Ingrediëntenlijst

Botercrème wordt veel gebruikt om taarten of gebakjes mee af te werken en te vullen. Met dit basisrecept maak je een Italiaanse meringue botercrème. Doordat je als basis een Italiaanse meringue gebruikt wordt de botercrème luchtiger en lichter dan de crème op basis van banketbakkersroom. In plaats van Italiaanse meringue kun je hem trouwens ook op basis van Zwitserse meringue maken, die is iets minder bewerkelijk dan dit recept. Het recept daarvoor zal ik binnenkort online zetten.

De crème kun je op smaak brengen met bijvoorbeeld vanille(extract), fruitpuree, gesmolten chocolade of mokka-extract. Meer tips daarvoor lees je binnenkort! Dit recept kun je onder andere gebruiken om deze cupcakes mee op te spuiten, om deze hazelnootschuimtaart mee te maken of voor deze drip cake.

Bereiding: Botercrème op basis van Italiaanse meringue

Maak de Italiaanse meringue en klop deze tot hij op kamertemperatuur is. Voeg de boter eetlepel voor eetlepel toe en zorg dat de boter goed opgenomen is voor je de volgende lepel toevoegt.

Als de Italiaanse meringue nog te warm is wanneer je de boter toevoegt, wordt de crème te vloeibaar. Zet hem dan in de koelkast en klop deze na 15 minuten verder op.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (10)
Robin 2019-08-05 09:47:38

Hoi Rutger!
Ik ga een regenboogtaart afsmeren met de botercreme en moet deze gaan verdelen in 7 porties om vervolgens elke portie een andere kleur te geven met kleurstof. Nu vraag ik me af bij welke stap ik het beste de kleurstof kan toevoegen? Ik gebruik pasta kleurstof.

Beantwoorden
RO
Rutger 2019-08-05 14:05:10

Je kunt de crème prima eerst helemaal maken en dan aan het eind in porties verdelen en kleuren. Dat lijkt mij het makkelijkst.

Beantwoorden
Anouk 2019-06-13 13:04:30

Hoi rutger,
Ik wil deze crème graag gebruiken om de verjaardagstaart van mijn zoontje mee te besmeren en vullen. Hij wordt 2, ik vraag me af of dat ok is voor deze jonge leeftijd, met de rauwe eieren basis? Groetjes Anouk

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-06-17 14:44:21

Hoi! In principe worden de eiwitten gegaard door de kokende suikersiroop, waardoor er minder risico is. Als je het niet vertrouwd kun je altijd gepasteuriseerd eiwit gebruiken, dat vind je tegenwoordig ook in de grotere supermarkten.

Beantwoorden
Mayke 2019-02-04 14:39:50

Hoi Rutger, kan ik bij de Italiaanse merengue botercreme gesmolten pure chocolade voegen om er chocolade botercreme van te maken? Of voldoet cacao poeder? Kan het niet vinden op je site! Ik hoor het graag!

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-02-11 10:45:05

Hoi. Ik zou voor gesmolten chocolade gaan, dat geeft een lekkere smaak. De exacte verhoudingen heb ik (nog) niet.

Beantwoorden
Els 2019-01-28 22:10:57

Hoi Rutger!
Voor een bruidstaart twijfel ik tussen italiaans schuim en italiaans schuim botercreme om hem mee af te smeren. Ik weet van het schuim, dat je het eigenlijk niet in de koelkast kan bewaren. De taart moet ik wel de dag van te voren af hebben, aangezien ik al 's ochtends richting bruiloft moet... Kan ik hem met botercreme obv italiaans schuim wel voorbereiden of ook niet? Of zou het met het schuim zelf ook wel gewoon moeten kunnen?
Groetjes Els

Beantwoorden
EL
Rutger 2019-02-03 09:50:21

Hoi Els. Een taart met schuim afgemaakt zou ik ook in de koelkast bewaren. Mijn voorkeur zou zijn botercrème op basis van meringue, dat werkt het beste.

Beantwoorden
Marianne Poll 2018-10-26 15:32:14

Hallo!
Kun je mij misschien vertellen hoe lang deze botercrème op basis van Italiaanse meringue houdbaar is in de koelkast?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-10-28 23:33:37

Als je de crème langer dan 3-4 dagen wilt bewaren zou ik hem voor de zekerheid invriezen.

Beantwoorden
Mariska 2018-06-23 21:32:04

Hoi Rutger, Ik heb een probleem dat zich iedere keer voor doet wanneer ik de botercreme maak. Alle stappen volg ik exact en als de creme klaar is is het goed. Wanneer ik de creme in de koeling bewaar en het vervolgens wil gebruiken schiet het in de schift moet ik de kom iets opwarmen om hem weer glad te krijgen. Als ik de taart bestrijk met de creme schift het weer. Ik weet gewoon niet wat ik fout doe heb jij nog tips. Overigens heb ik american botercreme geprobeerd maar de structuur daarvan vind ik zeer onaangenaam alsof je barzoet zand zit te eten.
Gr Maris

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-06-28 18:13:02

Hoi! Gebruik je dit recept voor de botercrème? Of een ander recept? Het klopt dat het uit de koelkast kan gaan schiften als je het doorklopt. Verwarmen lost het probleem dan op. Maar hoe het komt dat het gaat schiften als het op de taart zit, dat vind ik lastig om te zeggen. Wellicht kloppen de verhoudingen van jouw recept niet helemaal.

Beantwoorden
Claudia 2018-05-07 07:08:55

Hallo Rutger,

Zou ik dit ook kunnen maken met Eiwitpoeder en is dan de werkwijze het zelfde?
Ik hoor her graag.
Groetjes Claudia

Beantwoorden
CL
Rutger 2018-05-07 11:54:08

Ik denk dat dat wel kan, maar durf het iet met zekerheid te zeggen.

Beantwoorden
Henk Stuit 2018-02-09 16:37:16

Even een reactie op je recept voor kruidkoek uit je bakbijbel !
Ik heb gemerkt bij gebruik van 1 tl. Bakring Soda
I.p.v. bakpoeder de koek beter rijst en luchtiger wordt en daardoor nog smakelijker!
P.S. Je bakbijbel is een topper !!!

Beantwoorden
HE
Rutger 2018-02-11 17:39:07

Wat een goede tip! En dankjewel!

Beantwoorden
Gerda 2018-02-03 09:03:00

Even een vraagje, voor hoeveel cupcakes is dit recept?
Groetjes, Gerda

Beantwoorden
GE
Rutger 2018-02-05 08:48:11

Dat heb ik nooit geteld, maar volgens mij kun je er zeker 20 mee maken.

Beantwoorden
Sandra 2018-02-02 22:10:14

Hoi Rutger,

Zou je deze botercreme ook in kunnen vriezen?
Groetjes Sandra

Beantwoorden
SA
Rutger 2018-02-05 08:48:30

Dat kan prima!

Beantwoorden