Ingrediëntenlijst
  • Voor het cakebeslag
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 200 gr witte basterdsuiker
  • ½ citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 60 ml zure room
  • 200 gr bloem
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • Voor er bovenop
  • 2-3 appels, geschild en in blokjes
  • 1 tl kaneelpoeder
  • ¼ citroen, sap
  • suiker, naar smaak (optioneel)
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • abrikozenjam, om te bestrijken

Deze appelcake is heerlijk fris en lekker smeuïg. Precies zoals een goede appelcake hoort te zijn!

Bereiding: Perfecte appelcake

Verwarm de oven voor op 170 ᵒC. Vet een ronde springvorm met een doorsnede van 24 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.

Doe de boter, de basterdsuiker, de citroenrasp en het zout in een kom en klop dit tot een romig geheel. Dit duurt enkele minuten. Voeg de eieren één voor één toe en klop deze luchtig door het beslag. Roer de zure room door het beslag en spatel er tot slot de bloem en het bakpoeder voorzichtig door heen. Giet het cakebeslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.

Meng de appelblokjes met de kaneel, het citroensap en eventueel met wat suiker. Verdeel de appelblokjes over het cakebeslag en bak de appelcake in 55 tot 65 minuten goudbruin en gaar.

Verwarm de abrikozenjam kort in een steelpannetje en bestrijk de perfecte appelcake daarmee voor een mooie glans.

Appelcake

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (35)
Lydia van Busschbach 2019-08-31 17:32:19

Dit is zooo lekker,zoals een appelcake hoort te zijn. Dankjewel voor het recept.

Beantwoorden
LY
Karin 2019-02-01 19:57:09

Idd perfect!

Beantwoorden
KA
Liesbeth Boswinkel 2018-03-17 12:30:14

Hallo Rutger, ik verbaas me er over dat in cake recepten heel vaak staat: giet het beslag in de cakevorm. Er valt niets te gieten bij mijn beslag, ik moet het echt scheppen. Doe ik iets fout, of is ‘gieten’ een manier van spreken? (Mijn cake lukt vrijwel altijd prima, dus ik maak me er niet meer zo druk om, maar ik ben gewoon nieuwsgierig).

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-03-19 11:56:00

Je hebt gelijk. Zelf houd ik meestal de kom schuin en schep/schuif/giet ik het beslag in de vorm. Maar scheppen zou net zo goed als term gebruikt kunnen worden.

Beantwoorden
Meta 2017-12-30 15:24:31

Hallo Rutger, de oventemperatuur van jou in je recepten is dat een hetelucht temperatuur?

Beantwoorden
ME
Rutger 2018-01-02 08:15:59

Hoi! Alle recepten zijn gebaseerd op onder- en bovenwarmte. Check deze pagina voor meer uitleg:
https://www.rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Lianda 2017-11-07 16:07:40

Wat is het nut van de abrikozenjam? Blijven daardoor de appels langer mooi?

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-11-12 13:08:30

De appels drogen daardoor niet zo uit, het ziet er mooier uit doordat het glanst en de friszure smaak is ook erg lekker bij de cake.

Beantwoorden
Eva 2017-10-20 11:28:51

Ik heb alleen zure room voor koude gerechten in huis. Kan ik dat ook gebruiken voor deze appelcake of is dat hetzelfde?

Beantwoorden
EV
Rutger 2017-10-23 09:14:18

Dat kun je er prima voor gebruiken.

Beantwoorden
Kobes 2017-10-18 19:54:51

Joehoeeee hij is gelukt en nog lekker ook heb hem afgestrooid met gebrande geschaafde amandelen.

Beantwoorden
KO
Rutger 2017-10-23 09:21:00

Super! En lekker met dat amandelschaafsel!

