Ingrediëntenlijst
  • Voor de vanillesaus
  • ½ vanillestokje
  • 250 ml slagroom
  • 100 ml melk
  • 4 eidooiers
  • 60 gr suiker

Een goede vanillesaus is vol en romig van smaak en smaakt heerlijk bij appelgebak. Met dit recept maak je zelf de perfecte vanillesaus! Voor deze saus heb ik gekozen voor een combinatie van melk en slagroom. Je zou ook puur room kunnen gebruiken, maar met deze verhouding vind ik de saus het allerlekkerst! Let er tijdens het verwarmen van de saus goed op dat deze niet gaat koken, dan krijg je kleine stukjes roerei in de saus en dat wil je niet. Dit vanille saus recept kun je ook heel goed maken in de Cook Expert van Magimix (die je hier voorbij zag komen) of een vergelijkbaar apparaat. Doordat je de temperatuur in kunt stellen weet je zeker dat de vanillesaus precies goed is!

Bereiding: Vanillesaus

Snijd het vanillestokje doormidden en schraap het merg eruit. Doe dit samen met het stokje en de slagroom in een pan en breng dit aan de kook. Meng in een kom de melk met de eidooiers en de suiker. Giet al roerend de kokende room bij het melkmengsel. Giet alles terug in de pan en verwarm het al roerend op laag vuur tot de vanillesaus dikker wordt.

Om te controleren of de saus klaar is doop je een spatel in de saus en trek je er met je vinger een streep doorheen; als de vanillesaus niet meer doorloopt, is deze goed. De temperatuur moet ongeveer 82 ᵒC zijn. Let er op dat je de saus dus niet laat koken! Haal de pan van het vuur en giet deze door een fijne zeef om het stokje en eventuele klontjes eruit te halen. Serveer de vanillesaus (lauw)warm of afgekoeld.

Foto: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (7)
Guusta 2018-10-15 23:33:52

Beste Rutger,

Het recept voor vanillesaus gemaakt, erg lekker maar de saus wordt geheel niet dik. Streepjes trekken gaat echt niet. Ik heb 30 minuten geroerd in de saus; zou genoeg moeten zijn voor een goede garing. Niet laten koken, geheel volgens jouw recept.
Zou een extra dooier voor betere binding zorgen?
Daarna heb ik meer recepten opgezocht voor vanillesaus en in de meeste wordt maizena of custard gebruikt voor binding.
Heb ik iets verkeerd gedaan of heb jij een andere oplossing?

Beantwoorden
GU
Rutger 2018-10-22 11:13:35

Als er maizena of custard wordt toegevoegd moet de saus gekookt worden. Je maakt dan eigenlijk een dunne vanillevla. Dit is een vanille custard recept, die alleen bindt door het gebruik van dooiers. Heb je de temperatuur nagemeten? Was deze boven de 82 graden? Met een extra dooier wordt de saus inderdaad wat dikker.

Beantwoorden
wiepie 2018-03-17 19:27:10

hoelang blijft dit goed

Beantwoorden
WI
Rutger 2018-03-19 11:51:27

In de koelkast een kleine week, in de vriezer langer.

Beantwoorden
Anne 2018-02-06 17:07:38

welke maat eieren gebruik je voor dit recept? M, L, XL

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-02-11 17:50:13

Alle recepten zijn gebaseerd op M eieren. Zie hier voor meer uitleg: https://www.rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Arno 2017-12-24 15:13:36

Het is gelukt ! en nog lekker ook, bedankt voor het recept.

Fijne feestdagen ??

Beantwoorden
AR
Dianne 2017-12-05 17:05:51

Kan je deze saus na afkoelen, weer verwarmen? Zodat je em van tevoren kan maken?

Beantwoorden
DI
Rutger 2017-12-12 12:04:42

Zeker, als je maar oplet dat hij tijdens het verwarmen niet te heet wordt.

Beantwoorden
Lisanne 2017-12-04 09:22:06

Hmm deze saus was heerlijk! Ook afgekoeld en koud uit de koelkast is deze de volgende dag nog fantastisch ?

Beantwoorden
LI
Mr FOB 2017-10-24 17:41:49

Gebruik je dan volle melk of halfvolle melk?

Beantwoorden
MR
Rutger 2017-10-30 12:53:27

Volle melk vind ik het lekkerste.

Beantwoorden