Dit recept voor chocolade cupcakes heb ik speciaal bedacht voor de jaarlijkse Koffie Morning van Stichting Opkikker. Sinds dit jaar ben ik ambassadeur van deze Koffie Morning. Waarom? Omdat stichting Opkikker super mooi werk verricht, waardoor gezinnen met een langdurig ziek kind even de ziekte kunnen vergeten. De Koffie Morning wordt dit jaar op 6 oktober gehouden. En jij kunt ook meedoen!

Wat je moet doen? Dat is heel simpel: bak wat lekkers, zet je beste kop koffie en nodig vrienden, collega’s of buren uit. Zet de donatiebox op tafel en zamel geld in voor Stichting Opkikker. Zo kun je door jouw bakkunsten zieke kinderen een onvergetelijke dag laten beleven!

Als je een Koffie Morning wilt organiseren ontvang je een gratis pakket met daarin allemaal leuke dingen om deze ochtend tot een succes te maken. Ga dus snel naar de site van de Koffie Morning om je aan te melden of voor meer informatie!

Chocolade cupcakes

Speciaal voor dit recept heb ik hulp gekregen van Stéphanie en haar broertje Sietze. Toen Stéphanie 4 jaar was werd er per toeval ontdekt dat ze de ziekte van Cystinose heeft. Dat is een ziekte die in Nederlands slechts bij 25 tot 50 mensen voorkomt. Bij het lezen van de symptomen van deze ziekte vielen bij de moeder van Stéphanie de puzzelstukjes in elkaar. Sinds deze diagnose is het leven van Stéphanie, en daarmee dus ook dat van haar gezin, ingrijpend veranderd. Ondanks dat ze een zo normaal mogelijk leven proberen te leiden, heeft de ziekte veel impact op het gezinsleven. Zo krijgt Stéphanie eigenlijk het meeste van haar voeding via een sonde en moet zij veel medicatie gebruiken om de ziekte onder controle te houden. Maar bakken vind Stéphanie heel leuk en daarom heeft zij samen met haar broertje deze heerlijke chocolade cupcakes gemaakt. Check snel de video om te zien hoe je de cupcakes bakt! Omdat het broertje van Stéphanie intolerant is voor lactose, hebben we in het filmpje margarine, sojayoghurt en –room gebruikt.

Wil je de volledige video zien? Die vind je hier!

Ingrediëntenlijst
 • Voor de cupcakes
 • 200 gr bloem
 • 200 gr suiker
 • 1 ½ tl bakpoeder
 • ¼ tl zout
 • 150 boter, op kamertemperatuur
 • 100 ml yoghurt, op kamertemperatuur
 • 2 eieren, op kamertemperatuur
 • 1 tl vanille-extract
 • 100 gr pure chocolade, grof gehakt
 • Voor de topping
 • 100 ml slagroom
 • 100 gr pure chocolade, grof gehakt
 • 30 gr poedersuiker (optioneel)
 • sprinkles (optioneel)
kinderbakboek banner desk

Cupcakes met stukjes chocolade

Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed een cupcakevorm met papieren vormpjes. Doe de bloem, suiker, het bakpoeder en zout in een kom en roer dit door elkaar. Doe alle andere ingrediënten behalve de chocolade hierbij en mix dit tot een gladde massa in ongeveer 1 minuut. Voeg de gehakte chocolade toe en meng alles nog kort door. Vul de papieren vormpjes met behulp van een ijslepel voor 2/3e met het beslag.

Bak de kleine cupcakes in 22 tot 26 minuten goudbruin en gaar. Haal de cupcakes direct na het bakken uit hun metalen vormpjes en laat ze afkoelen op een rooster

Doe voor de topping de slagroom, pure chocolade en eventueel de poedersuiker in een hittebestendige kom en verwarm deze au bain-marie (dus op een pan kokend water, zonder dat de kom het water raakt) al roerende op laag vuur tot de chocolade gesmolten is. Haal de pan van het vuur, roer het mengsel nog  kort door en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.

Bestrijk de cupcakes met de chocoladetopping en strooi daar desgewenst wat sprinkles over.

Kijk hier voor meer informatie en om je aan te melden voor de Koffie Morning!

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (7)
Truus de Mier 2017-08-23 13:34:25

Leuk en makkelijk recept. Bedankt voor het delen. Moet de chocoladetopping hard worden?

Beantwoorden
TR
Truus de Mier 2017-08-23 14:24:00

Wij hebben ze net gebakken. De topping hebben we op de afgekoelde cupcakes gedaan, maar deze blijft zacht.

Beantwoorden
TR
Rutger 2017-08-23 17:13:28

De topping hoort zacht te blijven! Het is een soort zelfgemaakte chocoladepasta.

Beantwoorden
Truus de Mier 2017-08-24 21:39:12

Bedankt voor je antwoord, ze waren heerlijk. We kregen onverwacht bezoek en zij vonden ze ook lekker. Jongste dochter was heel erg trots.

Beantwoorden
TR
Rutger 2017-09-10 15:45:20

Super leuk om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden
Ria Welgraven 2017-08-23 14:35:23

Hallo Rutger,

Ik heb me opgegeven om een KOFFIE MORNING te organiseren.
En ik heb gelijk een koekjes uitsteekvorm van een kikker besteld om kikker koekjes te bakken....want die horen er natuurlijk bij.
Ook heb ik knipvellen besteld om OPKIKKERKAARTEN te maken om te verkopen...het geld gaat in de pot.

Ik hoop dat er veel mensen zich gaan opgeven om ook mee te doen...en dat er flink wat geld binnenkomt.

Groetjes Ria.

Beantwoorden
RI
Rutger 2017-08-23 17:14:04

Super leuk! En goed!

Beantwoorden
Lisette Bartels Verheij 2017-08-23 19:12:57

Na de gladde massa moet er de gehate chocolade bij Ik weet niet hoe het bij jou is maar hier is chocolade zeker niet gehaat ?

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-09-10 15:48:25

Hahah. Hier is ook echt niet gehaat, zelfs geliefd! ik heb het aangepast! Dankjewel!

Beantwoorden
Cornelieke 2017-08-24 10:12:10

Ik heb vorig jaar ook gebakken voor de koffiemorning hier in Breda. Leuk om te doen en er waren enorm veel taarten, cupcakes etc binnengekomen. Super!

Beantwoorden
CO
Rutger 2017-09-10 15:47:27

Tof! Erg leuk om te doen inderdaad!

Beantwoorden
Isabelle 2021-08-26 20:35:43

Ik heb de cupcakes met een vriendin ge maakt en ze waren super lekker en mijn moeder vond het raar dat er yoghurt in moest maar ze vond ze wel leker

Beantwoorden
IS
Isabelle 2021-08-26 20:41:00

Ik heb de cupcakes met een vriendin ge maakt en ze waren super lekker en mijn moeder vond het raar dat er yoghurt in moest maar ze vond ze wel lekker mijn oma heeft er ook een op ik vond ze ook lekker en het was wel spanend om de eiere Der in te doen maar het lukte wel
Groete Isabelle

Beantwoorden
IS
Rutger 2021-09-13 08:59:44

Wat leuk dat ze zo in de smaak vielen!

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.