Ga je zelf cupcakes maken? Met dit basisrecept bak je eenvoudig de lekkerste cupcakes! Een goed basis cupcakes recept is onmisbaar als je graag bakt. Met dit cupcake recept maak je heerlijke cupcakes, die je vervolgens nog naar wens kunt garneren of versieren. 

De zelfgemaakte cupcakes zijn makkelijk en snel te maken, en smaken onwijs lekker. Ik gebruik zure room in plaats van melk, wat de cakejes een fijne smaak geeft en ook voor een zachte en luchtige structuur zorgt.

cupcakes recept

4 tips voor de lekkerste en mooiste cupcakes

  • In dit cupcake basisrecept gebruik ik zure room in plaats van melk. De zure room zorgt voor extra luchtige cupcakes, en geeft ook een fijne smaak. Het maakt echt een fijn verschil en ik vind dit het perfecte basisrecept voor luchtige cupcakes. Wil je toch liever melk gebruiken in dit basisrecept, in plaats van zure room? Dan kan dat natuurlijk ook gewoon!
  • Zijn je cupcakes ongelijk van hoogte? Dan was het beslag ongelijk verdeeld over de vormpjes. Gebruik een ijs- of portioneerlepel om in ieder vormpje evenveel beslag te doen. Wil je helemaal precies werken? Doe het cupcake beslag dan in een spuitzak en zet de cupcake vorm op een (digitale) weegschaal. Zo kun je het beslag cupcake voor cupcake afwegen.
  • Hoe krijg je mooie platte cupcakes na het bakken? Tijdens het rijzen worden de cupcakes vaak bol, maar dit is gelukkig goed op te lossen: leg de cupcakes direct na het bakken ondersteboven. Dit doe je als volgt. Leg een stuk bakpapier op de cupcakevorm en leg daar een (snij)plank of (bak)plaat op. Keer deze met vorm en al om, en verwijder de vorm. Je gebakken cupcakes liggen nu op z’n kop. Als je ze zo laat afkoelen, krijg je mooie platte cupcakes.
  • Ben je op zoek naar een recept voor vanille cupcakes die geschikt is voor veganisten? Bekijk dan dit vegan cupcakes basisrecept. Met dat cupcakes recept bak je heerlijke vanille cupcakes (net als in dit basisrecept), maar dan plantaardig!

Eindeloos variëren met cupcake basisrecept

Met dit recept maak je heerlijke vanille cupcakes, maar je kunt eindeloos variëren met dit basisrecept. Maak chocolade cupcakes of voeg fruit of noten toe aan het cupcake beslag. Je kunt de cupcakes ook vullen met een zelfgemaakte jam voor een extra lekker resultaat!

basisrecept cupcakes

Lekkere toppings voor dit cupcakes recept

De cupcakes die je maakt met dit basisrecept kun je op allerlei manieren versieren en garneren. Het is heel lekker om de cupcakes op te spuiten of af te smeren met een topping. Wat dacht je van een roomkaasglazuur, deze botercrème, deze mokka-botercrème of een lekkere laag ganache. Ook erg lekker: maak de cupcakes af met een oreo topping van roomkaas!

Lees alles over spuitmondjes en spuittechnieken om de cupcakes mooi op te spuiten!

Cupcakes versieren voor de mooiste cupcakes

Na het opspuiten of afsmeren van de cupcakes, kun je ze ook nog versieren. Naturel vanille cupcakes zijn al lekker, maar versierde cupcakes zijn helemaal een feest! Je kunt allerlei kanten op. Decoreer ze met eetbare decoratie of strooi wat sprinkles of suikerparels over de cakejes. Zo maak je ze helemaal af!

Tip: cupcakes versieren is een hele leuke activiteit om samen met kinderen te doen!

