Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 125 gr tuttifrutti (of bijvoorbeeld alleen gedroogde abrikozen)
  • 75 gr blanke rozijnen
  • 50 gr cranberry’s
  • 80 ml amaretto (of bijvoorbeeld cognac of appelsap)
  • Voor het beslag
  • 250 gr amandelspijs
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 125 gr witte basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 citroen, rasp
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 200 gr bloem
  • 3½ tl bakpoeder
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • paneermeel, om de vorm te bestrooien
  • 2 el bloem
  • 150 gr poedersuiker
  • 1½ tot 2 el water
  • 20 gr amandelschaafsel

Vroeger stond mijn vader voor kerst avondenlang tulbanden te bakken om deze feestelijk in cellofaanfolie verpakt cadeau te kunnen geven aan familie en vrienden. Vanaf half december rook de keuken heerlijk naar kerst, door het gedroogde fruit dat in de amaretto lag te wellen. Elke avond werd er zorgvuldig in de verschillende schaaltjes geroerd, tot het fruit eindelijk klaar was om in de tulband te verwerken. Als kind vond ik het een geweldig tafereel; ik keek graag toe als mijn vader aan het bakken sloeg. Inmiddels zet ik onze familietraditie voort en vult ook mijn keuken zich al dagen voor kerst met de lekkerste geuren.

Met deze kerst tulband heb ik ooit de tulbandwedstrijd van de Gooi en Eemlander gewonnen. Vervolgens werd ik er in de eerste aflevering van Heel Holland Bakt meesterbakker van de week mee! Dit is voor mij het lekkerste tulband recept ooit! Dus ga snel aan de bak en geniet van een heerlijke zelfgebakken tulband!

Bereiding: De lekkerste kersttulband

Begin de avond van tevoren met de vulling. Snijd de tuttifrutti in kleine stukjes en meng deze met de rozijnen, cranberry’s en cognac. Laat de vruchten de hele nacht wellen.

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een tulbandvorm in met boter en bestrooi deze met paneermeel. Klop het overtollige paneermeel uit de vorm.

Doe de spijs, boter, basterdsuiker, het zout, vanille-extract en de citroen rasp in een kom en klop het geheel romig (ongeveer 5 minuten). Voeg de eieren één voor één toe en klop deze luchtig door het beslag. Meng de bloem en het bakpoeder in een andere kom en zeef deze in gedeeltes boven het beslag. Spatel de bloem er in delen voorzichtig door.

Laat de gewelde vruchten even uitlekken in een zeef. Meng de nog vochtige vruchten met de 2 eetlepels bloem en schep ze door het beslag.  Doe het mengsel in de vorm en bak de tulband in 60 tot 70 minuten gaar. Prik aan het eind van de baktijd met een prikker in de tulband om te controleren of hij gaar is. Als er geen beslag meer aan de prikker meekomt, is de tulband gaar.

Laat de tulband 10 minuten in de vorm afkoelen en stort hem dan op een rooster. Laat de tulband helemaal afkoelen.

Spreid het amandelschaafsel uit op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster deze in 6 tot 8 minuten goudbruin. Meng het poedersuiker met het water tot een glazuur. Verdeel het glazuur over de tulband en bestrooi met het geroosterde amandelschaafsel.

Foto: Harold Pereira

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (32)
Karin 2018-12-12 10:20:29

Kan ik de tulband een paar dagen invriezen?

Beantwoorden
KA
Annet 2018-11-28 11:41:47

Welke doorsnede van de tulband bakvorm kan ik het beste gebruiken bij de verhoudingen van dit recept? 22 of 24 cm? Of anders?

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-12-03 09:13:20

Het gaat vooral om de inhoud van de tulbandvorm, deze moet ongeveer 2,4 liter zijn.

Beantwoorden
Sjaak Schouten 2017-12-26 11:33:20

Ja dit recept gemaakt en de tulband was heerlijk en zag er zelfs zo uit als op het plaatje. De vruchten geweekt in de sinaasappel likeur. Geweldig recept en bewaren we.

