Dat zoet heel goed samen kan gaan met hartig bewijst dit recept. De combinatie van het knapperige bladerdeeg, de zachte frisse peren, de volle karamel en de pikante smaak van de blauwe kaas vormen een smaakvol geheel.
Als je niet zo’n fan bent van blauwe kaas dan kun je de tarte tatin ook serveren met vanille-ijs of met romige mascarpone. Klop daarvoor 125 milliliter slagroom luchtig op met 30 gram suiker. Voeg 125 gram mascarpone en het merg van ¼ vanillestokje toe en klop dat nog kort door elkaar.
Deze tarte tatin is het lekkerst als je hem vers bakt. Om dat extra makkelijk te maken heb ik het koelverse bladerdeeg van Tante Fanny gebruikt. Dat is al uitgerold en gelijk te verwerken. De karamel en de peren kun je al iets van te voren maken, laat deze dan gerangschikt in de vorm afkoelen. Zo hoef je na het hoofdgerecht de peren alleen nog maar te bedekken met het bladerdeeg en dan kan de taart de oven in! Heb je geen ovenvaste koekenpan of tarte-tatinvorm, maak dan in een gewone koekenpan de karamel met peren en leg deze vervolgens in een dichte bakvorm. Gebruik geen springvorm omdat die kan gaan lekken.
- Voor de tarte tatin
- 6-8 stevige handperen
- 75 gr boter
- 150 gr suiker
- 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg 270 gr
- Verder nodig
- 1 ei, losgeklopt
- 75 gr blauwe kaas, bijvoorbeeld roquefort of gorgonzola
- 50 gr walnoten, grof gehakt
Tarte tatin met peer en blauwe kaas
Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de peren, halveer ze en verwijder het klokhuis. Doe de boter, en de suiker in een vuurvaste koekenpan of tarte-tatinvorm met een doorsnede van ongeveer 25 centimeter. Verhit alles op middelhoog vuur tot een goudbruine karamel. Voeg voorzichtig de perenhelften toe en bak deze ongeveer 5 minuten in de karamel. Haal de pan of vorm van het vuur en rangschik de peren met de bolle kanten naar beneden. Laat de peren 5-10 minuten afkoelen.
Haal het koelverse bladerdeeg 10 minuten voordat je het gaat verwerken uit de koelkast. Steek of snijd een cirkel uit het deeg die groot genoeg is om de peren ruim te bedekken. Zelf vind ik het erg handig om daarvoor de ring van een springvorm te gebruiken. Uit het overige deeg kun je sterretjes steken of snijden, die zijn leuk voor de decoratie. Bedek de peren met de plak deeg en stop het
deeg aan de zijkant voorzichtig in. Bak de tarte tatin in 25-35 minuten goudbruin en gaar. Bestrijk de sterretjes van bladerdeeg met losgeklopt ei en bak die de laatste 15 minuten mee.
Laat de tarte tatin 5 minuten afkoelen na het bakken en keer deze dan voorzichtig om op een bord met opstaande rand. Doe dit voorzichtig, de karamel is gloeiend heet! Het is normaal dat er wat karamel uitdruipt, dat komt door al het vocht dat uit de peren komt tijdens het bakken. Verbrokkel de blauwe kaas over de tarte tatin en garneer hem tot slot met de walnoten en de bladerdeegsterretjes.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Tante Fanny
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
U kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.