Cupcakes bewaren

Cupcakes (zonder topping) kun je luchtdicht verpakt zo’n 3-4 dagen bewaren op kamertemperatuur. Wil je de cupcakes invriezen? Dat kan ook, dan kun je ze nog langer bewaren. Luchtdicht verpakt blijven ze in de vriezer 2-3 maanden goed.

cupcakes recept

Hoelang van tevoren cupcakes maken?

Ga je cupcakes maken, maar heb je op de dag dat je ze nodig hebt weinig tijd? Voor cupcakes geldt: hoe verser, hoe lekkerder. Dit betekent niet dat je ze vlak van tevoren moet maken en bakken. Je kunt prima een dag van tevoren het cupcake beslag maken en de cupcakes bakken. Bewaar de cakejes goed luchtdicht verpakt op kamertemperatuur en spuit een eventuele topping op de cupcakes vlak voordat je ze gaat serveren.

Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 125 gr boter, op kamertemperatuur
  • 150 gr suiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 2 eieren
  • 175 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 100 gr zure room
Broodbakbol banner desktop
Makkelijke bakboek pre-order mob

Cupcakes recept – Zelf cupcakes maken

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een cupcake vorm met 12 holtes met papieren vormpjes.

Cupcake beslag maken

Doe de boter, suiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop dit met een handmixer met gardes of met een standmixer met de platte menghaak in enkele minuten tot een romig geheel. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het tweede ei pas toevoegt als het eerste volledig is opgenomen. Stop met mixen als de eieren goed gemengd zijn en het mengsel luchtig is. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en spatel alles door elkaar. Meng tot slot de zure room door het beslag.

Cupcakes bakken

Vul de vormpjes voor ⅔ met het cakebeslag. Dit gaat het makkelijkst met behulp van een ijslepel. Bak de cupcakes 20-25 minuten. Haal ze direct na het bakken uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.

Meer cupcake inspiratie

Wil je meer cupcakes bakken? Naast dit cupcake recept heb ik nog een ander basisrecept waar ik ook graag op terugval. Die versie is ook erg geschikt als je vulling door het beslag mengt. De cupcake is iets minder zoet en lijkt qua structuur iets meer op gewone cake. Check deze sinterklaas cupcakes of deze stroopwafel cupcakes.

Als je nog meer inspiratie zoekt voor lekkere cupcakes, dan kun je ook eens de volgende cupcakes bakken:

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (40)
Marleen 2018-01-21 11:31:09

Als ik dit recept aanhoud, vallen de cakejes helemaal uit elkaar na het bakken. Het is echt een berg kruimels. Wat doe ik verkeerd?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-01-22 00:41:42

Heb je misschien met hete lucht gebakken? Dat de cupcakes daardoor te droog zijn geworden?

Beantwoorden
Marleen 2018-01-22 11:30:43

Nee, dat heb ik niet...

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-01-28 13:53:54

Probeer de baktijd dan de volgende keer iets te verkorten of de temperatuur iets te verlagen, per oven kan dat verschillen.

Beantwoorden
Corrie 2018-02-13 07:00:34

Bij mij lukte het recept ook niet. Het grootste deel liep weg uit de vormpjes en mijn hele oven zat onder. Toch had ik de 2 eidooiers goed gesplitst. Wat er over was was een berg kruimels die deels vast bleef plakken aan de vorm maar toch ook niet echt droog was.

Beantwoorden
CO
Rutger 2018-02-20 11:06:40

Heel bijzonder. Had je de cupcakevormpjes wel in een metalen tray staan?

Beantwoorden
Corrie 2018-02-20 12:46:56

Ja de papieren vormpjes in een metalen tray en tot 2/3 van de papieren vormpjes gevuld.

Beantwoorden
CO
Rutger 2018-02-22 14:10:18

Ik weet niet zo goed wat er dan mis is gegaan. Kan het niet verklaren helaas.

Beantwoorden
Corrie 2018-02-22 14:16:15

Dank je wel in ieder geval. Ik ga het binnenkort nog wel eens proberen. Vandaag weer koekjes uit de bakbijbel gebakken en die waren weer heerlijk!

