Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg met een rijstijd van 1 uur
  • 500 gr bloem, bij voorkeur, Italiaanse bloem type‘00’
  • 7 gr gedroogde gist
  • 10 gr zout
  • 275-300 ml water, lauwwarm
  • 2 el olijfolie
  • Voor het deeg met een rijstijd van 4-5 uur
  • 500 gr bloem, bij voorkeur, Italiaanse bloem type‘00’
  • 3 gr gedroogde gist
  • 10 gr zout
  • 275-300 ml water, lauwwarm
  • 2 el olijfolie

Zelf pizzadeeg maken is heel eenvoudig om te doen en levert de lekkerste zelfgebakken pizza’s op! Met dit pizzadeeg recept kun je kiezen uit twee varianten: de snelle pizzabodem met een rijstijd van 1 uur of het pizzadeeg met een rijstijd van 4-5 uur. Beide zijn lekker, maar als je de tijd hebt zou ik altijd kiezen voor het pizzadeeg met de langere rijstijd. Hoe langer het deeg de tijd krijgt om te rijzen, des te meer smaak ontwikkelt het deeg. Dit proef je uiteindelijk natuurlijk terug in je zelfgebakken pizza! Met dit pizzadeeg basisrecept ga je zonder twijfel de lekkerste pizza’s bakken! En als je het kunt vinden, gebruik dan Italiaanse pizzabloem type ‘00’, daarmee maak je de allerlekkerste pizza’s!

Zelf pizzadeeg maken - recept

Bereiding: pizzadeeg

Doe alle ingrediënten in een kom en meng met je handen of met een mixer met deeghaken tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg 8-10 minuten door.

Laat het deeg 15 minuten rusten. Verdeel het vervolgens in 4 gelijke delen en maak daar bolletjes van. Laat het deeg afgedekt op kamertemperatuur rijzen. Afhankelijk van de hoeveelheid gist die je hebt gebruik laat je het deeg 1 uur (bij gebruik van 7 gram gedroogde gist) of 4-5 uur (bij gebruik van 3 gram gedroogde gist) rijzen. Het pizzadeeg is nu klaar om verder verwerkt te worden.

De pizza bakken

Verwarm de oven, bij voorkeur met pizzasteen, voor op 250 ⁰C. Als je geen pizzasteen hebt kun je alvast een bakplaat mee voorverwarmen en daar de pizza straks op laten glijden. Bestrooi het werkblad met semolina of bloem en druk elk deegbolletje met je handen uit tot een cirkel van ongeveer 30 centimeter. Als je dit lastig vindt, kun je ook een deegroller gebruiken. Leg het deeg met voldoende semolina of bloem eronder op een (snij)plank, zodat je deze straks gemakkelijk in de oven kunt laten glijden. Beleg de pizzabodem met saus en toppingen naar keuze en bak de pizza 10-15 minuten op de hete pizzasteen.

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen