Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg met een rijstijd van 1 uur
  • 500 gr bloem, bij voorkeur, Italiaanse bloem type‘00’
  • 7 gr gedroogde gist
  • 10 gr zout
  • 275-300 ml water, lauwwarm
  • 2 el olijfolie
  • Voor het deeg met een rijstijd van 4-5 uur
  • 500 gr bloem, bij voorkeur, Italiaanse bloem type‘00’
  • 3 gr gedroogde gist
  • 10 gr zout
  • 275-300 ml water, lauwwarm
  • 2 el olijfolie

Zelf pizzadeeg maken is heel eenvoudig om te doen en levert de lekkerste zelfgebakken pizza’s op! Met dit pizzadeeg recept kun je kiezen uit twee varianten: de snelle pizzabodem met een rijstijd van 1 uur of het pizzadeeg met een rijstijd van 4-5 uur. Beide zijn lekker, maar als je de tijd hebt zou ik altijd kiezen voor het pizzadeeg met de langere rijstijd. Hoe langer het deeg de tijd krijgt om te rijzen, des te meer smaak ontwikkelt het deeg. Dit proef je uiteindelijk natuurlijk terug in je zelfgebakken pizza! Met dit pizzadeeg basisrecept ga je zonder twijfel de lekkerste pizza’s bakken! En als je het kunt vinden, gebruik dan Italiaanse pizzabloem type ‘00’, daarmee maak je de allerlekkerste pizza’s!

Zelf pizzadeeg maken - recept

Bereiding: pizzadeeg

Doe alle ingrediënten in een kom en meng met je handen of met een mixer met deeghaken tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg 8-10 minuten door.

Laat het deeg 15 minuten rusten. Verdeel het vervolgens in 4 gelijke delen en maak daar bolletjes van. Laat het deeg afgedekt op kamertemperatuur rijzen. Afhankelijk van de hoeveelheid gist die je hebt gebruik laat je het deeg 1 uur (bij gebruik van 7 gram gedroogde gist) of 4-5 uur (bij gebruik van 3 gram gedroogde gist) rijzen. Het pizzadeeg is nu klaar om verder verwerkt te worden.

De pizza bakken

Verwarm de oven, bij voorkeur met pizzasteen, voor op 250 ⁰C. Als je geen pizzasteen hebt kun je alvast een bakplaat mee voorverwarmen en daar de pizza straks op laten glijden. Bestrooi het werkblad met semolina of bloem en druk elk deegbolletje met je handen uit tot een cirkel van ongeveer 30 centimeter. Als je dit lastig vindt, kun je ook een deegroller gebruiken. Leg het deeg met voldoende semolina of bloem eronder op een (snij)plank, zodat je deze straks gemakkelijk in de oven kunt laten glijden. Beleg de pizzabodem met saus en toppingen naar keuze en bak de pizza 10-15 minuten op de hete pizzasteen.

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (5)
Charlotte 2019-01-29 14:21:27

Hoi Rutger,

Kun je dit deeg ook invriezen? Wij zijn thuis maar met zijn tweetjes namelijk en vier pizza's is dan iets teveel van het goede ;-)

Beantwoorden
CH
Rutger 2019-02-03 09:47:46

Met pizzadeeg invriezen heb ik weinig ervaring. Je kunt wel het halve recept maken, voor 2 pizza's.

Beantwoorden
Doreth 2019-01-29 10:51:33

Hoi,
Wat heeft het voor toegevoegde waarde , van deeg dat je 4-5uur laat rijzen

Groetjes Doreth de Geus

Beantwoorden
DO
🍕 2019-01-29 16:19:22

Lees het nog een keer.

Beantwoorden
🍕
Rutger 2019-02-03 09:48:01

Het deeg ontwikkelt daardoor meer smaak.

Beantwoorden
Lieneke 2019-01-29 09:24:50

Zou je de bloem (bijv. voor de helft) kunnen vervangen door volkorenmeel, om er watf meer vezels in te verwerken?
Groetjes Lieneke

Beantwoorden
LI
Rutger 2019-02-03 09:48:29

Dat kan denk ik wel, al zal je dan wel iets meer water nodig hebben.

Beantwoorden
Wies 2019-01-29 08:47:14

Hoi, mijn kids zijn tarwevrij dus ik bak veel met spelt bloem. Heb je daar ervaring mee?
Groetjes van Wies

Beantwoorden
WI
Rutger 2019-02-03 09:49:02

Je kunt dit recept ook met speltbloem maken. Enige is dat het iets minder elastisch wordt en dat je misschien iets meer water nodig hebt.

Beantwoorden
Barend 2019-01-29 08:44:28

Rutger;
Heb jij een recept voor hartige pencees / rondo's.
Goede werking maar weinig zoetkracht.
Met vriendelijke groeten,

Barend van Kooten

Beantwoorden
BA
Rutger 2019-02-03 09:49:13

Dat recept heb ik helaas niet.

Beantwoorden