Beantwoorden
CO
Joost 2019-01-27 21:27:52

Vandaag de cakejes gebakken om ze vervolgens af te toppen met luchtig geklopte chocolade ganache.
De cakejes bakten heel mooi, niks op het recept aan te merken!

Beantwoorden
JO
Rutger 2019-01-28 09:59:44

Dankjewel! Goed om te horen!

Beantwoorden
Sabina De Jong 2019-02-01 16:09:55

Hallo Rutger hoeveel cupcakes kun je uit jou recept halen? 🤗

Beantwoorden
SA
Rutger 2019-02-03 09:33:34

Hoi! Je kunt hier 12 cupcakes mee bakken!

Beantwoorden
Hermie 2019-03-16 16:22:02

Dit recept is voor mij een blijvertje.Hele luchtige cupcakes.

Beantwoorden
HE
mariët 2019-05-16 16:17:46

dag rutger, hoeveel cupcakes maak je met dit recept?

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-05-21 14:04:08

Je bakt 12 cupcakes met dit recept.

Beantwoorden
Ria ten Dam 2019-08-08 18:29:09

Dag Rudger, kan ik i.p.v. zure room ook karnemelk gebruiken?

Beantwoorden
RI
Rutger 2019-08-13 21:12:29

In dit recept heb ik dat nog nooit geprobeerd, maar het lijkt mij geen probleem!

Beantwoorden
Lauwtje 2019-12-17 14:19:41

Op wat voor over stand bak je dit?

Beantwoorden
LA
Rutger 2019-12-20 15:16:09

Alles recepten zijn gebaseerd op onder- en bovenwarmte. Meer info daarover vind je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Cobi van Kalkeren 2020-04-28 12:55:54

Kan ik de zure room vervangen door bv magere yoghurt? Dit ivm lactose intolerantie.
Groetjes Cobi

Beantwoorden
CO
Rutger 2020-04-29 10:42:16

Dat kan prima!

Beantwoorden
Lissa 2020-11-05 10:04:02

kan ik er kruiden/ andere toevoegingen aan toevoegen?

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-11-09 10:53:12

Tuurlijk!

Beantwoorden
Ina 2020-11-23 12:10:13

Ik wil er graag koek en speculaas kruiden bij toevoegen, hoeveel moet ik daar dan van gebruiken?

Beantwoorden
IN
Rutger 2020-11-30 08:56:37

Ik zou 1-1 1/2 eetlepel gebruiken.

Beantwoorden
Eline 2020-12-02 19:32:45

Kan ik hier ook bijvoorbeeld stukjes bitterkoek ed aan toevoegen? Of zakken die dan naar de bodem tijdens het bakken?

Beantwoorden
EL
Rutger 2020-12-07 07:19:41

Dat kan prima!

Beantwoorden
Hatice 2020-12-22 12:29:01

Recept voor Brood bakken graag?

Beantwoorden
HA
Rutger 2020-12-30 10:42:30

Op deze pagina vind je al mijn broodrecepten: https://rutgerbakt.nl/brood-recepten/

Beantwoorden
Trudie 2021-03-13 11:38:49

Hoi Rutger, echt heerlijke cupcake recept al veel gebakken met de kinderen. Graag zou ik fruit willen toevoegen als variamt, hoe kan ik dit basisrecept aanpassen?

Beantwoorden
TR
Rutger 2021-03-15 10:52:46

Fruit in cake is vaak lastig, omdat het veel vocht bevat. Het beslag wordt daardoor minder snel gaar en het fruit zakt snel naarbeneden. Je kunt bijvoorbeeld wel kleine stukjes appel of peer toevoegen, maar ander fruit zou ik niet snel gebruiken in deze cupcakes. Je kunt het dan beter gebruiken om de cakjes met te garneren.

Beantwoorden
Beki 2021-05-11 10:35:30

Welke bloem gebruik jij voor de cupcakes?

