Ingrediëntenlijst
  • Voor de sticky tofee cake
  • 185 gr dadels, ontpit
  • ¾ tl baking soda (zuiveringszout)
  • 165 ml kokend water
  • 75 gr boter, op kamertemperatuur
  • 130 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 150 gr bloem
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • 1½ tl speculaaskruiden
  • Voor de toffee saus
  • 75 gr boter
  • 150 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 125 ml slagroom
  • snuf zout
  • 1 tl vanille-extract (optioneel)
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten

De gepureerde dadels in dit recept zorgen voor een heerlijke smeuïge structuur van de sticky toffeecake! In combinatie met de volle toffeesaus is dit echt een geweldig lekker dessert. Om het af te maken kun je er nog een bolletje vanille-ijs bij serveren, maar zonder dat is de cake ook onweerstaanbaar lekker!

Bereiding: Sticky toffee cake met toffeesaus

Doe de dadels en baking soda in een kom en giet daar het kokende water op. Laat dit 30 minuten staan. Doe alles vervolgens in de blender of in een foodprocessor en maal de dadels fijn.

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een ronde springvorm van 20 centimeter in met boter.

Doe de boter, basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop deze kort door. Meng de eieren door het mengsel en vervolgens de gemalen dadels. Spatel als laatste de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden erdoor. Doe het beslag in de vorm en bak de sticky toffee cake in 35-45 minuten gaar.

Laat voor de toffeesaus de boter in een steelpan smelten. Voeg de basterdsuiker en de slagroom toe en breng het geheel al roerend aan de kook. Laat de saus onder regelmatig roeren zo’n 5 minuten doorkoken. Haal de pan van het vuur en voeg een snuf zout en eventueel het vanille-extract toe.

Serveer de dadelcake (lauw)warm met de warme toffeesaus.

Foto’s: Erik Spronk

 

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (5)
Lydia Jansen 2018-10-29 14:30:47

Hoi!
Ik dacht dat de cake gaar was na 35 minuten baktijd. Ook een prikker kwam er schoon uit! Maar helaas zakte hij in het midden in toen hij uit de oven kwam! Heb je hiervoor een verklaring? Haha!

Hij was overigens HEERLIJK van smaak!

Beantwoorden
LY
Rutger 2018-11-04 15:58:34

Het inzakken gebeurd vaker bij deze cake. Dat hoeft niet te betekenen dat de cake niet gaar genoeg is. Voor de volgende keer kun je iets minder bakpoeder gebruiken, dat voorkomt dit probleem.

Beantwoorden
Marloes Boshuizen 2018-09-03 10:18:08

Welke maat heb je nodig, als je een vierkante/ langwerpige vorm wilt gebruiken?
Groeten Marloes

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-09-16 13:28:42

Het kan in een 20 x 20 of 18 x 18 bakvorm.

Beantwoorden
Evelyn van Zijl 2018-02-18 11:50:13

Hoi Rutger,
Ik neem aan dat de dadels ontpit moeten zijn?
Heb eergisteren je boterkoek gebakken.
De lekkerste ever!!!

Beantwoorden
EV
Rutger 2018-02-20 10:40:01

Wat leuk om te horen van de boterkoek! De dadels moeten inderdaad ontpit zijn ja.

Beantwoorden
Marieke 2018-02-16 13:20:56

Ik denk dat dat het toetje voor de Pasen wel duidelijk is nu.
Heb je een indicatie voor hoeveel personen één cake ongeveer is?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-02-20 10:49:36

Je kunt er zeker met acht mensen van genieten! En tien moet ook kunnen.

Beantwoorden
Annelies 2018-02-16 10:33:04

Oh, ik begin er helemaal van te watertanden, wat klinkt dit weer heerlijk. Wat heb jij toch altijd fijne en duidelijk beschreven recepten Rutger, bedankt weer!

Beantwoorden
AN