Ingrediëntenlijst

Deze botercrème is gemaakt op basis van banketbakkersroom. Dat maakt de crème minder zwaar en lekkerder van structuur dan de variant die alleen van boter en poedersuiker gemaakt is. Je kunt deze crème gebruiken om taarten te vullen of af te smeren, om cupcakes te decoreren of als vulling voor bijvoorbeeld mergpijpjes of bokkenpootjes. Met dit recept maak je echt een flinke hoeveelheid botercrème op basis van banketbakkersroom. Je kunt er ook voor kiezen om het recept te halveren of om een gedeelte in te vriezen. Ingevroren crème laat je ontdooien in de koelkast en vervolgens op kamertemperatuur komen. Klop de crème voordat je hem gaat verwerken nog kort los. Is je botercrème te slap of juist geschift? Check dan deze bakhulp!

Bereiding: Botercrème op basis van banketbakkersroom

Zorg dat de banketbakkersroom en de boter beide op kamertemperatuur zijn voordat je gaat beginnen. Klop de boter met de poedersuiker luchtig op. Voeg de banketbakkersroom daaraan toe en klop het geheel door. De botercrème is nu klaar om verder te verwerken. Als de botercrème gaat schiften is het mengsel te koud; zet de schaal dan even in wat warm water of zet een warme föhn op de schaal.

Foto: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (13)
Anne-Marie 2018-09-08 19:56:01

Hoi, kun je deze botercreme ook invriezen?

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-09-16 13:09:37

Ja dat kan zeker. Zet hem dan een dag voordat je het wilt gaan gebruiken in de koelkast en laat hem voor gebruik op kamertemperatuur komen. Of warm de crème bij met bijvoorbeeld een haarfohn.

Beantwoorden
Jan 2018-05-16 14:35:34

Twee keer dit recept gemaakt, maar tot twee keer toe geschift. Beide op kamertemperatuur bij elkaar gevoegd. Door het te verwarmen met water/fhön werd het probleem alleen maar groter. Hoe kan ik dit in het vervolg voorkomen?

Beantwoorden
JA
Rutger 2018-05-21 16:56:19

Had je er veel vocht bij gedaan? In de vorm van vruchtenmoes bijvoorbeeld? Als je de verhoudingen van het recept aanhoudt komt het schiften vaak door temperatuurverschil, en dat is eigenlijk altijd op te lossen door de crème iets te verwarmen.

Beantwoorden
Anne 2018-04-19 13:26:04

Hallo,
Mijn vraag is, of deze botercreme dik en stevig genoeg is om gekleurde rozen mee te spuiten op een taart?

Beantwoorden
AN
Laila 2018-04-22 00:54:10

Ik heb deze botercrème vaker gebruikt voor het spuiten van rozen. Dat lukte prima! Als je de botercrème wat steviger wil, kan je deze natuurlijk even in de koelkast bewaren alvorens je ermee aan de slag gaat.

Beantwoorden
LA
Rutger 2018-04-25 17:44:27

Goede tip! Dankje! Fijn om te weten.

Beantwoorden
Denize 2018-03-16 12:21:31

Kan dit ook gemaakt worden met banketbakkersroom van dr.oetker? Dat is dan poeder in een zakje...

Beantwoorden
DE
Rutger 2018-03-19 11:59:38

Het kan, maar is wel minder lekker. De exacte verhoudingen weet ik in dat geval niet.

Beantwoorden
Naomi 2018-03-03 18:12:16

Klopt het dat de botercrème met banketbakkersroom erdoorheen wat gelig blijft? Of doe ik iets verkeerd? Ik zie namelijk op de foto bovenaan deze pagina een witte botercrème. Ik wil het gebruiken om een dripcake mee af te smeren, wit vind ik dat wat frisser staan dan geel :)

Beantwoorden
NA
Rutger 2018-03-04 21:22:00

Hoi Naomi. Zowel de banketbakkersroom en de boter zijn wat gelig, dus de botercrème zal nooit spierwit worden. Hoe luchtiger je de crème klopt, des te lichter dat hij wordt.

Beantwoorden
Naomi 2018-02-25 14:09:06

Ik ben zeer benieuwd naar de smaak. Ik wil het recept gebruiken voor het afmeren van een dripcake. Kan ik aan dit recept vloeibare kleurstof toevoegen?

