Het is erg vervelend als je botercrème mislukt. Gelukkig is het (bijna) altijd weer goed op te lossen, zodat je de crème gewoon nog kunt gebruiken. De meest voorkomende problemen zijn een geschifte of te dunne botercrème. De oorzaak zit hem eigenlijk altijd in de temperatuur van de gebruikte ingrediënten. Zorg dat die altijd allemaal op kamertemperatuur zijn. Dus ook als je aan het eind nog wat gepureerd fruit toevoegt, zorg dan dat dit niet te koud of te warm is! De basisrecepten vind je trouwens hier (op basis van banketbakkersroom) en hier (op basis van Italiaanse meringue).

De botercrème is geschift

Hoe komt het? De ingrediënten (of één ervan) waren te koud waardoor deze is gaan schiften. Gelukkig is het heel goed op te lossen! Plaats de kom met crème boven een pan met kokend water (zorg dat de kom het water niet raakt) en verwarm de crème al kloppende gedurende ongeveer een minuut. Haal de kom van de bain-marie af en klop het mengsel vervolgens verder. Indien nodig kan dit herhaald worden.

In plaats van de kom au bain-marie te verwarmen kun je ook een haarföhn op de kom zetten. Supermakkelijk en je kunt de crème goed in de gaten houden. Blijf doorkloppen tijdens het föhnen van je botercrème, totdat deze uit de schift is.

De botercrème is te slap/vloeibaar

Hoe komt het? De ingrediënten (of één ervan) waren te warm. Vaak is het de banketbakkersroom of de Italiaanse meringue die nog te warm is. Daardoor wordt de boter te zacht en is de crème vloeibaar. Plaats de kom met botercrème (of botersoep op dit moment) ongeveer 15 minuten in de koelkast en klop het mengsel vervolgens verder. Indien nodig kan dit herhaald worden, totdat het mengsel weer koud genoeg is en de boter zijn stevigheid weer terugkrijgt. Ook kun je een bak vullen met ijswater (en ijsklontjes) en de kom met botercrème daarin zetten tijdens het verder kloppen. Je botercrème kan ook te slap worden als je er teveel smaakstoffen aan toevoegt, bijvoorbeeld fruitpuree.

Hoe krijg ik botercrème na het invriezen weer goed?

Botercrème kun je heel goed invriezen, zodat je het later nog kunt gebruiken. Haal de bevroren crème een dag van te voren uit de vriezer en laat het ontdooien in de koelkast. Haal een uur voordat je het wilt gaan gebruiken uit de koelkast om het op kamertemperatuur te laten komen. Klop de crème los met een mixer. Als het te koud is kun je hem wat opwarmen met de haarföhn, totdat je weer een mooie gladde en romige massa hebt.

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (3)
Helen 2019-06-14 10:22:11

Hoi Rutger
Ik ben na een aantal jaar weer begonnen met taarten bakken, nu heb ik een probleem met mijn botercrème waar ik niet uitkom, ik heb nu 2x botercreme gemaakt met 2 verschillende soorten boter en beide keren is de botercreme te slap! Ik heb geprobeerd deze in te dikken met poedersuiker maar geen succes, in de ijskast hard de botercreme volledig maar zodra deze maar op kamertemperatuur komt (normale temperatuur) wordt ie glanzend en te dun en smelt deze als het ware weg! Ik kan er geen toeven mee spuiten want ze loopt meteen uit. Het gaat om standaard botercreme met een kleine beetje Vanille extract. Ik hoop dat je hier nog een tip voor hebt. Groetjes Helen

Beantwoorden
HE
Rutger 2019-06-17 14:38:45

Hoi. Welk recept gebruik je en welke boter gebruik je?

Beantwoorden
Elvira 2019-02-15 17:13:13

De tip met de föhn vind ik geweldig. Werkt perfect!

Beantwoorden
EL
Rutger 2019-02-17 19:35:21

Goed om te horen!

Beantwoorden
.... 2019-05-13 18:53:03

je kan de föhn altijd gebruiken om de crème extra luchtig te maken

Beantwoorden
..
Lien 2018-05-18 17:33:00

Je hebt mijn gigantische hoeveelheid botercrème voor mijn zoon's verjaardagstaart gered met deze tip! Dank je wel.

Beantwoorden
LI