Beantwoorden
Joy 2017-10-11 19:26:50

Erg makkelijk recept en verrassend lekker fris en luchtig

Beantwoorden
JO
Tante 2017-09-15 22:12:16

Ik wil het beslag verdelen over 2 ronde vormen van 12 cm doorsnede. Moet ik dan een andere baktijd aanhouden ?

Beantwoorden
TA
Rutger 2017-09-18 15:07:22

Ja, die mogen denk ik zo'n 10-15 minuten korter. Even goed testen wanneer ze gaar zijn.

Beantwoorden
Christianne 2017-06-16 20:19:50

Ziet er heerlijk uit. Kan ik deze appelcake ook maken als gewone cake in een cakeblik, als ik de hoeveelheden aanpas, de appeltjes iets kleiner snijdt, door de bloem wentel en er door het beslag spatel? Of denk je dat deze cake zich daar niet zo goed voor leent?

Beantwoorden
CH
Rutger 2017-06-19 09:52:51

Dat kan prima! Je kunt de appel ook in de gewone vorm bovenop het beslag leggen, of er inderdaad als stukjes doorheen spatelen.

Beantwoorden
Christianne 2017-06-24 12:44:41

Was heerlijk! Lekker met die zure room erdoor! 2/3 van de stukjes appel erdoorheen gespateld, 1/3 er bovenop gelegd.

Beantwoorden
CH
Carla Bouman 2017-04-21 11:53:58

Kan je ook voor het cakebeslag de gewone kant en klare vanille cake mix gebruiken?

Beantwoorden
CA
Rutger 2017-04-23 18:55:58

Hoi! Dat kan op zich, al is dit net zo makkelijk. Ik zou dan wel 1 ei minder gebruiken en dat vervangen door 60 ml zure room. Wordt de cake wat smeuiiger van.

Beantwoorden
Illiea 2017-04-06 17:01:27

Ik zal de bloem de volgende keer zeven. Hij smaakte heerlijk alleen de appelstukjes waren gezakt in het beslag dat komt denk ik omdat ik het beslag gemixt heb. Bedankt voor je reactie!

Beantwoorden
IL
Illie 2017-04-05 21:05:39

Dag rutger,
De appelcake zit in de oven. Ben benieuwd! Ik vroeg mij af hoe het komt dat er klontjes bloem in mijn beslag blijven? Ik heb het toen maar even gemixt ipv met de spatel. Heeft het met de boter te maken?

Beantwoorden
IL
Rutger 2017-04-05 23:01:09

Waarschijnlijk was de boter niet zacht genoeg waardoor deze kl9ntjes vormde. Of was de bloem er klonterig? Die zou je kunnen zeven voordat je hem door het mengsel spatelt.

Beantwoorden
Hettie 2017-03-23 02:46:45

Hoezo in ronde springvorm bakken? Vannacht, na avonddienst, grote cake gebakken voor de ouderen waar ik op vrijdag activiteiten mee doe. Cakeblik van 40 cm, 1/4 van recept verhoogd, per ongeluk (=gewoonte), eieren, bloem, boter etc. bij elkaar gekwakt, gemixt op stand 1 met ouderwetse mixer om teveel lucht te voorkomen, oven aangezet en 2 appels met kaneel, citroen en beetje suiker in het deeg gestoken. De oven 65 min. aangezet en de cake is perfect. Dankjewel!

Beantwoorden
HE
Rutger 2017-03-23 13:10:00

Het kan ook heel goed in een langwerpige vorm! De smaak wordt er niet minder van! Geniet er van!

Beantwoorden
Karin hurrelbrinck 2017-03-18 14:09:50

itroenGoedemiddag,

De appelcake staat in de oven, maar even een vraagje. Kan ik de citroenrasp ook vervangen voor iets anders van citroen? Ik vind het een gedoe om de citroen te raspen.

groetjes Karin

Beantwoorden
KA
Rutger 2017-03-20 08:40:05

Het geeft wel een hele lekkere frisse smaak aan de cake. Een vervanger zou ik niet echt weten, behalve dat je natuurlijk ook kant-en-klare citroenrasp bij de bakspullen kan kopen. Al is dat wel minder lekker!

