Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 100 gr boter
  • 250 gr witte chocolade, grof gehakt
  • 2 eieren
  • 125 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 135 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 75 gr walnoten, grof gehakt
  • 75 gr gedroogde cranberry’s
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten

Dit is mijn recept voor de lekkerste blondies met witte chocolade! Ze zijn heerlijk smeuïg en vol van smaak en ze zijn perfect als tussendoortje, voor bij een high tea of als onderdeel van een dessert. Voor de vulling van dit blondies recept heb ik gekozen voor walnoten en cranberry’s, maar daar kun je natuurlijk mee variëren. Gebruik bijvoorbeeld frambozen, stukjes fudge of gehakte pecannoten om de blondies een andere smaak te geven. Ze zijn goed in te vriezen. Het beste kun je ze daarvoor eerst in stukjes snijden, inpakken in plasticfolie en dan invriezen. Laat ze ontdooien op kamertemperatuur voordat je ze op gaat eten. Wil je liever brownies, check dan mijn recept voor de lekkerste brownies!

Recept blondies met witte chocolade

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een vierkante bakvorm van 20 bij 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.

Doe de boter met 150 gram van de witte chocolade in een steelpannetje en smelt deze al roerend op laag vuur. Haal het pannetje van het vuur als alles gesmolten is. Eventueel kun je de boter en de chocolade ook in de magnetron smelten.

Doe de eieren, lichtbruine basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een kom en roer dit door. Meng de gesmolten witte chocolade en boter door het mengsel. Roer de bloem en het bakpoeder erdoor en meng als laatste de walnoten, gedroogde cranberry’s en de overgebleven 100 gram stukjes witte chocolade door het blondiebeslag.

Doe het beslag in de vorm en het 30-35 minuten. Na het bakken zakken de blondies nog iets in, dat hoort zo. Laat de het helemaal afkoelen voordat je het in stukken snijdt.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (10)
Marjet 2020-05-28 23:36:06

Kan ik ook diepvries frambozen toevoegen? Zo ja, kan ik die dan t beste eerst laten ontdooien? Of moet ik dan toch voor verse frambozen gaan? Blijft het recept dan verder gelijk of verandert dat door de toevoeging van een vochtig ingrediënt?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-06-01 10:39:49

Zelf heb ik dat nog niet geprobeerd, dus kan er niet met zekerheid iets op zeggen. Waarschijnlijk wordt de textuur dan wel anders, omdat frambozen inderdaad behoorlijk vochtig zijn.

Beantwoorden
Alice 2020-05-28 14:39:38

Hoi, lijkt me heerlijk om te maken! Ik heb alleen geen vanille extract en het is nergens te krijgen. Ik zag een recept van jou om het te maken maar dan kan ik het pas over een maand gebruiken en ik wil ze graag dit weekend maken. Is er iets anders wat ik ervoor in de plaats kan gebruiken vanille suiker bv of kan ik het ook weglaten?

Beantwoorden
AL
Rutger 2020-06-01 10:42:28

Je kunt ook vanillesuiker gebruiken of het inderdaad achterwege laten. Of gebruik wat vanillemerg uit een vanillestokje.

Beantwoorden
Lalita 2020-05-20 19:37:45

Het eerste wat we op Terschelling altijd kopen. Deze is heerlijk, dus nu kunnen we er ok het hele jaar thuis van genieten!

Beantwoorden
LA
Marjolijn 2020-05-10 22:08:05

Samen met de ultieme brownies heb ik deze blondies gebakken voor mijn collega's! Ze zijn altijd blij met mij!
Ik had wel een vraag. Tijdens, of eigenlijk op het einde van het smelten van de boter met witte chocola leek het mengsel in een soort rare schift te belanden. Heb jij enige idee hoe dit komt? Op hoop van zegen heb ik het maar gewoon erbij gegooid en na het mengen zag je er niks meer van, en de blondies zijn uiteindelijk heerlijk geworden gelukkig!
Tip voor andere mensen: als de blondie (of brownie, of cake, werkt met alles...) nog net niet goed gaar is aan de onderkant, haal hem uit de vorm, stort hem ondersteboven op een bakplaat of rooster en zet hem een paar minuutjes bovenin de oven. Goed in de gaten houden! Werkt heel goed om net dat laatste tikkie gaar te krijgen.
(Ik heb ruim een jaar een niet goed werkende oven gehad. Dan wordt je onwijs creatief in baksels redden op onconventionele manieren).

