Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 150 ml sojamelk (of andere plantaardige melk naar keuze)
  • 2½ tl citroensap of appelazijn
  • 75 gr ongezoete appelmoes
  • 1½ tl vanille-extract
  • 280 gr bloem
  • 1½ tl bakpoeder
  • 100 gr plantaardige boter, op kamertemperatuur
  • 125 gr fijne suiker
  • ¼ tl zout
  • Voor de vegan botercrème gebaseerd op de Amerikaanse methode
  • 150 gram (diepvries)frambozen
  • sap van ¼-½ citroen
  • 180 gr plantaardige boter, op kamertemperatuur
  • 300 gr poedersuiker
  • Voor de vegan botercrème op basis van vegan banketbakkersroom
  • 150 gram (diepvries)frambozen
  • sap van ¼-½ citroen
  • 250 ml sojamelk (of andere plantaardige melk naar keuze)
  • 35 gr suiker
  • 30 gr custardpoeder
  • 150 gr plantaardige boter, op kamertemperatuur
  • 40 poedersuiker
  • Verder nodig
  • 12 verse frambozen, om te garneren, optioneel

Deze vanille cupcakes met een frambozentopping zijn heerlijk van smaak en 100% geschikt voor mensen die veganistisch eten. Niet alleen zijn de cupcakes vegan, ook de topping is veganistisch. Ben je niet vegan, maar gewoon op zoek naar een lekker, uniek recept? Ook dan vallen deze lekkere frambozen cupcakes zeker in de smaak!

Met dit recept maak je 12 vegan cupcakes.

2 vegan toppings voor je vanille cupcakes

In dit vegan cupcake recept deel ik niet 1, maar 2 heerlijke toppings. Beide toppings zijn een vegan variant op een botercrème:

  • De eerste topping is gebaseerd op de Amerikaanse botercrème en in dit recept wordt naar verhouding veel suiker gebruikt. Het is een makkelijke vegan botercrème om te maken, maar wel aan de zoete kant.
  • De tweede optie is een botercrème op basis van vegan banketbakkersroom. 

Beide varianten staan beschreven in het vegan cupcake recept, dus kies vooral welke jouw voorkeur heeft. 

vegan cupcakes

Stap voor stap makkelijke vegan cupcakes maken 

Verwarm de oven voor op 170 °C. Bekleed een cupcakevorm met papieren vormpjes.

Meng de sojamelk met het citroensap (of de appelazijn), de appelmoes en het vanille-extract in een kleine kom. Meng in een andere kom de bloem met het bakpoeder. 

Doe de plantaardige boter met de suiker en het zout in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) in zo’n 5 minuten tot een romig mengsel. Klop er de helft van het melkmengsel en de helft van het bloemmengsel door. Voeg de rest van het melk- en bloemmengsel toe en klop nog heel kort door, tot alles goed gemengd is. Verdeel het beslag over de cupcakevormpjes, diit gaat gemakkelijk met behulp van een ijslepel. 

Bak de cakejes in het midden van de oven in 20-25 minuten lichtbruin en gaar. Laat de cupcakes 5 minuten afkoelen in de vorm en haal ze er dan uit. Zet de cupcakes op een rooster om verder af te laten koelen. 

Vegan cupcake toppings maken

Optie 1: makkelijke vegan botercrème

Doe voor de topping de frambozen met het citroensap in een pan en prak ze grof. Breng het mengsel zachtjes aan de kook en laat het al roerend enkele minuten koken. Schep de frambozen in een fijne zeef en druk het mengsel er met de bolle kant van een lepel door, zodat de pitjes achterblijven. Je hebt ongeveer 50 gram gezeefde frambozenpuree nodig. Laat het afkoelen.

Klop de plantaardige boter in een paar minuten licht en romig met een (hand)mixer met garde(s). Meng de poedersuiker en de afgekoelde frambozenpuree erdoor en klop het nog zo’n 5 minuten, tot een luchtige crème. 

Optie 2: vegan botercrème op basis van banketbakkersroom. 

Bereid de frambozenpuree als in de variatie hierboven. Giet 225 milliliter van de plantaardige melk in een steelpan en breng dit aan de kook. Doe de overige plantaardige melk met de suiker en het custardpoeder in een kom en meng dit goed door elkaar tot een glad papje.

Giet als de plantaardige melk kookt al roerende de helft op het suikermengsel. Roer het goed door. Giet dit mengsel vervolgens bij de melk in de pan en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook. Het mengsel zal gaan binden en dikker worden. Blijf de hele tijd roeren. Laat het mengsel een minuut zachtjes doorkoken. Giet de banketbakkersroom in een lage platte schaal (dan koelt hij sneller af) en dek deze af met plasticfolie. Zorg ervoor dat het folie direct op de room ligt, zodat er geen velvorming kan plaatsvinden. Laat de room afkoelen tot kamertemperatuur.

Klop de plantaardige boter met de poedersuiker met een (hand)mixer met garde(s) luchtig op. Voeg de banketbakkersroom daaraan toe en klop het geheel door. Klop tot slot de frambozenpuree door de crème. 

Vegan cupcakes garneren

Of je nu de eerste of tweede toppings maakt, je garneert de cupcakes op dezelfde manier. Doe de crème in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 1-1½ centimeter en spuit mooie toefjes op de cupcakes. Garneer de cupcakes tot slot met een framboos. 

Foto’s: Erik Spronk 

Receptontwikkeling in samenwerking met Dosia Brewer

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reactie.
Reacties (3)
Ageeth 2022-10-31 12:43:22

Hoi Rutger,
Bedankt voor je recept. Ik ga hem zeker proberen. Vraag over de botercrème. Klopt het dat je de structuur van de poedersuiker blijft proeven? Dus dat de crème niet helemaal zacht is?
Hartelijke groet,
Ageeth

Beantwoorden
AG
Rutger 2022-11-19 10:03:24

Als je lang genoeg klopt wordt die korrelige structuur steeds minder, maar de gladste crème krijg je met de vegan banketbakkersroom.

Beantwoorden
Mariella 2022-11-06 14:16:47

Dag Rutger
Lukt dit ook met glutenvrije bloem?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-11-19 09:27:01

Als je een glutenvrije bloemmix gebruikt die geschikt is voor patisserie, dan moet het lukken.

Beantwoorden
Bo 2022-11-20 17:05:39

Hoi rutger,

Kan je deze cupcakes 2 dagen van te voren maken?

Beantwoorden
BO
Rutger 2022-12-01 15:54:00

Dat kan prima.

Beantwoorden