Bakken met blauwe bessen is altijd een goed idee en deze vegan muffins bewijzen dit. Ik deelde al eens een recept voor blauwe bessen muffins, maar het was ook hoog tijd voor een lékkere vegan variant. Deze muffins zijn onwijs smaakvol dankzij de combinatie van de frisse maar zoete blauwe bessen en het zuurtje van de citroenrasp.
Dit recept is voor 12 muffins.
Variaties voor vegan muffins
Met dit recept voor vegan blauwe bessen muffins kun je ook heel goed variëren. In plaats van blauwe bessen kun je bijvoorbeeld ook bosbessen toevoegen voor vegan bosbessen muffins. Of wil je vegan appel muffins maken? Vervang de blauwe bessen in het recept dan voor 2 geschilde appels. Snijd deze in stukjes en voeg ook 1-2 theelepels kaneelpoeder toe.
Ben je een echte chocoladeliefhebber? Laat de citroenrasp dan achterwege en voeg 200 gram grof gehakte pure chocolade toe voor vegan chocolate chip muffins.
Welke muffin cups gebruiken?
Gewone cupcake caisses zijn te klein voor deze muffins. Gebruik voor deze vegan muffins hoge muffin papiertjes, zoals bijvoorbeeld deze.
Je kunt deze muffinsvormpjes ook zelf maken van bakpapier. Knip uit bakpapier vierkantjes van 14×14 centimeter en druk deze in de holtes van een cupcakevorm, zodat de vier punten omhoog gaan staan. Vul de vormpjes met het beslag en bak de vegan muffins volgens het recept.
- Voor het beslag
- 270 ml sojamelk (of een andere plantaardige melk naar keuze)
- 1½ el citroensap of appelazijn
- rasp van 1 citroen
- 1½ tl vanille-extract
- 135 gr fijne kristalsuiker
- 370 gr bloem
- 1½ el bakpoeder
- ½ tl zout
- 200 gr (kleine) blauwe bessen
- 100 ml neutrale olie (bijvoorbeeld rijstolie of zonnebloemolie)
- Verder nodig
- fijne suiker, om te bestrooien
Zelf vegan blueberry muffins maken
Verwarm de oven voor op 200 °C en vul een cupcake/muffinvorm met papieren muffinvormpjes.
Beslag maken
Meng de sojamelk met het citroensap en -rasp, het vanille-extract en de fijne suiker. Meng in een ruime kom 350 gram bloem met het bakpoeder en het zout. Meng in een andere kom de blauwe bessen met de overige bloem.
Roer de olie door het sojamelkmengsel en voeg deze toe aan het bloemmengsel. Meng alles kort door elkaar. Doe dit vooral niet te lang, het is niet erg als er nog wat kleine klontjes in het beslag zitten. Meng de overige 20 gram bloem met de blauwe bessen. Meng deze vervolgens in een paar slagen door het beslag en verdeel het muffinbeslag over de vormpjes. Dit gaat makkelijk met behulp van een ijslepel. Bestrooi het muffinbeslag met wat extra fijne suiker.
Vegan blueberry muffins bakken
Bak de vegan muffins in 20-25 minuten mooi lichtbruin en gaar. Test of ze gaar zijn door er met een satéprikker in te steken en deze er weer uit te halen. De muffins zijn gaar als er geen beslag meer aan de prikker zit.
Laat de vegan muffins zo’n 5 minuten in de vorm afkoelen. Haal ze daarna uit de vorm en laat ze op een rooster verder afkoelen.
Tip: wil je de muffins langer bewaren? Je kunt ze ook heel goed invriezen.
Recept: Dosia Brewer
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Gisteren gemaakt, bij gebrek aan bosbessen, gemaakt met appel. De niet-vegan in huis vond ze niet zo lekker, maar binnen een dag waren ze wel opgegeten door hem, dus het zal toch wel lekker zijn geweest.
De twee vegans in huis, waaronder m'n 8 jarige,vonden ze heerlijk. Alleen het beslag was al smullen. Groot succes, wederom! Dankjewel Rutger!!
Kun je je muffinvorm ook invetten en met bloem of paneermeel bestuiven?
Ik gebruik zo min mogelijk papier n.l. ... nou ja ieder zijn ding ;-)
Dat zal ook prima gaan. Ik zou de vormpjes dan inderdaad goed invetten en dan bestuiven met bloem.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.