- Voor het deeg
- 500 gr bloem
- 1 tl zout
- 14 gr gedroogde gist
- 200 gr boter, op kamertemperatuur
- 2 eieren, op kamertemperatuur
- 1 eidooier, op kamertemperatuur
- 75 gr witte basterdsuiker
- 160 ml water, lauwwarm
- 1 tl vanille-extract
- Voor de vullling
- 30 gr boter, gesmolten
- 300 gr parelsuiker (of grofgehakte suikerklontjes)
- Verder nodig
- bakspray, om het wafelijzer mee in te vetten
Wil je genieten van versgebakken Luikse wafels? Dan moet je zeker verder lezen! De Luikse wafel is een wafel gemaakt van gistdeeg met stukjes suiker erin. Je kunt de wafels zo eten, maar ze zijn ook heerlijk met bijvoorbeeld een bolletje ijs en aardbeien erbij of met hazelnootpasta eroverheen gesprenkeld. In de Luikse wafels zit parelsuiker. Dat is te koop bij sommige (online) molen- en bakwinkels en in België. Mocht je toch geen parelsuiker kunnen vinden, dan zijn suikerklontjes een goed alternatief. Doe de klontjes in een stevig plastic zakje en sla er een paar keer op met een deegroller, zodat je mooie suikerstukjes krijgt voor deze suikerwafels.

Het wafelijzer
Om deze wafels te bakken heb ik het wafelijzer van Maxima Kitchen Equipment gebruikt. Met dit wafelijzer bak je thuis de lekkerste wafels. Het wafelijzer is geschikt om grote wafels te bakken en door de dikke wafelplaten bakt hij ze heel mooi bruin en gaar. Extra fijn aan dit wafelijzer is dat je de temperatuur heel nauwkeurig in kunt stellen, zodat de wafels heel mooi bakken: van buiten goudbruin en van binnen gaar. Voor deze Luikse wafels heb ik het wafelijzer ingesteld op 175 °C. Naast deze wafels is dit ijzer ook perfect voor bijvoorbeeld Brusselse wafels. Wil je het wafelijzer met korting bestellijsten? Gebruik de code RUTG75 en krijg tot einde van dit jaar 7,5 % korting op een wafelijzer!

Wafelijzer schoonmaken
Het schoonmaken van een wafelijzer kan soms best lastig zijn, zeker als je – zoals in dit recept – parelsuiker meebakt. Natuurlijk kun je het grootste gedeelte met een vochtige doek schoonmaken, maar om het ijzer zelf goed schoon te krijgen en aanbaksels te verwijderen heb ik een handig trucje: maak een beslag van water en aardappelzetmeel. De verhouding maakt niet zoveel uit, als het mengsel maar niet te dun wordt. Giet het beslag in het wafelijzer en bak het gaar. Deze ‘wafels’ kun je uiteraard niet opeten, maar nemen wel alle aangekoekte en vieze stukjes weg uit het ijzer. Als het nodig is kun je dit nog een keer herhalen, maar meestal heb je genoeg aan één nepwafel.

Bereiding: Luikse wafels
Meng alle ingrediënten voor het deeg tot een soepel geheel. Het deeg blijft een beetje plakkerig, wat het kneden met de hand lastiger maakt. Gebruik eventueel een mixer met deeghaken. Kneed het deeg minimaal 5 minuten goed door en laat het daarna afgedekt 1 uur op een warme plaats rijzen.
Meng de gesmolten boter met de parelsuiker zodat deze allemaal omhuld zijn met wat boter. Kneed de parelsuiker door het deeg en verdeel dit vervolgens in 16 stukjes. Maak bolletjes van het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede (bak)plaat. Laat de bolletjes afgedekt nog 30 minuten rijzen.
De Luikse wafels bakken
Verwarm het wafelijzer voor op 175 °C. Vet het wafelijzer in met wat bakspray. Bak de bolletjes deeg in 3 tot 6 minuten tot een Luikse wafel en laat ze afkoelen op een rooster. Serveer de wafels (lauw)warm of koud.

Foto’s: Erik Spronk
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Maxima Kitchen Equipment







