Ingrediëntenlijst
  • Voor de botercrème
  • 300 gr boter, op kamertemperatuur
  • 75 gr poedersuiker
  • 1 recept banketbakkersroom, op kamertemperatuur

Deze botercrème is gemaakt op basis van banketbakkersroom. Dat maakt de crème minder zwaar en lekkerder van structuur dan de variant die alleen van boter en poedersuiker gemaakt is. Je kunt deze crème gebruiken om taarten te vullen of af te smeren, om cupcakes te decoreren of als vulling voor bijvoorbeeld mergpijpjes of bokkenpootjes. Met dit recept maak je echt een flinke hoeveelheid botercrème op basis van banketbakkersroom. Je kunt er ook voor kiezen om het recept te halveren of om een gedeelte in te vriezen. Ingevroren crème laat je ontdooien in de koelkast en vervolgens op kamertemperatuur komen. Klop de crème voordat je hem gaat verwerken nog kort los. Is je botercrème te slap of juist geschift? Check dan deze bakhulp!

Bereiding: Botercrème op basis van banketbakkersroom

Zorg dat de banketbakkersroom en de boter beide op kamertemperatuur zijn voordat je gaat beginnen. Klop de boter met de poedersuiker luchtig op. Voeg de banketbakkersroom daaraan toe en klop het geheel door. De botercrème is nu klaar om verder te verwerken. Als de botercrème gaat schiften is het mengsel te koud; zet de schaal dan even in wat warm water of zet een warme föhn op de schaal.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (47)
Anna 2022-11-27 10:23:29

Hoi Rutger, hoeveel cupcakes kan ik met dit recept opspuiten?

Beantwoorden
AN
Beatrice Drijver 2022-11-08 21:07:02

Hallo Rutger, hoe maak ik pistache botercreme? Met pistache poeder? Of pistache pasta?
Bedankt, Beatrice

Beantwoorden
BE
Rutger 2022-11-19 09:15:56

Hoi. Met pistachepasta: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/pistachepasta-basisrecept/ De exacte verhouding weet ik niet, dat moet je proeven tijdens het mengen.

Beantwoorden
DL 2022-11-01 12:23:09

Hallo Rutger, hoe lang kan je deze botercrème bewaren in de koelkast?

Beantwoorden
DL
Rutger 2022-11-19 09:58:30

2-3 dagen

Beantwoorden
Anja 2022-10-27 20:42:54

Hoi Rutger, De botercreme luchtig kloppen kan dat met de ballongarde, of kan ik beter de
K-klopper gebruiken?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-10-31 08:52:40

Daar gebruik ik de garde voor.

Beantwoorden
elise 2022-09-05 19:54:55

Hey Rutger!
Ik zou graag cupcakes willen maken met vanillebotercreme op,hoe maak je dat dan? En wanneer versier ik de cupcakes met vanille botercreme? Zouden de cupcakes ook lekker smaken als ik ze 1 dag op voorhand maak? Hoelang moet de botercreme in de koelkast opstijven?
Bedankt!!!

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-09-14 19:55:25

Je kunt dan deze crème gebruiken als topping. Het lekkerste is om de cakejes vlak voor het serveren met de crème op te spuiten, maar het kan ook prima een dag eerder. Bewaar ze dan wel in de koelkast. De crème is na 1 uur al redelijk stevig, maar hij hoeft niet perse op te stijven. De banketbakkersroom (die je voor de crème nodig hebt) moet natuurlijk wel opstijven.

Beantwoorden
Saskia 2022-08-17 08:32:09

Welke botercreme kan ik het beste maken om een taart strak mee af te smeren, voor bijvoorbeeld een dripcake. De botercreme op basis van banketbakkersroom of Italiaanse meringue? En ik lees ook iets over botercreme met Zwitserse meringue?

Beantwoorden
SA
Rutger 2022-08-18 13:23:04

Het kan allebei. De versie met Zwitserse meringue staat (nog) niet online.

