Zelfgemaakt chocoladeschaafsel is perfect om een taart of dessert helemaal mee af te maken. Zo gebruikte ik het onder andere al op deze frambozentaart. In deze how-to laat ik je stap voor stap zien hoe je zelf chocoladeschaafsel maakt. Als je geen marmeren plaat hebt kun je ook een metalen (bak)plaat gebruiken. Leg deze dan een kwartier van te voren in de vriezer zodat hij goed koud is. Hoeveel chocolade je gebruikt is helemaal aan jou en ligt er maar net aan hoeveel schaafsel je wilt hebben. Je kunt chocoladeschaafsel maken van pure, melk en witte chocolade. Zorg er wel voor dat de gesmolten chocolade getempereerd is. Dat kun je op de klassieke manier doen of op de snelle manier in de magnetron.

Witte chocoladeschaafsel

Stap 1

Gebruik voor het maken van chocoladeschaafsel getempereerde chocolade (kijk hier voor de klassieke methode of hier voor de snelle methode). Giet de chocolade in banen op een koud (marmeren) werkblad.

Chocoladeschaafsel maken

Stap 2

Spreid de chocolade uit tot platte stroken van maximaal een halve centimeter dik. Laat de chocolade stollen. De chocolade moet hiervoor goed getempereerd zijn, anders zal dit lastig gaan.

Chocoladeschaafsel maken

Stap 3

Schraap met een spatel oppervlakkig over de chocolade, zodat er schaafsel ontstaat. Het schaafsel is nog erg kwetsbaar; laat het stevig worden in de koelkast.

Chocoladeschaafsel maken

Stap 4

Breek het schaafsel eventueel kleiner, om het bijvoorbeeld te gebruiken voor het afwerken van de zijkant van een taart.

Chocoladeschaafsel maken

Foto’s: Michiel Wigman

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (4)
Karin 2017-10-28 17:00:18

Rutger,

Heb jij een goede tip waar ik een fijne marmeren plaat kan kopen? Ik kom er zelf niet goed uit wat nu handig is.

Groet,
Karin

Beantwoorden
KA
Rutger 2017-10-30 12:29:16

Zelf vind ik deze erg fijn:

https://www.kookwinkel.nl/oldenhof-marmeren-plaat-40-x-30-cm

Beantwoorden
Karin 2017-10-30 20:56:46

Dank!

Beantwoorden
KA
Anita Voets 2021-10-24 14:03:33

Beste Rutger,

Ik wil een chocolade bandje om een petitfour vouwen ter afwerking.
Heb jij tips voor de beste methode?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-11-01 09:46:09

Die moet ik je (nog even) schuldig blijven.

Beantwoorden
Ingrid 2022-04-08 15:44:07

Rutger, ik wil een chocolade plaat maken van 3 soorten, melk, puur en wit. Deze wil ik naast elkaar op een plaat maken maar ze moeten alledrie nog even zacht zijn om te bewerken.
Hoe kan ik dit het beste bereiken?
Groetjes Ingrid

Beantwoorden
IN
Rutger 2022-04-10 10:18:16

Hi. Dat is een lastige waarvoor ik je geen advies kan geven. Dat is vooral een kwestie van timing en alles tegelijk klaar hebben staan.

Beantwoorden
Marjolein 2022-10-06 19:02:52

Hoi Rutger,

Hoelang zou het stollen uit stap 2 ongeveer moeten duren?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-10-11 08:20:18

Tot de chocolade stevig is.

Beantwoorden