Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 250 gr bloem
  • 140 ml water
  • 5 gr zout
  • 50 gr boter, op kamertemperatuur
  • Om te toeren
  • 200 gr boter, koud
Advertentie studio 108 desktop
Advertentie studio 108 mobiel

Bladerdeeg maken lijkt misschien lastig, maar geloof mij, dat is het echt niet. Met deze stap-voor-stap-uitleg zie je duidelijk hoe eenvoudig het eigenlijk is om zelf bladerdeeg te maken. Zelf maak ik altijd een flinke voorraad bladerdeeg en vries ik deze in porties in voor later gebruik. Natuurlijk kun je ook kant-en-klaar bladerdeeg kopen (dan heeft koelvers bladerdeeg wel echt mijn voorkeur), maar probeer het ook eens zelf! Ik weet zeker dat je proeft dat het met 100% roomboter en liefde is gemaakt! Gebruik je zelfgemaakte bladerdeeg voor bijvoorbeeld deze heerlijke miniquiches of deze pasteitjes met kip en prei. Er is ook bladerdeeg waarin gist wordt gebruikt, voor bijvoorbeeld koffiebroodjes. Het recept voor gerezen bladerdeeg vind je hier!

Online cursus bladerdeeg maken

In de online cursus bladerdeeg laat ik je stap voor stap zien hoe je op verschillende manieren bladerdeeg kunt maken. Ik leer je alles over bladerdeeg en geef je tips en tricks zodat jij zelf het allerlekkerste bladerdeeg kunt maken! Natuurlijk laat ik je ook zien hoe je bladerdeeg kunt verwerken in verschillende recepten. Geniet van de lekkerste bladerdeegkoekjes van zelfgemaakt bladerdeeg! De online bladerdeeg cursus kun je hier volgen! 

Stap 1

Kneed de ingrediënten voor het deeg kort tot een samenhangend geheel en vorm hier een bal van. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.

How-to bladerdeeg stap 1

Stap 2

Leg de toerboter tussen twee stukken plasticfolie en rol het stuk boter plat. Zorg ervoor dat het een vierkant wordt van ongeveer 1 centimeter dik. Verpak het stuk boter in het plasticfolie en leg het tot gebruik in de koelkast.

How-to bladerdeeg stap 2

Stap 3

Druk de bal deeg op een licht bebloemd werkblad iets plat en rol er vier punten aan.

How-to bladerdeeg stap 3

Stap 4

Plaats de plak boter in het midden en sla de vier punten deeg eroverheen, zodat de boter bedekt is.

How-to bladerdeeg stap 4

Stap 5

Rol het deeg langwerpig uit tot het drie keer zo lang is als dat het breed is.

How-to bladerdeeg stap 5

Stap 6

Vouw de plak in drieën.

How-to bladerdeeg stap 6

Stap 7

Draai de plak een kwartslag en rol het nu in de andere richting uit, tot weer drie keer zijn lengte. Vouw ook dit stuk deeg weer in drieën. Laat het deeg minimaal 30 minuten rusten in de koelkast, verpakt in plasticfolie. Herhaal stap 5 tot en met 7 nog twee keer, met 30 minuten rusttijd tussendoor. Het deeg moet daarna ook weer minimaal 30 minuten in de koelkast rusten voordat je het uiteindelijk gaat verwerken.

How-to bladerdeeg stap 7

Tips

  • Bladerdeeg maken is makkelijker met iets grotere hoeveelheden, dus verdubbel of verdriedubbel de ingrediënten gerust.
  • Zorg ervoor dat het deeg tijdens de bereiding niet te warm wordt, anders smelt de boter – met minder mooi bladerdeeg als resultaat.
  • Bladerdeeg kan voor veel recepten worden gebruikt en is goed te bewaren in de vriezer.

Foto’s: Michiel Wichman

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (43)
Harry 2022-07-18 16:50:47

Normaal begin je met stap 1, de ingrediënten op te sommen. Toevallig zag ik ergens een link die mij daar info over gaf. Zonder ingrediënten begin ik er niet aan. Anders had ie echt wel ***** gehad.

Beantwoorden
HA
Rutger 2022-07-25 15:35:53

Ik begrijp je bericht niet helemaal. Alle ingredienten staan bovenaan in het artikel.

Beantwoorden
Rianne van Zanten 2022-06-11 11:41:28

Zojuist het deeg gemaakt. Maar deze plakt enorm. Ingrediënten kloppen. Ligt nu in de koelkast. Wordt deze nog steviger in de koelkast?

