- Voor het deeg
- 250 gr bloem
- 140 ml water
- 5 gr zout
- 50 gr boter, op kamertemperatuur
- Om te toeren
- 200 gr boter, koud
Bladerdeeg maken lijkt misschien lastig, maar geloof mij, dat is het echt niet. Met deze stap-voor-stap-uitleg zie je duidelijk hoe eenvoudig het eigenlijk is om zelf bladerdeeg te maken. Zelf maak ik altijd een flinke voorraad bladerdeeg en vries ik deze in porties in voor later gebruik. Natuurlijk kun je ook kant-en-klaar bladerdeeg kopen (dan heeft koelvers bladerdeeg wel echt mijn voorkeur), maar probeer het ook eens zelf! Ik weet zeker dat je proeft dat het met 100% roomboter en liefde is gemaakt! Gebruik je zelfgemaakte bladerdeeg voor bijvoorbeeld deze heerlijke miniquiches of deze pasteitjes met kip en prei. Er is ook bladerdeeg waarin gist wordt gebruikt, voor bijvoorbeeld koffiebroodjes. Het recept voor gerezen bladerdeeg vind je hier!
Online cursus bladerdeeg maken
In de online cursus bladerdeeg laat ik je stap voor stap zien hoe je op verschillende manieren bladerdeeg kunt maken. Ik leer je alles over bladerdeeg en geef je tips en tricks zodat jij zelf het allerlekkerste bladerdeeg kunt maken! Natuurlijk laat ik je ook zien hoe je bladerdeeg kunt verwerken in verschillende recepten. Geniet van de lekkerste bladerdeegkoekjes van zelfgemaakt bladerdeeg! De online bladerdeeg cursus kun je hier volgen!
Stap 1
Kneed de ingrediënten voor het deeg kort tot een samenhangend geheel en vorm hier een bal van. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
Stap 2
Leg de toerboter tussen twee stukken plasticfolie en rol het stuk boter plat. Zorg ervoor dat het een vierkant wordt van ongeveer 1 centimeter dik. Verpak het stuk boter in het plasticfolie en leg het tot gebruik in de koelkast.
Stap 3
Druk de bal deeg op een licht bebloemd werkblad iets plat en rol er vier punten aan.
Stap 4
Plaats de plak boter in het midden en sla de vier punten deeg eroverheen, zodat de boter bedekt is.
Stap 5
Rol het deeg langwerpig uit tot het drie keer zo lang is als dat het breed is.
Stap 6
Vouw de plak in drieën.
Stap 7
Draai de plak een kwartslag en rol het nu in de andere richting uit, tot weer drie keer zijn lengte. Vouw ook dit stuk deeg weer in drieën. Laat het deeg minimaal 30 minuten rusten in de koelkast, verpakt in plasticfolie. Herhaal stap 5 tot en met 7 nog twee keer, met 30 minuten rusttijd tussendoor. Het deeg moet daarna ook weer minimaal 30 minuten in de koelkast rusten voordat je het uiteindelijk gaat verwerken.
Tips
- Bladerdeeg maken is makkelijker met iets grotere hoeveelheden, dus verdubbel of verdriedubbel de ingrediënten gerust.
- Zorg ervoor dat het deeg tijdens de bereiding niet te warm wordt, anders smelt de boter – met minder mooi bladerdeeg als resultaat.
- Bladerdeeg kan voor veel recepten worden gebruikt en is goed te bewaren in de vriezer.
Foto’s: Michiel Wichman





































