- Voor het cakebeslag
- 200 gr boter, op kamertemperatuur
- 200 gr witte basterdsuiker
- ½ citroen, rasp
- ¼ tl zout
- 3 eieren, op kamertemperatuur
- 60 ml zure room
- 200 gr bloem
- 1 ½ tl bakpoeder
- Voor er bovenop
- 2-3 appels, geschild en in blokjes
- 1 tl kaneelpoeder
- ¼ citroen, sap
- suiker, naar smaak (optioneel)
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- abrikozenjam, om te bestrijken
Deze appelcake is heerlijk fris en lekker smeuïg. Precies zoals een goede appelcake hoort te zijn!
Appelcake maken
Verwarm de oven voor op 170 ᵒC. Vet een ronde springvorm met een doorsnede van 24 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
Doe de boter, de basterdsuiker, de citroenrasp en het zout in een kom en klop dit tot een romig geheel. Dit duurt enkele minuten. Voeg de eieren één voor één toe en klop deze luchtig door het beslag. Roer de zure room door het beslag en spatel er tot slot de bloem en het bakpoeder voorzichtig door heen. Giet het cakebeslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.
Meng de appelblokjes met de kaneel, het citroensap en eventueel met wat suiker. Verdeel de appelblokjes over het cakebeslag en bak de appelcake in 55 tot 65 minuten goudbruin en gaar.
Verwarm de abrikozenjam kort in een steelpannetje en bestrijk de perfecte appelcake daarmee voor een mooie glans.
Foto’s: Erik Spronk

