Beantwoorden
SJ
Rutger 2017-12-27 11:55:26

Heel leuk om te horen!

Beantwoorden
Paula 2017-12-24 20:22:39

Verrukkelijk! twee jaar terug gemaakt en dit jaar weer. Ben heel erg enthousiast over al je recepten! Dankjewel.

Beantwoorden
PA
Luc 2017-12-23 20:52:57

Kan ik ook zelfrijzend bakmeel gebruiken? Mijn bakpoeder is nu over de houdbaarheidsdatum

Beantwoorden
LU
Rutger 2017-12-24 14:14:55

Dat kan op zich wel hoor, de tulband zal wel iets minder hoog rijzen denk ik.

Beantwoorden
Bianca 2017-12-22 17:46:34

Zoooo heeee, prachtige tulband geworden en nog lekker ook, nu met cognac geweekt, zal ook de amaretto proberen volgende week..... complimenten voor het recept Rutger!!!

Beantwoorden
BI
Rutger 2017-12-24 14:38:39

Dankjewel! Geniet er van!

Beantwoorden
Sascha 2017-12-03 17:14:03

Ik denk dat ik deze (en nog een andere taart, kersterig, tips?) ga bakken voor de schoonfamilie van mijn dochter. Heb wel vraagje over de amandelspijs, die ik natuurlijk zelf maak, fluitje van een cent. Die spijs moet je echt eerst maken? Omdat je daarna weer alles romig moet roeren?

Beantwoorden
SA
Rutger 2017-12-12 12:13:25

Het geeft wel de lekkerste smaak als je hem van tevoren maakt vind ik. En wat betreft kersttips, kijk eens op deze pagina:

https://www.rutgerbakt.nl/feestdagen-index/kerst/

Beantwoorden
Linda 2017-04-16 12:06:48

Hoi Rutger,

Heb hem nu voor de 2e keer gemaakt en hij is wederom heerlijk.
Alleen is hij heel kruimelig geworden hoort dat zo? Zo niet waar zou dat aan kunnen liggen?

Met vriendelijke groeten,
Linda

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-04-18 11:28:27

Deze cake is door de toevoeging van het amandelspijs inderdaad wat kruimeliger, daar kan je niet zo heel veel aan doen.

Beantwoorden
Tieneke 2017-01-02 19:07:56

mmmm.... gemaakt voor Kerst en we vonden het heerlijk! Bedankt Rutger!

Beantwoorden
TI
desiree 2016-12-29 02:28:58

Hallo Rutger
Dank je wel en ook je vader voor dit super lekkere recept. Mijn moeder wil nooit meer gebak of taart. Alleen nog deze tulband. Deze keer heb ik bruine rum gebruikt. De volgende keer ga ik met de Ameretto aan de slag!
Mvg Dees

Beantwoorden
DE
Rutger 2016-12-29 10:32:15

Heel leuk om te horen! Dankjewel! Geniet er van!

Beantwoorden
V 2016-12-28 19:45:41

Hallo Rutger

Wat een lekker recept! Ik was eigenlijk op zoek naar verhoudingen voor vruchtjes en dergelijke en kwam dit recept tegen. Ik had namelijk van mijn schoonmoeder een niet helemaal compleet recept gehad. Ik heb vervolgens jouw vulling gemaakt, vanille essence en citroenrasp (uit een zakje) toegevoegd aan een koud cake beslag alles mooi door elkaar en ik had een super lekker resultaat!
Nu vond ik de cake wat massief en als je normaal een warm beslag cake maakt is dat veel zachter en luchtiger. Dus mijn papa (die ooit kok was) advies gevraagd en op zijn aanraden ipv cake een moscovisch gebak basis gemaakt. Die is dus super luchtig en veerkrachtig net uit de oven gekomen en ruikt net zo lekker. Mocht iemand dus geen marsepein lusten of iets dergelijks kan je dus ook die basis gebruiken en net zo lekker smullen van de tulband!

Groetjes V

Beantwoorden
V
Rutger 2016-12-29 10:39:10

Wat een lekkere tip! Dankjewel!

