Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 190 gr bloem
  • 220 gr suiker
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • 115 gr boter, op kamertemperatuur
  • 125 gr zure room
  • 1 ei
  • 2 eidooiers
  • 1 ½ tl vanille-extract

Een goed basisrecept voor cupcakes is onmisbaar! Deze cakejes zijn makkelijk en snel te maken en erg lekker van smaak. Vaak wordt er melk door een cupakebeslag gemengd, maar in plaats daar van heb ik gekozen voor zure room. Dit geeft een fijne smaak aan de cupcakes en zorgt voor een zachte en luchtige structuur van de cake. Je kunt dit cupcake recept op heel veel verschillende manieren afmaken, bijvoorbeeld met roomkaasglazuur, botercrème, mokka-botercrème of een lekkere laag ganache (bijvoorbeeld die uit dit recept).

Cupcakes bakken recept

Bereiding: Cupcakes

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Bekleed een cupcakevorm met papieren vormpjes.

Doe de bloem, suiker, het bakpoeder en zout in een kom en roer dit door elkaar. Doe alle andere ingrediënten hierbij en mix dit tot een gladde massa in ongeveer 1 minuut. Vul de papieren vormpjes voor 2/3 met het beslag. Een makkelijke manier om dat te doen is met een ijslepel. Meer uitleg daarover vind je in dit artikel!

Bak de cupcakes in 22 tot 26 minuten goudbruin en gaar. Haal ze direct na het bakken uit hun metalen vormpjes en laat ze afkoelen op een rooster.

Tip: Met ditzelfde recept kun je ook mini-cupcakes bakken. De baktijd zal dan iets korter zijn, zo’n 16 tot 20 minuten.

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (22)
Roxy 2021-08-29 16:50:24

Ha Rutger,

Groot succes voor mijn zoontje zijn eerste verjaardag. Met groene botercrème er Rupsjes Nooitgenoeg van gemaakt.

Iedereen zat te smullen. Inclusief mijn kleintje, die niet echt ging smashen, maar hem gewoon volledig heeft opgegeten.

Nu 2 dagen later zijn de restantjes nog steeds verrukkelijk!!

Beantwoorden
RO
Rutger 2021-09-13 08:45:14

Wat een leuk idee die rupsjes!

Beantwoorden
Leen 2021-08-28 13:45:13

Beste Rutger, gebruik jij "zelfrijzende bloem" of "patisseriebloem" voor de cupcakes ?
Wij uit België gebruiken deze termen, zelf bij zelfrijzende bloem doe ik nog een theelepel bakpoeder bij. Wat raad je mij aan.
Hartelijk dank voor je antwoord en proficiat met "al" uw recepten. Ik bak heel veel en ga steeds op jouw "site" kijken, gewoon SUPER !
Leen

Beantwoorden
LE
Rutger 2021-09-13 08:50:55

Hi Leen! Wat leuk om te horen. Ik gebruik nooit zelfrijzende bloem, dus in dit geval is patisseriebloem de juiste.

Beantwoorden
Carmen 2021-07-04 14:03:40

Hoi Rutger,

Kan ik de zure room ook vervangen door kwark of yoghurt?

Beantwoorden
CA
Rutger 2021-07-06 08:49:09

Dat heb ik nog nooit geprobeerd, maar ik denk dat het wel kan.

Beantwoorden
Lisa 2021-06-18 15:26:39

Hoi Rutger,
Ik heb de cupcakes gemaakt en er een topping van botercrème op gedaan. Hoe lang zijn ze dan houdbaar in de koelkast? En hoe lang van tevoren kan ik ze er het beste uithalen als ik ze op wil dienen?
Groetjes,
Lisa

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-06-22 10:26:30

Ze zijn de eerste 2-3 dagen het lekkerst. En een half uur van tevoren eruit halen, zodat de crème weer iets zachter wordt.

Beantwoorden
Elianne 2021-05-24 18:49:39

Heehoi.
Ik heb de cakejes gemaakt: heerlijk!
Maar bij mij moesten ze er wel 40!! minuten in voor ze gaar waren.
Hoe kan dat toch dat er zo'n groot verschil in zit?
Doe ik iets fout?
De oven is 4 jaar oud... dus daar ligt het niet aan denk ik.
Maar waar kan het wel aan liggen?

Groetjes Elianne

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-05-31 10:37:15

Het is wel heel lang. Heb je al eens een losse thermometer in de oven gezet om te kijken of de temperatuur echt klopt met wat je instelt?

Beantwoorden
Tygo 2021-05-23 13:16:12

Tgo
Mmkgh

Beantwoorden
TY
Sabine 2021-05-19 11:43:12

Hoe kan ik het best cupcakes bewaren? Als ik ze in een blik doe, zijn ze na een dag taai / hard. Wat doe ik fout? Moet ik ze eerst helemaal af laten koelen?

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-05-31 11:11:59

Ze moeten eerst helemaal afkoelen en dan op kamertemperatuur bewaren. Tenzij er een topping op zit, dan moeten ze in de koelkast.

Beantwoorden
Elianne 2021-09-14 09:37:50

Als ik ze helemaal af laten koelen en vervolgens in een luchtdicht bakje verpak worden ze aan de bovenkant helemaal klef. Kan ik dit voorkomen?

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-09-20 07:53:38

Dat is bijna niet te voorkomen. De knapperigheid die ze net na het bakken aan de buitenkant hebben is niet te behouden.

Beantwoorden
Beki 2021-05-11 10:35:30

Welke bloem gebruik jij voor de cupcakes?

