Ingrediëntenlijst
  • Voor de vanillesaus
  • ½ vanillestokje
  • 250 ml slagroom
  • 100 ml melk
  • 4 eidooiers
  • 60 gr suiker

Een goede vanillesaus is vol en romig van smaak en smaakt heerlijk bij appelgebak. Met dit recept maak je zelf de perfecte vanillesaus! Voor deze saus heb ik gekozen voor een combinatie van melk en slagroom. Je zou ook puur room kunnen gebruiken, maar met deze verhouding vind ik de saus het allerlekkerst! Let er tijdens het verwarmen van de saus goed op dat deze niet gaat koken, dan krijg je kleine stukjes roerei in de saus en dat wil je niet. Dit vanille saus recept kun je ook heel goed maken in de Cook Expert van Magimix (die je hier voorbij zag komen) of een vergelijkbaar apparaat. Doordat je de temperatuur in kunt stellen weet je zeker dat de vanillesaus precies goed is!

Bereiding: Vanillesaus

Snijd het vanillestokje doormidden en schraap het merg eruit. Doe dit samen met het stokje en de slagroom in een pan en breng dit aan de kook. Meng in een kom de melk met de eidooiers en de suiker. Giet al roerend de kokende room bij het melkmengsel. Giet alles terug in de pan en verwarm het al roerend op laag vuur tot de vanillesaus dikker wordt.

Om te controleren of de saus klaar is doop je een spatel in de saus en trek je er met je vinger een streep doorheen; als de vanillesaus niet meer doorloopt, is deze goed. De temperatuur moet ongeveer 82 ᵒC zijn. Let er op dat je de saus dus niet laat koken! Haal de pan van het vuur en giet deze door een fijne zeef om het stokje en eventuele klontjes eruit te halen. Serveer de vanillesaus (lauw)warm of afgekoeld.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen