Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 350 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • ½ citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 175 gr witte basterd suiker
  • ½ ei
  • 250 gr boter
  • Voor de vulling
  • 125 gr amandelspijs
  • ½ - 1 ei, losgeklopt
  • 5 à 6 grote goudrenetten of jonagolds, geschilde en in partjes
  • 2 tl kaneel
  • 3 el custardpoeder
  • 2-4 el witte of bruine basterdsuiker
  • 60 gr donkere rozijnen
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • ½ ei, geklopt
  • 100 gr abrikozenjam

De lekkerste appeltaart werd gebakken door mijn moeder. Er zijn meer mensen die dat zeggen over de appeltaart van hun moeder, maar toch was deze echt het lekkerste! Voor iedere speciale gelegenheid werd er appeltaart gebakken. Met kerst, voor een diploma of met een verjaardag. Er moest appeltaart zijn. Een verjaardag zonder haar appeltaart was geen echte verjaardag. Vaak werd er op de avond van tevoren al een klein stukje uit de taart gesneden om voor te proeven. Ik nam die serieuze taak graag op mij!

Op het moment dat ik zelf meer ging bakken wilde ik graag het recept van mijn moeders appeltaart, maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. ‘Dan doe je een beetje custardpoeder erbij, wat kaneel en suiker.’ Maar hoeveel dan precies? Dat was moeilijk te zeggen, het meeste ging op gevoel en had ze eigenlijk nooit afgemeten of gewogen. Ik heb meerdere malen meegekeken en vooral gemeten, waardoor ik uiteindelijk een bijna (wat je ook doet, als moeders het maken is het altijd net wat lekkerder) net zo lekkere appeltaart als mijn moeder kan bakken! Voor mij blijft dit de allerlekkerste taart die er is!

Lekkerste appeltaart

Bereiding: De lekkerste appeltaart

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed vooral niet te lang: zodra je een bal van het deeg kunt vormen, is het goed. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een springvorm van 24 centimeter doorsnede in met boter en bekleed de bodem met een stuk bakpapier. Kneed het deeg nog kort door en rol ¾ van het deeg uit tot een dikte van 4 millimeter. Bekleed hiermee de bodem en zijkant van de springvorm.

Meng het amandelspijs met het ei, tot het makkelijk smeerbaar is en verdeel dit over de bodem. Doe de appelpartjes in een kom en meng deze met de kaneel, het custardpoeder en de basterdsuiker. Voeg als alles goed gemengd is de rozijnen toe en doe de appelvulling in de taartvorm. Druk de appelvulling stevig aan, dit is erg belangrijk. Rol van het overgebleven deeg slierten en leg deze in een ruitvorm over de taart. Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en bak de appeltaart in 65 tot 80 minuten goudbruin. Indien je oven beschikt over de functie ‘alleen onderwarmte’, gebruik die dan de laatste tien minuten zodat de bodem echt goed gaar is. Als de bovenkant van de taart te donker dreigt te worden, bedek deze dan met een stuk aluminiumfolie.

Laat de taart volledig afkoelen voordat je de springvorm verwijdert. Doe de abrikozenjam in een steelpannetje en verwarm deze al roerende. Bestrijk de afgekoelde appeltaart voor een mooie glans met de warme abrikozenjam. Serveer de appeltaart met opgeklopte slagroom.

Foto: Erik Spronk

 

Advertentie
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (59)
Eef 2019-03-02 02:45:47

Ook in het Siberische Novosibirsk volop complimenten voor deze heerlijke taart gekregen. Her en der wel wat kleine aanpassingen nodig in de ingrediënten, én een woordenboek om alles te kunnen vinden in de supermarkt. Maar het eindresultaat smaakte prima.

Overigens vonden de Russen zelf dat deze taart wel wat weg heeft van hun eigen "Charlotka-taart".

Beantwoorden
EE
Rutger 2019-03-04 17:30:53

Wat leuk!

Beantwoorden
Pita Martens-Smit 2019-01-02 09:48:30

Heerlijke taart!

