Deze vegan cupcakes zijn onwijs lekker! Vanille cupcakes met een frambozentopping: heerlijk van smaak en 100% veganistisch. Eet je niet vegan, maar gewoon op zoek naar een lekker, uniek recept? Ook dan vallen deze lekkere frambozen cupcakes zeker in de smaak!

Dit recept bestaat eigenlijk uit meerdere recepten. Ik deel hier een heerlijk vegan cupcakes recept én 2 recepten voor lekkere toppings die ook vegan zijn. 

Met dit vegan cupcakes recept maak je 12 cupcakes.

Vegan cupcakes bakken

2 vegan toppings voor je vanille cupcakes

Het kan lastig zijn om een goede en lekkere vegan botercrème te vinden. Je hoeft niet meer verder te zoeken, want ik deel niet 1 maar 2 heerlijke toppings voor je cupcakes! Beide toppings zijn een vegan variant op een traditionele botercrème:

  • De eerste topping is gebaseerd op de Amerikaanse botercrème en in dit recept wordt naar verhouding veel suiker gebruikt. Het is een makkelijke vegan botercrème om te maken, maar wel aan de zoete kant.
  • De tweede vegan cupcake topping is een botercrème op basis van een vegan banketbakkersroom. 

Beide varianten staan beschreven in het vegan cupcake recept, dus kies vooral welke jouw voorkeur heeft. 

vegan cupcakes

Hoe vegan cupcakes bewaren?

Je kunt deze vegan cupcakes het beste zonder topping bewaren. Bewaar ze dan luchtdicht verpakt maximaal 3-4 dagen op kamertemperatuur. Je kunt ze ook 2-3 maanden invriezen. Wil je de vegan cupcakes bewaren met topping? Dit kan voor 2-3 dagen in de koelkast. Haal ze een half uur voor het serveren uit de koelkast.

Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 150 ml sojamelk (of andere plantaardige melk naar keuze)
  • 2½ tl citroensap of appelazijn
  • 75 gr ongezoete appelmoes
  • 1½ tl vanille-extract
  • 280 gr bloem
  • 1½ tl bakpoeder
  • 100 gr plantaardige boter, op kamertemperatuur
  • 125 gr fijne suiker
  • ¼ tl zout
  • Voor de vegan botercrème gebaseerd op de Amerikaanse methode
  • 150 gram (diepvries)frambozen
  • sap van ¼-½ citroen
  • 180 gr plantaardige boter, op kamertemperatuur
  • 300 gr poedersuiker
  • Voor de vegan botercrème op basis van vegan banketbakkersroom
  • 150 gram (diepvries)frambozen
  • sap van ¼-½ citroen
  • 250 ml sojamelk (of andere plantaardige melk naar keuze)
  • 35 gr suiker
  • 30 gr custardpoeder
  • 150 gr plantaardige boter, op kamertemperatuur
  • 40 poedersuiker
  • Verder nodig
  • 12 verse frambozen, om te garneren, optioneel
Bijbels korting desk
makkelijke bakboek mob

Basis vegan cupcakes recept

Verwarm de oven voor op 170 °C. Bekleed een cupcakevorm met papieren vormpjes.

Beslag voor vegan cupcakes maken

Meng de sojamelk met het citroensap (of de appelazijn), de appelmoes en het vanille-extract in een kleine kom. Meng in een andere kom de bloem met het bakpoeder. 

Doe de plantaardige boter met de suiker en het zout in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) in zo’n 5 minuten tot een romig mengsel. Klop er de helft van het melk mengsel en de helft van het bloemmengsel door. Voeg de rest van het melk- en bloemmengsel toe en klop nog heel kort door, tot alles goed gemengd is. Verdeel het beslag over de cupcakevormpjes, dit gaat gemakkelijk met behulp van een ijslepel.

Vegan cakejes bakken

Bak de cakejes in het midden van de oven in 20-25 minuten lichtbruin en gaar. Laat de vegan vanille cupcakes 5 minuten afkoelen in de vorm en haal ze er dan uit. Zet de cupcakes op een rooster om verder af te laten koelen. 

Vegan cupcake toppings maken: 2 opties

Recept 1: makkelijke vegan botercrème

Doe voor deze vegan cupcake topping de frambozen met het citroensap in een pan en prak ze grof. Breng het mengsel zachtjes aan de kook en laat het al roerend enkele minuten koken. Schep de frambozen in een fijne zeef en druk het mengsel er met de bolle kant van een lepel door, zodat de pitjes achterblijven. Je hebt ongeveer 50 gram gezeefde frambozenpuree nodig. Laat het afkoelen.