Beantwoorden
NA
Rutger 2018-02-26 10:34:16

Dat kan prima.

Beantwoorden
Fatma 2018-01-29 13:26:22

Hallo rutger,
Zou ik de taart 1 avond van te voren kunnen afsmeren? Of raad je dan gewone botercreme aan?

Beantwoorden
FA
Rutger 2018-02-02 16:59:35

Dat kan prima! Wel in de koelkast bewaren 's nachts.

Beantwoorden
Rolanda 2017-05-11 21:07:16

Ik heb de botercreme en de banketbakkersroom gemaakt. Welke hoeveelheid moeten ik gebruiken voor een taart. Ben volgens mij niet alles nodig. En kan ik er ook verse aardbeien door verwerken? Of kan dat alleen maar door de botercreme?

Beantwoorden
RO
Rutger 2017-05-19 10:15:25

Hoi! Het ligt er helemaal aan hoe groot je taart is en hoe dik je de crème erop en in wilt. Verse aardbeien kan je er heel goed door verwerken. Dat kan in kleine stukjes, gepureerd of kort gekookt met wat citroensap en suiker en dan door een zeef gehaald.

Beantwoorden
an 2017-04-19 08:27:41

Hallo Rutger,
Kan je deze botercreme als onderlaag voor fondant gebruiken. Wat ik ook probeer, het wordt altijd nat en plakkerig, taart wordt niet in de koelkast weggezet maar in een kunststof taartdoos in een koude kelder. Wat kan ik hier aan veranderen

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-04-23 19:00:17

Hoi, dat kan, al zou ik de taart wel in de koelkast zetten. Ook na het afsmeren met de botercrème moet de taart goed gekoeld worden voordat je de fondant er op doet.

Beantwoorden
Saskia 2018-05-02 10:03:36

Ik ben het hier als fondant taarten maaksrer niet mee eens!! In deze botercreme zit veel te veel vocht waardoor je een groot risico loopt dat de fondant gaat smelten!

Beantwoorden
SA
Rutger 2018-05-07 11:59:30

Dank voor je reactie. De taarten die ik er ooit met fondant mee heb gemaakt gingen prima. Nu is dat iets wat ik niet heel vaak doe, dus ik ga volledig uit van jouw expertise daarin.

Beantwoorden
Annie 2017-04-18 21:23:42

Kan je van deze botercrème ook mokkacrème maken? Door bijv koffie toe te voegen?

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-04-23 19:00:42

Zeker! Ik zou dan hele sterke espresso gebruiken en daar wat van toe voegen.

Beantwoorden
marina van gerven 2017-04-18 19:36:41

Vraag me af en toe af waarom ik de bakbijbel kocht...al de recepten staan nu ook onlne. Jammer hoor.
Maar de botercreme is wel erg lekker

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-04-23 19:01:24

Hoi! Ze komen zeker niet allemaal online hoor, maar sommige basisrecepten mogen niet ontbreken online.

Beantwoorden
Joke 2017-04-12 03:26:44

Hallo Rutger,
Het lijkt me een lekkere kombinatie en niet zo zwaar zodat ik er ook wat van mag smullen.
Dacht ik ... mergpijpjes, wat een goed idee om die met de botercrème te gaan vullen.
Even nog hier een goed recept voor mergpijpjes opzoeken want als ik het goed heb onthouden is in het seizoen 2016 ook zoiets voorbij gekomen.
Maar ik doe misschien iets verkeert want ik geen recept voor mergpijpjes in jou blog terug vinden.
Waar kan ik het beste een goed recept tevoorschijn toveren?

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-04-13 15:51:06

Hoi! Ik heb er nog geen één online staan, maar die komt er zeker! Hij staat op mijn to-bake lijst!

Beantwoorden
Caroline Piek | Piek & Pie 2017-04-10 11:13:59

Dat is toevallig, ik was al van plan om een recept op te zoeken. Ik liep van het weekend een paar uur mee met een banketbakker en ik hoorde dat hij graag met deze botercrème werkt. Thanks!

Groeten, Caroline

Beantwoorden
CA