Zelfgemaakt chocoladeschaafsel is perfect om een taart of dessert helemaal mee af te maken. Zo gebruikte ik het onder andere al op deze frambozentaart. In deze how-to laat ik je stap voor stap zien hoe je zelf chocoladeschaafsel maakt. Als je geen marmeren plaat hebt kun je ook een metalen (bak)plaat gebruiken. Leg deze dan een kwartier van te voren in de vriezer zodat hij goed koud is. Hoeveel chocolade je gebruikt is helemaal aan jou en ligt er maar net aan hoeveel schaafsel je wilt hebben. Je kunt het maken van pure, melk en witte chocolade. Zorg er wel voor dat de gesmolten chocolade getempereerd is. Dat kun je op de klassieke manier doen of op de snelle manier in de magnetron.
Stap 1
Gebruik voor het maken van chocoladeschaafsel getempereerde chocolade (kijk hier voor de klassieke methode of hier voor de snelle methode). Giet de chocolade in banen op een koud (marmeren) werkblad.
Stap 2
Spreid de chocolade uit tot platte stroken van maximaal een halve centimeter dik. Laat de chocolade stollen. De chocolade moet hiervoor goed getempereerd zijn, anders zal dit lastig gaan.
Stap 3
Schraap met een spatel oppervlakkig over de chocolade, zodat er schaafsel ontstaat. Het schaafsel is nog erg kwetsbaar; laat het stevig worden in de koelkast.
Stap 4
Breek het schaafsel eventueel kleiner, om het bijvoorbeeld te gebruiken voor het afwerken van de zijkant van een taart.
Foto’s: Michiel Wigman
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Rutger,
Heb jij een goede tip waar ik een fijne marmeren plaat kan kopen? Ik kom er zelf niet goed uit wat nu handig is.
Groet,
Karin

Beste Rutger,
Ik wil een chocolade bandje om een petitfour vouwen ter afwerking.
Heb jij tips voor de beste methode?
Rutger, ik wil een chocolade plaat maken van 3 soorten, melk, puur en wit. Deze wil ik naast elkaar op een plaat maken maar ze moeten alledrie nog even zacht zijn om te bewerken.
Hoe kan ik dit het beste bereiken?
Groetjes Ingrid
Hi. Dat is een lastige waarvoor ik je geen advies kan geven. Dat is vooral een kwestie van timing en alles tegelijk klaar hebben staan.
Beantwoorden
