Ingrediëntenlijst
  • Voor de kruimels
  • 30 gr boter
  • 45 gr bloem
  • 40 gr suiker
  • ¼ tl kaneel
  • snufje zout
  • ½ tl vanille-extract
  • Voor de muffins
  • 110 gr boter, gesmolten
  • 180 ml melk
  • 2 eieren
  • 225 gr bloem
  • 175 gr suiker
  • 1 el bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • 175 gr witte chocoladecallets of grof gehakte witte chocolade
  • 24-36 (diepvries)kersen, ontpit

De witte chocolade vormt in deze muffins een mooie combinatie met de kersen. Het kruimellaagje bovenop de muffins zorgt voor een knapperige textuur. In tegenstelling tot veel andere muffinrecepten (zoals bijvoorbeeld deze muffins met blauwe bessen) heb ik ervoor gekozen om deze witte chocolademuffins op basis van boter te maken. Als je wilt kun je de boter ook vervangen door 80-90 milliliter neutrale plantaardige olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie).

Bereiding: Witte chocolademuffins met kersen

Verwarm de oven voor op 200 °C. Plaats 12 papieren muffinvormpjes in een muffinblik (of cupcakevormpjes in een cupcakeblik).

Smelt voor de kruimels de boter en meng deze met de rest van de ingrediënten tot een kruimelig geheel. Zet de kruimels in de koelkast tot je ze gaat gebruiken.

Meng voor de muffins de gesmolten boter met de melk en de eieren. Meng in een andere kom de bloem, suiker, het bakpoeder en zout met elkaar. Doe de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en meng dit tot een mooi beslag. Spatel de witte chocolade door het beslag en vul ieder vormpje daarmee voor de helft. Leg 2 of 3 kersen op het beslag, afhankelijk van de grote van de kersen. Vul de vormpjes vervolgens met het beslag tot bijna bovenaan.

Verdeel het kruimelmengsel over de muffins en bak de witte chocolademuffins met kersen in 18 tot 23 minuten goudbruin en gaar. Haal de muffins uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster. De muffins zijn het lekkerst op de dag dat je ze gebakken hebt, dan zijn de kruimels nog knapperig.

Foto: Harold Pereira

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (12)
Danique 2021-09-27 11:53:54

Heerlijk 1x gemaakt zoals het recept. En een keer gemaakt met aardbei en framboos
Vind de crumble heel lekker en van mij mag het er zelfs wel dubbel op!

Beantwoorden
DA
Dimphy 2021-08-09 17:41:01

Ik gebruik een halve kers (nadat ik er de 1e keer 3 in had gedaan) en desondanks wordt de onderkant niet gaar. Hij blijft zompig. Heb met een temperatuurmeter gebakken en temp is constant tussen 190 en 200 geweest. Bovenkant is (meer dan) gaar

Beantwoorden
DI
Paulien 2021-07-28 15:27:34

Dag Rutger,
Het aantal van 12 muffins is dat gebaseerd op de maat van een cupcakebakvorm of grotere muffinbakvorm?

Beantwoorden
PA
Rutger 2021-08-03 15:08:18

Dat is gebaseerd op een normale vorm.

Beantwoorden
Angela 2021-05-05 23:54:06

Wat is het verschil met het gebruik van boter in de muffins in vergelijking met zonnebloemolie?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-05-10 08:15:48

Met zonnebloemolie blijven muffins vaak net iets zachter, boter geeft ze weer iets meer smaak, maar maakt ze ook net iets steviger.

Beantwoorden
Angela 2021-05-11 15:35:40

Dankjewel voor je reactie, Rutger!

Beantwoorden
AN
Renate 2020-11-22 15:25:41

Hallo,

De smaak van mijn muffins is goed en ze zijn ook helemaal gaar na ca. 20min. Helaas zijn de chocolade callets allemaal naar de bodem gezakt...hoe zou ik dit volgende keer kunnen voorkomen?
Grtjs, Renate

Beantwoorden
RE
Rutger 2020-11-30 09:01:31

Je zou iets minder bakpoeder kunnen gebruiken een volgende keer. En je kunt ook een gedeelte van de chocolade achterhouden en die op het beslag strooien voordat het kruimelmengsel erop gaat.

Beantwoorden
Eileen 2018-07-07 16:26:11

Hoi Rutger,

Ik heb nog twee potten met Amarena kersen.
Ik weet niet zo goed wat ik er mee moet doen en vroeg me af of ik ze ook in deze muffins kan gebruiken.
Alvast bedankt!
groetjes
Eileen

Beantwoorden
EI
Rutger 2018-07-09 07:39:26

Je kunt ze zeker gebruiken in deze muffins. Laat ze dan wel eerst goed uitlekken. Er komt binnenkort ook nog een lekker ijsdessert met amarena kersen online.

Beantwoorden
Ingrid 2018-04-10 16:50:21

Kan je deze muffins ook in de diepvries bewaren?

Beantwoorden
IN
Rutger 2018-04-13 21:56:09

Zeker!

Beantwoorden
Wilma 2017-11-07 13:18:02

hallo Rutger,
ik heb ze afgelopen weekend gemaakt en ze waren heerlijk. Alleen bleven ze plakken aan de papieren
vormpjes, waardoor ze uit elkaar vielen. hoe kan ik dit voorkomen?

Beantwoorden
WI
Rutger 2017-11-12 13:09:16

Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt. Wellicht dat het aan de papiertjes ligt, anders durf ik het je ook niet te zeggen.

Beantwoorden
Laura 2019-06-19 07:36:51

Die van mij waren ook een beetje vettig, misschien dat het daardoor komt? Ik heb ze goed af laten koelen en toen heb ik ze gewoon uitgedeeld in de papieren vormpjes. Groetjes

Beantwoorden
LA
Arja 2017-10-26 13:46:19

Deze lijken me erg lekker met een kruimellaagje, echt een leuk idee.

Beantwoorden
AR
Pieta 2017-10-12 11:55:19

Hoihoi, het muffinrecept waar Rutger naar verwijst is een ander recept: muffins met bosbessen, daarin wordt olie gebruikt. Deze met kersen is met boter.

Beantwoorden
PI
Sharon 2017-10-11 17:17:15

Hoi Rutger, als je diepvries kersen gebruikt, ontdooi je ze dan eerst?

Beantwoorden
SH
Rutger 2017-10-12 21:40:22

Zelf vind ik het makkelijker om ze bevroren door het beslag te mengen.

Beantwoorden
Monique 2017-10-11 15:52:05

Sorry Rutger, zijn het nou muffins met blauwe bessen of met kersen?? In het beginstuk heb je het over muffins met blauwe bessen, maar in het recept gebruik je kersen???

Beantwoorden
MO
Sofieke 2017-10-11 17:38:42

In het beginstukje, waar "deze muffins met blauwe bessen" geschreven staat, gaat het in die zin om een verwijzing naar andere muffinrecepten, waarbij "deze muffins met blauwe bessen" een link is, als voorbeeldrecept van andere muffinrecepten.

Beantwoorden
SO
Rutger 2017-10-12 21:39:55

In het beginstukje verwijs ik naar een ander muffinrecept, daar worden blauwe bessen in gebruikt. Deze muffins zijn met kersen en kruimels.

Beantwoorden