Ingrediëntenlijst
  • Voor de botercrème
  • 300 gr boter, op kamertemperatuur
  • 75 gr poedersuiker
  • 1 recept banketbakkersroom, op kamertemperatuur

Deze botercrème is gemaakt op basis van banketbakkersroom. Dat maakt de crème minder zwaar en lekkerder van structuur dan de variant die alleen van boter en poedersuiker gemaakt is. Je kunt deze crème gebruiken om taarten te vullen of af te smeren, om cupcakes te decoreren of als vulling voor bijvoorbeeld mergpijpjes of bokkenpootjes. Met dit recept maak je echt een flinke hoeveelheid botercrème op basis van banketbakkersroom. Je kunt er ook voor kiezen om het recept te halveren of om een gedeelte in te vriezen. Ingevroren crème laat je ontdooien in de koelkast en vervolgens op kamertemperatuur komen. Klop de crème voordat je hem gaat verwerken nog kort los. Is je botercrème te slap of juist geschift? Check dan deze bakhulp!

Bereiding: Botercrème op basis van banketbakkersroom

Zorg dat de banketbakkersroom en de boter beide op kamertemperatuur zijn voordat je gaat beginnen. Klop de boter met de poedersuiker luchtig op. Voeg de banketbakkersroom daaraan toe en klop het geheel door. De botercrème is nu klaar om verder te verwerken. Als de botercrème gaat schiften is het mengsel te koud; zet de schaal dan even in wat warm water of zet een warme föhn op de schaal.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (29)
Brenda 2021-06-30 00:04:53

Hoi Rutger!

Kun je aan dit recept ook gepureerde mango toevoegen? Ik las ergens dat verse mango en zuivel/eiwitten niet samen gaan en bitter zal gaan smaken?

Hoor het graag!

Ow, zal ik deze creme ook mintgroene kunnen krijgen met kleurgel?

Beantwoorden
BR
Rutger 2021-07-06 09:17:48

Mango heb ik nog nooit geprobeerd, dus dat weet ik niet. Je kunt de crème goed op kleur brengen met kleurgel.

Beantwoorden
Roos 2021-06-26 14:57:30

Hallo, hoe maak ik een luchtige witte room om taart te bekleden

Beantwoorden
RO
Rutger 2021-06-27 12:38:43

Met dit recept of met botercrème op basis van Italiaanse meringue: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/botercreme-op-basis-italiaanse-meringue/ Het zal echter nooit spierwit worden, aangezien boter niet wit is. Je kunt wel witte kleurstof gebruiken, maar dat doe ik zelf nooit. Deze witte chocolade crème is ook erg lekker trouwens: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/witte-chocolade-botercreme/

Beantwoorden
Emelie Dengerink - de Bruijn 2021-05-28 13:38:27

Kan ik koemelk vrije botercreme maken met blueband boter ? Mijn zoon heeft ook een notenallergie, dus kan helaas niet goed vervanging vinden.

Beantwoorden
EM
Rutger 2021-05-31 10:24:41

Volgens mij kan dat prima. Je kunt dan een plantaardige melk gebruiken als basis voor de banketbakkersroom.

Beantwoorden
Michelle 2021-05-19 13:14:39

Hoi!
Als ik botercreme met kokossmaak wil maken, wat zou ik dan het beste kunnen toevoegen?

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-05-31 11:10:34

Goede vraag. Nog nooit gedaan. Extract kan, maar is vaak chemisch. Ik zou gaan experimenteren met kokosmelk/room en geraspte kokos erdoor.

Beantwoorden
Teun 2021-05-17 13:19:56

Ha!

Ik wil graag Citroen botercreme maken.
Kan ik dan lemoncurd aan het recept toevoegen? Of?

Groetjes

Beantwoorden
TE
Rutger 2021-05-31 11:18:18

Dat kan heel goed! Is heerlijk!

