De basis voor deze amandelstengels bestaat uit bladerdeeg! Je kunt het bladerdeeg zelf maken, voor het lekkerste resultaat, of gebruik maken van een rol koelvers bladerdeeg. Wil je alles weten over zelf bladerdeeg maken en ook zien hoe je deze koekjes daarmee maakt? Volg dan mijn online cursus bladerdeeg! Met dit recept kun je ongeveer 30 bladerdeegkoekjes bakken.

Victoria stengels

Victoriastengels recept

Een andere benaming voor deze bladerdeegkoekjes met amandelschaafsel is victoriastengel. Het mensgel van amandelschaafsel, suiker en eiwit wordt in bakkerstermen victoriabelslag genoemd. In dit victoriabeslag recept laat ik je zien hoe je het kunt maken. Het krokante amandelschaafsel is perfect om te gebruiken als afwerking van bijvoorbeeld een slagroomtaart.

Ingrediëntenlijst
kinderbakboek banner desk
Broodbakbol banner mobiel

Amandelstengels maken

Rol het bladerdeeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een rechthoek van 25×30 centimeter, met een dikte van 2-3 millimeter. Doe het amandelschaafsel, de suiker en het eiwit in een kom en meng door elkaar. Verdeel het amandelmengsel gelijkmatig over het bladerdeeg en druk het daarna licht aan met een deegroller. Snijd het deeg in reepjes van 10 bij 2,5 centimeter en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat ze 15-30 minuten rusten (bij warm weer in de koelkast).

Amandelstengels bakken

Verwarm de oven voor op 200 °C. 

Bak de amandelstengels in 15-20 minuten goudbruin. Verlaag vervolgens de oventemperatuur naar 150 °C en laat de koekjes nog 10-20 minuten drogen, tot ze helemaal krokant zijn. Laat de amandelstengels daarna afkoelen op een rooster.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (1)
Ria 2022-10-10 20:25:39

Bedankt voor het recept, Rutger.
Ik ga ze gauw eens maken, ze zien er erg lekker uit, ik kan ze al bijna ruiken.

Beantwoorden
RI

U kunt niet meer reageren.