Beantwoorden
RI
Rutger 2022-06-14 14:17:58

Het deeg wordt zeker nog steviger in de koelkast.

Beantwoorden
Van der Tuuden 2022-05-26 21:54:46

Geinig dat reacties die niet geheel “ passen” , verwijderd worden….
Ik dacht dat ik een positief kritische reactie had geplaatst….
Verder een prima site hoor, maar wel een beetje raar dat je niet kunt zeggen dat palmvet niet geweldig is…

Beantwoorden
VA
Rutger 2022-05-29 21:00:48

Hi! Enkel reacties met scheldwoorden of andere haatdragende reacties worden verwijdert. Soms komen reacties niet goed door het spamfilter van mijn site, daar kan ik zelf niets aan doen. En je reactie staat er gewoon bij zie ik.

Beantwoorden
Anne Witksmp 2022-05-12 12:45:31

Bedankt voor je recept en duidelijke stap-voor-stap uitleg! In plaats van patentbloem heb ik 00bloem gebruikt die ik normaliter voor pizzabodems gebruik. Dit ging prima,ik heb van het bladerdeeg een heerlijke quichetaart van gemaakt met een stevige groentevulling. Ik heb de vorm eerst alleen met bladerdeeg gedaan en pas halverwege de baktijd de gebonden groentevulling (apart gebakken in koekepan) erin gedaan. Werkte prima.

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-05-16 14:29:04

Wat leuk om te horen! En met 00 bloem kan het inderdaad ook heel goed!

Beantwoorden
Irma 2022-01-14 11:29:00

Hallo Rutger,

Zou je dit deeg ook kunnen frituren?
Gisteravond heb ik voor het eerst je recept gemaakt en was vanmorgen was ik op zoek naar een recept om er een lekker hapje mee te maken. Ik kwam iets tegen waar je het deeg moest frituren vandaar mijn vraag. De beef wellington van jou staat op mijn lijstje maar die maak ik dan op een speciaal moment en dus gaat een deel van mijn deeg de vriezer in😉

Beantwoorden
IR
Rutger 2022-01-17 08:13:50

Hoi. Dat kan prima.

Beantwoorden
Karola 2021-12-30 15:28:41

Hoi Rutger,

Dankjewel voor al je recepten, ik geniet er veel van!

Vraag:

Wat is de ideale temperatuur van het water in dit bladerdeeg recept?

Koud/kamertemperatuur/lichaamstemperatuur of..?

Hartelijke groet, Karola

Beantwoorden
KA
Rutger 2021-12-31 11:20:41

Koud is het beste.

Beantwoorden
Freek 2021-12-24 13:37:45

Hoi Rutger

Op deze manier zou iedereen een mooi en lekker bladerdeeg kunnen maken. Dankjewel voor de duidelijkheid van uitleg.

Beantwoorden
FR
Tineke 2021-12-22 08:44:47

Hoi Rutger, ik wil graag een glutenvrij bladerdeeg maken. Normaal gebruik ik dan om te bakken 2/3e amandelmeel en 1/3e speltbloem. Kan dat ook met bladerdeeg maken?

Beantwoorden
TI
Rutger 2021-12-23 08:24:12

Hoi. Dat lijkt me geen succes. Ik zou het proberen met een glutenvrije bloemmix, bijvoorbeeld Schar C.

Beantwoorden
Gerry 2022-04-14 19:45:08

volgens mij kan het prima met speltbloem. maar dat is niet glutenvrij

Beantwoorden
GE
Janneke 2021-12-21 21:19:22

Hallo,

Kan ik deze bladerdeeg ook goed gebruiken bij het maken van appelbeignets?

Alvast bedankt!

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-12-22 07:19:20

Dat kan zeker.

Beantwoorden
Charlotte 2021-12-20 17:54:46

Hoe lang kan de bladerdeeg verpakt in plastic in de koelkast blijven voordat het verwerkt wordt

Beantwoorden
CH
Rutger 2021-12-21 07:45:34

Dat kan 2-3 dagen. Wil je het langer bewaren, vries het dan in.

Beantwoorden
Marleen Janssens 2021-12-18 18:06:28

Heel lekker,maar hoe komt het dat de koffiekoeken vlug zompig worden? Smorgens vroeg afbakken en savonds .smorgens om 6u mee te nemen voor collega's lukt niet🤔

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-12-21 08:05:45

Het vocht uit de vulling trekt uiteindelijk toch in het bladerdeeg, daar is niets aan te doen helaas. Behalve vers bakken.