Beantwoorden
PI
Mandy Harrewijn-Oldenhof 2018-12-03 21:14:43

Hoi Rutger,
Wat een heerlijke appeltaart!
Ik heb ‘m gisteren voor het eerst gemaakt (met zelfgemaakt spijs, volgens jouw recept), dit is echt het beste recept ever.
Bedankt voor het delen van dit recept en alle complimentjes die ik ermee heb gekregen :D

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-12-11 11:49:07

Heel leuk om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden
Edmee 2018-11-23 21:03:52

Hoi Rutger, hartelijk dank voor het delen van dit recept. Het is inderdaad -tot nu toe- de (aller)lekkerste appeltaart die ik ooit zelf heb gemaakt én heb gegeten! Ik zelf heb nog een dun laagje paneermeel op de bodem gedaan, voordat ik de vulling erin deed.

Beantwoorden
ED
Rutger 2018-11-26 11:18:20

Heel erg leuk om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden
Gabrielle 2018-11-07 22:12:53

hoi rutger, ik heb last van lekkende bakblikken, vooral als ik appeltaart bak, doir de hoeveelheid boter. Ik gebruik springvormen die ik met de hand afwas. Kun je me helpen?

Beantwoorden
GA
Rutger 2018-11-11 13:40:30

Hoi. Ik weet niet welke bakvormen je hebt, dus kan daar weinig over zeggen. Wel kun je de buitenkant van de vorm bekleden in aluminiumfolie, zodat de lekkende boter niet in je oven zelf lekt.

Beantwoorden
Rene 2018-11-06 15:28:19

Rutger stel ik wil (geraspte verse) gember toevoegen... hoeveel zou je dan adviseren?
En beetje gemberpoeder in het deeg is ook altijd wel lekker.

Beantwoorden
RE
Rutger 2018-11-11 13:48:26

Dat durf ik je niet te zeggen, ik heb dat nog nooit geprobeerd.

Beantwoorden
Schrooten 2018-10-23 10:59:40

Hallo,
Moeten de appels geschild worden?

Beantwoorden
SC
Rutger 2018-10-28 23:46:52

Jazeker, dat heb ik er inderdaad niet duidelijk bij gezet.

Beantwoorden
Y.Bekelaar 2018-10-11 22:44:27

Kan ik ipv boter ,voor n magere variant ook kwark gebruiken?

Beantwoorden
Y.
Rutger 2018-10-15 10:29:40

Dat lukt helaas niet.

Beantwoorden
Jos Van den Heuvel 2018-08-25 09:43:04

Hallo Rutger, na een lange zoektocht eindelijk een recept waar ik heel blij van wordt. De smaak is voortreffelijk en de taart is prima van consistentie.
Er wordt in de commentaren vaker aan gerefereerd, maar ook ik vind het sap van een halve citroen (en de rasp van een hele) onontbeerlijk in het deeg. Moet er wel bijzeggen dat ik een springvorm van 30 cm gebruik, dus iets meer deeg (450 gr bloem) maak. Moet wel nog even experimenteren met de temperatuur, wordt me nog iets te snel donker. Bedankt voor het mooie recept.

Beantwoorden
JO
Hettie 2018-08-21 00:15:38

Had geen witte basterdsuiker in huis, pakte dus mijn rietsuiker (wel gezeefd), bak de taart met appelen uit de boom in de achtertuin, waarvan ik niet weet welk soort appels het zijn, een beetje van dit of dat, ipv een half ei doe ik een heel ei in het deeg, ik doe ook wat amandelessence in het deeg en ipv citroenrasp, rasp ik een limoen die hier ligt te verpieteren op de groenteschaal, ook doe ik geschaafde hazelnoten door het deeg en ik meng wat amandelspijs door het appelmengsel ipv de aanbevolen bodembedekker. En...wat ik er ook door heen doe, de taart lukt ALTIJD!

Beantwoorden
HE
Rutger 2018-08-23 08:24:37

Superleuk! Geniet er van!

Beantwoorden
Lisa 2018-06-16 13:55:06

Hoi Rutger! Ik heb op dit moment geen paneermeel of custardpoeder in huis. Wat kan ik gebruiken om alsno het vocht uit de appels op te nemen?

Beantwoorden
LI
Lisa 2018-06-16 13:57:00

En is het mogelijk om de witte basterdsuiker te vervangen door bruine of door kristalsuiker?

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-06-20 17:11:02

Ja hoor, maar dan zou ik fijne kristalsuiker gebruiken.

