Wil je een lekkere, zomerse taart maken? Deze taart is gemaakt met bosvruchtenbavarois en smaakt heerlijk fris. De bosvruchtentaart bestaat uit een koekjesbodem, een laag bosvruchtenbavarois en is afgemaakt met een prachtige spiegellaag van bosvruchten. Deze bovenste laag is optioneel, maar ik vind dat de spiegellaag de taart helemaal afmaakt. Deze bosvruchten-bavaroistaart is een no-bake taart, wat betekent dat je geen oven nodig hebt. Heel handig op warme zomerdagen!

Bosvruchtentaart recept met bavarois

Tip: Voor een extra strakke buitenkant van deze bosvruchtentaart kun je de rand van de springvorm bekleden met acetaatfolie. Bekijk mijn video in dit bavaroistaart recept als je wilt zien hoe ik de folie gebruik. 

Meer zomerse recepten zonder oven?

Er staat ook een hele lekkere aardbeien-bavaroistaart online, met een bodem van financierbeslag. Zo lekker ook! Of ga aan de slag met deze kwarktaart met aardbeien en frambozen of deze citroen-kwarktaart. Deze recepten zorgen ook voor een echt zomers feestje zonder dat je de oven hoeft te gebruiken.

Bosvruchtentaart recept met bavarois

Bosvruchten-bavaroistaart bewaren 

In de koelkast kun je de taart 2-3 dagen bewaren. Je kunt de taart (zonder het verse fruit bovenop) ook 2-3 maanden invriezen. De structuur wordt wel net iets anders, maar het kan prima. 

Bosvruchtentaart recept met bavarois
Ingrediëntenlijst
  • Voor de bodem
  • 200 gr koekjes naar keuze, bijvoorbeeld kandijkoeken of zandkoekjes
  • 70 gr boter, gesmolten
  • Voor de bosvruchtenbavarois
  • 350 gr (diepvries)bosvruchten, zoals aardbeien, bramen, frambozen, blauwe bessen en rode bessen
  • sap van ½ -¾ citroen
  • 350 ml slagroom
  • 90 suiker
  • 5 blaadjes gelatine (8,3 gr), geweekt in koud water
  • Voor de bosvruchtenspiegel
  • 200 gr (diepvries)bosvruchten
  • 30 gr suiker
  • 2 gelatineblaadjes (3,3 gr), in koud water geweekt
  • Verder nodig
  • neutrale olie, om in te vetten
  • verse bosvruchten, zoals aardbeien, bramen, frambozen, blauwe bessen en rode bessen, om te garneren
  • witte chocoladeschaafsel, optioneel, om te garneren

Bosvruchtentaart recept

Vet een ronde springvorm van 24 centimeter licht in met olie en bekleed de bodem met bakpapier. Je kunt er ook voor kiezen om de zijkant van de vorm te bekleden met acetaatfolie. Het invetten kun je dan achterwege laten. 

Koekjesbodem maken voor bosvruchtentaart

Doe de koekjes in een keukenmachine met messen en maal ze fijn. Je kunt de koekjes ook in een stevige zak doen en fijnslaan met een deegroller. Meng de gesmolten boter door de kruimels en verdeel het mengsel gelijkmatig over de springvorm. Druk de kruimels stevig aan, dit gaat gemakkelijk met de onderkant van een glas of de bolle kant van een lepel. Zet de springvorm in de koelkast zodat de koekjesbodem goed stevig wordt.

Bosvruchten bavarois voor taart maken 

Doe de bosvruchten met het citroensap in een blender of keukenmachine met hakmessen en mix het tot een gladde puree. Als je geen pitjes in de bavarois wilt, dan kun je ervoor kiezen om de fruitpuree te zeven voordat je ‘m gaat gebruiken. 

Doe de slagroom met de suiker in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) lobbig op. Klop de slagroom niet helemaal stijf, dan wordt het lastiger om de bosvruchtenpuree er goed doorheen te mengen. 

Doe 3-4 eetlepels van de vruchtenpuree in een steelpannetje en verwarm deze al roerend. Haal het pannetje van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en los deze op in de warme puree. Meng dit vervolgens door de rest van de puree.