Beantwoorden
Brenda Andriese 2022-07-16 09:46:02

Hoi Rutger, zou het nog toegevoegde waarde hebben wanneer de banketbakkersroom voordat je het toevoegt aan de opgeklopte boter ook luchtig wordt opgeklopt?

Beantwoorden
BR
Rutger 2022-07-16 20:58:41

Loskloppen is zeker handig, om klontje te voorkomen. Maar echt heel luchtig kun je de banketbakkersroom niet opkloppen, dat gaat beter in combinatie met de boter.

Beantwoorden
Brenda Andriese 2022-07-16 21:46:35

Bedankt! Ik vroeg dit mede omdat ik een filmpje van Cees Holtkamp heb gezien waarin hij botercreme maakt op basis van banketbakkersroom. Hij doet het als volgt: hij maakt eerst de banketbakkersroom. Die is dan nog warm en dan klopt hij dit op totdat het op kamertemperatuur is en dan gaat de boter erdoor (die moet dan ook op kamertemperatuur zijn). Precies andersom zoals jij het beschrijft. Daar moet je dus wel ietsje meer geduld voor hebben.

Beantwoorden
BR
Rutger 2022-07-25 15:39:30

Hi. Er zijn altijd meerdere manieren om iets te maken, zelf kies ik liever voor de methode die ik in mijn recept gebruik.

Beantwoorden
Georges 2022-07-01 15:43:27

Als ik dit versta, dan kan ik mijn voorverwerkte banketbakkersroom aan lengen met botercreme. Kunt u dit confirmenen

Beantwoorden
GE
Rutger 2022-07-04 10:35:23

Goededag, ik begrijp uw vraag niet helemaal. Zit er al banketbakkersroom door de crème?

Beantwoorden
Ria van Lieshout 2022-04-06 16:46:49

Hallo Rutger

Mijn vraag is of ik deze botercrème, om mijn taart mee af te smeren, ook de dag ervoor al kan maken?

Alvast bedankt voor je reactie

Beantwoorden
RI
Rutger 2022-04-10 10:56:14

Dat kan op zich wel, maar je moet de crème dan wel weer helemaal op kamertemperatuur laten komen en goed loskloppen, voordat je de taart ermee kunt afsmeren.

Beantwoorden
Ineke 2022-04-01 19:20:26

Op de foto lijkt de botercreme zo mooi wit, maar bb room is gelig en boter ook, als ik het dan bv blauw wil kleuren wordt het eerder groenig dan blauw. Hoe los ik dat op Rutger?

Beantwoorden
IN
Rutger 2022-04-10 12:03:13

Zowel banketbakkersroom als boter zijn wat gelig. Dat wordt met blauwe kleurstof inderdaad groen, daar is weinig aan te doen, behalve extra veel (lichtblauwe) kleurstof gebruiken.

Beantwoorden
Anouk 2022-06-10 17:17:07

Door een klein beetje paarse kleurstof door de botercreme te worden word hij meer wit (het klinkt raar maar is wel zo) en vanuit daar kun je hm goed kleuren met blauw

Beantwoorden
AN
Britt 2022-03-29 15:50:58

Welke grootte van taart kan ik hiermee vullen en afsmeren? Ik weet niet goed welke hoeveelheid ik moet maken.

Beantwoorden
BR
Rutger 2022-03-31 10:44:21

Daar heb ik geen richtlijn voor. Het verschilt per taart en hoe dik je 'm afsmeert, vult en opspuit.

Beantwoorden
Gabriella 2022-03-14 21:05:46

Kun je aan deze botercreme verkruimelde oreo koekjes toevoegen?

Beantwoorden
GA
Rutger 2022-03-20 13:04:11

Dat kan prima!

Beantwoorden
Liesbeth Smulders 2022-03-05 06:37:16

Misschien een goede tip: ik maak de banketbakkersroom voor deze botercreme zonder eigeel en 50 gr maizena. De creme wordt dan net iets witter.

Beantwoorden
LI
Roos 2022-01-31 20:25:05

Hoi, als ik deze botercreme maak hoeveel lemoncurd zou ik er dan bij kunnen doen? Of gaat het daardoor snel schiften?