Beantwoorden
Gerda van den Berg 2017-03-05 13:37:25

Gisteren gebakken, vandaag geproefd... en het is heerlijk! Het duurde alleen wel lang voordat die gaar was van binnen, bijna anderhalf uur, en ik had mijn oven al ietsje hoger gezet op 180 graden want ik weet uit ervaring dat ik mijn oven altijd iets hoger moet zetten. Volgendee keer zet ik het dus op 190 graden. Ik had iets te veel citroensap door mijn appelstukjes gedaan, waardoor de citroen smaak een beetje overheerste over de kaneel smaak. Dat zou ik een volgende keer minderen of weglaten. Verder een heerlijk recept!

Beantwoorden
GE
Wil 2017-01-07 15:21:06

Zodra ik weer een keer in Nederland ben koop ik de bakbijbel.

Beantwoorden
WI
Monika 2017-01-07 14:39:12

Ik heb een vraag. Proef je de citroen rasp niet te veel. Wij houden hier in huis niet zo van recepten met citroen omdat dat zo overheersend is. Of kan ik de citroen ook weg laten?

Beantwoorden
MO
Rutger 2017-01-09 08:37:40

Zelf vind ik dat je de citroen niet overheersend proeft, maar als je er echt niet van houdt kun je deze zonder problemen weglaten.

Beantwoorden
Lida Wolff 2016-11-03 13:40:47

Hallo Rutger,

Ik heb heel veel appels dit jaar en kan dus van alles en nog wat maken. Wat kan ik aan gebak,cake of taarten in de vriezer doen?

Beantwoorden
LI
Irma 2016-10-31 11:40:04

Hallo Rutger,

Ik heb de cake nu voor de tweede keer gemaakt. Hij was weer heerlijk. Ik heb alleen de zure room vervangen door schmand. Dit is typisch duits en ook alleen daar verkrijgbaar. Veel duitsers gebruiken dit bij het bakken. Hij is heerlijk geworden.

Beantwoorden
IR
Rutger 2016-11-01 10:08:27

Wat leuk om te horen dat het ook lekker is met schmand!

Beantwoorden
Anna 2016-10-16 21:38:19

Vanmiddag gemaakt en net een stukje geproeft, helemaal lekker!!

De looks waten iets minder dan op de foto's hierboven. Ik had alleen lichtbruine basterdsuiker in huis, dus hij werd iets donkerder. Ook de appelstukjes met kaneel werden een stuk donkerder dan hierboven.

Hij smaakte wel echt heerlijk, dus ik ga 'm zeker nog eens maken. Kijken of ik 'm dan kog mooi kan krijgen ook!

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-10-17 06:48:11

Wat leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Geeske 2016-10-07 14:02:00

Hoi Rutger,
Ik heb zure room gekocht maar daar staat alleen op hoeveel gram er in zit, 125 gram.
Hoeveel moet ik er dan in doen, of maakt dat niet zo veel uit.

Beantwoorden
GE
Rutger 2016-10-09 22:58:32

De grammen en milliliters verschillen niet zo heel erg, dus je kan dezelfde hoeveelheid aanhouden.

Beantwoorden
Wigeroos 2016-10-06 10:46:10

Hoi Rutger.
Ook ik vind gebak vaak te zoet. Je zegt dat het met minder suiker kan maar dan wordt het iets droger.
Maar wat doet suiker precies in de structuur van gebak?

Beantwoorden
WI
Mariëlle in de Keuken 2016-10-02 11:18:00

Gisteren gebakken, hij is heerlijk!
https://www.facebook.com/marielleindekeuken/photos/a.477633675774874.1073741827.475795479292027/547200715484836/?type=3&theater

Beantwoorden
MA
Friedrich 2016-09-27 20:39:35

hee Rutger,

Wat voor appels gebruik Jij meest al in appelgebak/cake Jonagold,Elstar .......

Beantwoorden
FR
Rutger 2016-09-28 22:45:39

Meestal Jonagold, die vind ik zelf het lekkerst. Voor een appeltaart gebruik ik ook wel goudreinetten.

Beantwoorden
Je@net 2016-09-25 09:59:23

Yummie....manlief was vanmorgen al vroeg uit de veren en inmiddels staat deze cake in de oven. Rook al heerlijk in huis toen ik beneden kwam!

Beantwoorden
JE
Riet 2016-09-24 21:17:49

Zo lekker

Beantwoorden
RI
Joos Bakery 2016-09-23 11:40:12

Hij staat in de oven, ben benieuwd!!

Beantwoorden
JO
Ger 2016-09-23 08:54:10

Cake met appel, mmm! Ik maak appelcake best vaak, vooral omdat iedereen dat wel lust. Wel elke keer met een andere twist.

Beantwoorden
GE
Rutger 2016-09-24 07:24:53

Het is inderdaad altijd een succes!

Beantwoorden
Cornelieke 2016-09-23 08:19:24

Ik heb zo'n cake al meerdere keren gemaakt en hij smaakt heerlijk. In plaats van blokjes snijd ik meestal plakjes die ik rondom in het beslag leg maar dat maakt verder niet veel uit denk ik. Ga hem snel weer een keer maken, simpel maar heerlijk!

Beantwoorden
CO
Jonna@Burgertrutjes 2016-09-22 22:15:44

Yes, dit is echt DE appelcake! Ga ik bakken binnenkort

Beantwoorden
JO
Ina 2016-09-22 21:22:01

Ik wil hem graag bakken, maar ik vind het snel te zoet. Kan ik de suiker halveren en wat voor effect heeft dat op het bakresultaat?

Beantwoorden
IN
Rutger 2016-09-22 21:43:22

Dat jan zeker, de cake kan er iets droger van worden. Maar ik denk dat het wel meevalt.

Beantwoorden
Matthea 2016-09-22 13:09:13

Heb hem net gebakken,heerlijk had geen zure room,heb turkse yohurt gebruikt.

Beantwoorden
MA
Erica 2016-09-22 15:45:57

Zou je de zure room ook kunnen vervangen door volle yoghurt?

Beantwoorden
ER
Rutger 2016-09-22 16:17:05

Dat kan prima!

Beantwoorden
Rutger 2016-09-22 17:07:46

Lekker!

Beantwoorden
Nellie 2016-09-22 21:07:52

Rutger bak je de appel taart in de springvorm want je kunt hem niet omdraaien of heb ik het mis??

Beantwoorden
NE
Rutger 2016-09-22 21:42:36

Hoi Nellie. Ik bak de taart in een springvorm, maar als je een dichte vorm hebt kan je de taart voorzichtig omkeren op een bord met bakpapier. Vervolgens leg je er een rooster op en keer je hem weer om zodat hij verder af kan koelen.

Beantwoorden
Linda 2016-09-22 12:42:42

Zo ziet er lekker uit. Ik heb ook een vraag. Waarom gebruik je witte basterdsuiker en geen kristalsuiker?

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-09-22 17:07:33

Ik vind dat, zeker voor deze cake, een smeuiiger resultaat geven. Je kan de basterdsuiker ook prima vervangen door gewone kristalsuiker hoor, dat geeft ook een lekker resultaat.

Beantwoorden
Lianne 2016-09-22 08:52:27

Ziet er heerlijk uit! Ik zie dat je een ei vervangen hebt door zure room, dat maakt de cake zachter toch, maar zorgt dat ook voor luchtigheid?

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-09-22 17:06:31

Het maakt de cake inderdaad wat zachter en geeft het ook een heerlijke smaak. De cake is luchtig maar niet te, gewoon heel lekker eigenlijk :)

Beantwoorden