Beantwoorden
BE
Rutger 2021-05-17 09:37:49

Ik gebruik daar gewoon tarwebloem voor.

Beantwoorden
Trudie 2021-03-13 11:38:49

Hoi Rutger, echt heerlijke cupcake recept al veel gebakken met de kinderen. Graag zou ik fruit willen toevoegen als variamt, hoe kan ik dit basisrecept aanpassen?

Beantwoorden
TR
Rutger 2021-03-15 10:52:46

Fruit in cake is vaak lastig, omdat het veel vocht bevat. Het beslag wordt daardoor minder snel gaar en het fruit zakt snel naarbeneden. Je kunt bijvoorbeeld wel kleine stukjes appel of peer toevoegen, maar ander fruit zou ik niet snel gebruiken in deze cupcakes. Je kunt het dan beter gebruiken om de cakjes met te garneren.

Beantwoorden
Hatice 2020-12-22 12:29:01

Recept voor Brood bakken graag?

Beantwoorden
HA
Rutger 2020-12-30 10:42:30

Op deze pagina vind je al mijn broodrecepten: https://rutgerbakt.nl/brood-recepten/

Beantwoorden
Eline 2020-12-02 19:32:45

Kan ik hier ook bijvoorbeeld stukjes bitterkoek ed aan toevoegen? Of zakken die dan naar de bodem tijdens het bakken?

Beantwoorden
EL
Rutger 2020-12-07 07:19:41

Dat kan prima!

Beantwoorden
Ina 2020-11-23 12:10:13

Ik wil er graag koek en speculaas kruiden bij toevoegen, hoeveel moet ik daar dan van gebruiken?

Beantwoorden
IN
Rutger 2020-11-30 08:56:37

Ik zou 1-1 1/2 eetlepel gebruiken.

Beantwoorden
Lissa 2020-11-05 10:04:02

kan ik er kruiden/ andere toevoegingen aan toevoegen?

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-11-09 10:53:12

Tuurlijk!

Beantwoorden
Cobi van Kalkeren 2020-04-28 12:55:54

Kan ik de zure room vervangen door bv magere yoghurt? Dit ivm lactose intolerantie.
Groetjes Cobi

Beantwoorden
CO
Rutger 2020-04-29 10:42:16

Dat kan prima!

Beantwoorden
Lauwtje 2019-12-17 14:19:41

Op wat voor over stand bak je dit?

Beantwoorden
LA
Rutger 2019-12-20 15:16:09

Alles recepten zijn gebaseerd op onder- en bovenwarmte. Meer info daarover vind je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Ria ten Dam 2019-08-08 18:29:09

Dag Rudger, kan ik i.p.v. zure room ook karnemelk gebruiken?

Beantwoorden
RI
Rutger 2019-08-13 21:12:29

In dit recept heb ik dat nog nooit geprobeerd, maar het lijkt mij geen probleem!

Beantwoorden
mariët 2019-05-16 16:17:46

dag rutger, hoeveel cupcakes maak je met dit recept?

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-05-21 14:04:08

Je bakt 12 cupcakes met dit recept.

Beantwoorden
Hermie 2019-03-16 16:22:02

Dit recept is voor mij een blijvertje.Hele luchtige cupcakes.

Beantwoorden
HE
Sabina De Jong 2019-02-01 16:09:55

Hallo Rutger hoeveel cupcakes kun je uit jou recept halen? 🤗

Beantwoorden
SA
Rutger 2019-02-03 09:33:34

Hoi! Je kunt hier 12 cupcakes mee bakken!

Beantwoorden
Joost 2019-01-27 21:27:52

Vandaag de cakejes gebakken om ze vervolgens af te toppen met luchtig geklopte chocolade ganache.
De cakejes bakten heel mooi, niks op het recept aan te merken!

Beantwoorden
JO
Rutger 2019-01-28 09:59:44

Dankjewel! Goed om te horen!

Beantwoorden
Corrie 2018-02-13 07:00:34

Bij mij lukte het recept ook niet. Het grootste deel liep weg uit de vormpjes en mijn hele oven zat onder. Toch had ik de 2 eidooiers goed gesplitst. Wat er over was was een berg kruimels die deels vast bleef plakken aan de vorm maar toch ook niet echt droog was.

Beantwoorden
CO
Rutger 2018-02-20 11:06:40

Heel bijzonder. Had je de cupcakevormpjes wel in een metalen tray staan?

Beantwoorden
Corrie 2018-02-20 12:46:56

Ja de papieren vormpjes in een metalen tray en tot 2/3 van de papieren vormpjes gevuld.

Beantwoorden
CO
Rutger 2018-02-22 14:10:18

Ik weet niet zo goed wat er dan mis is gegaan. Kan het niet verklaren helaas.

Beantwoorden
Corrie 2018-02-22 14:16:15

Dank je wel in ieder geval. Ik ga het binnenkort nog wel eens proberen. Vandaag weer koekjes uit de bakbijbel gebakken en die waren weer heerlijk!

Beantwoorden
CO
Marleen 2018-01-21 11:31:09

Als ik dit recept aanhoud, vallen de cakejes helemaal uit elkaar na het bakken. Het is echt een berg kruimels. Wat doe ik verkeerd?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-01-22 00:41:42

Heb je misschien met hete lucht gebakken? Dat de cupcakes daardoor te droog zijn geworden?

Beantwoorden
Marleen 2018-01-22 11:30:43

Nee, dat heb ik niet...

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-01-28 13:53:54

Probeer de baktijd dan de volgende keer iets te verkorten of de temperatuur iets te verlagen, per oven kan dat verschillen.

Beantwoorden