Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 250 gr bloem
  • 140 ml water
  • 5 gr zout
  • 50 gr boter, op kamertemperatuur
  • Om te toeren
  • 200 gr boter, koud

Bladerdeeg maken lijkt misschien lastig, maar geloof mij, dat is het echt niet. Met deze stap-voor-stap-uitleg zie je duidelijk hoe eenvoudig het eigenlijk is om zelf bladerdeeg te maken. Zelf maak ik altijd een flinke voorraad bladerdeeg en vries ik deze in porties in voor later gebruik. Natuurlijk kun je ook kant-en-klaar bladerdeeg kopen (dan heeft koelvers bladerdeeg wel echt mijn voorkeur), maar probeer het ook eens zelf! Ik weet zeker dat je proeft dat het met 100% roomboter en liefde is gemaakt! Gebruik je zelfgemaakte bladerdeeg voor bijvoorbeeld deze heerlijke miniquiches of deze pasteitjes met kip en prei. Er is ook bladerdeeg waarin gist wordt gebruikt, voor bijvoorbeeld koffiebroodjes. Het recept voor gerezen bladerdeeg vind je hier!

Stap 1

Kneed de ingrediënten voor het deeg kort tot een samenhangend geheel en vorm hier een bal van. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.

How-to bladerdeeg stap 1

Stap 2

Leg de toerboter tussen twee stukken plasticfolie en rol het stuk boter plat. Zorg ervoor dat het een vierkant wordt van ongeveer 1 centimeter dik. Verpak het stuk boter in het plasticfolie en leg het tot gebruik in de koelkast.

How-to bladerdeeg stap 2

Stap 3

Druk de bal deeg op een licht bebloemd werkblad iets plat en rol er vier punten aan.

How-to bladerdeeg stap 3

Stap 4

Plaats de plak boter in het midden en sla de vier punten deeg eroverheen, zodat de boter bedekt is.

How-to bladerdeeg stap 4

Stap 5

Rol het deeg langwerpig uit tot het drie keer zo lang is als dat het breed is.

How-to bladerdeeg stap 5

Stap 6

Vouw de plak in drieën.

How-to bladerdeeg stap 6

Stap 7

Draai de plak een kwartslag en rol het nu in de andere richting uit, tot weer drie keer zijn lengte. Vouw ook dit stuk deeg weer in drieën. Laat het deeg minimaal 30 minuten rusten in de koelkast, verpakt in plasticfolie. Herhaal stap 5 tot en met 7 nog twee keer, met 30 minuten rusttijd tussendoor. Het deeg moet daarna ook weer minimaal 30 minuten in de koelkast rusten voordat je het uiteindelijk gaat verwerken.

How-to bladerdeeg stap 7

Tips

  • Bladerdeeg maken is makkelijker met iets grotere hoeveelheden, dus verdubbel of verdriedubbel de ingrediënten gerust.
  • Zorg ervoor dat het deeg tijdens de bereiding niet te warm wordt, anders smelt de boter – met minder mooi bladerdeeg als resultaat.
  • Bladerdeeg kan voor veel recepten worden gebruikt en is goed te bewaren in de vriezer.

Foto’s: Michiel Wichman

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (29)
Ine 2021-10-16 22:46:46

Ik zit bij een kookclub en moet een soort van examen doen en dus veel kooktechnieken laten zien, waaronder een deegbereiding
Kan ik dit bladerdeeg gebruiken voor een beef Wellington?

Beantwoorden
IN
Rutger 2021-10-18 08:18:26

Zeker! Heb ik ook gedaan: https://rutgerbakt.nl/hartige-recepten/beef-wellington-recept/

Beantwoorden
Marvliet 2021-10-01 14:37:04

Hi, hoe lang kan vers bladerdeeg in de vriezer worden bewaard?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-10-03 17:34:45

Zo'n 2-3 maanden zeker. Verpak het deeg wel goed in plasticfolie.

Beantwoorden
Anne 2021-08-09 18:29:47

Wat goed, ik ben allergisch voor gist en zoek altijd naar gistvrije recepten en nu, heel uitgebreid een bladerdeeg.
Ik ga het morgen gelijk maken.

Beantwoorden
AN
rosaline 2021-06-14 22:01:10

Hey, hoelang, op welke stand en hoeveel graden moet ik het bakken?

Beantwoorden
RO
Rutger 2021-06-22 10:39:04

Dat ligt er aan in welk recept je het gebruikt.

Beantwoorden
chanet 2021-05-31 12:56:04

als je het recept dubbel doet moet je dan ook meer boter gebruiken

Beantwoorden
CH
Rutger 2021-06-06 13:26:05

Zeker, de hoeveelheid boter wordt dan ook 2 keer zoveel.

Beantwoorden
chantal 2021-05-31 12:49:43

hoeveel bladerdeeg is dit

Beantwoorden
CH
Rutger 2021-06-06 13:26:50

Je maakt er ruim 600 gram bladerdeeg mee.