Spatel de helft van de opgeklopte slagroom door het bosvruchtenmengsel tot alles goed gemengd is. Spatel vervolgens de andere helft van de slagroom erdoor en probeer daarbij de luchtigheid goed te behouden. Schep de bavarois in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Laat de bosvruchtenbavarois minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. 

Bosvruchtentaart recept met bavarois

Spiegellaag op de bosvruchtentaart

Deze laatste stap is optioneel, maar zeker een aanrader. De spiegellaag maakt deze bosvruchten-bavaroistaart namelijk helemaal af.

Doe de bosvruchten in een blender of keukenmachine met hakmessen en mix het tot een gladde puree. Wil je geen pitjes in de bovenlaag, dan kun je het mengsel eerst nog zeven. 

Doe de helft van de fruitpuree met de suiker in een steelpannetje en verhit deze tot tegen het kookpunt. Haal het pannetje van de warmtebron en los de geweekte gelatine op in de warme fruitpuree. Meng vervolgens de andere helft van de puree erdoor. Schenk de fruitpuree op de bosvruchtenbavarois en spreid deze met behulp van de bolle kant van een lepel gelijkmatig uit over de taart. Zet de bosvruchtentaart nog minimaal 2 uur in de koelkast. 

Verwijder de vorm van de springvorm voorzichtig en garneer de taart met de verse bosvruchten en maak af met wat witte-chocoladeschaafsel. 

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (17)
Patries 2023-07-09 16:13:49

Hai Rutger, prachtige taart! Alleen zou ik ‘m graag vega willen maken. Waarmee kan ik de gelatine het beste vervangen? Agar of vegatine? En met welke verhouding? Hoor het graag van je.

Beantwoorden
PA
Rutger 2023-07-10 08:32:54

Hoi! Zelf heb ik bij deze taart geen ervaring met andere geleermiddelen, maar beide zou moeten kunnen. De verhouding daarvan kan ik niet zeggen, dat zou je moeten uitproberen. De textuur wordt wel net iets anders.

Beantwoorden
Annette Faasse 2023-10-05 21:49:56

1 blaadje gelatine is 0,4 gram agar agar.
Werkt heel fijn en is vele malen goedkoper dan gelatine!!!
Je moet alleen wel de warme vloeistof waarin de agar agar is opgelost ( ik laat het altijd echt even lekker doorkoken mengen met warme/ lauwe vloeistof! Dus de kwark verwarm je in een kom die je in een pan heet water zet tot ie lauwwarm is en dan doe je de vloeistof ( sap of water b.v.) met de opgeloste agar agar daarbij en ga je meteen roeren...

Beantwoorden
AN
Liduin 2023-07-13 09:29:08

Las het recept door en vroeg me af hoe je de taart met koekjesbodem uit de springvorm krijgt zonder dat deze breekt? En zonder het bakpapier dat eronder zit.

Beantwoorden
LI
Rutger 2023-07-17 13:07:23

Je kunt 'm met behulp van een spatel losmaken van het bakpapier en dan op een bord of taartschaal laten glijden.

Beantwoorden
Anja 2023-07-13 13:08:40

Een recept dat ik altijd al wilde hebben!

Beantwoorden
AN
Rutger 2023-07-17 13:06:36

Geniet er van!

Beantwoorden
Margriet 2023-07-14 11:36:20

Schenk je de warme fruitpuree over de koude bavarois? Krijg je dan geen schifting of dat de bavarois in elkaar zakt?

Beantwoorden
MA
Rutger 2023-07-17 13:04:17

Je verwarmt slechts de helft van de puree. Nadat daar de gelatine in is opgelost gaat de andere (koude) helft erbij, waardoor het mengsel al flink afkoelt. Dit werkt prima zo en gaat niet schiften.

Beantwoorden
Margriet 2023-07-20 17:38:25

Top! Bedankt! Ik ga er vanavond direct mee aan de slag! :)

Beantwoorden
MA
Lieke 2023-07-15 08:11:54

Super lekker!!! En ziet er top uit met de spiegel laag, die is ook makkelijk te maken.maaktvhet helemaal af.

Beantwoorden
LI
Vanovermeire martine 2023-07-16 10:05:24

Dankjewel voor het lekkere recept is mij zeer goed gelukt en straks dan even proeven

Beantwoorden
VA
Raymond 2023-07-18 21:55:18

Hallo Rutger,

Zou je het fruit nog behandelen met gelei of taartina?