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-05-11 13:43:51

Hoi! Het klopt dat het mengsel er een beetje raar uit ziet tijdens het smelten. Geen zorgen over maken, dat hoort zo. Uiteindelijk merk je er inderdaad niets meer van.

Beantwoorden
fam heij 2020-04-29 20:56:21

Hoi Rutger,

Ik heb deze van de week gebakken, maar ik had geen brownie bakvorm, en heb hem daarom in een glazen overschaal gedaan. Echter, de bovenkant was goed gaar geworden, maar de onderkant bleef nat/rauw. Zelfs na 20 minuten langer bakken werd de onderkant niet gaar. Kan dit komen door de glazen ovenschaal? Ik heb hem gebakken op hetelucht.
De smaak van de bovenkant was overigens wel echt super lekker!

Beantwoorden
FA
Kelly 2020-05-01 21:14:33

Ik had precies hetzelfde, maar heb hem wel gebakken in een vierkante bakvorm. Ook in een heteluchtoven.

Beantwoorden
KE
Rutger 2020-05-06 13:35:35

Dat komt inderdaad door de ovenschaal. Die geleid warmte niet goed waardoor de onder- en zijkant minder snel gaar worden. Ze horen na het bakken nog wel iets smeuig te zijn, maar zeker niet nat.

Beantwoorden
Wilma 2020-04-26 21:47:10

Hoi Rutger,

Heb gisteren deze blondie gebakken. Ik voegde er nog stukjes fudge bij. Maar ik zag een klein foutje in je recept. In de ingrediëntenlijst staan walnoten, maar in je bakbeschrijving staan pecannoten. Ik gebruikte pecannoten, maar wat bedoel jij nu om toe te voegen? Walnoten of pecannoten?
Groetjes,
Wilma

Beantwoorden
WI
Rutger 2020-04-29 10:43:26

Hoi! Dank voor je oplettendheid! Het kan allebei. Voor de versie op de foto had ik walnoten gebruikt.

Beantwoorden
Irma van de Ruitenbeek 2020-04-23 20:33:54

Hi Rutger,

Ik heb ze vanmiddag gemaakt en ze zijn verrukkelijk😋. Wel pecannoten ipv walnoten gebruikt. Ik ga ze vast vaker maken voor m'n bakbedrijfje RuitenBake. Er zijn meerdere recepten van jou die ik gebruik, altijd een succes!

Groeten,
Irma

Beantwoorden
IR
Michelle 2020-04-23 11:47:58

Hoi Rutger,

Kan je het beste roomboter voor de blondies gebruiken of margarine?

Beantwoorden
MI
Rutger 2020-04-29 10:56:08

Roomboter is altijd het lekkerst!

Beantwoorden
Danielle 2020-04-22 23:45:53

Hoi Rutger, hoe lang zijn deze brownies houdbaar buiten de koelkast? Ik zoek iets lekkers wat ik naar mijn collega's kan versturen. :)

Beantwoorden
DA
Rutger 2020-04-29 10:57:30

Poeh, ze houden het hier nooit lang vol, maar een kleine week moet lukken. Verpak ze dan wel goed luchtdicht. Leuk idee!

Beantwoorden
JanneV. 2020-04-22 09:45:11

Hi Rutger...wil dit recept gelijk maken. Mmmmmmmm! Moet je de cranberries wellen voor gebruik? ...Janne

Beantwoorden
JA
Rutger 2020-04-29 10:59:23

Dat is niet nodig.

Beantwoorden