Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 175 gram bloem
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 40 gr amandelmeel
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • ¼ tl zout
  • Voor de peren
  • 3 – 4 handperen, niet te rijp
  • 700 ml water
  • 200 gr suiker
  • ½ vanillestokje, opengesneden
  • Voor de frangipane
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr fijne suiker
  • 100 gr amandelmeel
  • 2 eieren
  • snuf zout
  • scheutje rum, optioneel
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • bloem, om uit te rollen
  • 75 gr abrikozenjam
  • 20 gr amandelschaafsel, geroosterd

Deze klassieke Franse perentaart bevat naast gepocheerde peer ook een smeuïge laag amandelfrangipane en een knapperig amandelzanddeeg. Misschien heb je de tarte bourdalou wel eens zien staan in een Franse patisserie, maar nu kun je hem dus ook zelf gaan bakken! Je kunt voor deze taart ook peren uit blik gebruiken, dan kun je de hele stap van het pocheren overslaan. Zelf vind ik het veel lekkerder om met verse peren te werken, dat verschil proef je echt!

Tarte bourdaloue

Bereiding: Tarte bourdaloue

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed vooral niet te lang. Zodra je een bal van het deeg kunt vormen is het goed. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Schil de peren, halveer ze en verwijder het klokhuis. Breng het water met de suiker en het opengesneden vanillestokje aan de kook. Laat alles 1 minuut doorkoken en leg vervolgens de peren erin. Breng het vocht tegen de kook aan en dek het oppervlak af met een stuk bakpapier. Laat de peren zo op laag vuur 10 tot 15 minuten pocheren. Haal de peren uit het pocheervocht en laat ze uitlekken en afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een lage (quiche)vorm met een doorsnede van ongeveer 25 centimeter in met boter.

Doe voor de frangipane de boter, fijne suiker, het amandelmeel, de eieren, het zout  en eventueel een scheutje rum in een kom en mix dit tot een egale massa.

Kneed het deeg nog kort door en rol dit vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3 á 4 millimeter dikte. Bekleed de bakvorm met het deeg en snijd de randen netjes af. Verdeel de amandelfrangipane over de bodem. Snijd de peren in de breedte in plakjes en rangschik die op de frangipane. Bak de taart in 40 tot 50 minuten goudbruin en gaar.

Verwarm de abrikozenjam kort in een steelpannetje en bestrijk de tarte bourdaloue daarmee voor een mooie glans. Strooi er tot slot wat geroosterd amandelschaafsel over.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (13)
Inge 2019-10-06 10:51:47

Lekker recept! Bedankt.

Beantwoorden
IN
Laura 2019-06-29 08:52:11

Hoi Rutger,
Weer een geslaagd recept, bedankt voor het delen!
Groetjes Laura

Beantwoorden
LA
M. Leuven 2018-11-10 18:23:27

De taart is zalig! Vrees wel de calorieën. Weet iemand hoeveel erin zit?

Beantwoorden
M.
tineke 2018-10-23 19:54:53

heerlijk, voor de tweede maal gebakken smaak is geweldig

Beantwoorden
TI
Rutger 2018-10-28 23:45:41

Heel erg leuk om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden
Sarina 2018-10-02 18:59:56

Hoe kan ik deze het beste bewaren? In de koelkast of in een afgesloten doos? Ik wil heb ze gebakken in de avond en wil ze de volgende dag trakteren aan mijn cliënten

Beantwoorden
SA
Rutger 2018-10-07 17:50:24

Hoi! Dan kun je de taart het beste gewoon op kamertemperatuur in een afgesloten doos bewaren.

Beantwoorden
Wilma Put 2018-10-01 16:16:09

Mmm, ziet er heerlijk uit. Die ga ik deze week eens uitproberen.

Beantwoorden
WI
Lisette 2018-04-29 11:01:45

Omnomnom...heerlijke taart! Die gaat tot mijn vaste repertoire behoren! Dank voor het heerlijke en duidelijke recept!

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-04-29 17:11:10

Graag gedaan! Geniet er van!

Beantwoorden
Wil 2017-12-18 21:26:39

Hi Rutger,
Vandaag deze taart gebakken. Het is de 2e taart waarbij ik een probleem had. (De andere taart was de crème brulee taart met rood fruit.) Nadat ik het deeg had uitgerold was het onmogelijk om het op te pakken en in de vorm te leggen. Uiteindelijk de vorm met het deeg bekleed zonder uit te rollen. Ik vraag me af waar het aan ligt. Amandelen tot meel vemalen in de keukenmachine omdat hier geen amandelmeel verkrijgbaar is.
Ik hoor graag waar het aan ligt.
Overigens is de taart verder goed gelukt en heerlijk van smaak !

Beantwoorden
WI
Rutger 2017-12-20 12:28:45

Hoi! Het uitrollen en bekleden van de vorm is altijd een lastig kusje. Gelukkig kun je het als het breekt prima aan elkaar 'plakken'. Kneed het deeg na het rusten nog kort door om het wat soepeler te maken. Gebruik voldoende bloem om plakken te voorkomen en rol het deeg om de deegroller om het op te pakken. Je kunt het deeg ook op een stuk bakpapier (of tussen twee stukken bakpapier) uitrollen en deze omkeren op de vorm. Hopelijk gaat het je met deze tips beter af!

Beantwoorden
Inge 2018-11-11 11:27:39

uitrollen op huishoudfolie is ook een optie..

Beantwoorden
IN
Nicolette 2017-12-13 19:14:23

Mmmm vandaag gebakken. Super lekker !

Beantwoorden
NI
Linette 2017-12-10 10:18:04

Heb de taart gisteren gebakken is heel lekker!

Beantwoorden
LI
Linette 2017-12-10 10:17:23

Heb de taart gisteren gebakken deze is heel lekker!

Beantwoorden
LI
Linette 2017-12-09 15:55:01

Waarom staat er in het recept 4 a 5 peren als je er zelf maar 3 gebruikt?

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-12-12 11:38:47

Goede vraag. Ik had er voor de zekerheid meer gepocheeerd voor het geval ik er 1 niet mooi zou snijden, maar 3 peren is voldoende. Ik heb het aangepast!

Beantwoorden
Yvette Kemel 2017-12-09 14:14:26

Lijk me een lekkere taart zal ik zeker eens maken. Maar een Bourdalou heeft meerdere betekenissen, het is bijvoorbeeld een 18de-eeuwse kamerpot voor dames en het is ook een soort grof geweven linnen. Allemaal vernoemd naar de Franse geestelijke Louis Bourdaloue (1632-1704).

Beantwoorden
YV
Elisabeth 2017-12-09 15:04:11

Leuk om te weten!

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-12-12 11:40:15

Inderdaad heel leuk om te weten!

Beantwoorden