Tarte tatin, wie kent deze Franse klassieker niet? De appel tarte tatin in dit recept wordt ondersteboven gebakken en pas voor het serveren omgedraaid. Maar er is meer: je bouwt deze taart ook bewust ‘verkeerd om’ op. Eerst de appels, dan het deeg. Zodra je de appel tarte tatin omdraait, druppelt de warme karamel over de zachte appels en het krokant gebakken deeg: heerlijk!
Met dit recept maak je een tarte tatin voor 6-8 personen.
Wat is tarte tatin?
Een tarte tatin is een omgekeerde appeltaart. Tijdens het opbouwen van de taart leg je het deeg bovenop de appels. Vervolgens bak je de taart in de oven en na het bakken draai je hem om. Het resultaat is een prachtige, lekkere open taart waarbij de appels bovenop liggen. Heerlijk!
Ontstaan tarte tatin
Het verhaal gaat dat deze omgekeerde taart is uitgevonden door de zusjes Tatin. Dit gebeurde per ongeluk. Of ze het deeg eerst vergeten waren en later hebben toegevoegd, of de taart verkeerd om in de oven hebben gezet, of misschien het deeg sneller wilde laten garen? De reden is niet bekend, maar het resultaat was een omgekeerde appeltaart die onwijs lekker bleek te zijn. De taart kreeg de naam van de zusjes: tarte tatin.
3 tips voor de lekkerste tarte tatin
- Ik gebruik in dit recept voor de tarte tatin bladerdeeg uit de koeling van de supermarkt, maar je kunt natuurlijk ook zelf bladerdeeg maken. Gebruik dan de helft van dit bladerdeeg recept of de halve hoeveelheid van dit snelle bladerdeeg.
- Je bakt de appel tarte tatin in een ovenvaste koekenpan of een speciale tarte tatin vorm. Heb je deze niet? Dan kun je in een gewone koekenpan de karamel met de appels maken en deze vervolgens in een dichte bakvorm doen. Gebruik geen springvorm omdat die kan gaan lekken tijdens het bakken.
- Een klassieke tarte tatin wordt met (gekarameliseerde) appels gebakken. Wil je eens variëren? In plaats van appels kun je ook peren gebruiken, voor een peren tarte tatin.
Tarte tatin bewaren
Een tarte tatin is versgebakken en warm uit de oven echt het allerlekkerst. Het is eigenlijk zonde om deze taart (te) lang te bewaren. De karamel en het vocht uit de appels trekken dan in het deeg, waardoor de bodem zijn knapperigheid verliest.
Wil je de taart toch bewaren, doe dat dan 2-3 dagen in de koelkast. Het is erg lekker om de omgekeerde taart dan voor het serveren nog even kort op te piepen in een voorverwarmde oven van 180 °C.
Meer lekkere tarte tatin recepten
Naast deze appel tarte tatin kun je ook heel veel andere soorten tarte tatin maken. Wat dacht je van deze mini tarte tatin of deze ananas tarte tatin. Eens een extra chique tarte tatin maken? Probeer dan eens deze eenpersoons tarte tatin van sterrenchef Bocuse.
Niet alleen zoete versies, maar ook hartige tarte tatins zijn bijvoorbeeld erg lekker. Denk aan deze hartige tarte tatin met sjalotjes of deze tarte tatin met peer en blauwe kaas
- Voor de tarte tatin
- 5-8 niet te grote appels (bijv. jonagold, elstar, pink lady of granny smith)
- 60 gr boter
- 125 gr suiker
- 1 rol koelvers bladerdeeg
Tarte tatin recept
Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de appels, halveer deze en verwijder het klokhuis.
Doe de boter in een vuurvaste koekenpan of tarte tatin vorm met een doorsnede van 24-28 centimeter. Smelt de boter, voeg de suiker toe en laat dit op middelhoog vuur karamelliseren tot een goudbruine karamel. Voeg voorzichtig de appel helften toe en bak deze ongeveer 5 minuten in de karamel. Haal de pan of vorm van het vuur en rangschik de appel helften met de bolle kanten naar beneden in de karamel. Laat de appels 5-10 minuten afkoelen.
Steek of snijd een cirkel uit het bladerdeeg die groot genoeg is om de appels ruim te bedekken. Bedek de appels met de plak deeg en stop het bladerdeeg aan de zijkant voorzichtig in. Bak de tarte tatin in 25-35 minuten goudbruin en gaar.
Laat de tarte tatin 5 minuten afkoelen na het bakken en keer deze dan voorzichtig om op een bord met opstaande rand. Doe dit voorzichtig, de karamel is gloeiend heet! Serveer de tarte tatin (lauw)warm met bijvoorbeeld opgeklopte slagroom of vanille-ijs.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Halla Rutger, hoe lang van te voren kan je dit voorbereiden, voordat het de oven ingaat?
BeantwoordenPS: ik drukte te snel op verzenden... Dank je wel Rutger voor de geweldige recepten! We genieten er enorm van!
BeantwoordenHoi Rutger,
Ik begon vol enthousiasme aan dit recept, maar helaas is het faliekant mislukt. De suiker leek te kristalliseren en er dreef een vette laag van de boter overheen. Ik heb niet geroerd in de suiker en hoe ik ook met de pan aan het draaien was, het werd geen homogene massa. Was de temperatuur misschien te hoog? Ik heb echt geen idee. Heel jammer, hij lijkt me zo lekker. :-(
Ik had dat ook, toch de taart afgemaakt en hij was zalig! En geen harde klontjes suiker. Met bakken kwam dat weer helemaal goed.
Mijn variatie was wel met banaan en rum😉
Hoi. Wat jammer! Het klopt wel dat de boter zicht iets van de karamel scheidt, dat maakt niet uit, maar dat kristalliseren komt meestal doordat je toch in de suiker/karamel roert.
BeantwoordenIn het recept staat niet dat je niet in het suiker/boter mengsel mag roeren? Hoe ver moet de boter gesmolten zijn voordat de suiker erbij wordt gedaan; als alle bubbels weg zijn? Ik neem aan dat er met boter roomboter wordt bedoeld
BeantwoordenHi! Roomboter is de enige boter, die geeft het lekkerste resultaat. Zodra de boter gesmolten is kun je de suiker toevoegen, je hoeft niet te wachten tot de bubbels weg zijn.
BeantwoordenDag Rutger, graag wil ik de tarte tartin maken maar ik heb slechts een kleine bakvorm vierkant van 20x20x5cm. Welke hoeveelheden zou ik hiervoor kunnen aanhouden? Dank alvast.
An
Hi Rutger,
Wat is de diameter van u pan?
En wat is de verhouding boter,suiker en je pan, als je de pan wil vergroten of verkleinen?
Alvast bedankt,
Sandra
Hi. De diameter staat in het recept. Je kunt deze tabel aanhouden om het recept te verkleinen of te vergoten: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/omrekentabel-bakvormen/
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.