Ingrediëntenlijst
  • Voor de tarte tatin
  • 5-8 niet te grote appels (bijv. jonagold, elstar, pink lady of granny smith)
  • 60 gr boter
  • 125 gr suiker
  • 1 rol koelvers bladerdeeg

Wie kent deze Franse klassieker niet? De appel tarte tatin wordt ondersteboven gebakken en pas voor het serveren omgedraaid, zodat de warme karamel over de zachte appels het en krokant gebakken deeg druppelt. Heerlijk! In plaats van appels kun je ook peren gebruiken. Ik gebruik in dit recept voor de tarte tatin bladerdeeg uit de koeling van de supermarkt, maar je kunt natuurlijk ook zelf bladerdeeg maken. Gebruik dan de helft van dit bladerdeeg recept of de halve hoeveelheid van dit snelle bladerdeeg. Van dit tarte tatin recept kun je met 6-8 personen genieten.

Tarte tatin recept

Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de appels, halveer deze en verwijder het klokhuis.

Doe de boter in een vuurvaste koekenpan of tarte tatin-vorm met een doorsnede van 24-28 centimeter. Smelt de boter, voeg de suiker toe en laat dit op middelhoog vuur karamelliseren tot een goudbruine karamel. Voeg voorzichtig de appelhelften toe en bak deze ongeveer 5 minuten in de karamel. Haal de pan of vorm van het vuur en rangschik de appelhelften met de bolle kanten naar beneden in de karamel. Laat de appels 5-10 minuten afkoelen.

Steek of snijd een cirkel uit het bladerdeeg die groot genoeg is om de appels ruim te bedekken. Bedek de appels met de plak deeg en stop het bladerdeeg aan de zijkant voorzichtig in. Bak de tarte tatin in 25-35 minuten goudbruin en gaar.

Laat de tarte tatin 5 minuten afkoelen na het bakken en keer deze dan voorzichtig om op een bord met opstaande rand. Doe dit voorzichtig, de karamel is gloeiend heet! Serveer de tarte tatin (lauw)warm met bijvoorbeeld opgeklopte slagroom of vanille-ijs.

Tip: Heb je geen ovenvaste koekenpan of tarte tatin-vorm, maak dan in een gewone koekenpan de karamel met appels en doe deze vervolgens in een dichte bakvorm. Gebruik geen springvorm omdat die kan gaan lekken tijdens het bakken.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (2)
Bo 2020-12-24 15:53:33

PS: ik drukte te snel op verzenden... Dank je wel Rutger voor de geweldige recepten! We genieten er enorm van!

Beantwoorden
BO
Marja 2020-10-14 17:21:04

Halla Rutger, hoe lang van te voren kan je dit voorbereiden, voordat het de oven ingaat?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-10-19 09:57:55

Je kunt de appels met de karamel al eerder op de dag voorbereiden. Laat het goed afkoelen, leg het deeg erop en zet het in de koelkast tot je het af gaat bakken.

Beantwoorden