Bossche bollen of sjekladebollen: deze heerlijke soezen zijn bij zowat elke bakker beneden de rivieren te vinden! Maar hoe eet je nou een Bossche bol? Dat is toch altijd wel een uitdaging. Velen zeggen dat je ‘m gewoon met de hand moet vastpakken. Mes en vork bij een Bossche bol zijn vooral bedoeld voor de toeristen, die het toch netjes willen proberen.

Het officiële Bossche bollen recept, afkomstig van bakkerij Jan de Groot, is natuurlijk geheim. Maar met deze versie maak je heerlijke sjekladebollen die heel erg in de buurt komen! Dit typisch Nederlandse bakrecept is afkomstig uit mijn Bakatlas. Daarin staan 150 recepten van over de hele wereld.

Met dit recept kun je 10-14 Bossche bollen maken.
Zelf Bossche bollen maken met soezendeeg
De basis van zelfgemaakte Bossche bollen is soezendeeg. Normaal gebruik ik voor soezendeeg een combinatie van water en melk, maar voor deze soezen gebruik ik enkel water. Dat maakt de soezen steviger en beter te verwerken voor dit recept. Wil je een uitgebreide uitleg? Check dan dit soezendeeg how to, met stap voor stap uitleg.
Tips voor makkelijk Bossche bollen spuiten
Voor de Bossche bollen spuit je bolletjes van het soezendeeg met een doorsnede van 5 centimeter. Maak het jezelf wat makkelijker door het op een van de volgende twee manieren te doen:
- Teken rondjes op het bakpapier, door bijvoorbeeld een glas of ronde uitsteker van 5 centimeter om te trekken met watervaste stift. Let er wel op dat je het bakpapier omdraait, zodat de inkt aan de onderkant zit.
- Je kunt de vormen voor de Bossche bollen ook heel makkelijk maken met bloem. Doop een ronde uitsteker of de bovenkant van een glas met een doorsnede van 5 centimeter in de bloem en plaats die daarna op bakpapier of een siliconenmatje. De afdruk die achterblijft kun je als hulpmiddel gebruiken bij het opspuiten.

Hoe Bossche bollen bewaren?
Je kunt de ongevulde soezen 3-4 dagen luchtdicht verpakt op kamertemperatuur bewaren, of 2-3 maanden in de vriezer. Wil je de soezen weer knapperig maken? Bak ze dan voor het serveren nog 5-7 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C.
Bewaar de Bossche bollen als je ze hebt gevuld maximaal 2-3 dagen in de koelkast. Gevulde Bossche bollen invriezen raad ik af, daar worden ze niet lekkerder van.
Meer soezen inspiratie
- Voor het soezendeeg
- 200 ml water
- 100 gr boter
- ¼ tl zout
- 100 gr bloem
- 4 eieren
- Voor het chocoladeglazuur
- 200 gr suiker
- 15 gr cacaopoeder
- 100 ml water
- 225 gr pure chocolade, grof gehakt
- Voor de vulling
- 750 ml slagroom
- 90 gr suiker
- 2 zakjes slagroomversteviger
Stap voor stap Bossche bollen maken
Verwarm de oven voor op 210 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Deeg voor soezen maken
Doe het water met de boter en het zout in een pan en breng dit langzaam aan de kook. Zorg ervoor dat de boter gesmolten is als het mengsel kookt. Haal de pan zodra het mengsel kookt van het vuur en voeg in één keer de bloem toe. Roer het mengsel direct door totdat alle bloem is opgenomen. Zet de pan terug op middelhoog vuur en blijf 2-3 minuten goed roeren. Het mengsel zal een licht sissend geluid maken, een bal vormen en wat aanbakken op de bodem.
Doe het deeg over in een kom en roer het nog even los. Voeg een voor een de eieren toe. Mix daarbij het deeg na elk ei goed door, tot het hele ei goed is opgenomen, en voeg dan pas het volgende ei toe. Gebruik het laatste ei alleen als dat het deeg niet te dun maakt. Je kunt ook een half losgeklopt ei gebruiken. Het deeg moet glad en soepel zijn, zodat het in een V-vorm van je spatel loopt. Maar let op dat het niet te dun wordt en uitloopt als je het op het bakpapier spuit.
Grote soezen maken
Doe het soezendeeg in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1½ centimeter en spuit hiermee bolletjes van ongeveer 2-3 centimeter hoog en 5 centimeter doorsnede op het bakpapier. Dit kun je eventueel ook met een (ijs)lepel doen. Druk opstaande puntjes plat met een natte vinger en bak de soezen in 25-35 minuten goudbruin en gaar. Open 5 minuten voor het einde van de baktijd de ovendeur kort, om zo de stoom die tijdens het bakken is ontstaan te laten ontsnappen. Zorg dat de soezen echt overal goudbruin zijn, anders storten ze in tijdens het afkoelen.
Bollen vullen
Doe de slagroom met de suiker en de slagroomversteviger in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) stijf op. Maak met behulp van een mesje een gat van 1 centimeter aan de onderkant van elke soes. Doe de slagroom in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1 centimeter en vul daarmee elke Bossche bol.
Bossche bollen glazuur maken
Meng voor het chocoladeglazuur de suiker met het cacaopoeder in een steelpan. Voeg het water toe en breng alles aan de kook. Laat de suikersiroop ½ minuut doorkoken en haal de pan dan van het vuur. Laat de siroop in ongeveer 4-5 minuten afkoelen. Voeg de pure chocolade toe en roer tot alle chocolade opgelost is. Doe het chocoladeglazuur in een kommetje dat groot genoeg is om een soes in te dopen.
Pak een soes aan de onderkant vast en doop deze in het glazuur, zodat de boven- en zijkant bedekt zijn. Schud het overtollige glazuur van de soes af. Doe dit met alle soezen en zet ze vervolgens in de koelkast, zodat het glazuur stevig wordt.
Tip: Zorg dat het chocoladeglazuur tijdens het dopen van de soezen zo’n 50-60 °C is. Is het afgekoeld? Verwarm het dan kort in de magnetron of au bain-marie.
Foto’s: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Dat wordt in de bakkerij meestal wel zo gedaan, voor thuisbakkers vind ik dit fijner werken. Maar je mag het altijd andersom doen natuurlijk.
Beantwoorden