Beantwoorden
RO
Rutger 2022-02-07 18:58:00

De exacte hoeveelheid weet ik niet, maar het kan zeker. Proef vooral tussendoor om te bepalen wanneer je de smaak lekker vindt. Als het gaat schiften, check dan in dit artikel wat je kunt doen: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/botercreme-is-geschift-of-te-slap-bakhulp/

Beantwoorden
Desiree Burgers 2022-01-16 22:02:48

Rutger, kamertemperatuur vind ik niet helemaal duidelijk. Welke temperatuur zou het product dan moeten zijn om niet te laten schiften?

Beantwoorden
DE
Rutger 2022-01-17 07:59:33

Zo rond de 20-22 °C. Mocht de crème toch gaan schiften, verwarm de crème dan al kloppend met bijvoorbeeld een haarfohn.

Beantwoorden
Angela 2022-01-10 08:50:24

Hoi Rutger,

Is deze crème ook geschikt als onderlaag voor een spiegeltaart omdat die eerst een nachtje in de vriezer moet voordat je de spiegellaag aan brengt?

Groetjes!

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-01-11 09:12:16

Dat denk ik wel.

Beantwoorden
Angela 2022-01-14 08:43:47

De taart staat voor zijn overnachting in de vriezer, nu kan het feestje waar de taart voor was door omstandigheden niet doorgaan. Zou de taart ipv een nachtje in de vriezer ook een week (of 2) in de vriezer redden (en dan in de koelkast ontdooien) of zou je advies zijn om tzt een nieuwe te maken?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-01-17 08:21:48

Hoi. Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen, daar heb ik zelf weinig ervaring mee.

Beantwoorden
Annemijn Dijkstra 2021-12-29 17:47:47

Kan je aan dit recept ook likeur toevoegen?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-12-31 11:29:11

Zeker!

Beantwoorden
Bibi 2021-09-22 14:51:59

Hoeveel banketbakkersroom

Beantwoorden
BI
Rutger 2021-09-26 21:32:53

1 keer mijn basisrecept, dus op basis van 500 milliliter melk.

Beantwoorden
Brenda 2021-06-30 00:04:53

Hoi Rutger!

Kun je aan dit recept ook gepureerde mango toevoegen? Ik las ergens dat verse mango en zuivel/eiwitten niet samen gaan en bitter zal gaan smaken?

Hoor het graag!

Ow, zal ik deze creme ook mintgroene kunnen krijgen met kleurgel?

Beantwoorden
BR
Rutger 2021-07-06 09:17:48

Mango heb ik nog nooit geprobeerd, dus dat weet ik niet. Je kunt de crème goed op kleur brengen met kleurgel.

Beantwoorden
Roos 2021-06-26 14:57:30

Hallo, hoe maak ik een luchtige witte room om taart te bekleden

Beantwoorden
RO
Rutger 2021-06-27 12:38:43

Met dit recept of met botercrème op basis van Italiaanse meringue: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/botercreme-op-basis-italiaanse-meringue/ Het zal echter nooit spierwit worden, aangezien boter niet wit is. Je kunt wel witte kleurstof gebruiken, maar dat doe ik zelf nooit. Deze witte chocolade crème is ook erg lekker trouwens: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/witte-chocolade-botercreme/

Beantwoorden
Emelie Dengerink - de Bruijn 2021-05-28 13:38:27

Kan ik koemelk vrije botercreme maken met blueband boter ? Mijn zoon heeft ook een notenallergie, dus kan helaas niet goed vervanging vinden.

Beantwoorden
EM
Rutger 2021-05-31 10:24:41

Volgens mij kan dat prima. Je kunt dan een plantaardige melk gebruiken als basis voor de banketbakkersroom.

Beantwoorden
Michelle 2021-05-19 13:14:39

Hoi!
Als ik botercreme met kokossmaak wil maken, wat zou ik dan het beste kunnen toevoegen?