Beantwoorden
Brenda Andriese 2021-05-10 18:29:02

Is deze botercreme geschikt voor bij de red velvet cake?

Beantwoorden
BR
Rutger 2021-05-17 09:39:06

Zeker! Als vind ik roomkaasglazuur daar nog lekkerder bij: https://rutgerbakt.nl/alle-recepten/red-velvet-taart-bakken-recept/

Beantwoorden
Mariella 2021-03-19 13:20:57

Is dit recept voldoende om jouw recept cake voor stapeltaart te vullen en af te smeren?

@Emma Rutger heeft een goddelijk recept voor witte chocolade botercrème online staan, op basis van banketbakkersroom.

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-03-21 13:19:03

Zeker!

Beantwoorden
Emma 2021-03-18 19:49:03

Hi, kan ik met dit recept ook witte chocolade botercrème maken?

Beantwoorden
EM
Rutger 2021-03-21 13:21:09

Hoi! Dan zou ik dit recept gebruiken: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/witte-chocolade-botercreme/

Beantwoorden
Mare 2021-02-26 17:37:54

Is deze botercreme geschikt voor het vullen/afwerken van een drip taart? Of kun je dan beter de botercreme op basis van Italiaanse merengue maken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-02-28 10:25:48

Het kan met allebei prima!

Beantwoorden
lol 2020-12-12 14:16:24

heb je roomboter nodig of magarine

Beantwoorden
LO
Rutger 2020-12-13 12:58:35

Roomboter! Dat geeft echt het lekkerste resultaat!

Beantwoorden
Dominique 2020-09-11 17:36:42

Hoi Rutger, kun je met dit basisrecept ook pindakaas botercrème maken? Ik zie op internet alleen de Amerikaanse variant van botercrème met boter, poedersuiker en pindakaas, maar niet met banketbakkersroom.
Alvast bedankt!

Beantwoorden
DO
Rutger 2020-09-14 10:41:35

Tuurlijk! Je kunt de crème gewoon op smaak brengen met pindakaas!

Beantwoorden
Vrouwgje 2020-06-02 14:02:03

Hoi Rutger, is deze botercreme geschikt om met kleurstof te kleuren? Of is het daar te 'geel' voor,
Bvd!
Hg, Vrouwgje

Beantwoorden
VR
Rutger 2020-06-04 14:46:13

Dat kan prima, maar het ligt er natuurlijk wel aan welke kleur. Zeker rood en roze gaan heel goed.

Beantwoorden
Van Mierlo Ingrid 2020-05-23 11:17:25

Kun je botercreme kleuren

Beantwoorden
VA
Rutger 2020-05-25 18:46:47

Ja hoor, met kleurstof of bijvoorbeeld frambozenpuree.

Beantwoorden
ida 2020-03-21 19:56:41

Hoi Rutger

ik heb kort geleden weer eens botercreme gemaakt,vanwege mijn koemelk allergie doe ik dat met plantaardige boter het was heerlijk ,nu heb ik pas margarine becel pure ontdekt die is zo lekker ook plantaardig,
kan ik daar ook botercreme van maken want het is natuurlijk veel zachter dan de Wajang boter.

Groetjes ida

Beantwoorden
ID
Audrey 2020-02-25 09:27:27

Hoe werkt deze botercreme in combinatie met fondant? Ik weet dat te veel vocht kan zorgen dat de fondant smelt. Ik zou 'm eigenlijk willen combineren met wat figuurtjes van fondant.

Beantwoorden
AU
Rutger 2020-03-03 10:50:49

Zelf heb ik nog nooit problemen ondervonden met fondant en deze botercrème.

Beantwoorden
Myranda Willems 2019-09-30 20:46:34

Hoi Rutger
Hoelang kan ik deze botercreme bewaren?
En doe ik dit dan best in de koelkast?
Groetjes Myranda

Beantwoorden
MY
Rutger 2019-10-06 18:15:13

In de koelkast kun je het 3-4 dagen bewaren, in de vriezer kun je het enkele maanden bewaren.

