Maak zelf een heerlijke banketletter met amandelspijs! Voor Pakjesavond, een ander feestelijk moment in de wintermaanden of gewoon omdat je zin hebt in iets lekkers. Een zelfgemaakte banketletter is heerlijk om te serveren aan je gasten, maar ook een leuk cadeau. Je kunt deze boterletter namelijk maken in de letter van jouw keuze!
Met dit recept maak je een roomboter banketletter van knapperig, zelfgemaakt bladerdeeg en met een vulling van amandelspijs. Deze boterletter is een variatie op de bekende banketstaaf.
Van deze banketletter kun je 10-15 stukjes snijden.
Tip: liever iets hartigs bakken? Check dan dit hartige banketletter recept.
Waar komt de banketletter vandaan?
De banketlekker of boterletter is in Nederland onlosmakelijk verbonden met het sinterklaasfeest. De lekkernij komt zelfs voor in sinterklaasliedjes. In het liedje ‘O, kom er eens kijken,’ is een van de schoencadeaus bijvoorbeeld een ‘le-het-ter van banket’.
Banketletters, of letterkoeken, zijn allesbehalve een nieuwe ontdekking. Ze worden al honderden of zelfs duizenden jaren gebruikt. Zo gebruikten de Romeinen al letterkoeken, om kinderen te leren lezen. Lange tijd waren banketletters vooral letterkoeken, met de nadruk op koeken. Deze letterkoeken zagen er dus heel anders uit dan de banketletter van nu. Waarom? Een van de redenen is dat bladerdeeg (waarbij roomboter in het deeg wordt getoerd) pas in de 17e eeuw werd ontdekt. En bladerdeeg is natuurlijk een onmisbaar ingrediënt in de smakelijke banketletter zoals wij hem kennen.
Leuk om te weten: tegenwoordig koop je banketletters vooral in de letters O, S of M, maar met dit boterletter recept bepaal je zelf welke letter je maakt.
Banketletter bewaren
Een zelfgemaakte roomboter banketletter kun je luchtdicht verpakt zeker een week bewaren op kamertemperatuur. Je kunt een boterletter ook voor 2-3 maanden invriezen.
Het is erg lekker om de banketstaaf voor het serveren nog zo’n 5 minuten te verwarmen in een oven van 150 °C.
- Voor de banketletter
- 400 gr amandelspijs, gekocht of zelfgemaakt
- ½ ei, losgeklopt
- ½ recept bladerdeeg of recept snel bladerdeeg of 1 rol koelvers bladerdeeg
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
- 1 ei, losgeklopt
Zelf banketletter maken
Meng het amandelspijs met het halve ei om het spijs iets soepeler te maken. Maak van het amandelspijs een rol van z’n 55 centimeter lang.
Rol het bladerdeeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap van 60 x 14-15 centimeter. (Of rol het koelverse bladerdeeg met bakpapier en al uit.) Gebruik je koelvers deeg, snijd dat in de lengte eenmaal doormidden. Leg de twee stukken bladerdeeg iets overlappend over elkaar, zodat er een lange smalle deeglap van ongeveer 60 centimeter ontstaat. Bestrijk het bladerdeeg heel licht met water en leg dan de amandelspijsrol erop.
Rol het deeg om de vulling heen en druk de naad goed aan. Voeg het deeg aan de uiteinden dicht. Leg de rol op een met bakpapier beklede bakplaat en vorm er een letter naar wens van. De ‘S’ is het makkelijkst om te vormen, maar natuurlijk kun je er ook een andere letter van maken. Zorg dat de deegnaad zich aan de onderkant van de banketletter bevindt. Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en laat de letter 30 minuten rusten.
Verwarm intussen de oven voor op 200 °C. Bestrijk het deeg nogmaals met losgeklopt ei en bak de banketletter in 25-35 minuten goudbruin en gaar.
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
U kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.