Beantwoorden
BE
Rutger 2021-05-17 09:37:49

Ik gebruik daar gewoon tarwebloem voor.

Beantwoorden
Sabine 2021-05-19 11:43:12

Hoe kan ik het best cupcakes bewaren? Als ik ze in een blik doe, zijn ze na een dag taai / hard. Wat doe ik fout? Moet ik ze eerst helemaal af laten koelen?

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-05-31 11:11:59

Ze moeten eerst helemaal afkoelen en dan op kamertemperatuur bewaren. Tenzij er een topping op zit, dan moeten ze in de koelkast.

Beantwoorden
Elianne 2021-09-14 09:37:50

Als ik ze helemaal af laten koelen en vervolgens in een luchtdicht bakje verpak worden ze aan de bovenkant helemaal klef. Kan ik dit voorkomen?

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-09-20 07:53:38

Dat is bijna niet te voorkomen. De knapperigheid die ze net na het bakken aan de buitenkant hebben is niet te behouden.

Beantwoorden
Tygo 2021-05-23 13:16:12

Tgo
Mmkgh

Beantwoorden
TY
Elianne 2021-05-24 18:49:39

Heehoi.
Ik heb de cakejes gemaakt: heerlijk!
Maar bij mij moesten ze er wel 40!! minuten in voor ze gaar waren.
Hoe kan dat toch dat er zo'n groot verschil in zit?
Doe ik iets fout?
De oven is 4 jaar oud... dus daar ligt het niet aan denk ik.
Maar waar kan het wel aan liggen?

Groetjes Elianne

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-05-31 10:37:15

Het is wel heel lang. Heb je al eens een losse thermometer in de oven gezet om te kijken of de temperatuur echt klopt met wat je instelt?

Beantwoorden
Lisa 2021-06-18 15:26:39

Hoi Rutger,
Ik heb de cupcakes gemaakt en er een topping van botercrème op gedaan. Hoe lang zijn ze dan houdbaar in de koelkast? En hoe lang van tevoren kan ik ze er het beste uithalen als ik ze op wil dienen?
Groetjes,
Lisa

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-06-22 10:26:30

Ze zijn de eerste 2-3 dagen het lekkerst. En een half uur van tevoren eruit halen, zodat de crème weer iets zachter wordt.

Beantwoorden
Carmen 2021-07-04 14:03:40

Hoi Rutger,

Kan ik de zure room ook vervangen door kwark of yoghurt?

Beantwoorden
CA
Rutger 2021-07-06 08:49:09

Dat heb ik nog nooit geprobeerd, maar ik denk dat het wel kan.

Beantwoorden
Leen 2021-08-28 13:45:13

Beste Rutger, gebruik jij "zelfrijzende bloem" of "patisseriebloem" voor de cupcakes ?
Wij uit België gebruiken deze termen, zelf bij zelfrijzende bloem doe ik nog een theelepel bakpoeder bij. Wat raad je mij aan.
Hartelijk dank voor je antwoord en proficiat met "al" uw recepten. Ik bak heel veel en ga steeds op jouw "site" kijken, gewoon SUPER !
Leen

Beantwoorden
LE
Rutger 2021-09-13 08:50:55

Hi Leen! Wat leuk om te horen. Ik gebruik nooit zelfrijzende bloem, dus in dit geval is patisseriebloem de juiste.

Beantwoorden
Roxy 2021-08-29 16:50:24

Ha Rutger,

Groot succes voor mijn zoontje zijn eerste verjaardag. Met groene botercrème er Rupsjes Nooitgenoeg van gemaakt.

Iedereen zat te smullen. Inclusief mijn kleintje, die niet echt ging smashen, maar hem gewoon volledig heeft opgegeten.

Nu 2 dagen later zijn de restantjes nog steeds verrukkelijk!!

Beantwoorden
RO
Rutger 2021-09-13 08:45:14

Wat een leuk idee die rupsjes!