Beantwoorden
Freek 2021-12-24 13:39:07

Je bladerdeeg bakken op een voorverwarmde pizzasteen kan hier ernstig tegen helpen ;)

Beantwoorden
FR
roland 2021-12-12 19:08:11

Is bladerdeeg ook lekker voor vlaai te maken en wat dikte moet ik die uitrollen

Beantwoorden
RO
Rutger 2021-12-14 08:19:36

Het is heel lastig om bladerdeeg goed gaar te krijgen bij een vlaai. Dan moet je de bodem echt eerst blindbakken. Rol het deeg zo'n 3-4 millimeter dik uit.

Beantwoorden
Inge 2021-11-26 07:57:28

Hallo Rutger, ik heb banketstaven en kaasstangels gemaakt van het bladerdeeg. Na het bakken lag er veel gesmolten boter op de bakplaat. Hoort dat zo met zelfgemaakt bladerdeeg?

Vriendelijke groet, Inge.

Beantwoorden
IN
Koenvdf 2021-10-20 14:50:06

Stukken waren beetje groter goede baladerdeeg verharde boter is een must
Wij werkten met een uitrolmachine.
Ik was 16 jaar bakkersgist je kan de boter op ook andere manieren in steken
Dan met de flappen methode 2derde boter erin en direct dicht plooien.
Ik was ook 20 jaar werkzaam in de kaas waarvan 5 tal jaren kaasmeester .

Beantwoorden
KO
Ine 2021-10-16 22:46:46

Ik zit bij een kookclub en moet een soort van examen doen en dus veel kooktechnieken laten zien, waaronder een deegbereiding
Kan ik dit bladerdeeg gebruiken voor een beef Wellington?

Beantwoorden
IN
Rutger 2021-10-18 08:18:26

Zeker! Heb ik ook gedaan: https://rutgerbakt.nl/hartige-recepten/beef-wellington-recept/

Beantwoorden
Marvliet 2021-10-01 14:37:04

Hi, hoe lang kan vers bladerdeeg in de vriezer worden bewaard?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-10-03 17:34:45

Zo'n 2-3 maanden zeker. Verpak het deeg wel goed in plasticfolie.

Beantwoorden
Anne 2021-08-09 18:29:47

Wat goed, ik ben allergisch voor gist en zoek altijd naar gistvrije recepten en nu, heel uitgebreid een bladerdeeg.
Ik ga het morgen gelijk maken.

Beantwoorden
AN
rosaline 2021-06-14 22:01:10

Hey, hoelang, op welke stand en hoeveel graden moet ik het bakken?

Beantwoorden
RO
Rutger 2021-06-22 10:39:04

Dat ligt er aan in welk recept je het gebruikt.

Beantwoorden
chanet 2021-05-31 12:56:04

als je het recept dubbel doet moet je dan ook meer boter gebruiken

Beantwoorden
CH
Rutger 2021-06-06 13:26:05

Zeker, de hoeveelheid boter wordt dan ook 2 keer zoveel.

Beantwoorden
Mirjam Huibers-Langeveld 2022-05-28 14:36:51

Hoe begin je met dubbele hoeveelheden? Dan kun je de toerboter niet vierkant uitrollen tot een dikte van 1 cm, want je hebt een dubbele hoeveelheid. Doe je dan een 2 cm dik vierkant? Of moet je anders beginnen?

Beantwoorden
MI
Rutger 2022-05-29 20:50:55

De boter rol ik wel uit tot een dikte van 1 centimeter, dus die wordt dan groter. Het deeg moet je dan ook wat groter uitrollen.

Beantwoorden
chantal 2021-05-31 12:49:43

hoeveel bladerdeeg is dit

Beantwoorden
CH
Rutger 2021-06-06 13:26:50

Je maakt er ruim 600 gram bladerdeeg mee.

Beantwoorden
Freek 2021-05-21 18:57:48

Hoi Rutger ik ben echt fan van je recepten maar krijg altijd gaten in het deeg en daar komt de boter dan doorheen als ik dit probeer te maken. Het eindresultaat is verder best prima maar valt dit te voorkomen of is mijn boter gewoon te hard? Ik gebruik ongezouten roommboter. Groetjes en bedankt voor alle toffe recepten!

Beantwoorden
FR
Rutger 2021-05-31 10:59:05

Het klinkt alsof je boter dan inderdaad wat te stevig is.

Beantwoorden
Willeke 2021-04-22 11:42:58

Hoi Rutger,
Kan ik het bladerdeeg na de laatste toer een nacht in de koelkast bewaren ?
Of is het beter om in te vriezen en de volgende dag voor gebruik eruit te halen ?