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-05-31 11:10:34

Goede vraag. Nog nooit gedaan. Extract kan, maar is vaak chemisch. Ik zou gaan experimenteren met kokosmelk/room en geraspte kokos erdoor.

Beantwoorden
Teun 2021-05-17 13:19:56

Ha!

Ik wil graag Citroen botercreme maken.
Kan ik dan lemoncurd aan het recept toevoegen? Of?

Groetjes

Beantwoorden
TE
Rutger 2021-05-31 11:18:18

Dat kan heel goed! Is heerlijk!

Beantwoorden
Brenda Andriese 2021-05-10 18:29:02

Is deze botercreme geschikt voor bij de red velvet cake?

Beantwoorden
BR
Rutger 2021-05-17 09:39:06

Zeker! Als vind ik roomkaasglazuur daar nog lekkerder bij: https://rutgerbakt.nl/alle-recepten/red-velvet-taart-bakken-recept/

Beantwoorden
Mariella 2021-03-19 13:20:57

Is dit recept voldoende om jouw recept cake voor stapeltaart te vullen en af te smeren?

@Emma Rutger heeft een goddelijk recept voor witte chocolade botercrème online staan, op basis van banketbakkersroom.

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-03-21 13:19:03

Zeker!

Beantwoorden
Emma 2021-03-18 19:49:03

Hi, kan ik met dit recept ook witte chocolade botercrème maken?

Beantwoorden
EM
Rutger 2021-03-21 13:21:09

Hoi! Dan zou ik dit recept gebruiken: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/witte-chocolade-botercreme/

Beantwoorden
Mare 2021-02-26 17:37:54

Is deze botercreme geschikt voor het vullen/afwerken van een drip taart? Of kun je dan beter de botercreme op basis van Italiaanse merengue maken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-02-28 10:25:48

Het kan met allebei prima!

Beantwoorden
lol 2020-12-12 14:16:24

heb je roomboter nodig of magarine

Beantwoorden
LO
Rutger 2020-12-13 12:58:35

Roomboter! Dat geeft echt het lekkerste resultaat!

Beantwoorden
Dominique 2020-09-11 17:36:42

Hoi Rutger, kun je met dit basisrecept ook pindakaas botercrème maken? Ik zie op internet alleen de Amerikaanse variant van botercrème met boter, poedersuiker en pindakaas, maar niet met banketbakkersroom.
Alvast bedankt!

Beantwoorden
DO
Rutger 2020-09-14 10:41:35

Tuurlijk! Je kunt de crème gewoon op smaak brengen met pindakaas!

Beantwoorden
Vrouwgje 2020-06-02 14:02:03

Hoi Rutger, is deze botercreme geschikt om met kleurstof te kleuren? Of is het daar te 'geel' voor,
Bvd!
Hg, Vrouwgje

Beantwoorden
VR
Rutger 2020-06-04 14:46:13

Dat kan prima, maar het ligt er natuurlijk wel aan welke kleur. Zeker rood en roze gaan heel goed.

Beantwoorden
Van Mierlo Ingrid 2020-05-23 11:17:25

Kun je botercreme kleuren

Beantwoorden
VA
Rutger 2020-05-25 18:46:47

Ja hoor, met kleurstof of bijvoorbeeld frambozenpuree.

Beantwoorden
ida 2020-03-21 19:56:41

Hoi Rutger

ik heb kort geleden weer eens botercreme gemaakt,vanwege mijn koemelk allergie doe ik dat met plantaardige boter het was heerlijk ,nu heb ik pas margarine becel pure ontdekt die is zo lekker ook plantaardig,
kan ik daar ook botercreme van maken want het is natuurlijk veel zachter dan de Wajang boter.

Groetjes ida

Beantwoorden
ID
Audrey 2020-02-25 09:27:27

Hoe werkt deze botercreme in combinatie met fondant? Ik weet dat te veel vocht kan zorgen dat de fondant smelt. Ik zou 'm eigenlijk willen combineren met wat figuurtjes van fondant.

Beantwoorden
AU
Rutger 2020-03-03 10:50:49

Zelf heb ik nog nooit problemen ondervonden met fondant en deze botercrème.