Beantwoorden
Rutger 2018-06-20 17:12:07

Verkruimelde koekjes, maizena, cakekruimels. Of zelf wat (oud)brood drogen en malen tot paneermeel. https://www.rutgerbakt.nl/paneermeel-maken-fijn-en-grof/

Beantwoorden
Edmee 2018-11-23 21:05:19

Ik heb geleerd om een laagje paneermeel op de bodem te doen, voordat je de vulling erin doet. Dat neemt inderdaad het vocht uit de appels op en dit proef je totaal niet terug als de taart gebakken is.

Beantwoorden
ED
Rutger 2018-11-26 11:18:04

Klopt! Dat werkt ook heel goed.

Beantwoorden
Riët Boer 2018-04-20 11:47:45

hoi Rutger
Vandaag je appeltaart gebakken. Het deeg ging naar mijn idee niet helemaal goed. Ik heb me aan het recept gehouden ( allen een heel ei omdat het kleintjes waren.) ik kreeg het deeg moeilijk tot een bal het bleef kruimelig en met het uitrollen ( na zeker een uur rusten in de koelkast) bleef het aan de deegrol en aanrecht plakken ondanks gebruik van bloem. De bodem werd hierdoor een legpuzzel. Wat deed ik niet goed?

PS omdat er nu geen goudrenetten zijn kreeg ik van de groenteboer de tip jonagold te nemen en die te besprenkelen met citroensap voor het extra zuurtje van de goudrenet.

Beantwoorden
RI
Rutger 2018-04-25 17:47:12

Hallo Riet,

Wat vervelend dat het niet lukte. Heb je dit artikel over het uitrollen van deeg gezien: https://www.rutgerbakt.nl/deeg-uitrollen-bakhulp/

Wellicht dat je daar wat tips uit kunt halen. Gelukkig is appeltaart heel vergeeflijk en wordt het zelfs als legpuzzel nog een lekkere taart!

Beantwoorden
Coby 2018-04-18 19:27:41

Vandaag op mijn 74e verjaardag de taart gegeten.Heerlijk maar heb er wel mijn eigen recept van gemaakt.
Geen rozijnen omdat ik speculaas op de bodem wilde proberen.Geen vanille extract maar vanillesuiker.Geen schijfjes appel maar de 4 parten horizontaal in stukjes. Ovenstand 160º
45 min. Appels 1eetl wittebasterd en 1eetl bruine .Geen roomb. .maar blueband geraspt.
Dank voor het delen de ingrediënten

Beantwoorden
CO
Joke 2018-04-13 09:10:22

Hoi Rutger.
Zou ik hem ook kunnen bakken in een 26 cm vorm ik heb geen 24 cm

Beantwoorden
JO
Rutger 2018-04-13 21:42:53

Hoi! Dat kan, alleen heb je dan wel iets meer appels nodig en wordt het deeg net iets dunner (of je doet het deeg x 1,25).

Beantwoorden
Petry 2018-03-18 09:24:45

Heb net het deeg in de koelkast gedaan en lees nu dat er geen halve citroen bij moet maar alleen de rasp. Wat kan ik nu doen om het deeg goed te krijgen??? Extra suiker erbij

Beantwoorden
PE
Rutger 2018-03-19 11:50:59

Je kan iets meer bloem erbij doen, maar op zich kan wat sap geen kwaad.

Beantwoorden
Astrid 2018-03-10 13:06:53

Er staan heel veel appeltaart recepten op het internet. Toen ik las dat je de appeltaart van je moeder het lekkerst vond heb ik vanochtend jou recept genomen. Mijn ouders komen koffie drinken en daar past een zalige appeltaart heel goed bij. Ze zeggen altijd ' 1 is geen' daarom heb ik maar twee gebakken. Mijn mannen hebben de taart net geproefd en ze vinden hem heel lekker...........
Jou ( Moeders ) recept gaat in mijn ' receptenboekje' want hij is zeker voor herhaling vatbaar....
Rutger bedankt voor het delen........

Beantwoorden
AS
Rutger 2018-03-19 12:28:23

Wat geweldig om te horen!

Beantwoorden
Joke 2018-03-03 18:22:36

Vandaag je appeltaart gemaakt en ziet er erg lekker uit , morgen als visite kom zal ik hem proeven,

Beantwoorden
JO
Rutger 2018-03-04 21:21:01

Wat leuk! En hebben jullie ervan genoten?