Beantwoorden
Piet 2021-11-28 13:17:37

Hai ik heb ze gebakken en ze zijn helemaal niet lekker

Beantwoorden
PI
Rutger 2021-11-30 13:36:39

Jammer om te horen!

Beantwoorden
Anja 2021-12-02 13:11:54

Dag Rutger,
Naast de appel-kaneel muffins en wortel-noten cupcake heb ik nu ook een keer dit basisrecept geprobeerd. Ze smaken heel anders dan 'gewone' cake, maar helemaal niet onaardig. Ze zijn echter heel licht van kleur (bovenkant is uiteindelijk na 34 minuten in de oven wel wat lichtbruin, de rest is echt heel licht). Zou ik het nog kunnen proberen met lichtbruine basterdsuiker?
Overigens heb ik er nog een scheut amarettolikeur aan toegevoegd. Altijd lekker :).

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-12-08 22:41:54

Hoi. Je kunt lichtbruine basterdsuiker gebruiken. Het toevoegen van de likeur verandert het beslag natuurlijk ook iets, waardoor ze wat langer moeten bakken.

Beantwoorden
Inge 2021-12-08 09:47:10

Bij mij zitten er stukjes in het beslag. Ligt denk ik aan de zure room. Wat kan ik er aan doen?
Heb de bloem suiker mix eerst gezeefd voor het toevoegen...

Beantwoorden
IN
Rutger 2021-12-08 22:05:43

Nog iets langer mixen werkt waarschijnlijk om het beslag goed glad te krijgen.

Beantwoorden
saskia 2021-12-20 14:49:02

De cakejes kwamen zwart uit de oven. we zijn erg teleurgesteld. zeker geen aanrader. FOEI

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-12-21 07:48:12

Dan vrees ik dat er iets mis was met je oven, of dat je ze te lang hebt gebakken.

Beantwoorden
Tonja en Fleur 2021-12-26 00:26:21

Onze jongste heeft wederom een recept gemaakt en de smaak was heerlijk, de zure room maakt het lekker luchtig. Heb je een tip hoe we ze gelijkmatig 'naar boven' kunnen laten komen in de oven? Wij hebben wel vaker wat scheve cup cakes zeg maar jammer genoeg

Beantwoorden
TO
Rutger 2021-12-27 14:01:30

Bak je op hete lucht? Dan is de warmte soms wat ongelijk verdeeld. Je kunt dan beter onder- en bovenwarmte gebruiken.

Beantwoorden
Sylvia 2022-01-15 14:59:08

Hoi Rutger,

Erg lekker, prima recept met een duidelijke omschrijving.
Bedankt voor het recept

Beantwoorden
SY
Hester 2022-01-26 20:43:19

Hai Rutger,

Ik heb een vraagje…
Kun je dit beslag ook gebruiken voor een gewone cake?
Ik heb dit weekend de cupcakes gemaakt en vond ze zo lekker. Maar voor een traktatie op het werk toch te veel werk. Dan is 2-3 cakes handiger…

Ik ben benieuwd

Groet Hester

Beantwoorden
HE
Rutger 2022-01-31 19:39:26

Hoi. Dat moet wel kunnen denk ik, maar heb daar zelf geen ervaring mee. Ik zou het eerst een keertje uitproberen.

Beantwoorden
nina 2022-03-07 20:01:58

hoi, hoeveel cupcakes komen uit het recept ?

Beantwoorden
NI
Rutger 2022-03-13 12:56:25

12 stuks

Beantwoorden
Hilde Smeets 2022-03-28 11:53:39

Hey Rutger, ik zou graag citroen cupcakes maken. Kan ik dan dit basis recept gebruiken en hierbij citroen geste doen ? Of moet er ook vers citroensap bij ? En mag ik kan dat geen kwaad met de zure room?
Alvaste bedankt en groetjes uit België
Hilde

Beantwoorden
HI
Rutger 2022-03-31 10:49:52

Hi! Dat kan prima. Je kunt van de citroensap met wat suiker een siroopje maken en die na het bakken nog over de cupcakes strijken, voor een extra frisse smaak.

