Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg met een rijstijd van 1 uur
  • 500 gr bloem, bij voorkeur, Italiaanse bloem type‘00’
  • 7 gr gedroogde gist
  • 10 gr zout
  • 275-300 ml water, lauwwarm
  • 2 el olijfolie
  • Voor het deeg met een rijstijd van 4-5 uur
  • 500 gr bloem, bij voorkeur, Italiaanse bloem type‘00’
  • 3 gr gedroogde gist
  • 10 gr zout
  • 275-300 ml water, lauwwarm
  • 2 el olijfolie

Zelf pizzadeeg maken is heel eenvoudig om te doen en levert de lekkerste zelfgebakken pizza’s op! Met dit pizzadeeg recept kun je kiezen uit twee varianten: de snelle pizzabodem met een rijstijd van 1 uur of het pizzadeeg met een rijstijd van 4-5 uur. Beide zijn lekker, maar als je de tijd hebt zou ik altijd kiezen voor het pizzadeeg met de langere rijstijd. Hoe langer het deeg de tijd krijgt om te rijzen, des te meer smaak ontwikkelt het deeg. Dit proef je uiteindelijk natuurlijk terug in je zelfgebakken pizza! Met dit pizzadeeg basisrecept ga je zonder twijfel de lekkerste pizza’s bakken! En als je het kunt vinden, gebruik dan Italiaanse pizzabloem type ‘00’, daarmee maak je de allerlekkerste pizza’s!

Zelf pizzadeeg maken - recept

Pizzadeeg maken

Doe alle ingrediënten in een kom en meng met je handen of met een mixer met deeghaken tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg 8-10 minuten door.

Laat het deeg 15 minuten rusten. Verdeel het vervolgens in 4 gelijke delen en maak daar bolletjes van. Laat het deeg afgedekt op kamertemperatuur rijzen. Afhankelijk van de hoeveelheid gist die je hebt gebruik laat je het deeg 1 uur (bij gebruik van 7 gram gedroogde gist) of 4-5 uur (bij gebruik van 3 gram gedroogde gist) rijzen. Het pizzadeeg is nu klaar om verder verwerkt te worden.

De pizza bakken

Verwarm de oven, bij voorkeur met pizzasteen, voor op 250 ⁰C. Als je geen pizzasteen hebt kun je alvast een bakplaat mee voorverwarmen en daar de pizza straks op laten glijden. Bestrooi het werkblad met semolina of bloem en druk elk deegbolletje met je handen uit tot een cirkel van ongeveer 30 centimeter. Als je dit lastig vindt, kun je ook een deegroller gebruiken. Leg het deeg met voldoende semolina of bloem eronder op een (snij)plank, zodat je deze straks gemakkelijk in de oven kunt laten glijden. Beleg de pizzabodem met saus en toppingen naar keuze en bak de pizza 10-15 minuten op de hete pizzasteen.

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (18)
Jan 2020-09-19 23:44:31

Beste Rutger,

Maakt het uit welke Italiaanse bloem je gebruikt? Ik heb een type 00 bloem, zachte tarwe

Beantwoorden
JA
robert 2020-08-28 01:41:09

ik kan nergens meer droog gist vinden wel Instant Gist is dat zit daar verschil tussen die 2 ?

Beantwoorden
RO
Rutger 2020-08-31 08:59:12

Hoi. Op onderstaande pagina lees je alles over de verschillende soorten gist. Als er droge gist wordt genoemd wordt eigenlijk altijd instant gist bedoelt.

https://rutgerbakt.nl/bakhulp/alles-verse-gist-gedroogde-gist-instantgist/

Beantwoorden
Sietske 2020-08-16 05:49:20

Heerlijke pizza bedankt voor het recept ik heb 00 bloem gebruikt te koop in ah gekozen voor lang rijzen deeg perfect

Beantwoorden
SI
Rene 2020-08-15 13:41:44

Mijn deeg heb ik precies op de manier gemaakt, als wat er beschreven staat. Echter nadat ik de deeg opgebold heb en tevens heb laten rijzen op kamer temperatuur, zijn er van 4 bolletjes uiteindelijk een grote bol geworden door het rijzen.

Komt het omdat het bijvoorbeeld 25 graden in de woonkamer is?

Beantwoorden
RE
Rutger 2020-08-17 09:03:48

De warme temperatuur zorgt er voor dat het rijzen extra snel gaat. Het deeg hoeft dan korter te rijzen, anders rijst het te ver met wat jij beschrijft als resultaat.

Beantwoorden
Kirsten 2020-08-14 14:13:14

Ik heb voor de eerste keer ooit zelf dit pizzadeeg gemaakt samen met mijn dochtertje. Het deeg was heel gemakkelijk te maken en was bij ons helemaal niet plakkerig. We legden het wel op bakpapier. Ik koop nooit geen kant en klare meer want deze was veel lekkerder!

Beantwoorden
KI
Henk Jan 2020-08-09 20:50:38

Voor de tweede keer gemaakt.. Was weer wat plakkerig en daardoor moeilijk in vorm te krijgen.. Misschien teveel gerezen? En waar laat je het op rusten? Bakblik, bakpapier?

Beantwoorden
HE
Rutger 2020-08-10 12:04:25

Ik laat het meestal op een stuk bakpapier rusten. Met dit warme weer rijst het deeg wel sneller, het kan geen kwaad om het dan ook eerder in de koelkast te bewaren.

Beantwoorden
Emma 2020-08-05 09:10:48

Bak je ze onder in de oven of in het midden?
Ik heb hete lucht oven, hoeveel graden bakken dan?

Beantwoorden
EM
Rutger 2020-08-10 12:09:00

Je kunt dezelfde temperatuur aanhouden. Met hete lucht kun je de pizza gewoon in het midden van de oven bakken.

Beantwoorden
JP 2020-07-24 11:51:07

gedroogde gist is blijkbaar nergens verkrijgbaar momenteel, hoeveel verse gist zou je gebruiken in plaats van gedroogde?

Beantwoorden
JP
Barbara 2020-07-24 13:51:34

Volgens mij is de formule x3. Dus 7 gram droge gist is 21 gram verse gist.

Beantwoorden
BA
Rutger 2020-08-02 10:15:36

Dat klopt!

Beantwoorden
Rutger 2020-08-02 10:16:44

In dit artikel lees je alles over het omrekenen van gist: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/alles-verse-gist-gedroogde-gist-instantgist/

Beantwoorden
Steijn 2020-08-06 12:09:23

Bij gebruik van verse gist doe je 3x om de juiste hoeveelheid verse gist te gebruiken.
3gr droge gist = 9gr verse gist
7gr droge gist = 21gr verse gist

Beantwoorden
ST
Maarten 2020-08-14 08:41:40

Gist is prima online te verkrijgen. Ik gebruik zelf typo 00 bloem en gist van Caputo, dat is 1 van de beste Napolitaanse merken. En dat proef je echt terug. De olie zou ik pas echt de laatste minuut van het kneden toevoegen omdat je eerst je glutennetwerk wilt opbouwen.
De verhouding vers : gedroogd is 3:1.
Je hebt zoals het recept voorschrijft maar heel weinig gist nodig, laat het deeg eerst 1 uur rijzen, ballen vormen en dan een hele nacht of een hele dag in de koelkast rijzen om smaak te ontwikkelen

Beantwoorden
MA
Fatiha 2020-05-13 11:32:45

Hallo Rutger, dank voor het recept. Ik wil het straks gaan maken. Ik vraag me af of ik met dit recept een lekkere dikke bodem kan krijgen of zijn het de dunne Italiaanse pizzabodems?

Beantwoorden
FA
Rutger 2020-05-20 11:38:55

Het zijn meer de dunne Italiaanse pizza's.

Beantwoorden
Bianca Oskam Pichot du Plessis 2020-04-04 12:10:21

Ik heb het deeg klaar, opgebold en al. Ik wil morgen de pizza’s bakken. Kan ik het dan nu in de koelkast bewaren of moet ik het nu gelijk in de koelkast neerleggen

Beantwoorden
BI
Rutger 2020-04-14 10:00:19

Je kunt het dan gewoon bewaren in de koelkast.