Groetjes Willeke

Beantwoorden
WI
Rutger 2021-04-26 12:59:14

Hoi. Je kunt dat prima in de koelkast bewaren. Twee dagen kan ook heel goed!

Beantwoorden
Anja 2021-03-04 21:28:28

Rutger
Dit kan ik toch ook gebruiken voor mijn tompoucen te maken?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-03-08 10:19:39

Zeker!

Beantwoorden
Sun Bohez 2020-11-28 08:06:38

Hoi hoi, welke bloem gebruik je het beste? Zeeuwse bloem, brood bloem, gewone tarwe bloem, 00 bloem, manitoba bloem??
Alvast heel erg bedankt 😊

Beantwoorden
SU
Rutger 2020-11-30 08:26:28

Je kunt hier patentbloem of tarwebloem voor gebruiken.

Beantwoorden
Bakhuisje 2020-11-27 16:38:04

Super simpel en lekker receptje

Beantwoorden
BA
Henk de penk 2020-11-11 15:15:13

wa bedoel jij met die om te touren wil jij met 200 gram boter naar china reizen ofz?

Beantwoorden
HE
Rutger 2020-11-16 08:49:01

Als je het recept leest wordt het duidelijker. Het uitrollen en invouwen met de boter noem je toeren.

Beantwoorden
Segers 2020-02-22 12:54:36

Lekker recept

Beantwoorden
SE
Martine 2019-02-20 11:22:28

Beste Rutger, dank voor de goede uitleg! de hoeveelheid dat we hier gebruiken is dit voor 1 quichebodem of kan men hier meerdere taartbodems mee bekleden?

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-02-24 13:31:32

Je kunt hier zeker 2 bodems mee maken.

Beantwoorden
Margo 2019-01-27 20:11:03

Hoe bewaar ik dit in de vriezer? Plakjes maken of de homo de vriezer in?

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-01-28 10:05:12

Je kunt het deeg in zijn geheel invriezen en dan na het ontdooien uitrollen, of inderdaad in uitgerolde plakken invriezen.

Beantwoorden
Maarten 2018-12-17 17:05:09

In gezouten roomboter zit 1 gr zout per 100 gr boter.
Vind je dit soort boter geschikt voor het deeg én de toerboter?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-12-19 09:29:52

Ik zelf gebruik liever ongezouten roomboter, zodat ik zelf de hoeveelheid zout kan toevoegen. Daarbij wil ik het zout graag in het deeg, en niet in de toerboter.

Beantwoorden
miface 2018-11-18 10:07:14

Even een tip: Ik heb afgelopen week 2 roomboter banketstaven gemaakt natuurlijk van zelfgemaakte deeg en amandelspijs. Toen ze klaar waren gedeeld op Facebook en dit kan je dus beter niet doen met resultaat dat ik nu weer bezig ben 1 te maken. Lolllll

Beantwoorden
MI
Rutger 2018-11-19 14:18:50

Hahaha, dat is een heel goed teken! Heerlijk, geniet er van!

Beantwoorden
kristel 2018-06-16 20:10:49

Is get mogelijk om van dir bladerdeeg croissants te bakken?

Beantwoorden
KR
Rutger 2018-06-20 17:10:30

Nee, dan zou ik gerezen bladerdeeg gebruiken: https://www.rutgerbakt.nl/getoerd-gerezen-bladerdeeg-maken-recept/

Er komt nog een keer een uitgebreid croissant recept online.

Beantwoorden
Mieke Albrink 2018-04-27 23:55:10

Vandaag het bladerdeeg gemaakt had inderdaad veel laagjes maar de zijkanten veel hoger dan middenin. Is het aan te raden om met onder en bovenwarmte te bakken of hete lucht?

Beantwoorden
MI
Rutger 2018-04-29 17:25:38

Wat leuk dat je het zelf gemaakt hebt! Zelf bak ik altijd op onder- en bovenwarmte. Dat bakt voor mij mooier en gelijkmatiger.

Beantwoorden
Marja 2017-12-13 03:20:54

Ik heb nog nooit bladerdeeg gemaakt omdat het me erg moeilijk leek. Maar jij legt het zo helder en duidelijk uit dat ik een poging ga wagen! Zou ik hier trouwens ook speltbloem voor kunnen gebruiken? Ik eet eigenlijk alles altijd met spelt. In cake gaat het prima, maar ja dat is wel wat anders dan bladerdeeg! Hopelijk heb jij een antwoord hier op.
Groetjes en tot horens dan maar,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-12-14 13:50:31

Hoi Marja. Volgens mij gaat dat prima met speltbloem. Ik heb het nog nooit geprobeerd, maar zou niet weten waarom het niet zou lukken. Veel bakplezier!

