Met dit recept kun je zelf een heerlijke hartige banketletter maken. De vulling van de banketletter is gehakt, verrijkt met wat geweekt wit brood en een ei om de vulling lekker van structuur te maken. Het is dezelfde vulling die ik ook gebruik voor mijn saucijzenbroodjes recept.
Wil je liever een gehaktletter met pittig gehakt maken? Breng de vulling dan extra op smaak met wat sambal of extra specerijen. Van dit banketletter recept kun je 10-15 stukjes snijden. Je kunt met dit recept ook twee hartige banketstaven maken. Plak in dat geval de twee stroken deeg niet aan elkaar maar maak van beide een gehakt banketstaaf.
- Voor de banketletter
- ½ recept bladerdeeg of 1 rol koelvers bladerdeeg
- Voor de vulling
- 4 (oude) witte boterhammen, zonder korst
- 125 ml melk
- 400 gr half-om-halfgehakt
- 1 ei
- 1 tl zout
- 1 tl worcestersaus
- nootmuskaat
- peper
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
- 1 ei, losgeklopt
Hartige banketletter maken
Doe de boterhammen in een diep bord en giet de melk eroverheen. Laat ze enkele minuten weken.
Knijp de geweekte boterhammen iets uit en doe deze samen met het gehakt in een kom. Voeg het ei, het zout en de worcestersaus toe. Breng verder op smaak met een snufje nootmuskaat en wat versgemalen peper en kneed alle ingrediënten goed door elkaar.
Rol het bladerdeeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een rechthoek van 30 bij 35 centimeter. (Of rol het koelverse bladerdeeg met bakpapier en al uit.) Snijd het deeg in de lengte eenmaal doormidden. Leg de twee stukken bladerdeeg iets overlappend over elkaar, zodat er een lange smalle deeglap van ongeveer 65 centimeter ontstaat. Om de twee plakken deeg goed aan elkaar te laten plakken kun je het deeg licht bestrijken met wat water. Gebruik je zelfgemaakt bladerdeeg, dan kun je dat ook in 1 keer uitrollen tot een langwerpige lap van zo’n 65×15 centimeter.
Verdeel het gehaktmengsel over het midden van de plak, maar laat de uiteinden vrij. Dit gaat het makkelijkst door het gehaktmengsel in een spuitzak te doen met een glad spuitmondje van 3-4 centimeter doorsnede, of door de punt van een wegwerpspuitzak af te knippen zodat er een opening van deze grootte ontstaat.
Bestrijk de randjes van het bladerdeeg licht met water. Vouw eerst het deeg aan de uiteinden over de vulling heen en rol vervolgens het deeg om de vulling heen. Druk de naad goed aan. Leg de rol op een met bakpapier beklede bakplaat en vorm er een letter naar wens van. De ‘S’ is het makkelijkst om te vormen, maar natuurlijk kun je er ook een andere letter van maken. Zorg dat de deegnaad zich aan de onderkant van de saucijzenletter bevindt. Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en laat de letter 30 minuten rusten.
Verwarm intussen de oven voor op 200 °C.
Bak de hartige letter in 25 tot 35 minuten goudbruin en gaar. Serveer ‘m (lauw)warm of afgekoeld. Voor het serveren kun je de saucijzen banketletter nog kort opwarmen in een oven van 150 °C.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Zojuist gemaakt voor een vervroegd Sinterklaasavondje! Zal best smaken, aangezien ik alles wat ik van jou maak, helemaal top is!
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.