Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 16 vellen filodeeg, ter grootte van de bakvorm (zie inleiding recept)
  • 175 gr boter, gesmolten
  • Voor de vulling
  • 100 gr pistachenoten, fijngehakt
  • 200 gr walnoten, fijngehakt
  • 1½ tl kaneelpoeder
  • 50 gr suiker
  • Voor de suikersiroop
  • 300 gr suiker
  • 100 gr honing
  • 200 ml water
  • 3 repen citroenschil (met de dunschiller van een citroen gesneden)
  • sap van ½ citroen
  • 2 el oranjebloesemwater, optioneel
  • Verder nodig
  • 20 gr pistachenoten, fijngehakt

Met dit recept kun je zelf superlekkere baklava maken. Als vulling heb ik gekozen voor een combinatie van pistachenoten en walnoten, maar daar kun je ook mee variëren. Gebruik bijvoorbeeld enkel walnoten of pischatenoten of ga voor (een combinatie van) bijvoorbeeld pecannoten en amandelen. Van dit baklava recept kun je 32 stukjes snijden. Serveer de baklava als dessert met een bolletje vanille-ijs.

Wat is baklava eigenlijk?

Baklava is een zoet gerecht dat bestaat uit laagjes filodeeg met daartussen een notenvulling. Na het bakken wordt dit overgoten met een suikersiroop. Het resultaat is heerlijk plakkerige baklava, die je vaak tegenkomt als dessert in Griekse en Turkse restaurants. De baklava ingrediënten verschillen per recept; aan zowel de vulling als de suikersiroop kunnen extra smaakmakers worden toegevoegd in de vorm van specerijen of citrusvruchten. Na verschillende keren experimenteren met vind ik de versie in dit recept de lekkerste baklava! 

Filodeeg

Zelf filodeeg maken is heel bewerkelijk en weegt niet op tegen de kwaliteit van gekocht deeg, vandaar dat er in dit recept gebruik wordt gemaakt van kant-en-klaar filodeeg. Het formaat van de vellen varieert van merk tot merk, daarom is het moeilijk om een bepaald gewicht aan te geven voor het deeg. Bij kleine deegvellen kun je eventueel meerdere vellen gebruiken om één laag te vormen. Kijk ook eens bij Turkse winkels, die verkopen vaak speciaal filodeeg in grote vellen om baklava mee te maken, dat vind ik zelf beter werken dan het diepvries filodeeg uit de supermarkt. Baklava met bladerdeeg maken gaat minder goed, dus kies liever voor filodeeg.

Baklava

Baklava maken

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een bakvorm of braadslede van ongeveer 25 bij 35 centimeter in met de gesmolten boter. Leg 2 lagen filodeeg in de vorm en bestrijk deze met de gesmolten boter. Plaats hier weer 2 vellen op, bestrijk ze met boter en herhaal dit tot er 8 lagen in de vorm liggen.

Meng voor de vulling de gehakte noten met de kaneel en de suiker. Verdeel het mengsel over het filodeeg en druk dit goed aan. Bedek de vulling met de overige vellen deeg, waarbij je het deeg tussen elke 2 lagen met de gesmolten boter bestrijkt. Snijd het deeg met een scherp mes in 32 stukken; in de lengte in vieren en in de breedte in acht stroken. Verdeel de overgebleven gesmolten boter met een lepel over het deeg. Bak de baklava in 35 tot 45 minuten goudbruin en gaar.

Bereid de suikersiroop tijdens het bakken van de baklava. Doe hiervoor de suiker, honing, het water en de repen citroenschil in een pan en breng dit aan de kook. Laat dit op laag vuur 10-14 minuten rustig koken tot een stroperige suikersiroop. Haal de pan van het vuur en voeg het citroensap en eventueel het oranjebloesemwater toe. Roer alles goed door en laat het afkoelen.

Verdeel zodra de baklava uit de oven komt de suikersiroop over de hete baklava. Het lijkt veel suikersiroop, maar tijdens het afkoelen wordt dit opgenomen door de baklava. Laat de baklava helemaal afkoelen voordat je deze serveert. Bestrooi de baklava voor het serveren met fijngehakte pistachenootjes.

Foto’s: Harold Pereira

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (4)
Ben 2020-09-26 13:44:25

Heerlijkheid!

Beantwoorden
BE
wendy 2020-07-29 13:11:05

suiker als vulling tussen de ffilodeeg? of lees ik t fout

Beantwoorden
WE
Rutger 2020-08-02 10:07:17

De suiker meng je met de gemalen noten. De overige suiker gaat in de suikersiroop.

Beantwoorden
Melanie 2020-04-21 16:07:46

Kan je de Baklava ook invriezen? Zo’n hele schaal in m’n eentje opeten lijkt me niet zo’n goed idee. ;)

Beantwoorden
ME
Rutger 2020-04-29 11:01:58

Dat kan prima!

Beantwoorden
Ans Krosse 2020-04-19 12:31:55

Dit recept heb ik al meerdere keren gemaakt. Het is zo ontzettend lekker. Ik eet het meestal met de ogen dicht om zo optimaal van elke hap van dit lekkers te kunnen genieten.

Beantwoorden
AN