Beantwoorden
sannep 2017-11-25 19:05:48

5 gram zout!!?? kan toch niet zo veel! dit moet een foutje zijn!

Beantwoorden
SA
Rutger 2017-11-27 07:44:00

Dit klopt wel. Net als bij brooddeeg wordt er 2 % van het bloemgewicht aangehouden. Zonder zout wordt het een heel flauw deeg.

Beantwoorden
Jamila Umm Cherifa 2017-11-08 15:16:52

Hoi ik vind je recepten altijd heel duidelijk en goed na te maken.
Graag wilde ik vragen hoe u de bladerdeeg bewaard voor de week erop bijvoorbeeld.
Snijd u dat dan in plakjes uit en invriezen of gewoon in blok en laten ontdooien en uitrollen.
Graag zie ik uw advies tegemoet

Groetjes

Beantwoorden
JA
Rutger 2017-11-12 13:06:41

Dankjewel voor het compliment! Ik vries het bladerdeeg als blok in en rol het pas uit na het ontdooien.

Beantwoorden
Yves 2017-10-20 12:16:38

Hallo Rutger,

Waar kan ik toerboter vinden. Gewone boter wordt bij mij te zacht.
M.v.g
Yves

Beantwoorden
YV
Rutger 2017-10-23 09:13:38

Toerboter is vaak margarine en is voor particulieren eigenlijk niet te krijgen. Als je snel en koel werkt moet het lukken met gewone boter.

Beantwoorden
Ine 2017-08-20 14:47:55

Hoi Rutger,
Vorige week voorhet eerst bladerdeeg gemaakt met jou recept en uitleg.
Het is zeker nog te verbeteren bij mij maar was voor de eerste keer al verrast .
Super leuk om te doen, dus ga binnenkort zeker weer verder proberen.
Bedankt .

Beantwoorden
IN
Rutger 2017-08-23 17:17:39

Tof! Leuk om te horen!

Beantwoorden
Shirly 2016-11-29 21:43:49

Bij mij is de bladerdeeg na 3 keer toeren wat plakkerig. Kan ik daar nog wat aan doen. Het ligt nu in de koelkast en ga het vrijdag gebruiken

Beantwoorden
SH
Rutger 2016-11-30 07:18:44

Heb je het goed koud gehouden tussendoor? Voor het uitrollen kan je wat extra bloem gebruiken, over het algemeen werkt dat goed tegen het plakken.

Beantwoorden
Erica 2016-10-05 20:43:03

Ik wilde al heel lang bladerdeeg maken, maar ik wachtte er een poos mee, omdat ik dacht dat het zeker zou mislukken, aangezien het op HHB ook vaak mislukte (en ik reken me niet tot de bakkers met dat niveau ;) )Ik heb uiteindelijk toch genoeg moed verzameld en heb dit recept gevolgd en er tompoucen van gemaakt. Het bladerde echt heel goed! En de smaak is zoveel lekkerder dan die van de winkel! Ik geloof dat ik in het vervolg mijn eigen bladerdeeg maak ;)

Beantwoorden
ER
Rutger 2016-10-07 10:45:10

Wat leuk om te horen! Tof!

Beantwoorden
Caroline Van Hassel 2016-08-06 13:14:37

Is er een reden waarom er geen gist gebruikt wordt in dit recept.

Beantwoorden
CA
Rutger 2016-08-07 12:56:17

Hoi! Bij bladerdeeg wordt nooit een rijsmiddel gebruikt, echter bij gerezen bladerdeeg wel. Gerezen bladerdeeg wordt gebruikt voor bijvoorbeeld koffiebroodjes of kaasvlinders. Het recept daarvan is net wat anders en bevat inderdaad wel gist.

Beantwoorden
Rutger 2016-03-02 10:01:35

Hoi! Helaas heb ik daar geen recept van.

Beantwoorden
An 2016-03-01 14:45:03

Heeft u misschien ook een bladerdeeg recept voor gluten en lactose vrij bladerdeeg

Beantwoorden
AN
Hennie 2016-11-08 09:16:09

kan dat niet heel simpel met glutenvrij bloem en plantaardige boter? of denk ik nu te simpel?

Beantwoorden
HE
Rutger 2016-11-14 17:13:23

Ik weet niet of glutenvrije bloem dezelfde bladerende werking geeft als gewone bloem. Vrees dat de gluten daar ook wel een belangrijke rol bij spelen.

Beantwoorden