Beantwoorden
Suzanne 2016-12-26 10:52:47

Wat een heerlijk recept, vooral met dat amandelspijs erdoor. Echt de lekkerste tulband die we ooit hebben gegeten!

Beantwoorden
SU
Jenny 2016-12-25 23:19:23

Ha Rutger, wij hebben vanavond van de kersttulband naar jouw recept gesmuld. Hij was heerlijk... alles volgens jou richtlijnen gemaakt en hij was prima van structuur.

Beantwoorden
JE
Rutger 2016-12-26 23:10:24

Superleuk om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden
Annelies 2016-12-25 17:00:22

Vanochtend deze tulband gebakken. Net het eerste stukje geproefd en dit is een blijvertje! Wat een fantastisch recept.

Beantwoorden
AN
Glynis 2016-12-24 16:41:32

Ik ga hem zo bakken en de ricotta blauwe bessen cake. En dan 2e kerstdag meenemen voor mijn lieve collega's en vrijwilligers van het Fries museum . Gezellig even aan de koffie met elkaar voor de werkdag begint.

Beantwoorden
GL
Rutger 2016-12-25 14:03:36

Wat leuk! Fijne dagen en geniet er van!

Beantwoorden
Glynis 2016-12-31 09:59:19

Ze hebben gesmuld !!!!

Beantwoorden
GL
Melissa 2016-12-24 00:38:37

Hallo Rutger,

Dit klinkt als een heerlijk recept. Wat ik me afvraag is of de te gebruiken cranberry's vers of gedroogd moeten zijn. Ik vind de gedroogde vaak zoet... Veel lijkend op een rozijn... En ze moeten juist een fris zuurtje geven toch?

Beantwoorden
ME
Rutger 2016-12-24 10:40:22

Hoi. Ze moeten wel gedroogd zijn, maar let op dat je niet de gesuikerde gedroogde gebruikt.

Beantwoorden
Melissa 2016-12-27 12:45:37

Ik heb de tulband gebakken voor de kerst en het was echt heerlijk!
De zoektocht naar ongezoete cranberry's heb ik na een dag zoeken opgegeven. Overal waar ik zocht (supermarkt, reformwinkel, biowinkel) waren ze op de een of andere manier wel gezoet. Pas veel later kwam ik er achter dat met met "ongezoet" de cranberry's "gezoet met appelsap/natuurlijke manier gezoet" bedoeld wordt. Die heb ik wel zien liggen maar ik zocht echt ongezoet! Nou ja, mijn cranberry's van de reform waren uiteindelijk niet erg zoet dus al met al een groot succes en absoluut een blijvertje, deze tulband!.

Beantwoorden
ME
Jolanda 2016-12-22 21:34:22

Ik wil hem voor kers maken. Ik heb dr Oetker spijs gekocht. Dit is vrij compact, stevig en ik denk wat droger. Kan ik dan wat ei toevoegen om dezelfde textuur te krijgen als zelfgemaakt spijs?

Beantwoorden
JO
Lidwien 2016-12-23 11:23:55

Ik heb de spijs bij de bakker gekocht, hij adviseerde me er water bij te doen.

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-12-23 19:26:32

Voor in de cake zou ik dat niet doen, wel als je het bijvoorbeeld als vulling voor een amandelstaaf zou gebruiken.

Beantwoorden
Lidwien 2016-12-26 14:44:57

Ik heb hem deze keer voor mezelf gemaakt, iets water bij de amandelspijs gedaan. Was heerlijk en absoluut niet droog. Viel bij iedereen in de smaak, echt een toprecept!

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-12-23 19:27:28

Dat kan, maar je hoeft er niet teveel extra spijs bij te doen hoor. Het wordt wel door het beslag opgenomen.

Beantwoorden
Lidwien 2016-12-22 21:28:00

Ik heb hem vorige week ook gemaakt voor iemand anders. Men vond de smaak heerlijk maar de structuur te droog. Zal ik de volgende keer wat vocht door de amandelspijs roeren? Of iets likeur door het beslag roeren zoals Barbara schrijft? Op de foto lijkt hij ook aan de droge kant.