Beantwoorden
Freek 2021-05-21 18:57:48

Hoi Rutger ik ben echt fan van je recepten maar krijg altijd gaten in het deeg en daar komt de boter dan doorheen als ik dit probeer te maken. Het eindresultaat is verder best prima maar valt dit te voorkomen of is mijn boter gewoon te hard? Ik gebruik ongezouten roommboter. Groetjes en bedankt voor alle toffe recepten!

Beantwoorden
FR
Rutger 2021-05-31 10:59:05

Het klinkt alsof je boter dan inderdaad wat te stevig is.

Beantwoorden
Willeke 2021-04-22 11:42:58

Hoi Rutger,
Kan ik het bladerdeeg na de laatste toer een nacht in de koelkast bewaren ?
Of is het beter om in te vriezen en de volgende dag voor gebruik eruit te halen ?

Groetjes Willeke

Beantwoorden
WI
Rutger 2021-04-26 12:59:14

Hoi. Je kunt dat prima in de koelkast bewaren. Twee dagen kan ook heel goed!

Beantwoorden
Anja 2021-03-04 21:28:28

Rutger
Dit kan ik toch ook gebruiken voor mijn tompoucen te maken?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-03-08 10:19:39

Zeker!

Beantwoorden
Sun Bohez 2020-11-28 08:06:38

Hoi hoi, welke bloem gebruik je het beste? Zeeuwse bloem, brood bloem, gewone tarwe bloem, 00 bloem, manitoba bloem??
Alvast heel erg bedankt 😊

Beantwoorden
SU
Rutger 2020-11-30 08:26:28

Je kunt hier patentbloem of tarwebloem voor gebruiken.

Beantwoorden
Bakhuisje 2020-11-27 16:38:04

Super simpel en lekker receptje

Beantwoorden
BA
Henk de penk 2020-11-11 15:15:13

wa bedoel jij met die om te touren wil jij met 200 gram boter naar china reizen ofz?

Beantwoorden
HE
Rutger 2020-11-16 08:49:01

Als je het recept leest wordt het duidelijker. Het uitrollen en invouwen met de boter noem je toeren.

Beantwoorden
Segers 2020-02-22 12:54:36

Lekker recept

Beantwoorden
SE
Martine 2019-02-20 11:22:28

Beste Rutger, dank voor de goede uitleg! de hoeveelheid dat we hier gebruiken is dit voor 1 quichebodem of kan men hier meerdere taartbodems mee bekleden?

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-02-24 13:31:32

Je kunt hier zeker 2 bodems mee maken.

Beantwoorden
Margo 2019-01-27 20:11:03

Hoe bewaar ik dit in de vriezer? Plakjes maken of de homo de vriezer in?

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-01-28 10:05:12

Je kunt het deeg in zijn geheel invriezen en dan na het ontdooien uitrollen, of inderdaad in uitgerolde plakken invriezen.

Beantwoorden
Maarten 2018-12-17 17:05:09

In gezouten roomboter zit 1 gr zout per 100 gr boter.
Vind je dit soort boter geschikt voor het deeg én de toerboter?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-12-19 09:29:52

Ik zelf gebruik liever ongezouten roomboter, zodat ik zelf de hoeveelheid zout kan toevoegen. Daarbij wil ik het zout graag in het deeg, en niet in de toerboter.

Beantwoorden
miface 2018-11-18 10:07:14

Even een tip: Ik heb afgelopen week 2 roomboter banketstaven gemaakt natuurlijk van zelfgemaakte deeg en amandelspijs. Toen ze klaar waren gedeeld op Facebook en dit kan je dus beter niet doen met resultaat dat ik nu weer bezig ben 1 te maken. Lolllll

Beantwoorden
MI
Rutger 2018-11-19 14:18:50

Hahaha, dat is een heel goed teken! Heerlijk, geniet er van!

Beantwoorden
kristel 2018-06-16 20:10:49

Is get mogelijk om van dir bladerdeeg croissants te bakken?

Beantwoorden
KR
Rutger 2018-06-20 17:10:30

Nee, dan zou ik gerezen bladerdeeg gebruiken: https://www.rutgerbakt.nl/getoerd-gerezen-bladerdeeg-maken-recept/

Er komt nog een keer een uitgebreid croissant recept online.

Beantwoorden
Mieke Albrink 2018-04-27 23:55:10

Vandaag het bladerdeeg gemaakt had inderdaad veel laagjes maar de zijkanten veel hoger dan middenin. Is het aan te raden om met onder en bovenwarmte te bakken of hete lucht?

Beantwoorden
MI
Rutger 2018-04-29 17:25:38

Wat leuk dat je het zelf gemaakt hebt! Zelf bak ik altijd op onder- en bovenwarmte. Dat bakt voor mij mooier en gelijkmatiger.

