Ingrediëntenlijst

Botercrème wordt veel gebruikt om taarten of gebakjes mee af te werken en te vullen. Met dit basisrecept maak je een Italiaanse meringue botercrème. Doordat je als basis een Italiaanse meringue gebruikt wordt de botercrème luchtiger en lichter dan de crème op basis van banketbakkersroom. In plaats van Italiaanse meringue kun je hem trouwens ook op basis van Zwitserse meringue maken, die is iets minder bewerkelijk dan dit recept. Het recept daarvoor zal ik binnenkort online zetten.

De crème kun je op smaak brengen met bijvoorbeeld vanille(extract), fruitpuree, gesmolten chocolade of mokka-extract. Meer tips daarvoor lees je binnenkort! Dit recept kun je onder andere gebruiken om deze cupcakes mee op te spuiten, om deze hazelnootschuimtaart mee te maken of voor deze drip cake.

Luchtige botercrème recept

Maak de Italiaanse meringue en klop deze tot hij op kamertemperatuur is. Voeg de boter eetlepel voor eetlepel toe en zorg dat de boter goed opgenomen is voor je de volgende lepel toevoegt.

Als de Italiaanse meringue nog te warm is wanneer je de boter toevoegt, wordt de crème te vloeibaar. Zet hem dan in de koelkast en klop deze na 15 minuten verder op.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (30)
Wilma 2021-11-04 09:22:20

De crème was prima gelukt maar hij droogt een beetje gelig op kan ik er iets aan doen dat hij mooi wit blijft

Beantwoorden
WI
Rutger 2021-11-10 08:26:36

Echt spierwit krijg je 'm nooit, zonder witte kleurstof te gebruiken, want boter zelf is ook niet wit natuurlijk.

Beantwoorden
Bibi 2021-09-22 14:46:18

Wat voor boter

Beantwoorden
BI
Rutger 2021-09-26 21:33:16

Boter is boter, dus geen margarine of gezouten boter, maar gewoon (room)boter

Beantwoorden
Wendy Koekoek 2021-09-11 08:55:37

Hallo,

Als ik citroensap toevoeg, moet ik dat dan al bij de suiker doen? Deels ter vervanging van het water? Of kan dit van het einde.
Als ik lemon curd gebruik kan ik dan de botercreme nog wel kleuren (oud roze)?

Groetjes Wendy

Beantwoorden
WE
Rutger 2021-09-13 07:45:24

Hoi. Je kunt prima wat extra citroensap toevoegen, dat hoeft dan niet in plaats van het water. En extra suiker is denk ik niet nodig, maar je kunt altijd proeven of je het nodig vindt. Na toevoeging van de curd kun je de crème nog gewoon kleuren.

Beantwoorden
Ellen 2021-07-24 13:12:25

hoi,

zou het lukken om onder de crème oreo kruimels te mengen?
alvast bedankt

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-07-28 09:00:38

Dat kan zeker! Is heerlijk!

Beantwoorden
Heleen 2021-07-04 15:23:07

Hoi Rutger,
Als ik geen suikerthermometer heb, zou het ook kunnen met een vleesthermometer?
En zouden de eiwitten te vervangen zijn door aquafaba als vegan alternatief?
Dank alvast!

Beantwoorden
HE
Rutger 2021-07-06 08:48:42

Als het bereik van de thermometer groot genoeg is, dan kan dat prima. Volgens mij moet het ook met aqua faba kunnen, maar ik heb het nog nooit geprobeerd. Uiteraard moet je dan ook wel de boter vervangen door iets anders.

Beantwoorden
Tara 2021-06-24 22:19:10

Hoi Rutger,

Kan ik deze ook gebruiken om mijn taart mee af te smeren en dan te bekleden met fondant?

Beantwoorden
TA
Rutger 2021-06-27 12:45:26

Zeker! Heel goed!