Beantwoorden
Friedrich 2018-02-20 20:36:52

Rutger,misschien nog een domme vraag,maar wat voor bloem gebruik Jij het algemeen voor de meeste recepten,Ik wil nu toch wel eens een appeltaart proberen en de muffins ook maar eens,maar Ik durf bijna niet meer.

Beantwoorden
FR
Rutger 2018-02-22 14:08:06

Hallo Friedrich. Ik gebruik gewoon de normale patentbloem, die bij elke supermarkt verkrijgbaar is.

Beantwoorden
Sabine 2018-02-14 16:17:01

Hoi
De Appeltaart is een groot succes hier. Ik woon in Zwitserland en regelmatig maak ik deze taart als er bezoek is. Nog iets lekkers, ik wel de rozijnen op middelmatig vuur in jus d’orange totdat de jus d’orange is opgenomen. Heerlijk is dat. Verder voeg ik kaneel toe aan het deeg!

Beantwoorden
SA
Rutger 2018-02-20 11:01:40

Heerlijke tips! En wat leuk om te horen dat de taart daar zo geliefd is!

Beantwoorden
Hettie 2017-12-11 05:03:17

Deze taart lukt altijd. ben net thuis van nachtdienst. Heb de taart gebakken met appel, zuidvruchten, en caramel. Ziet er top uit!

Beantwoorden
HE
Rutger 2017-12-12 11:23:58

Klinkt heerlijk!

Beantwoorden
Lydia Amirkhan 2017-11-24 08:24:39

Hallo Rutger,

½ citroen, rasp staat onder andere in het recept. Ook het sap of alleen de rasp van een halve citroen?
Ga hem dit weekend proberen te maken. Ben benieuwd!

Beantwoorden
LY
Rutger 2017-11-27 07:51:23

Hoi! Alleen de rasp.

Beantwoorden
Myrthe 2017-11-18 12:51:39

Hoi Rutger,
Geweldig lekkere taart, door iedereen goedgekeurd! 1 vraag: ik kan het deeg niet goed uitrollen; het barst en ik
krijg het niet in 1 geheel los, ondanks extra bloem. Heb je daar nog tips voor? Zou het soort boter nog uit kunnen maken daarbij?

Beantwoorden
MY
Rutger 2017-11-19 21:39:05

Na het koelen van het deeg is het inderdaad lastig om het deeg goed uit te rollen. Als je het nog kort doorkneed wordt het deeg iets soepeler en warmer, waardoor het zich makkelijker uit laat rollen.

Beantwoorden
Marja 2017-10-25 22:35:38

Hoi Rutger,
Ik lust geen spijs, wat kan ik in plaats daarvan gebruiken om toch een lekker smeuïg laagje te krijgen? Ik wil dit recept graag proberen, alleen zonder de spijs dus.
Hopelijk heb je een oplossing voor mij.
Alvast bedankt voor het lezen en hopelijk, beantwoorden van mijn vraag.
Vriendelijke groetjes,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-10-30 12:46:16

Je kunt ook verkruimelde speculaasjes of bitterkoekjes gebruiken.

Beantwoorden
Marja 2017-10-31 00:49:51

Bedankt voor de tip. Daar had ik inderdaad nog niet aan gedacht. Dat is alleen wel hard en spijs is zacht. Of zou het zacht worden van het vocht uit de appels?
Nou ja....ik probeer het toch gewoon. Ik zie het vanzelf. Enne, bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag.
Ik las in een andere reactie dat het prima gaat in een hete lucht oven. Dat is fijn want dat is de enige oven(tje) dat ik heb. Zit in mijn combi magnetron.
Tot de volgende keer en nogmaals bedankt.
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-11-02 12:12:24

Door het vocht dat tijdens het bakken uit de appels komt wordt het vanzelf zacht. Heerlijk is dat! Geniet er van!

Beantwoorden
Marja 2017-11-02 17:31:23

Ga hem morgen bakken. Bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag. En natuurlijk voor het recept.

Beantwoorden
MA
J. Swinkels 2017-10-25 11:00:13

Rutger,
Jij gebruikt 1 theelepel vanille extract en 1/4 theelepel zout.
Gebruik jij normale theelepeltjes .....ik heb engelse maatlepeltjes....wat kan ik het beste aanhouden?

Beantwoorden
J.
Rutger 2017-10-30 12:47:42

Ik gebruik altijd de maatlepels, dus waarbij 1 theelepel 5 milliliter is.

