Knapperig, romig en vol van smaak: deze gevulde cannoli zijn om je vingers bij op te eten. Deze Italiaanse lekkernij is wereldberoemd en dat is niet voor niets.
Met dit cannoli recept maak je deze lekkernij vanaf nu ook gewoon thuis. Versgebakken en gevuld zijn deze cannoli echt het allerlekkerst, en vele malen lekkerder dan baksels die al dagen in een vitrine liggen of in een verpakking zitten. De traditionele vulling van Siciliaanse cannoli heeft ricotta als basis, maar ik heb ervoor gekozen om de ricotta te combineren met mascarpone voor een extra romige crème.
Dit cannoli recept vind je in de Toetjesbijbel, samen met nog ruim 300 andere toetjes!
Met dit cannoli recept maak je zo’n 15-20 stuks.
Wat is cannoli?
Cannoli is een Italiaanse lekkernij, afkomstig van het eiland Sicilië. Een cannolo (het enkelvoud van cannoli) is een gefrituurd koekje in de vorm van een rolletje, met een heerlijke vulling van ricotta en afgewerkt met gehakte pistachenoten. De naam van deze lekkernij is te danken aan de vorm, cannolo betekent namelijk ‘klein buisje’.
Cannoli Siciliani zijn misschien wel het bekendste Italiaanse baksel. En dat is geheel terecht als je het mij vraagt, want een goed gebakken Siciliaanse cannolo met fijne vulling is echt onweerstaanbaar!
Let op: cannoli is niet hetzelfde als cannelloni! Cannelloni is geen dessert, maar een hartig Italiaans gerecht. Het is ook een soort Italiaanse pasta in de vorm van buisjes, maar dan met een hartige vulling.
Kan je cannoli van tevoren vullen?
Een van de lekkerste dingen aan cannoli is het contrast tussen het knapperige rolletje en de romige vulling. Maar zoals dat helaas altijd gaat met knapperige dingen, zijn ook de cannolirolletjes gevoelig voor vocht. En dat betekent dat ze na verloop van tijd minder knapperig worden.
Wil je zelf cannoli maken en op een later moment serveren? Als je de rolletjes langer van tevoren wilt vullen, zijn aanpassingen onmisbaar om de knapperigheid te behouden. Denk bijvoorbeeld aan:
- Bestrijk de rolletjes aan de binnenkant met gesmolten chocolade. Zo zijn ze minder gevoelig voor vocht vanuit de vulling.
- Bij langer houdbare cannoli zie je vaak dat er meer suiker en vet wordt gebruikt in de vulling. Hierdoor zal het vocht uit de vulling minder snel in de gebakken deegrolletjes trekken. En de vulling blijft hierdoor ook nog eens langer houdbaar op kamertemperatuur.
Kortom, er zijn manieren om cannoli langer houdbaar te maken. Maar eerlijk is eerlijk, verse cannoli met een verse vulling zijn toch wel het allerlekkerst.
3 tips voor de lekkerste cannoli
- Traditioneel wordt er reuzel (varkensvet) gebruikt voor het deeg van cannoli, maar tegenwoordig wordt er steeds vaker boter of plantaardige margarine gebruikt.
- De cannoli buisjes kun je steeds weer hergebruiken, dus aan een stuk of 5-6 buisjes heb je genoeg. Canollibuisjes kun je kopen bij (online) kook- en bakwinkels, bijvoorbeeld hier.
- Gebakken (ongevulde) cannoli kun je luchtdicht verpakt 1-2 weken op kamertemperatuur bewaren of 1-2 maanden in de vriezer. Eenmaal gevuld wordt de koek snel minder knapperig, eet ze het liefst binnen een halve dag op. Bewaar de gevulde cannoli in de koelkast. De vulling kun je 2-3 dagen in de koelkast bewaren.
Variëren met dit cannoli recept
Dit recept is voor de traditionele cannoli met een heerlijk ricottavulling, maar juist met de vulling kun je natuurlijk volop variëren. Breng de vulling extra op smaak met de rasp van een citroen in plaats van sinaasappel en/of voeg een snuf kaneelpoeder toe. Of voeg gehakte geroosterde pistache- of hazelnoten toe aan de vulling.