Beantwoorden
Sandra 2021-06-02 11:17:50

Hoi Rutger,
Hoeveel fruitpuree kun je toevoegen, zonder dat deze botercreme te slap word?
Groetjes Sandra

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-06-06 13:20:13

Daar heb ik geen exact getal voor, kwestie van uitproberen. Per soort fruit verschilt het ook, ook afhankelijk van hoeveel suiker erdoor zit.

Beantwoorden
Lie 2021-05-18 22:50:52

Hoi, ik maakte deze volgens het recept maar als ik die dag nadien wou gebruiken was hij erg hard. Ik heb geprobeerd hem terug los te kloppen maar hij schifte. Tips? Want eerder maakte ik hem en na een uurtje in de frigo gebruikte ik hem en was hij super.

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-05-31 11:14:17

Na een dag koelkast is het erg lastig om de crème op te kloppen, deze moet dan eerst weer helemaal op kamertemperatuur komen. Het fijnst is het om de crème gelijk na het maken te verwerken.

Beantwoorden
Saskia 2021-05-05 08:59:23

Hoi Rutger,
Kan je in plaats van 300 g boter ook 300 g banketbakkersroom gebruiken?
Dus Italiaanse meringue mengen met banketbakkersroom? Zodat het minder vet wordt.
En zo ja, is dat dan ook goed in te vriezen?
Groetjes,
Saskia

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-05-10 08:17:42

Hoi. Dat levert een totaal ander iets op. Ik heb het nog nooit geprobeerd, maar het gaat geen botercrème worden in elk geval.

Beantwoorden
Sandra 2021-03-07 08:25:21

Hoi Rutger,
Is deze crème te vergelijken met "boter crème op basis van pate a bombe"? En kun je ook chocolade en fruitpuree beide toevoegen aan de crème? En dan ongeveer 50/50? 125 a 150 gram chocolade en 125 a 150 gram fruit?
Ik ben helemaal weg van choco en fruit combinaties, maar vind het soms nog lastig om dan de juiste verhoudingen te vinden voor crèmes. En moet ergens mee beginnen en natuurlijk uitproberen. :)
Groetjes,
Sandra

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-03-08 10:15:39

Hoi! De crème is inderdaad daarmee te vergelijken. Alleen worden er dan hele eieren of enkel eidooiers gebruikt. Beide toevoegen aan de crème is en kwestie van experimenteren, zowel qua smaak als textuur. Daar kan ik je helaas niet bij helpen.

Beantwoorden
Ann 2021-02-15 00:39:24

Hoi kan je ook gezouten roomboter gebruiken ?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-02-15 13:37:07

Dat wordt niet zo lekker, echt te zout voor deze crème.

Beantwoorden
Nettie 2021-01-18 22:06:40

Welke boter is het meest geschikt voor dit recept? Roomboter?

Beantwoorden
NE
Rutger 2021-01-25 09:11:19

Ja, dat is het allerlekkerst. Ongezouten roomboter.

Beantwoorden
Annet 2020-11-19 10:28:15

Hoe lang kun je deze botercreme bewaren inde koelkast.

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-11-22 09:53:06

Zo'n 3-4 dagen, in de vriezer kun je het langer bewaren.

Beantwoorden
G 2020-08-23 17:40:15

hallo goeiedag, vraagje hoor hoe lang kan je een swiss botercreme (op een cupcake) buiten laten?

Beantwoorden
G
Rutger 2020-08-24 09:00:05

Bedoel je buiten de koelkast? Niet heel lang. Zowel de boter als Zwitsere meringue zijn koelkastproducten, dus de cupcakes zo lang mogelijk in de koelkast houden en een half uur voor het serveren uit de koelkast halen.

Beantwoorden
Rachel 2020-08-16 22:46:34

Hoe maak ik champagne botercreme met dit recept?

Beantwoorden
RA
Rutger 2020-08-17 09:00:01

Het lekkerste is om de botercrème op smaak te brengen met Marc de champagne. Meer daarover lees je in dit artikel: https://rutgerbakt.nl/friandise-recepten/truffels/champagne-truffels-maken/

Beantwoorden
Eefje 2020-07-01 21:11:54

Als ik aan de creme citroen wil toevoegen, kan ik dan beter lemon curd beetje bij beetje toevoegen of citroen sap / schil?