Beantwoorden
Marja 2017-12-13 03:20:54

Ik heb nog nooit bladerdeeg gemaakt omdat het me erg moeilijk leek. Maar jij legt het zo helder en duidelijk uit dat ik een poging ga wagen! Zou ik hier trouwens ook speltbloem voor kunnen gebruiken? Ik eet eigenlijk alles altijd met spelt. In cake gaat het prima, maar ja dat is wel wat anders dan bladerdeeg! Hopelijk heb jij een antwoord hier op.
Groetjes en tot horens dan maar,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-12-14 13:50:31

Hoi Marja. Volgens mij gaat dat prima met speltbloem. Ik heb het nog nooit geprobeerd, maar zou niet weten waarom het niet zou lukken. Veel bakplezier!

Beantwoorden
sannep 2017-11-25 19:05:48

5 gram zout!!?? kan toch niet zo veel! dit moet een foutje zijn!

Beantwoorden
SA
Rutger 2017-11-27 07:44:00

Dit klopt wel. Net als bij brooddeeg wordt er 2 % van het bloemgewicht aangehouden. Zonder zout wordt het een heel flauw deeg.

Beantwoorden
Jamila Umm Cherifa 2017-11-08 15:16:52

Hoi ik vind je recepten altijd heel duidelijk en goed na te maken.
Graag wilde ik vragen hoe u de bladerdeeg bewaard voor de week erop bijvoorbeeld.
Snijd u dat dan in plakjes uit en invriezen of gewoon in blok en laten ontdooien en uitrollen.
Graag zie ik uw advies tegemoet

Groetjes

Beantwoorden
JA
Rutger 2017-11-12 13:06:41

Dankjewel voor het compliment! Ik vries het bladerdeeg als blok in en rol het pas uit na het ontdooien.

Beantwoorden
Yves 2017-10-20 12:16:38

Hallo Rutger,

Waar kan ik toerboter vinden. Gewone boter wordt bij mij te zacht.
M.v.g
Yves

Beantwoorden
YV
Rutger 2017-10-23 09:13:38

Toerboter is vaak margarine en is voor particulieren eigenlijk niet te krijgen. Als je snel en koel werkt moet het lukken met gewone boter.

Beantwoorden
Ine 2017-08-20 14:47:55

Hoi Rutger,
Vorige week voorhet eerst bladerdeeg gemaakt met jou recept en uitleg.
Het is zeker nog te verbeteren bij mij maar was voor de eerste keer al verrast .
Super leuk om te doen, dus ga binnenkort zeker weer verder proberen.
Bedankt .

Beantwoorden
IN
Rutger 2017-08-23 17:17:39

Tof! Leuk om te horen!

Beantwoorden
Shirly 2016-11-29 21:43:49

Bij mij is de bladerdeeg na 3 keer toeren wat plakkerig. Kan ik daar nog wat aan doen. Het ligt nu in de koelkast en ga het vrijdag gebruiken

Beantwoorden
SH
Rutger 2016-11-30 07:18:44

Heb je het goed koud gehouden tussendoor? Voor het uitrollen kan je wat extra bloem gebruiken, over het algemeen werkt dat goed tegen het plakken.

Beantwoorden
Erica 2016-10-05 20:43:03

Ik wilde al heel lang bladerdeeg maken, maar ik wachtte er een poos mee, omdat ik dacht dat het zeker zou mislukken, aangezien het op HHB ook vaak mislukte (en ik reken me niet tot de bakkers met dat niveau ;) )Ik heb uiteindelijk toch genoeg moed verzameld en heb dit recept gevolgd en er tompoucen van gemaakt. Het bladerde echt heel goed! En de smaak is zoveel lekkerder dan die van de winkel! Ik geloof dat ik in het vervolg mijn eigen bladerdeeg maak ;)

Beantwoorden
ER
Rutger 2016-10-07 10:45:10

Wat leuk om te horen! Tof!

Beantwoorden
Caroline Van Hassel 2016-08-06 13:14:37

Is er een reden waarom er geen gist gebruikt wordt in dit recept.

Beantwoorden
CA
Rutger 2016-08-07 12:56:17

Hoi! Bij bladerdeeg wordt nooit een rijsmiddel gebruikt, echter bij gerezen bladerdeeg wel. Gerezen bladerdeeg wordt gebruikt voor bijvoorbeeld koffiebroodjes of kaasvlinders. Het recept daarvan is net wat anders en bevat inderdaad wel gist.

Beantwoorden
Rutger 2016-03-02 10:01:35

Hoi! Helaas heb ik daar geen recept van.

Beantwoorden
An 2016-03-01 14:45:03

Heeft u misschien ook een bladerdeeg recept voor gluten en lactose vrij bladerdeeg

Beantwoorden
AN
Hennie 2016-11-08 09:16:09

kan dat niet heel simpel met glutenvrij bloem en plantaardige boter? of denk ik nu te simpel?

Beantwoorden
HE
Rutger 2016-11-14 17:13:23

Ik weet niet of glutenvrije bloem dezelfde bladerende werking geeft als gewone bloem. Vrees dat de gluten daar ook wel een belangrijke rol bij spelen.

Beantwoorden