Beantwoorden
Myranda Willems 2019-09-30 20:46:34

Hoi Rutger
Hoelang kan ik deze botercreme bewaren?
En doe ik dit dan best in de koelkast?
Groetjes Myranda

Beantwoorden
MY
Rutger 2019-10-06 18:15:13

In de koelkast kun je het 3-4 dagen bewaren, in de vriezer kun je het enkele maanden bewaren.

Beantwoorden
Anne-Marie 2018-09-08 19:56:01

Hoi, kun je deze botercreme ook invriezen?

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-09-16 13:09:37

Ja dat kan zeker. Zet hem dan een dag voordat je het wilt gaan gebruiken in de koelkast en laat hem voor gebruik op kamertemperatuur komen. Of warm de crème bij met bijvoorbeeld een haarfohn.

Beantwoorden
Jan 2018-05-16 14:35:34

Twee keer dit recept gemaakt, maar tot twee keer toe geschift. Beide op kamertemperatuur bij elkaar gevoegd. Door het te verwarmen met water/fhön werd het probleem alleen maar groter. Hoe kan ik dit in het vervolg voorkomen?

Beantwoorden
JA
Rutger 2018-05-21 16:56:19

Had je er veel vocht bij gedaan? In de vorm van vruchtenmoes bijvoorbeeld? Als je de verhoudingen van het recept aanhoudt komt het schiften vaak door temperatuurverschil, en dat is eigenlijk altijd op te lossen door de crème iets te verwarmen.

Beantwoorden
Jeanet 2020-11-22 17:50:51

Zelfde ptobleem hier
Alles netjes op kamertemperatuur, schifte meteen.
Vervolgens beetje verwarmd maar toen kreeg ik gesmolten boter en was de schifting alleen maar erger :(

Beantwoorden
JE
Rutger 2020-11-30 08:58:52

In dit artikel vind je meer tips: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/botercreme-is-geschift-of-te-slap-bakhulp/

Beantwoorden
Anne 2018-04-19 13:26:04

Hallo,
Mijn vraag is, of deze botercreme dik en stevig genoeg is om gekleurde rozen mee te spuiten op een taart?

Beantwoorden
AN
Laila 2018-04-22 00:54:10

Ik heb deze botercrème vaker gebruikt voor het spuiten van rozen. Dat lukte prima! Als je de botercrème wat steviger wil, kan je deze natuurlijk even in de koelkast bewaren alvorens je ermee aan de slag gaat.

Beantwoorden
LA
Rutger 2018-04-25 17:44:27

Goede tip! Dankje! Fijn om te weten.

Beantwoorden
Denize 2018-03-16 12:21:31

Kan dit ook gemaakt worden met banketbakkersroom van dr.oetker? Dat is dan poeder in een zakje...

Beantwoorden
DE
Rutger 2018-03-19 11:59:38

Het kan, maar is wel minder lekker. De exacte verhoudingen weet ik in dat geval niet.

Beantwoorden
Naomi 2018-03-03 18:12:16

Klopt het dat de botercrème met banketbakkersroom erdoorheen wat gelig blijft? Of doe ik iets verkeerd? Ik zie namelijk op de foto bovenaan deze pagina een witte botercrème. Ik wil het gebruiken om een dripcake mee af te smeren, wit vind ik dat wat frisser staan dan geel :)

Beantwoorden
NA
Rutger 2018-03-04 21:22:00

Hoi Naomi. Zowel de banketbakkersroom en de boter zijn wat gelig, dus de botercrème zal nooit spierwit worden. Hoe luchtiger je de crème klopt, des te lichter dat hij wordt.

Beantwoorden
Naomi 2018-02-25 14:09:06

Ik ben zeer benieuwd naar de smaak. Ik wil het recept gebruiken voor het afmeren van een dripcake. Kan ik aan dit recept vloeibare kleurstof toevoegen?

Beantwoorden
NA
Rutger 2018-02-26 10:34:16

Dat kan prima.