Beantwoorden
Shirley 2017-10-24 13:34:54

Hoi Rutger,

Nu deze taart 2 keer gemaakt. Iedereen is er helemaal weg van! Zo lekker. Dank je voor dit recept! Staat dit recept ook in 1 van je boeken? Zo ja, welke? Wil hem graag bestellen dan ?

Groetjes, Shirley

Beantwoorden
SH
Rutger 2017-10-30 12:54:52

Hoi! Wat leuk om te horen! Deze staat (met 159 andere heerlijke recepten) in de Bakbijbel.

Beantwoorden
Irma 2017-10-14 19:27:16

Gisteren deze overheerlijke apoeltaart gebakken met amandelspijs.. viel zeer goed in de smaak!'

Beantwoorden
IR
jos 2017-10-03 11:05:37

Hoi Rutger,

Ik ben de taart nu voor de 2e keer aan het bakken in 3 dagen.
Iedereen is er fan van.

Tot de volgende taart

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-10-11 12:23:18

Dat is heel tof om te horen!

Beantwoorden
Hettie 2017-09-29 22:35:47

Heb vandaag ook wat amandelspijs in de randen geplakt. Goed resultaat!

Beantwoorden
HE
Hettie 2017-09-26 01:00:38

Hee Rutger, heb gisteren appeltaart van Holtkamp gebakken, maar de jouwe scoort bij mij hoger.
Het grote voordeel van je moeders recept:"Het lukt altijd!". Ik gebruik een grotere vorm, schat een beetje in, wat er extra in moet, maakt niet uit, het lukt altijd!

Beantwoorden
HE
Rutger 2017-10-02 13:29:05

Wat tof om te horen!

Beantwoorden
René 2017-09-19 11:36:53

Hoi Rutger, bijzondere reden om Goudreinet of Jonagold te kiezen en geen Elstar?

Beantwoorden
RE
Rutger 2017-09-25 00:37:27

Zelf vind ik de appeltaart daar het lekkerste mee, maar je kunt natuurlijk ook andere appelsoorten gebruiken. Het enige gevaar is dat een appel te veel vocht verliest tijdens het bakken, waardoor de bodem niet goed gaar wordt.

Beantwoorden
Lotte 2017-08-25 22:46:05

Hoi Rutger, wanneer laat jij hem er 65min en wanneer 80min in staan? Let je alleen op de kleur? Ik ben bang dat de bodem hard wordt als ik hem te lang laat staan.

Beantwoorden
LO
Rutger 2017-09-10 15:44:22

Hoi! De reden dat ik hem langer zou laten staat is vooral voor de bodem, die heeft het langst nodig. Niks is zo vervelend als een niet gare bodem. Zelf zit ik eigenlijk altijd precies tussen de tijden in die ik opgeef. Dus in dit geval ongeveer 73 minuten.

Beantwoorden
Anne 2017-05-18 08:35:50

Ik heb de taart gemaakt met iets minder suiker omdat ik net niet genoeg had maar dat was helemaal niet erg! Ook geen amandelspijs op de bodem maar een beetje paneermeel en we vonden de taart echt geweldig! Bedankt Rutger!

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-05-19 09:48:18

Goed om te horen! Fijn dat hij zo in de smaak valt!

Beantwoorden
Anne 2017-05-14 08:20:49

Hallo Rutger, is de amandelspijs met name om de bodem knapperig te maken of proef je dit ook echt terug? Ik hou er namelijk niet zo heel erg van en vroeg me af of ik dit weg kon laten of kon vervangen. En wat is precies de functie van de custardpoeder? Heb ik zelf nog nooit gebruikt in een appeltaart! Ik ben erg benieuwd en ga hem zeker maken!

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-05-19 09:56:00

Hoi Anne. Het amandelspijs is zowel voor een goede bodem als voor de smaak. Je proeft hem heel licht terug. In plaats daarvan kan je ook wat paneermeel, verkruimelde bitterkoekjes, verkruimelde speculaasjes of wat cakekruimels op de bodem strooien. De custardpoeder heeft als functie het vrijgekomen vocht uit de appels wat te binden.

Beantwoorden
Having 2017-04-05 21:09:25

Hoi, bedankt voor het recept. De taart staat in de oven. Ben erg benieuwd naar de smaak, maar dat moet helemaal goed komen als ik de reacties zo lees! De geuren zijn in ieder geval al geweldig.