Beantwoorden
Esther 2020-02-22 17:57:47

Rutger;
Als je het deeg voor 15 minuten laat rusten,
moet je het dan gewoon uit de koelkast zonder afdekking/folie laten?

Mvg,

Esther

Beantwoorden
ES
Rutger 2020-02-23 14:36:37

Je kunt het losjes afdekken met plasticfolie, maar het hoeft niet in de koelkast.

Beantwoorden
Anna 2020-02-07 13:06:19

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

Beantwoorden
AN
joyce 2019-12-01 09:29:55

hoe lang kan je het deeg bewaren?
op kamer temperatuur of koelkast?

Beantwoorden
JO
Rutger 2019-12-08 11:55:55

Dat ligt er aan welk recept je hebt gebruikt. Ik zou het niet langer dan een dag bewaren en dan in de koelkast.

Beantwoorden
Charlotte 2019-01-29 14:21:27

Hoi Rutger,

Kun je dit deeg ook invriezen? Wij zijn thuis maar met zijn tweetjes namelijk en vier pizza's is dan iets teveel van het goede ;-)

Beantwoorden
CH
Rutger 2019-02-03 09:47:46

Met pizzadeeg invriezen heb ik weinig ervaring. Je kunt wel het halve recept maken, voor 2 pizza's.

Beantwoorden
Mirthe 2020-01-11 13:12:33

Ik vries mijn pizzadeeg altijd 1, gaat super goed. Slim om het in aparte porties in te vriezen, dag ervoor uit de vriezer halen en laten ontdooien in de koelkast, uurtje voordat je begint op kamertemperatuur laten komen

Beantwoorden
MI
Rutger 2020-01-14 09:16:24

Goede tip! Leuk om te horen dat dat zo goed lukt!

Beantwoorden
Jasmijn 2020-04-10 18:24:21

Doe je dit voor of na het rijzen?

Beantwoorden
JA
Doreth 2019-01-29 10:51:33

Hoi,
Wat heeft het voor toegevoegde waarde , van deeg dat je 4-5uur laat rijzen

Groetjes Doreth de Geus

Beantwoorden
DO
🍕 2019-01-29 16:19:22

Lees het nog een keer.

Beantwoorden
🍕
Rutger 2019-02-03 09:48:01

Het deeg ontwikkelt daardoor meer smaak.

Beantwoorden
Maarten 2020-08-14 08:43:32

De smaak! Er zijn pizzabakkers die hun deeg wel 48 uur laten rijzen en ontwikkelen. De gist doet het werk in het deeg en zorgt voor een prachtige smaakontwikkeling. Koken kost tijd :)

Beantwoorden
MA
Lieneke 2019-01-29 09:24:50

Zou je de bloem (bijv. voor de helft) kunnen vervangen door volkorenmeel, om er watf meer vezels in te verwerken?
Groetjes Lieneke

Beantwoorden
LI
Rutger 2019-02-03 09:48:29

Dat kan denk ik wel, al zal je dan wel iets meer water nodig hebben.

Beantwoorden
Wies 2019-01-29 08:47:14

Hoi, mijn kids zijn tarwevrij dus ik bak veel met spelt bloem. Heb je daar ervaring mee?
Groetjes van Wies

Beantwoorden
WI
Rutger 2019-02-03 09:49:02

Je kunt dit recept ook met speltbloem maken. Enige is dat het iets minder elastisch wordt en dat je misschien iets meer water nodig hebt.

Beantwoorden
Barend 2019-01-29 08:44:28

Rutger;
Heb jij een recept voor hartige pencees / rondo's.
Goede werking maar weinig zoetkracht.
Met vriendelijke groeten,

Barend van Kooten

Beantwoorden
BA
Rutger 2019-02-03 09:49:13

Dat recept heb ik helaas niet.

Beantwoorden