Klop de plantaardige boter in een paar minuten licht en romig met een (hand)mixer met garde(s). Meng de poedersuiker en de afgekoelde frambozenpuree erdoor en klop het nog zo’n 5 minuten, tot een luchtige crème. 

Recept 2: vegan botercrème op basis van banketbakkersroom. 

Bereid de frambozenpuree hetzelfde als in de variatie hierboven. Giet 225 milliliter van de plantaardige melk in een steelpan en breng dit aan de kook. Doe de overige plantaardige melk met de suiker en het custardpoeder in een kom en meng dit goed door elkaar tot een glad papje.

Zodra de plantaardige melk kookt, giet je al roerende de helft ervan op het suikermengsel. Roer goed door. Giet dit mengsel vervolgens bij de overgebleven melk in de pan en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook. Het mengsel zal gaan binden en dikker worden. Blijf de hele tijd roeren. Laat het mengsel een minuut zachtjes doorkoken. Giet de banketbakkersroom in een lage platte schaal (dan koelt hij sneller af) en dek deze af met plasticfolie. Zorg ervoor dat het folie direct op de room ligt, zodat er geen velvorming kan plaatsvinden. Laat de room afkoelen tot kamertemperatuur.

Klop de plantaardige boter met de poedersuiker met een (hand)mixer met garde(s) luchtig op. Voeg de banketbakkersroom daaraan toe en klop het geheel door. Klop tot slot de frambozenpuree door de vegan botercrème. 

Vegan cupcakes garneren

Nu je de vegan cakejes hebt gebakken en een van beide toppings hebt gemaakt, is het tijd om de cupcakes te garneren. Het maakt niet uit welke vegan topping je hebt gemaakt, je garneert de cupcakes op dezelfde manier. Doe de crème in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 1-1½ centimeter en spuit mooie toefjes op de cupcakes. Garneer de vegan vanille cupcakes met frambozentopping tot slot met een framboos. 

Foto’s: Erik Spronk 

Receptontwikkeling in samenwerking met Dosia Brewer

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (6)
Ageeth 2022-10-31 12:43:22

Hoi Rutger,
Bedankt voor je recept. Ik ga hem zeker proberen. Vraag over de botercrème. Klopt het dat je de structuur van de poedersuiker blijft proeven? Dus dat de crème niet helemaal zacht is?
Hartelijke groet,
Ageeth

Beantwoorden
AG
Rutger 2022-11-19 10:03:24

Als je lang genoeg klopt wordt die korrelige structuur steeds minder, maar de gladste crème krijg je met de vegan banketbakkersroom.

Beantwoorden
Mariella 2022-11-06 14:16:47

Dag Rutger
Lukt dit ook met glutenvrije bloem?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-11-19 09:27:01

Als je een glutenvrije bloemmix gebruikt die geschikt is voor patisserie, dan moet het lukken.

Beantwoorden
Bo 2022-11-20 17:05:39

Hoi rutger,

Kan je deze cupcakes 2 dagen van te voren maken?

Beantwoorden
BO
Rutger 2022-12-01 15:54:00

Dat kan prima.

Beantwoorden
Nirina 2023-01-07 21:13:20

Wat een lekkere vegan botercrème!! Ik heb al veel recepten geprobeerd, maar meestal proef je vooral boter, of is het korrelig. Deze is echt heerlijk. (Ik heb versie 2 op basis van bakkersroom gemaakt).

Beantwoorden
NI
Laura 2023-02-26 20:35:36

Ze zijn goed gelukt!
Ze bleven wel bleker dan in gewend ben van cupcakes die niet vegan zijn. Kan dit kloppen? Omdat ze vegan zijn? Heb ze na 27 minuten er toch maar uit gehaald.

Beantwoorden
LA
Rutger 2023-02-27 10:10:58

Ze blijven inderdaad iets bleker, dat hoort zo.

Beantwoorden
Herma Herkert 2023-02-28 16:28:53

Hallo Rutger
Heb ze vandaag gemaakt, maar vond wel dat je erg veel botercreme hebt voor 12 cupcakes. Hoe lang kun je botercreme bewaren?
Gr. Herma

Beantwoorden
HE
Rutger 2023-03-05 10:15:44

In de koelkast 3-4 dagen. Je kunt de crème ook heel goed invriezen. Laat het dan na het ontdooien op kamertemperatuur komen en klop het nog kort door, dan kun je het weer gebruiken.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.