Groet
Raymond

Beantwoorden
RA
Rutger 2023-07-24 10:05:38

Hi, dat doe ik zelf niet. Bij de bakker wordt dat gedaan voor het uiterlijk en om het fruit langer goed te houden. Voor thuisbakkers vind ik het niet per se nodig.

Beantwoorden
Caroline 2023-07-20 14:15:16

Moet je het fruit dat dient als versiering instrijken of bespuiten met een soort jelly?

Beantwoorden
CA
Rutger 2023-07-24 10:05:01

Dat doe ik zelf niet.

Beantwoorden
Floor 2023-07-28 14:06:30

Hoi Rutger,

Deze taart maakte ik vorige week voor mijn verjaardag en IEDEREEN was dolenthousiast. Wat een ontzettend lekker recept, perfect voor warme zomerdagen (om te eten maar ook om de oven niet aan te hoeven doen!) super bedankt hiervoor!

Beantwoorden
FL
Rutger 2023-07-31 11:11:07

Hoi Floor. Wat superleuk om te lezen!

Beantwoorden
Annie Visser 2023-08-05 13:22:30

Hoi Rutger! Wat een leuk recept! Ik ben dol op jouw recepten want ze kloppen altijd precies en smaken heerlijk. Voor dit recept vraag ik me af, moet ik het diepvriesfruit eerst laten dooien?
Liefs Annie

Beantwoorden
AN
Rutger 2023-08-09 08:44:23

Hoi. Dat werkt wel het beste.

Beantwoorden
Wendy 2023-08-05 15:23:26

Is het een optie het vriezer fruit eerst te laten ontdooien voordat het in de blender gaat?

Beantwoorden
WE
Rutger 2023-08-09 08:44:07

Ha, dat is wel het handigste ja.

Beantwoorden
Jacoline 2023-08-11 17:36:51

Hoi rutger,

Ik heb deze van de week genaakt, heerlijk! Ik heb alleen een vraagje.
Ik heb een siliconen met 6 halve bolletjes, zou ik dit recept ook daarin kunnen maken? En hoe zou dat kunnen/moeten?

Groetjes,

Beantwoorden
JA
Rutger 2023-08-17 08:06:29

Dat kan ook prima. Je kunt de bolletjes dan invriezen en de bodempjes los maken in bijvoorbeeld bakringen. Je kunt de bevroren bavarois uit de vormpjes halen en op de bodempjes plaatsen.

Beantwoorden
Sylvia 2023-08-17 18:53:25

Prachtige taart en dankzij jou recept en goede beschrijving werd de mijne ook net zo mooi.
Viel hier goed in de smaak, een frisse taart die naar vers fruit smaakt.
Dank je voor het delen!

Gr Sylvia

Beantwoorden
SY
Rutger 2023-08-21 10:55:46

Wat leuk om te lezen! Geniet er van!

Beantwoorden
Margret Keijzer 2023-08-19 20:02:56

Kan ik suiker en verse vruchten ook vervangen door zelfgemaakte van pitten ontdane jam?

Beantwoorden
MA
Rutger 2023-08-21 10:55:35

Volgens mij kan dat prima! Klinkt heerlijk!

Beantwoorden
Barbara 2023-08-28 14:50:49

Hoi Rutger, twee keer gemaakt. De smaak is verrukkelijk. Echter, de tweede keer is de taart niet goed stijf geworden. Het heeft de dikte van kwark. Heb je enig idee waaraan dit kan liggen? Dank je wel, wang ik wil m graag snel weer maken.

Beantwoorden
BA
Rutger 2023-09-04 07:42:37

Hi. Het klinkt alsof er iets niet goed is gegaan met de gelatine. Heb je die eerst goed laten weken en daarna goed opgelost in de warme vloeistof?

Beantwoorden
Rik 2023-09-28 10:41:35

Hoe hoog is de taart dan weet ik hoe hoog de bakvorm moet zijn. Ziet er super lekker uit.

Beantwoorden
RI
Rutger 2023-10-02 08:34:24

Hi, je kunt een normale springvorm gebruiken, met een hoogte van zo'n 6,5 centimeter.

Beantwoorden
FREDDY 2023-10-02 17:42:57

ik vond een heerlijk lekker dessert om zondags bij de koffie te geven

Beantwoorden
FR

U kunt niet meer reageren.