Zelfgemaakt chocoladeschaafsel is perfect om een taart of dessert helemaal mee af te maken. Zo gebruikte ik het onder andere al op deze frambozentaart. In deze how-to laat ik je stap voor stap zien hoe je zelf chocoladeschaafsel maakt. Als je geen marmeren plaat hebt kun je ook een metalen (bak)plaat gebruiken. Leg deze dan een kwartier van te voren in de vriezer zodat hij goed koud is. Hoeveel chocolade je gebruikt is helemaal aan jou en ligt er maar net aan hoeveel schaafsel je wilt hebben. Je kunt het maken van pure, melk en witte chocolade. Zorg er wel voor dat de gesmolten chocolade getempereerd is. Dat kun je op de klassieke manier doen of op de snelle manier in de magnetron.

Stap 1

Gebruik voor het maken van chocoladeschaafsel getempereerde chocolade (kijk hier voor de klassieke methode of hier voor de snelle methode). Giet de chocolade in banen op een koud (marmeren) werkblad.

Chocoladeschaafsel maken

Stap 2

Spreid de chocolade uit tot platte stroken van maximaal een halve centimeter dik. Laat de chocolade stollen. De chocolade moet hiervoor goed getempereerd zijn, anders zal dit lastig gaan.

Chocoladeschaafsel maken

Stap 3

Schraap met een spatel oppervlakkig over de chocolade, zodat er schaafsel ontstaat. Het schaafsel is nog erg kwetsbaar; laat het stevig worden in de koelkast.

Chocoladeschaafsel maken

Stap 4

Breek het schaafsel eventueel kleiner, om het bijvoorbeeld te gebruiken voor het afwerken van de zijkant van een taart.

Chocoladeschaafsel maken

Foto’s: Michiel Wigman

Sponsored
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (1)
Karin 2017-10-28 17:00:18

Rutger,

Heb jij een goede tip waar ik een fijne marmeren plaat kan kopen? Ik kom er zelf niet goed uit wat nu handig is.

Groet,
Karin

Beantwoorden
KA
Rutger 2017-10-30 12:29:16

Zelf vind ik deze erg fijn:

https://www.kookwinkel.nl/oldenhof-marmeren-plaat-40-x-30-cm

Beantwoorden
Karin 2017-10-30 20:56:46

Dank!

Beantwoorden
KA