Beantwoorden
HA
Rutger 2017-04-05 22:59:20

Geniet er van!

Beantwoorden
Hettie 2017-03-30 23:54:26

Vergeten te schrijven, dat ik de abrikozenjam met citroen of limoensap meng, dit maakt het net iets frisser.
En ik heb nog de vraag op welke temperatuur ik twee van deze appeltaarten tegelijkertijd in een hete lucht oven kan bakken . Ik bak nl. nog wel eens voor meerdere mensen en tot nu bak ik de taarten een voor een.

Beantwoorden
HE
Rutger 2017-03-31 14:08:22

Hoi! Goede tip om de jam te mengen met het sap. Zelf heb ik niet zulke goede ervaringen met twee taarten boven elkaar bakken, omdat ik de bodem goed gaar wil krijgen en daar is onderwarmte voor nodig.

Beantwoorden
Hettie 2017-03-23 00:33:04

Prima recept, lukt altijd. De rozijnen even weken in limoncello is ook heerlijk.
Ik voeg sap van een halve citroen toe, en een eetlepel citroenrasp uit een potje.
Ik heb een hete lucht oven en de temperatuur is perfect aangegeven. Er staat echter niet in het recept voor welke oven de aangegeven temp. geldt.

Beantwoorden
HE
Rutger 2017-03-23 13:10:57

Hoi! Goed om te horen! En een leuke variatietip. De uitleg over de oventemperaturen vind je hier: http://www.rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Margriet Kampman 2017-03-13 16:15:21

Ik heb al veel appeltaarten gebakken (verschillende recepten) maar ik vond deze echt de allerlekkerste. Het deeg was goed te verwerken, zelfs voor de rolletjes bovenop hoefde ik geen extra bloem te gebruiken. Ik heb het recept opgeslagen en ga deze taart zeker nog heel vaak bakken!

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-03-15 06:55:50

Heel leuk om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden
Bonnie 2017-02-17 13:24:07

Oeh dit klinkt echt heel lekker! Wij geven morgen een housewarming en ik zocht nog een goed recept... volgens mij heb ik het gevonden ;) jummm!

Beantwoorden
BO
Lotte 2017-02-13 21:54:36

Hoi Rutger, waar bewaar jij een gebakken appeltaart?

Beantwoorden
LO
Rutger 2017-02-20 11:20:13

Hij krijgt bij ons nooit zo heel erg de kans om bewaard te worden, maar als het lukt bewaar ik hem in een afgesloten doos (of in de vorm met folie er omheen) op kamertemperatuur. Mocht je de taart langer dan 2 dagen gaan bewaren, dan zou ik hem wel in de koelkast zetten. Zelf vind ik de smaak en structuur van de taart in de koelkast minder lekker worden. De taart laat zich trouwens wel prima invriezen. Je kan hem dan eventueel nog even oppiepen in de oven. Ruikt het ook weer gelijk heerlijk naar versgebakken appeltaart.

Beantwoorden
Lotte 2017-12-11 20:03:05

Kun je hem inclusief abrikozenjam op de bovenkant invriezen? Op welke stand zet je de oven om hem nog even op te piepen?

Beantwoorden
LO
Rutger 2017-12-12 11:17:43

De abrikozenjam zou ik eraf laten, die kun je het beste na het oppiepen erop strijken. De ontdooide taart zou ik nog 10-20 minuten op 160 graden oppiepen.

Beantwoorden
Sandra Bresser 2017-02-10 20:25:37

Hoi Rutge. Dit is met recht de allerlekkerste appeltaart! Weer een goed beschreven recept uit de Bakbijbel. Wij hebben als isolatie het custardpoeder gebruikt en dus niet door de appels gedaan. Echt heerlijk!

Beantwoorden
SA
Rutger 2017-02-13 21:46:26

Wat fijn om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Eve 2017-02-04 22:19:35

Heel, heel, heel erg lekker.
Omdat ik geen tarwe eet, speltbloem en boekweitmeel gebruikt. Ook nog wat cranberries en peacans toegevoegd. Maar vooral dat laagje spijs maakt het super lekker.
Dank je (en je moeder) voor het delen van dit recept.

Beantwoorden
EV
Rutger 2017-02-06 08:48:24

Lekkere variatietips! Dankjewel!