Beantwoorden
Anne-Marie 2018-09-08 19:56:01

Hoi, kun je deze botercreme ook invriezen?

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-09-16 13:09:37

Ja dat kan zeker. Zet hem dan een dag voordat je het wilt gaan gebruiken in de koelkast en laat hem voor gebruik op kamertemperatuur komen. Of warm de crème bij met bijvoorbeeld een haarfohn.

Beantwoorden
Jan 2018-05-16 14:35:34

Twee keer dit recept gemaakt, maar tot twee keer toe geschift. Beide op kamertemperatuur bij elkaar gevoegd. Door het te verwarmen met water/fhön werd het probleem alleen maar groter. Hoe kan ik dit in het vervolg voorkomen?

Beantwoorden
JA
Rutger 2018-05-21 16:56:19

Had je er veel vocht bij gedaan? In de vorm van vruchtenmoes bijvoorbeeld? Als je de verhoudingen van het recept aanhoudt komt het schiften vaak door temperatuurverschil, en dat is eigenlijk altijd op te lossen door de crème iets te verwarmen.

Beantwoorden
Jeanet 2020-11-22 17:50:51

Zelfde ptobleem hier
Alles netjes op kamertemperatuur, schifte meteen.
Vervolgens beetje verwarmd maar toen kreeg ik gesmolten boter en was de schifting alleen maar erger :(

Beantwoorden
JE
Rutger 2020-11-30 08:58:52

In dit artikel vind je meer tips: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/botercreme-is-geschift-of-te-slap-bakhulp/

Beantwoorden
Anne 2018-04-19 13:26:04

Hallo,
Mijn vraag is, of deze botercreme dik en stevig genoeg is om gekleurde rozen mee te spuiten op een taart?

Beantwoorden
AN
Laila 2018-04-22 00:54:10

Ik heb deze botercrème vaker gebruikt voor het spuiten van rozen. Dat lukte prima! Als je de botercrème wat steviger wil, kan je deze natuurlijk even in de koelkast bewaren alvorens je ermee aan de slag gaat.

Beantwoorden
LA
Rutger 2018-04-25 17:44:27

Goede tip! Dankje! Fijn om te weten.

Beantwoorden
Denize 2018-03-16 12:21:31

Kan dit ook gemaakt worden met banketbakkersroom van dr.oetker? Dat is dan poeder in een zakje...

Beantwoorden
DE
Rutger 2018-03-19 11:59:38

Het kan, maar is wel minder lekker. De exacte verhoudingen weet ik in dat geval niet.

Beantwoorden
Naomi 2018-03-03 18:12:16

Klopt het dat de botercrème met banketbakkersroom erdoorheen wat gelig blijft? Of doe ik iets verkeerd? Ik zie namelijk op de foto bovenaan deze pagina een witte botercrème. Ik wil het gebruiken om een dripcake mee af te smeren, wit vind ik dat wat frisser staan dan geel :)

Beantwoorden
NA
Rutger 2018-03-04 21:22:00

Hoi Naomi. Zowel de banketbakkersroom en de boter zijn wat gelig, dus de botercrème zal nooit spierwit worden. Hoe luchtiger je de crème klopt, des te lichter dat hij wordt.

Beantwoorden
Naomi 2018-02-25 14:09:06

Ik ben zeer benieuwd naar de smaak. Ik wil het recept gebruiken voor het afmeren van een dripcake. Kan ik aan dit recept vloeibare kleurstof toevoegen?

Beantwoorden
NA
Rutger 2018-02-26 10:34:16

Dat kan prima.

Beantwoorden
Fatma 2018-01-29 13:26:22

Hallo rutger,
Zou ik de taart 1 avond van te voren kunnen afsmeren? Of raad je dan gewone botercreme aan?

