgens bij de melk in de pan en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook.
Stap 4
Het mengsel zal gaan binden en dikker worden. Blijf de hele tijd roeren. Laat het mengsel 1 tot 2 minuten zachtjes doorkoken.
Stap 5
Giet de banketbakkersroom in een lage platte schaal (koelt sneller af) en dek deze af met plasticfolie. Zorg ervoor dat het folie direct op de room ligt, zodat er geen velvorming kan plaatsvinden.
Stap 6
Laat de room eerst wat afkoelen op het aanrecht en zet de kom daarna tot gebruik in de koelkast. Klop het geheel voor gebruik kort door tot een gladde en romige banket bakkersroom.
Tips
- Voeg aan de room eens een extra smaakje toe, bijvoorbeeld chocolade of mokka- extract.
- Voor een romiger variant van de banketbakkersroom vervang je 100 milliliter van de melk door slagroom.
Foto’s: Michiel Wichman




