Beantwoorden
Violeta 2017-01-31 14:45:45

Hoi, Rutger, ik bak ook al 20 jaren, heel erg gek op. Mag ik je een advies geven: probeer ook een keer de custard poeder te vervangen door griesmeel, 3 eetlepels. Het maakt de vulling heel smeuïg!!!

Beantwoorden
VI
Rutger 2017-02-01 10:58:42

Hoi Violeta! Dankjewel voor de tip! Ik ga het zeker proberen!

Beantwoorden
Judith 2017-01-13 17:55:41

Ha Rutger,
Volgens mij zijn de rozijnen, naast de smaak, bedoelt om het vocht van de appels op te nemen. Echter, ik vind rozijnen in gebak niet lekker. Wat kan ik anders gebruiken zodat de taart niet te vochtig wordt?

Beantwoorden
JU
Rutger 2017-01-15 09:02:44

Hoi Judith. Je zou ander gedroogd fruit kunnen gebruiken, bijvoorbeeld stukjes gedroogde abrikozen. Die passen ook erg goed bij de appelvulling. Je kan de rozijnen ook gewoon weg laten en eventueel iets meer custardpoeder of wat paneermeel toevoegen.

Beantwoorden
agnes 2017-09-14 09:27:11

ik leg dunne plakjes cake op de bodem om vocht op te nemen

Beantwoorden
AG
Rutger 2017-09-18 15:11:47

Ook een hele fijne ja! Afsnijdsels biscuit (van een biscuittaart) zijn daar ook goed voor te gebruiken.

Beantwoorden
R. 2017-01-13 13:56:19

Moet het Een halve citroen plus de rasp? Of de rasp van een halve citroen?

Beantwoorden
R.
Rutger 2017-01-15 09:05:38

Alles de rasp van een halve citroen.

Beantwoorden
Stefan 2017-10-01 12:09:37

Hoi Rutger, bedoel je nu het sap van een halve citroen + de rasp van de halve citroen?

Beantwoorden
ST
Susan 2018-02-26 17:11:34

Alleen de rasp van een halve citroen!!! Door deze onduidelijkheid is hij bij ons dus mislukt :(

Beantwoorden
SU
Rutger 2018-03-04 21:38:54

Wat jammer. Ik probeer het zo duidelijk mogelijk in de ingrediëntenlijst te zetten.

Beantwoorden
Monique 2018-06-22 12:23:38

omdat ik iets meer deeg wilde maken heb ik ook een halve uitgeperste citroen erbij gedaan voor de smeuigheid en dat gaat prima dus ik denk niet dat het daar aan ligt.

Beantwoorden
MO
Irene 2017-01-13 12:25:00

Hoi Rutger,

Heerlijk recept en ik heb hem al eens eerder voor een verjaardag gemaakt. Was een echte topper toen. Nu wil ik hem morgen weer maken maar heb niet voldoende tijd om het deeg smorgens te maken. Kan dat ook de avond ervoor?

Beantwoorden
IR
Rutger 2017-01-15 09:07:05

Je kan het deeg prima 1 of 2 dagen van tevoren maken. Ook kan je het deeg goed invriezen om het zo later te kunnen verwerken.

Beantwoorden
Anneke 2016-11-06 17:29:52

Gisteren gebakken en hij was heerlijk!

Beantwoorden
AN
Marlies 2016-11-02 22:28:45

Heerlijk was hij, dank je wel! Vooral met dat amandelspijs erin, voor het eerst zelf gemaakt mmmm! Het is wel een werkje maar allemaal heel makkelijk.
Ik had trouwens nog een snuf foelie, kruidnagel en nootmuskaat bij de appeltjes gedaan, en een zakje vanillesuiker ipv de custard (had ik nl niet in huis). Vonden wij hier erg geslaagd, maar jij zal het wel niks vinden want zo lijkt het nóg minder op de appeltaart van je moeder! ;-)

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-11-03 18:06:25

Dat klinkt ook heerlijk!

Beantwoorden
Anthonia Clarke 2016-10-26 18:04:01

Hello Rutger.
Ik woon in Toronto Canada en will graag je appeltaart maken.
Vroeger maakte mijn moeder de lekkerste appeltaart van Amsterdam in mijn opinion.
Een probleem, wat is BASTERT SUIKER hier?
Alvast hartelijk bedankt!
Greetings from Toronto, Canada.

