Eerder schreef ik deze review over Bakken voor iedereen. Dit recept voor een Bretoense appeltaart zag er heerlijk uit en aangezien ik verslaafd ben aan appeltaart wilde ik deze ook graag eens uitproberen. In tegenstelling tot de ‘normale’ appeltaart giet je hier nog een mengsel over de appelvulling heen. Met als resultaat een lekkere appeltaart die het bakken zeker waard is.

Bretoense appeltaart
Ingrediëntenlijst
  • Voor het boterdeeg
  • 250 gr bloem
  • 150 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr suiker
  • 1 ei
  • 1 snufje zout
  • vanille, naar smaak
  • Voor de vulling
  • 35 gr boter, gesmolten
  • 2 eidooiers
  • vanille, naar smaak
  • 10 gr aardappelzetmeel
  • 60 gr suiker
  • Verder nodig
  • een beetje amandelbroyage 50/50 [gelijke hoeveelheden poedersuiker en amandelmeel]
  • 3 à 4 appels
  • afdekgelei [ik gebruikte verwarmde abrikozenjam]
Broodbakbol banner mobiel

Bereiding: Bretoense appeltaart

Schep de bloem in een cirkel op een werkblad. Plaats de zachte boter, de suiker, het ei, het zout en de vanille in het midden. Vermeng dit alles kort met de bloem tot een homogeen deeg. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg enkele uren in de koelkast.

Rol het boterdeeg uit tot ongeveer 2,5 millimeter dik, leg volledig over de metalen ring (van 16 centimeter doorsnede en 2,5 centimeter hoog) en druk voorzichtig aan. Zet de ring op een bakplaat met bakpapier en prik de boterdeegbodem een aantal keren in met een vork. Strooi een beetje amandelbroyage op de bodem. Schil de appels, snijd in blokjes van ongeveer 1 centimeter en strooi deze op de bodem. Meng voor de vulling de ingrediënten in bovenstaande volgorde en verdeel over de appels. Bak 40 à 45 minuten af in een voorverwarmde oven van 180 °C. Abricoteer de taart met afdekgelei.

Nieuwsgierig geworden naar meer recepten uit Bakken voor iedereen? Kijk hier voor meer informatie!

Bakken voor iedereen

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (18)
Annie 2016-04-10 13:51:59

Hoi Rutger, lijkt me heerlijk de appeltaart. Maar ik heb nog wel even een vraag. Bedoel je met " meng voor de vulling de ingrediënten in bovenstaande volgorde", dat je alles door elkaar moet roeren met een garde en dan over de appels? met vr.gr. Annie

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-04-10 21:06:33

Hoi Annie! Dat bedoel ik inderdaad ja!

Beantwoorden
Je@net 2016-04-10 16:58:22

Volgende maand ben ik jarig. Denk dat deze taart dan op tafel komt. Ziet er heerlijk uit!

Beantwoorden
JE
Petra 2016-04-10 22:45:21

Vanmiddag gemaakt en vanavond bij een lekkere kop thee gegeten. Heerlijk...leuk en vooral lekker recept!
Als je op mijn blog kijkt kun je 'm zien ;)
Lieve groet!

Beantwoorden
PE
K@rin 2016-04-10 23:05:01

Hij ziet er heerlijk uit, Rutger! Ga hem zeker ook binnenkort een keer bakken. Er is alleen 1 probleem...ik hou je niet bij met het bakken van al die lekkere dingen! Want wanneer moeten we het allemaal opeten? :-)

Beantwoorden
K@
Lucia 2016-04-16 09:35:19

Het is een super lekkere taart. Gister gebakken. Ook met de bakclub in het verzorgingshuis waar ik als vrijwilliger werk hebben we deze taart in kleine 1 persoons variant gemaakt. De bewoners waren er erg enthousiast over.

Beantwoorden
LU
Lucia 2016-04-19 09:23:32

De taart is heel goed gelukt en super lekker.

Beantwoorden
LU
Rutger 2016-04-19 21:21:59

Wat leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Ingrid 2016-10-26 17:22:54

Heerlijk al die recepten, alleen al van het lezen loopt het water me in de mond maar kom ook kilo's aan! Nog maar een rondje joggen dus!

Beantwoorden
IN
Maija 2016-11-05 17:21:09

Weer een heerlijk recept, maar een ring van 16 cm of moet dat 26 cm zijn?