Beantwoorden
Marjolein 2022-04-20 17:40:29

Hallo Rutger, ik moet je even wat bekennen, ik maak alles wat ik bak zonder pakjes en zakjes, maar cupcakes had ik nog nooit een goed recept gevonden dus kocht ik altijd een pak. Maar nu mag ik er 35 maken voor een ander en dat vond ik toch wel mijn eer te na 😄. Daarom heb ik jou recept uitgeprobeerd, fantastisch!!! Ik wil nooit meer cupcakes uit een pak! Dank je wel voor het geweldige recept!

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-04-21 09:37:28

Superleuk om te lezen! Dank voor je berichtje!

Beantwoorden
Tine Bosman 2022-05-03 23:07:04

Dag Rutger,
Kan ik jouw cupcakerecept ook gebruiken in de minibakvormen van Nordic Ware? Ik zoek daar nog een goed recept voor.

Groet, Tine

Beantwoorden
TI
Rutger 2022-05-08 19:46:04

Dat kan volgens mij prima.

Beantwoorden
Chanine Lap 2022-05-25 11:31:53

Hallo Rutger,

Ik ben erg benieuwd voor HOEVEEL cupcakes het recept is?!
Het gaat ervoor om voor een groep 4/5 22-25 te bakkeen.

groet, Chanine

Beantwoorden
CH
Rutger 2022-05-29 21:10:50

Hi. Met dit recept maak je 12 cupcakes.

Beantwoorden
Ilse 2022-06-03 19:38:59

Hoi Rutger,
Ik gebruik dit recept altijd voor de vulling van cakepops, heerlijk! Nu vroeg ik me af, is dit recept ook geschikt voor het bakken als een grote cake, of wordt het dan niet gaar? Scheelt dan namelijk papiervormpjes 😉

Beantwoorden
IL
Rutger 2022-06-06 09:21:19

Volgens mij kan dat prima. Qua baktijd en - temperatuur zou ik dan wel die van een gewone cake aanghouden.

Beantwoorden
Dina 2022-06-16 20:53:31

Veel cupcake recepten geprobeerd maar deze is toch echt de beste en vooral lekkerste recept, heerlijk mee te variëren heb al oreo kruimels door het beslag gedaan ook al bostonge en lotus koekjes en telkens krijg ik het compliment dat het heerlijke fluffy cupcakes zijn voor mij geen ander recept meer en met de bakbijbel en bakatlas in m'n bezit leer ik meer en meer rutger super bedankt! Groetjes dina

Beantwoorden
DI
Tonny 2022-07-11 12:45:53

Kun je in dit recept ook rozijnen en walnoten toevoegen

Beantwoorden
TO
Rutger 2022-07-16 21:13:11

Tuurlijk!

Beantwoorden
Lauren 2022-08-27 13:59:19

Hoi Rutger, hoeveel citroenrasp moet ik er in doen als ik citroen cupcakes wil bakken?

Beantwoorden
LA
Rutger 2022-09-14 20:27:24

Gebruik de rasp van 1/2-1 citroen. Het is ook erg lekker om het citroensap met wat poedersuiker te mengen en dit na het bakken over de cupcakes te strijken. Dan krijgt het een extra lekkere citroensmaak.

Beantwoorden
Nelleke 2022-10-10 17:08:57

Dag Rutger,
Kan ik ook amandelmeel gebruiken i.p.v. bloem?

Beantwoorden
NE
Rutger 2022-10-11 08:00:09

Dat gaat helaas niet.

Beantwoorden
Litsa 2022-11-27 07:45:16

Prima recept; de cakes zijn lekker luchtig geworden.

Als je ze wil bewaren met botercreme er op, mogen ze dan in de koelkast?

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-12-01 15:21:59

Met botercrème moet dat inderdaad wel ja.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.