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-12-23 19:28:18

De structuur is anders dan een gewone cake, kruimeliger, dit komt ook door het amandelspijs. Droog wil ik het zeker niet noemen, maar al je dat vindt kan je inderdaad iets meer vocht toevoegen.

Beantwoorden
Laura 2017-12-23 10:41:03

Dat vond ik ook. Maar ik ben bang dat als je meer vocht toevoegt de cake in elkaar zakt. De smaak was inderdaad wel goed!

Beantwoorden
LA
Karin 2016-12-22 14:18:56

Rutger droogt de tulband snel uit? Kan ik hem 2-3 dagen van tevoren maken?

Beantwoorden
KA
Rutger 2016-12-22 14:55:36

Dat kan prima! Als je hem luchtdicht verpakt en op kamertemperatuur bewaart komt het helemaal goed!

Beantwoorden
Matthea 2016-12-21 09:45:01

Rutger,de tulband is erg lekker,niet te zoet bedankt.

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-12-21 23:32:58

Dankjewel! Fijn om te horen!

Beantwoorden
barbara 2016-12-21 09:01:16

Ik heb hem gister avond gebakken. Had alleen de overgebleven week-amaretto ook door het beslag geroerd. (iets te snel gelezen) Ik had dus echt de volle 70 minute oventijd nodig. De tulband is heerlijk. Helemaal niet droog en een heerlijk amandelsmaakje. Hooguit wat aan de zoete kant (zou minder suiker ook kunnen?) maar gelukkig had ik het glazuur al niet gedaan.

Beantwoorden
BA
Nienke 2016-12-21 08:28:43

Hoe lang kan ik deze tulband bewaren?

Beantwoorden
NI
Rutger 2016-12-21 23:33:51

Goed verpakt en op kamertemperatuur is deze tulband de eerste 4 dagen het lekkerste. Daarna wordt hij iets droger...

Beantwoorden
Linie 2016-12-20 23:20:37

hallo Rutger, ik denk dat wij maar moeten gaan trouwen. Wie wil er nou niet zo'n geweldige kok in huis.
Grapje hoor. Bedankt voor je heerlijke recepten.

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-12-21 23:35:47

Dankjewel voor het compliment! Ik vrees alleen dat mijn vriend niet zo blij wordt als ik op je voorstel in ga :) Geniet van alle recepten!

Beantwoorden
Joos Bakery 2016-12-20 15:38:27

Mijn vader houdt niet van cranberry's wat is een lekkere vervanger in deze tulband?

Beantwoorden
JO
Carla Kouwenhoven 2016-12-20 16:13:44

Hij is echt fantastisch, zo lekker!

Beantwoorden
CA
Rutger 2016-12-21 23:41:03

Je kan de cranberry's gewoon vervangen door eenzelfde hoeveelheid rozijnen of ander klein gesneden gedroogd fruit.

Beantwoorden
Joos Bakery 2016-12-23 18:57:26

Super dank je wel!!

Beantwoorden
JO
Ingrid 2016-12-19 07:51:54

Hoi Rutger, kan ik ipv tutti frutti ook blauwe bessen gebruiken die ik nog in de diepvries heb?

Beantwoorden
IN
Rutger 2016-12-19 11:25:22

Hoi! Ik denk dat blauwe bessen te veel vocht bevatten waardoor de tulband te sompig/zacht zal worden.

Beantwoorden
Ingrid 2016-12-22 07:16:24

Jammer want ik houd niet van gedroogd fruit. En verder dan een alternatief met noten of chocolade kom ik dan niet, misschien weet jij nog wat leuks? Verder lees ik dat hij soms wat te zoet wordt gevonden, kan ik volstaan met een pakje spijs van 200 gram en wat voegt die spijs eigenlijk toe behalve een amandelsmaak? Ik heb onlangs alcoholvrije amarettolikeur gekocht en zou het zonde van de spijs vinden als die, samen met eventueel extra suiker, hetzelfde effect zou geven...... Graag jouw advies ?