In dit cannoli recept doop je de zijkanten van de gevulde cannoli in gehakte pistachenoten, maar ook hier kun je mee variëren. Gebruik bijvoorbeeld andere gehakte en geroosterde noten, doop de uiteinden in de gehakte chocolade of gebruik hagelslag, crispy bolletjes of sprinkles om ze in te dopen. Of werk ze af met stukjes gekonfijte sinaasappelschil of een gekonfijte kers.
Voordat je de rolletjes gaat vullen kun je de uiteinden ook in getempereerde chocolade dopen en dat vervolgens naar wens bedekken met gehakte nootjes of bijvoorbeeld kokosrasp.
- Voor het deeg
- 250 gr patentbloem (of Italiaanse bloem tipo 00)
- 30 gr fijne suiker
- 1 tl cacaopoeder
- ¼ tl kaneelpoeder
- ¼ tl zout
- 30 gr boter, op kamertemperatuur
- 75 ml marsala
- 1 ei, op kamertemperatuur
- Voor de vulling
- 375 gr ricotta, uitgelekt in een zeef
- 375 gr mascarpone
- 100 gr poedersuiker
- rasp van 1-1½ sinaasappel
- 75 pure chocolade, fijngehakt
- 1½ tl vanille-extract
- Verder nodig
- 1 eiwit, losgeklopt
- zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren
- 100 gr pistachenoten, grof gehakt
- poedersuiker, om te bestuiven
Zelf cannoli maken – Stap voor stap
Ga je aan de slag met dit cannoli recept? Ik heb het recept opgesplitst in het maken van de cannoli en het vullen van de cannoli. Volg de verschillende stappen om zelf deze heerlijke cannoli siciliani te maken.
Cannoli maken
Laat de ricotta voor de vulling enkele uren uitlekken in een zeef, zodat de vulling goed stevig wordt.
Doe voor het deeg de bloem, fijne suiker, cacao, kaneel en het zout in een kom en meng alles door elkaar. Voeg de boter, marsala en het ei toe en kneed alles tot een deeg. Het deeg is vrij stug, maar laat je niet verleiden om extra vocht toe te voegen. Kneed het deeg 8-10 minuten, met de hand of met een standmixer met deeghaak. Met de hand kost het best wat kracht, maar het resultaat is dat de cannoli heel mooi en knapperig bakken.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de olie voor op 180 °C in een frituurpan of grote gietijzeren pan. Rol het deeg uit tot het 2-3 millimeter dik is. Dit gaat het makkelijkst met een pastamachine, maar je kunt ook een deegroller gebruiken. Steek met een ronde uitsteker van 10 centimeter doorsnee cirkels uit het deeg. Het deeg dat je overhoudt, kun je opnieuw uitrollen.
Gebruik metalen cannolibuisjes en rol daar de deegplakjes omheen. Strijk een klein beetje eiwit op het uiteinde van het deeg en plak het deeg daarmee op elkaar. Druk de naad goed aan. Bak de cannoli in de olie in 3-5 min. goudbruin en gaar en laat ze daarna uitlekken op een stuk keukenpapier. Haal de metalen buisjes voorzichtig uit de krokante rolletjes en laat deze verder afkoelen.
Cannoli vullen
Doe de (uitgelekte) ricotta, mascarpone en de poedersuiker in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) in enkele minuten tot een romig en stevig mengsel. Klop vervolgens de sinaasappelrasp, de gehakte chocolade en eventueel het vanille-extract erdoor. Doe de vulling in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1½-2 centimeter doorsnede.
Vul de afgekoelde rolletjes aan beide kanten met de ricottavulling en doop de uiteinden in de gehakte pistaches. Vul de cannoli pas vlak voordat je ze serveert, dan blijven ze lekker knapperig. Bestuif de cannoli tot slot met behulp van een theezeefje met wat poedersuiker.
Foto’s: Saskia Lelieveld en Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoi, ik heb cannolibuisjes die niet gelast zijn op de naad. Hierdoor kunnen ze voorzichtig iets naar binnen gedrukt worden, zodat het gebakken koekje makkelijk los laat.
Beantwoordenhallo,
Ik heb de cannoli gemaakt als exame dessert.
Ik ben op mijn 45 ste geslaagd voor mijn koksopleiding
Beste Rutger,
Wat een leuk recept. Ga binnenkort proberen of het me lukt dit te maken.
Zou ik ipv marsala ook arrancello kunnen gebruiken?
Hi! Dat heb ik zelf nog nooit gedaan, maar volgens mij kan het wel. Het klinkt heel lekker!
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.