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-11-06 19:58:45

Hoi! In het recept wordt wel echt over een ring van 16 centimeter gesproken. Zelf heb ik op de foto een lage ring van 20 centimeter gebruikt.

Beantwoorden
A.Voesenek 2016-11-08 20:43:39

heb hem al verschillende keren gemaakt en steeds met succes doe er amandelspijs onder in
een dun laagje gaat erg goed heb hem al eens gemaakt met gember door de appels moet je van houden
maar dan verse ik vind dat erg lekker

Beantwoorden
A.
Veerle 2016-12-06 22:57:23

Dag Rutger,

Uw Bretoense appeltaart kwam hier al meermaals uit de oven en was telkens schitterend.
Dit weekend maakte ik de taart voor een vriendin die me schreef : mijn man kreeg bijna tranen in zijn ogen... Zo heerlijk... :-) Als dat geen compliment is.... Bedankt Rutger voor het toprecept!

Beantwoorden
VE
Rutger 2016-12-09 08:15:51

Wat superleuk om te horen! Bedankt!

Beantwoorden
Corinna 2017-10-09 09:22:58

Ik gebruikte gisteren 2 ringen van 14 cm, lukte prima! Heel lekker, en gemakkelijk te maken. Groetjes

Beantwoorden
CO
Els 2017-10-20 12:30:56

Wordt er een ring gebruikt zonder bodem? Kun je de ring van een springvorm gebruiken?

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-10-23 09:10:52

Er wordt een ring zonder bodem gebruikt ja. Je kunt ook een ring van een springvorm gebruiken, alleen hoef je deze dan niet tot helemaal bovenaan met deeg te bekleden.

Beantwoorden
Els 2017-10-23 09:32:59

Bedankt Rutger, ik heb hem zaterdag al gebakken, had bezoek. Ik heb een quichevorm met uitneembare bodem gebruikt. De taart is goed gelukt en viel erg in de smaak. Nog bedankt voor het recept.

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-10-23 10:15:22

Fijn om te horen!

Beantwoorden
riet 2017-10-26 18:44:30

goede avond ik wil heel graag weten hoe dat komt als ik een eet lepel water en 100gr kristal suiker dat het een dikke massa word want het moet karamel worden. kan iemand mij zeggen wat ik verkeert doe.

Beantwoorden
RI
Rutger 2017-10-30 12:38:19

Kijk even hier bij de how-to voor karamel: https://www.rutgerbakt.nl/zelf-karamel-maken-stap-stap/

Beantwoorden
riet maaten 2017-10-30 18:34:23

bedankt voor het bericht de karamel is prima gelukt .
het is na het filmpje goed gegaan.

Beantwoorden
RI
Ineke 2018-01-16 20:54:44

Hallo Rutger, wat is nou precies amandelmeel,waar te koop en is het ook erg duur?

Beantwoorden
IN
Rutger 2018-01-22 01:02:02

Alle antwoorden vind je hier:

https://www.rutgerbakt.nl/amandelmeel/

Beantwoorden
Freya 2018-03-28 17:23:00

Hoi! Ik wil hem graag maken maar ik vroeg me af of amandelpoeder hetzelfde is als amandelmeel (waarschijnlijk een domme vraag) Ook dit : wanneer ik deeg in een springvorm leg valt dat deeg dan nietlangs de randen naar beneden omdat die springvorm noet schuin maar recht omhoog gaat?

Beantwoorden
FR
Rutger 2018-03-31 11:00:40

Amandelpoeder en amandelmeel zijn zover ik weet hetzelfde. Er wordt soms gezegd dat amandelpoeder de gemalen amandelen zijn nadat deze uitgeperst zijn voor olie, maar zelf heb ik dat nog nooit kunnen vinden. In een springvorm zullen de randen een heel klein beetje naar beneden zakken.

Beantwoorden
Petra Heuvel 2019-05-22 08:37:38

Hoi Rutger,
Wat is amandelbroyage?
Kan er ipv dát ook wat amandelsnippers op de bodem?

Beantwoorden
PE
Rutger 2019-05-27 12:55:10

Het is een gelijke hoeveelheid gemalen amandelen en poedersuiker. Je kunt ook wat amandelschaafsel fijnmalen en dat mengen met eenzelfde hoeveelheid poedersuiker.

Beantwoorden
Nele 2022-06-06 15:30:46

Ik heb deze middag de taart gemaakt. 45 min in oven, maar de vulling blijft lopend, is dat de bedoeling ?

Beantwoorden
NE

U kunt niet meer reageren.