Beantwoorden
EE
Rutger 2020-07-06 16:46:33

Beide kan!

Beantwoorden
Lexi 2020-05-13 16:12:29

Hoi Rutger,

Kan ik dit recept of de zwitserse room ook gebruiken voor kasteeltjes ipv de botercreme op basis van banketbakkersroom

Beantwoorden
LE
Rutger 2020-05-20 11:37:24

Zeker! Ik zou dan voor dit recept gaan, Zwitserse room is iets minder stevig en daardoor minder handig als vulling voor kasteeltjes.

Beantwoorden
Julienne vd Togt 2020-02-06 18:19:27

Hallo Rutger,
Ik wil een ‘bruidstaart’ afsmeren met Italiaanse botercreme met witte chocolade. Hoeveel gesmolten witte chocola moet ik toevoegen of moet ik een deel van de boter vervangen, omdat het anders te vet wordt? Voeg ik de chocola toe na de boter?
Hartelijk dank,
Julienne vd Togt

Beantwoorden
JU
Rutger 2020-02-11 12:53:02

Hoi. Daar heb ik (nog) geen recept van, dus kan ik je niet zeggen. Bedenk wel dat witte chocolade een moeilijk smaak is om aan een taart of vulling te geven en ook erg zoet. Kijk dus uit dat de crème niet te zoet wordt.

Beantwoorden
Evelien 2019-10-18 18:46:40

Hoi Rutger,
Zou ik van deze creme , salted caramel creme kunnen maken ? Of is het dan niet stevig genoeg om een taart op te spuiten?

Beantwoorden
EV
Rutger 2019-10-21 13:00:11

Jazeker. Ik zou dan smeuige karamel er door mengen: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/recept-smeuige-karamel/

Beantwoorden
lies 2019-09-11 17:20:36

hai Rutger, ik zoek een recept voor botercrème die als toef op een cupcake stevig blijft buiten de koelkast gedurende een uur of 6 (op kamertemperatuur). Is deze botercreme daar geschikt voor of zou je een andere aanbevelen?
Dankjewel alvast voor het meedenken:)

Beantwoorden
LI
Rutger 2019-09-15 10:17:22

Dat is een lastige, boter is op kamertemperatuur altijd zachter, zo ook in deze crème. De toef blijft wel z'n model behouden, maar is niet super stevig.

Beantwoorden
Robin 2019-08-05 09:47:38

Hoi Rutger!
Ik ga een regenboogtaart afsmeren met de botercreme en moet deze gaan verdelen in 7 porties om vervolgens elke portie een andere kleur te geven met kleurstof. Nu vraag ik me af bij welke stap ik het beste de kleurstof kan toevoegen? Ik gebruik pasta kleurstof.

Beantwoorden
RO
Rutger 2019-08-05 14:05:10

Je kunt de crème prima eerst helemaal maken en dan aan het eind in porties verdelen en kleuren. Dat lijkt mij het makkelijkst.

Beantwoorden
Anouk 2019-06-13 13:04:30

Hoi rutger,
Ik wil deze crème graag gebruiken om de verjaardagstaart van mijn zoontje mee te besmeren en vullen. Hij wordt 2, ik vraag me af of dat ok is voor deze jonge leeftijd, met de rauwe eieren basis? Groetjes Anouk

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-06-17 14:44:21

Hoi! In principe worden de eiwitten gegaard door de kokende suikersiroop, waardoor er minder risico is. Als je het niet vertrouwd kun je altijd gepasteuriseerd eiwit gebruiken, dat vind je tegenwoordig ook in de grotere supermarkten.

Beantwoorden
Mayke 2019-02-04 14:39:50

Hoi Rutger, kan ik bij de Italiaanse merengue botercreme gesmolten pure chocolade voegen om er chocolade botercreme van te maken? Of voldoet cacao poeder? Kan het niet vinden op je site! Ik hoor het graag!

