Deze speculaas muffins zijn ontzettend smakelijk en als extraatje vult je hele keuken zich tijdens het bakken met de geur van speculaaskruiden. Je kunt het hele jaar door smullen van deze speculaas muffins, maar vooral rond Sinterklaas zijn ze natuurlijk extra lekker.
Voor extra smaak en frisheid voeg ik ook wat sinaasappelrasp toe aan het beslag. Je kunt dit achterwege laten, maar het maakt de muffins echt nóg lekkerder.
Met dit speculaas muffins recept maak je 12 muffins.
7 tips voor de lekkerste speculaas muffins
- Voor een lekkere crunch bovenop strooi ik amandelstiften op het beslag voordat de speculaas muffins gebakken worden. Amandelstiften zijn staafjes amandel, die je in de grotere supermarkten bij de bakspullen vindt. Je kunt deze staafjes ook vervangen door amandelschaafsel (dan heb je genoeg aan 50 gram) of grof gehakte amandelen.
- Voor dit recept heb je speculaaskruiden nodig. Je kunt super makkelijk en snel zelf speculaaskruiden maken, maar kant-en-klare speculaaskruiden kopen kan natuurlijk ook.
- Ik ben gek op speculaas: hoe meer hoe beter. Daarom meng ik ook nog speculaasjes in stukjes door het muffin beslag. Dat geeft de muffins een extra lekkere smaak! Gebruik hiervoor zelfgemaakte koekjes (gebruik mijn speculaasjes recept) of koop ze in de winkel. Je kunt de speculaasjes achterwege laten, maar dan verlies je wel wat smaak.
- In plaats van stukjes speculaas kun je ook (grof gehakte) kruidnoten of bijvoorbeeld schuddebuikjes door het muffinbeslag mengen.
- Ook lekker, gebruik stukjes chocolade in plaats van de gehakte speculaasjes. Meng voor chocolade-speculaasmuffins 100-150 gram gehakte pure chocolade of melkchocolade door het beslag.
- Wil je muffins maken met gewone melk of plantaardige melk in plaats van de karnemelk? Voeg dan ook 1 eetlepel citroensap toe. Er is iets zuurs nodig om de baking soda goed te activeren, waardoor de muffins mooi rijzen.
- Gewone cupcake vormpjes zijn te klein voor deze speculaas muffins. Gebruik hogere muffin papiertjes, zoals deze of maak de vormpjes zelf van bakpapier. Knip dan vierkantjes van 14 x 14 centimeter uit en druk ze in de gaten van een cupcakevorm, zodat de punten van de vierkantjes omhoog staan. Je kunt de vormpjes nu vullen met het beslag.
Meer bakken met speculaas
Ben je ook zo gek op speculaas en wil je meer lekkere recepten maken? Dan kun je nog flink aan de bak, want ik heb veel meer lekkere recepten met speculaas online staan. Bijvoorbeeld deze speculaascake of deze appel-speculaastulband. Of maak deze cheesecakejes met speculaas en karamel.
Op zoek naar andere lekkere muffins? Probeer dan deze appel-kaneel muffins of deze chocolade muffins.
Speculaas muffins bewaren
Je kunt de speculaas muffins luchtdicht verpakt 3-4 dagen bewaren op kamertemperatuur. Invriezen kan ook. Verpak ze dan ook luchtdicht, dan kun je ze 2-3 maanden bewaren.
- Voor het beslag
- 300 gr bloem
- 150 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1 tl baking soda
- 2-3 el speculaaskruiden
- rasp van ¼-½ sinaasappel, optioneel
- ½ tl zout
- 2 eieren
- 250 ml karnemelk
- 100 ml zonnebloemolie
- 125 gr speculaasjes, in stukjes gebroken
- Verder nodig
- 100 gr amandelstiften
Zelf speculaasmuffins maken
Verwarm de oven voor op 200 °C en vul een cupcake- of muffinvorm met papieren muffinvormpjes.
Doe de bloem, lichtbruine basterdsuiker, baking soda, speculaaskruiden, sinaasappelrasp en het zout in een kom en roer dit door. Voeg de eieren, karnemelk en zonnebloemolie toe en roer alles door. Meng het beslag niet te lang. Zodra het beslag redelijk egaal is, kun je stoppen met mengen. Roer je het beslag te lang, dan kunnen de muffins taaier en (te) compact worden en dat wil je natuurlijk niet! Voeg tot slot de stukjes speculaas toe en meng deze kort door het muffinbeslag.
Vul de papieren vormpjes met het beslag. Een makkelijke manier om dat te doen is met een ijslepel. Je mag de muffinvormpjes redelijk vol scheppen. Tijdens het bakken zullen de muffins dan mooi bol rijzen. Bestrooi het beslag met de amandelstiften. Bak de muffins 18-23 minuten. Haal ze vervolgens met papier en al uit de bakvorm en laat ze afkoelen op een rooster.
Foto’s: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Zou dit recept ook lekker zijn met een dot cream cheese frosting (dus roomkaas met boter en poedersuiker) er bovenop?
Beantwoorden