Beantwoorden
Fatma 2018-01-29 13:26:22

Hallo rutger,
Zou ik de taart 1 avond van te voren kunnen afsmeren? Of raad je dan gewone botercreme aan?

Beantwoorden
FA
Rutger 2018-02-02 16:59:35

Dat kan prima! Wel in de koelkast bewaren 's nachts.

Beantwoorden
Rolanda 2017-05-11 21:07:16

Ik heb de botercreme en de banketbakkersroom gemaakt. Welke hoeveelheid moeten ik gebruiken voor een taart. Ben volgens mij niet alles nodig. En kan ik er ook verse aardbeien door verwerken? Of kan dat alleen maar door de botercreme?

Beantwoorden
RO
Rutger 2017-05-19 10:15:25

Hoi! Het ligt er helemaal aan hoe groot je taart is en hoe dik je de crème erop en in wilt. Verse aardbeien kan je er heel goed door verwerken. Dat kan in kleine stukjes, gepureerd of kort gekookt met wat citroensap en suiker en dan door een zeef gehaald.

Beantwoorden
an 2017-04-19 08:27:41

Hallo Rutger,
Kan je deze botercreme als onderlaag voor fondant gebruiken. Wat ik ook probeer, het wordt altijd nat en plakkerig, taart wordt niet in de koelkast weggezet maar in een kunststof taartdoos in een koude kelder. Wat kan ik hier aan veranderen

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-04-23 19:00:17

Hoi, dat kan, al zou ik de taart wel in de koelkast zetten. Ook na het afsmeren met de botercrème moet de taart goed gekoeld worden voordat je de fondant er op doet.

Beantwoorden
Saskia 2018-05-02 10:03:36

Ik ben het hier als fondant taarten maaksrer niet mee eens!! In deze botercreme zit veel te veel vocht waardoor je een groot risico loopt dat de fondant gaat smelten!

Beantwoorden
SA
Rutger 2018-05-07 11:59:30

Dank voor je reactie. De taarten die ik er ooit met fondant mee heb gemaakt gingen prima. Nu is dat iets wat ik niet heel vaak doe, dus ik ga volledig uit van jouw expertise daarin.

Beantwoorden
Loraine 2021-08-25 13:21:32

Welke botercreme moet ik dan gebruiken?

Beantwoorden
LO
Annie 2017-04-18 21:23:42

Kan je van deze botercrème ook mokkacrème maken? Door bijv koffie toe te voegen?

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-04-23 19:00:42

Zeker! Ik zou dan hele sterke espresso gebruiken en daar wat van toe voegen.

Beantwoorden
marina van gerven 2017-04-18 19:36:41

Vraag me af en toe af waarom ik de bakbijbel kocht...al de recepten staan nu ook onlne. Jammer hoor.
Maar de botercreme is wel erg lekker

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-04-23 19:01:24

Hoi! Ze komen zeker niet allemaal online hoor, maar sommige basisrecepten mogen niet ontbreken online.

Beantwoorden
Joke 2017-04-12 03:26:44

Hallo Rutger,
Het lijkt me een lekkere kombinatie en niet zo zwaar zodat ik er ook wat van mag smullen.
Dacht ik ... mergpijpjes, wat een goed idee om die met de botercrème te gaan vullen.
Even nog hier een goed recept voor mergpijpjes opzoeken want als ik het goed heb onthouden is in het seizoen 2016 ook zoiets voorbij gekomen.
Maar ik doe misschien iets verkeert want ik geen recept voor mergpijpjes in jou blog terug vinden.
Waar kan ik het beste een goed recept tevoorschijn toveren?

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-04-13 15:51:06

Hoi! Ik heb er nog geen één online staan, maar die komt er zeker! Hij staat op mijn to-bake lijst!

Beantwoorden
Caroline Piek | Piek & Pie 2017-04-10 11:13:59

Dat is toevallig, ik was al van plan om een recept op te zoeken. Ik liep van het weekend een paar uur mee met een banketbakker en ik hoorde dat hij graag met deze botercrème werkt. Thanks!

Groeten, Caroline

Beantwoorden
CA