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-02-11 10:45:05

Hoi. Ik zou voor gesmolten chocolade gaan, dat geeft een lekkere smaak. De exacte verhoudingen heb ik (nog) niet.

Beantwoorden
Els 2019-01-28 22:10:57

Hoi Rutger!
Voor een bruidstaart twijfel ik tussen italiaans schuim en italiaans schuim botercreme om hem mee af te smeren. Ik weet van het schuim, dat je het eigenlijk niet in de koelkast kan bewaren. De taart moet ik wel de dag van te voren af hebben, aangezien ik al 's ochtends richting bruiloft moet... Kan ik hem met botercreme obv italiaans schuim wel voorbereiden of ook niet? Of zou het met het schuim zelf ook wel gewoon moeten kunnen?
Groetjes Els

Beantwoorden
EL
Rutger 2019-02-03 09:50:21

Hoi Els. Een taart met schuim afgemaakt zou ik ook in de koelkast bewaren. Mijn voorkeur zou zijn botercrème op basis van meringue, dat werkt het beste.

Beantwoorden
Marianne Poll 2018-10-26 15:32:14

Hallo!
Kun je mij misschien vertellen hoe lang deze botercrème op basis van Italiaanse meringue houdbaar is in de koelkast?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-10-28 23:33:37

Als je de crème langer dan 3-4 dagen wilt bewaren zou ik hem voor de zekerheid invriezen.

Beantwoorden
Mariska 2018-06-23 21:32:04

Hoi Rutger, Ik heb een probleem dat zich iedere keer voor doet wanneer ik de botercreme maak. Alle stappen volg ik exact en als de creme klaar is is het goed. Wanneer ik de creme in de koeling bewaar en het vervolgens wil gebruiken schiet het in de schift moet ik de kom iets opwarmen om hem weer glad te krijgen. Als ik de taart bestrijk met de creme schift het weer. Ik weet gewoon niet wat ik fout doe heb jij nog tips. Overigens heb ik american botercreme geprobeerd maar de structuur daarvan vind ik zeer onaangenaam alsof je barzoet zand zit te eten.
Gr Maris

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-06-28 18:13:02

Hoi! Gebruik je dit recept voor de botercrème? Of een ander recept? Het klopt dat het uit de koelkast kan gaan schiften als je het doorklopt. Verwarmen lost het probleem dan op. Maar hoe het komt dat het gaat schiften als het op de taart zit, dat vind ik lastig om te zeggen. Wellicht kloppen de verhoudingen van jouw recept niet helemaal.

Beantwoorden
Claudia 2018-05-07 07:08:55

Hallo Rutger,

Zou ik dit ook kunnen maken met Eiwitpoeder en is dan de werkwijze het zelfde?
Ik hoor her graag.
Groetjes Claudia

Beantwoorden
CL
Rutger 2018-05-07 11:54:08

Ik denk dat dat wel kan, maar durf het iet met zekerheid te zeggen.

Beantwoorden
Henk Stuit 2018-02-09 16:37:16

Even een reactie op je recept voor kruidkoek uit je bakbijbel !
Ik heb gemerkt bij gebruik van 1 tl. Bakring Soda
I.p.v. bakpoeder de koek beter rijst en luchtiger wordt en daardoor nog smakelijker!
P.S. Je bakbijbel is een topper !!!

Beantwoorden
HE
Rutger 2018-02-11 17:39:07

Wat een goede tip! En dankjewel!

Beantwoorden
Gerda 2018-02-03 09:03:00

Even een vraagje, voor hoeveel cupcakes is dit recept?
Groetjes, Gerda

Beantwoorden
GE
Rutger 2018-02-05 08:48:11

Dat heb ik nooit geteld, maar volgens mij kun je er zeker 20 mee maken.

Beantwoorden
Sandra 2018-02-02 22:10:14

Hoi Rutger,

Zou je deze botercreme ook in kunnen vriezen?
Groetjes Sandra

Beantwoorden
SA
Rutger 2018-02-05 08:48:30

Dat kan prima!

Beantwoorden