Tonny. ????

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-10-27 18:16:42

Basterdsuiker is suiker waar invertsuikerstroop aan is toegevoegd. Het is typisch Nederlands, denk niet dat je het daar kan vinden. Je kan het in dit recept ook vervangen door gewone suiker, het deeg wordt dan net iets anders van structuur.

Beantwoorden
Natasja 2017-09-14 08:17:16

In Canada heb je ook
Basterdsuiker. Het heet moscovadosugar. Gebruik de allerlichtste.

Beantwoorden
NA
Ingrid Meffert 2016-10-26 17:06:02

Lijkt ook op die van mij alleen houd ik van een spike touch dus voeg ik koriander en kardemom toe alsmede pecannoten, erg lekker!!

Beantwoorden
IN
Ingrid Meffert 2016-10-26 17:05:00

Lijkt ook op die van mij alleen houd ik van een spike touch dus voeg ik koriander en kardemom toe, erg lekker!!

Beantwoorden
IN
Rutger 2016-10-27 18:11:19

Dat klinkt ook erg lekker!

Beantwoorden
Ellis 2016-10-22 11:45:51

Hee Rutger,

Laat je de rozijnen eerst wellen of doe je ze er zo bij in?

Beantwoorden
EL
Rutger 2016-10-25 13:52:35

Je kan ze er zo bij doen. Tijdens het bakken nemen ze dan het vocht op dat vrij komt uit de appels.

Beantwoorden
José 2017-09-14 14:13:35

Ik gebruik altijd boerenjongens in de appeltaart. Uit laten lekken en dan onder de appels mengen.
De pot boerenjongens vul ik aan met rozijnen.....

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-09-18 15:10:33

Heerlijke tip! Dankjewel!

Beantwoorden
MargaS 2016-10-19 11:10:02

De appeltaart staat in de oven, ben benieuwd!
Zelf maak ik hem altijd anders maar nu dit recept gevolgd.
Alleen wel wat walnoten toegevoegd :-)

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-10-20 09:36:32

Geniet er van!

Beantwoorden
Vicky Verdult 2016-10-17 21:15:05

Gister deze taart gemaakt en hij was verrukkelijk! Bedankt voor het delen van dit recept!

Beantwoorden
VI
Petra Verheyen 2016-10-10 15:51:51

Hoi Rutger,

Helemaal mee eens. Echt de allerlekkerste appeltaart! Dankjewel voor je fijne recept.

Groet Petra

Beantwoorden
PE
Nasira 2016-09-30 20:59:28

Hallo Rutger,
Ziet er super lekker uit en wil hem graag maken maar wat is custardpoeder woon namelijk in België?
Bedankt voor jouw heerlijke recepten die je met ons deelt.

Beantwoorden
NA
Rutger 2016-09-30 22:30:25

Kan het bij jullie roompoeder heten? Of puddingpoeder? Dat is ongeveer hetzelfde! Veel bakplezier!

Beantwoorden
Margriet 2016-09-28 15:48:05

We hebben net voor de tweede keer deze taart gemaakt. Zo lekker! Bedankt voor het delen van dit familie geheim ;-)

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-09-28 22:46:08

Graag gedaan!

Beantwoorden
Astrid 2016-05-23 11:12:48

Als ik spijs maak kan ik dan ook basterdsuiker gebruiken, krijg je dan een zachtere spijs?? Ik vind het jammer als de kristallen van de kristalsuiker zo duidelijk te proeven zijn

Beantwoorden
AS
Rutger 2016-05-24 18:21:58

Volgens mij kan dat prima!

Beantwoorden
Ger 2016-04-30 20:43:32

Mmm heerlijke taart. De foto ziet er ook prachtig uit. Ik voeg zelf meestal nog 1 tl speculaaskruiden aan het deeg toe en laat het een nacht in de koelkast rusten.

Beantwoorden
GE
Rutger 2016-04-30 22:09:07

Dat klinkt ook erg lekker Ger!

Beantwoorden
Arja 2016-04-29 14:49:39

Lijkt erg op degene die ik bak, en ook die is een groot succes.Ik doe er alleen geen spijs in, dat wordt dus de volgende op me lijst: Wat ik nog zeker eens moet bakken :-)

Beantwoorden
AR