Beantwoorden
FA
Rutger 2018-02-02 16:59:35

Dat kan prima! Wel in de koelkast bewaren 's nachts.

Beantwoorden
Rolanda 2017-05-11 21:07:16

Ik heb de botercreme en de banketbakkersroom gemaakt. Welke hoeveelheid moeten ik gebruiken voor een taart. Ben volgens mij niet alles nodig. En kan ik er ook verse aardbeien door verwerken? Of kan dat alleen maar door de botercreme?

Beantwoorden
RO
Rutger 2017-05-19 10:15:25

Hoi! Het ligt er helemaal aan hoe groot je taart is en hoe dik je de crème erop en in wilt. Verse aardbeien kan je er heel goed door verwerken. Dat kan in kleine stukjes, gepureerd of kort gekookt met wat citroensap en suiker en dan door een zeef gehaald.

Beantwoorden
an 2017-04-19 08:27:41

Hallo Rutger,
Kan je deze botercreme als onderlaag voor fondant gebruiken. Wat ik ook probeer, het wordt altijd nat en plakkerig, taart wordt niet in de koelkast weggezet maar in een kunststof taartdoos in een koude kelder. Wat kan ik hier aan veranderen

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-04-23 19:00:17

Hoi, dat kan, al zou ik de taart wel in de koelkast zetten. Ook na het afsmeren met de botercrème moet de taart goed gekoeld worden voordat je de fondant er op doet.

Beantwoorden
Saskia 2018-05-02 10:03:36

Ik ben het hier als fondant taarten maaksrer niet mee eens!! In deze botercreme zit veel te veel vocht waardoor je een groot risico loopt dat de fondant gaat smelten!

Beantwoorden
SA
Rutger 2018-05-07 11:59:30

Dank voor je reactie. De taarten die ik er ooit met fondant mee heb gemaakt gingen prima. Nu is dat iets wat ik niet heel vaak doe, dus ik ga volledig uit van jouw expertise daarin.

Beantwoorden
Loraine 2021-08-25 13:21:32

Welke botercreme moet ik dan gebruiken?

Beantwoorden
LO
Annie 2017-04-18 21:23:42

Kan je van deze botercrème ook mokkacrème maken? Door bijv koffie toe te voegen?

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-04-23 19:00:42

Zeker! Ik zou dan hele sterke espresso gebruiken en daar wat van toe voegen.

Beantwoorden
marina van gerven 2017-04-18 19:36:41

Vraag me af en toe af waarom ik de bakbijbel kocht...al de recepten staan nu ook onlne. Jammer hoor.
Maar de botercreme is wel erg lekker

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-04-23 19:01:24

Hoi! Ze komen zeker niet allemaal online hoor, maar sommige basisrecepten mogen niet ontbreken online.

Beantwoorden
Joke 2017-04-12 03:26:44

Hallo Rutger,
Het lijkt me een lekkere kombinatie en niet zo zwaar zodat ik er ook wat van mag smullen.
Dacht ik ... mergpijpjes, wat een goed idee om die met de botercrème te gaan vullen.
Even nog hier een goed recept voor mergpijpjes opzoeken want als ik het goed heb onthouden is in het seizoen 2016 ook zoiets voorbij gekomen.
Maar ik doe misschien iets verkeert want ik geen recept voor mergpijpjes in jou blog terug vinden.
Waar kan ik het beste een goed recept tevoorschijn toveren?

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-04-13 15:51:06

Hoi! Ik heb er nog geen één online staan, maar die komt er zeker! Hij staat op mijn to-bake lijst!

Beantwoorden
Caroline Piek | Piek & Pie 2017-04-10 11:13:59

Dat is toevallig, ik was al van plan om een recept op te zoeken. Ik liep van het weekend een paar uur mee met een banketbakker en ik hoorde dat hij graag met deze botercrème werkt. Thanks!

Groeten, Caroline

Beantwoorden
CA