Beantwoorden
IN
Rutger 2016-12-22 14:59:24

Hoi Ingrid. De spijs zorgt vooral voor een heerlijke smeuiige structuur van de tulband. Ik zou niet teveel met de verhoudingen gaan spelen, dan heb je kans dat de tulband minder goed lukt. Alles soorten gedroogde vruchten zijn lekker, maar als je daar niet van houdt zijn er helaas weinig alternatieven. Natuurlijk kan je de vulling ook gewoon weg laten en de tulband zonder iets bakken.

Beantwoorden
Ingrid 2016-12-23 12:54:56

? en fijne feestdagen! ?

Beantwoorden
IN
Yara 2016-12-18 16:48:00

Dit recept is echt geweldig! Mega mega mega lekker! Bedankt :-)

Beantwoorden
YA
Rutger 2016-12-19 11:31:04

Dankjewel voor je enthousiaste reactie! Geniet er van!

Beantwoorden
Astrid 2016-12-16 19:16:52

Hallo Rutger
Deze vruchten, smaken die uiteindelijk als geconfituurd fruit in kerstbrood....want dat vind ik echt vies.

Beantwoorden
AS
Rutger 2016-12-19 11:42:35

Hoi Astrid. De vruchten smaken heel anders, ze zijn immers niet gekonfijt. Je kan er ook voor kiezen om alleen rozijnen te gebruiken. Neem dan het gewicht van de gedroogde vruchten en vervang dat door rozijnen. Of bijvoorbeeld door gedroogde abrikozen in kleine stukjes gesneden.

Beantwoorden
Marian 2016-12-16 14:39:29

Hoi Rutger,kan ik de amandelspijs ook weglaten, i.v.m. een notenallergie in de familie of kan ik daarvoor wat anders gebruiken

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-12-19 11:44:30

Hoi. De verhouding en textuur van de cake wordt dan wel heel anders. Daardoor is het helaas niet heel makkelijk om het spijs weg te laten/ te vervangen door iets anders.

Beantwoorden
Marian 2016-12-19 18:48:27

Jammer, maar In ieder geval bedankt voor je antwoord

Beantwoorden
MA
Jeanine 2017-12-08 00:00:35

Probeer eens een.blikje gecondenseerde melk ipv het spijs... heerlijk!

Beantwoorden
JE
Rutger 2017-12-12 11:52:24

Grappige suggestie! Ben heel benieuwd, wordt dat niet erg zoet?

Beantwoorden
Ria Slob 2016-12-16 07:41:43

Leuk recept voor de kerst. Welke inhoud moet de tulbandvorm hebben of maakt het niet uit?

Beantwoorden
RI
Rutger 2016-12-16 10:55:00

In een normale tulbandvorm gaat het prima!

Beantwoorden
gea moorlag 2016-12-17 10:29:59

dat is voor mij toch niet helemaal helder , ik heb een tulbandvorm met een inhoud van 2.5 liter.
Is dat normaal

Beantwoorden
GE
Rutger 2016-12-19 11:40:20

Dat is een redelijk gemiddelde inhoud, in elk geval prima voor dit recept!

Beantwoorden
Carla Kouwenhoven 2016-12-16 07:23:53

Sorry, ik bedoel de gezoeten versie, er is helemaal geen gezouten versie.

Beantwoorden
CA
Rutger 2016-12-16 10:55:31

Ik zou kiezen voor de ongezoete, anders wordt de tulband wel heel zoet denk ik.

Beantwoorden
Carla Kouwenhoven 2016-12-16 07:23:09

Beste Rutger,
Kan je voor de cranberry's ook de gezouten versie uit de winkel gebruiken?

Beantwoorden
CA
Truus 2016-12-18 16:57:36

Bij jumbo bij de bakmeel heb je speciaal grandberrys om in je meel te doen voor te bakken.

Beantwoorden
TR
Adrie Zandbergen 2016-12-16 07:13:39

Word alleen de citroenrasp gebruikt in dit recept of ook het sap van de citroen?

Beantwoorden
AD
Rutger 2016-12-16 10:55:54

Alleen de citroenrasp wordt gebruikt in het beslag.

Beantwoorden