Ingrediëntenlijst
  • Voor de tarte tatin
  • 5-8 niet te grote appels (bijv. jonagold, elstar, pink lady of granny smith)
  • 60 gr boter
  • 125 gr suiker
  • 1 rol koelvers bladerdeeg

Wie kent deze Franse klassieker niet? De appel tarte tatin wordt ondersteboven gebakken en pas voor het serveren omgedraaid, zodat de warme karamel over de zachte appels het en krokant gebakken deeg druppelt. Heerlijk! In plaats van appels kun je ook peren gebruiken. Ik gebruik in dit recept voor de tarte tatin bladerdeeg uit de koeling van de supermarkt, maar je kunt natuurlijk ook zelf bladerdeeg maken. Gebruik dan de helft van dit bladerdeeg recept of de halve hoeveelheid van dit snelle bladerdeeg. Van dit tarte tatin recept kun je met 6-8 personen genieten.

Tarte tatin recept

Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de appels, halveer deze en verwijder het klokhuis.

Doe de boter in een vuurvaste koekenpan of tarte tatin-vorm met een doorsnede van 24-28 centimeter. Smelt de boter, voeg de suiker toe en laat dit op middelhoog vuur karamelliseren tot een goudbruine karamel. Voeg voorzichtig de appelhelften toe en bak deze ongeveer 5 minuten in de karamel. Haal de pan of vorm van het vuur en rangschik de appelhelften met de bolle kanten naar beneden in de karamel. Laat de appels 5-10 minuten afkoelen.

Steek of snijd een cirkel uit het bladerdeeg die groot genoeg is om de appels ruim te bedekken. Bedek de appels met de plak deeg en stop het bladerdeeg aan de zijkant voorzichtig in. Bak de tarte tatin in 25-35 minuten goudbruin en gaar.

Laat de tarte tatin 5 minuten afkoelen na het bakken en keer deze dan voorzichtig om op een bord met opstaande rand. Doe dit voorzichtig, de karamel is gloeiend heet! Serveer de tarte tatin (lauw)warm met bijvoorbeeld opgeklopte slagroom of vanille-ijs.

Tip: Heb je geen ovenvaste koekenpan of tarte tatin-vorm, maak dan in een gewone koekenpan de karamel met appels en doe deze vervolgens in een dichte bakvorm. Gebruik geen springvorm omdat die kan gaan lekken tijdens het bakken.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (3)
Marjolijn 2021-09-19 08:25:00

Hoi Rutger,
Ik begon vol enthousiasme aan dit recept, maar helaas is het faliekant mislukt. De suiker leek te kristalliseren en er dreef een vette laag van de boter overheen. Ik heb niet geroerd in de suiker en hoe ik ook met de pan aan het draaien was, het werd geen homogene massa. Was de temperatuur misschien te hoog? Ik heb echt geen idee. Heel jammer, hij lijkt me zo lekker. :-(

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-09-20 07:28:30

Hoi. Wat jammer! Het klopt wel dat de boter zicht iets van de karamel scheidt, dat maakt niet uit, maar dat kristalliseren komt meestal doordat je toch in de suiker/karamel roert.

Beantwoorden
Sandrine 2021-11-20 10:45:47

Ik had dat ook, toch de taart afgemaakt en hij was zalig! En geen harde klontjes suiker. Met bakken kwam dat weer helemaal goed.
Mijn variatie was wel met banaan en rum😉

Beantwoorden
SA
Bo 2020-12-24 15:53:33

PS: ik drukte te snel op verzenden... Dank je wel Rutger voor de geweldige recepten! We genieten er enorm van!

Beantwoorden
BO
Marja 2020-10-14 17:21:04

Halla Rutger, hoe lang van te voren kan je dit voorbereiden, voordat het de oven ingaat?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-10-19 09:57:55

Je kunt de appels met de karamel al eerder op de dag voorbereiden. Laat het goed afkoelen, leg het deeg erop en zet het in de koelkast tot je het af gaat bakken.

Beantwoorden
Mieke 2021-10-17 12:41:12

Hallo Rutger, moet je de tarte tatin dan langer (en minder heet) bakken omdat de karamel en appels zijn afgekoeld? Ik wil ‘m graag van tevoeren maken…

P.S. Dankjewel voor alle lekkere recepten en jouw boeken, waar ik regelmatig uit bak 😋

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-10-18 08:16:21

Hoi! De baktijd en temperatuur hoef je niet echt aan te passen. Kijk vooral naar het bladerdeeg, dat moet mooi goudbruin gebakken worden.

Beantwoorden