Sneeuwballen zijn veel minder bekend dan oliebollen en appelflappen, maar toch is dit ook een perfect recept op te bakken met Oud & Nieuw. Met dit sneeuwballen recept maak je heerlijk luchtig gefrituurd gebak, dat gevuld wordt met abrikozenjam en Zwitserse room. Het deeg voor de sneeuwballen lijkt op soezendeeg, waardoor het gebak ook flink groter wordt tijdens het bakken. De rozijnen en stukjes abrikoos in deze sneeuwballen maken ze nog lekkerder! Met dit recept bak je er ongeveer 15.

- Voor het deeg
- 200 ml water
- 50 gr boter
- 1 el suiker
- ¼ tl zout
- 100 gr bloem
- 4 eieren
- 40 gr gedroogde abrikozen, in stukjes
- 40 gr blanke rozijnen
- Voor de vulling
- 1 recept Zwitserse room
- 200 gr abrikozenjam
- Verder nodig
- zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren
- poedersuiker om te bestuiven
Sneeuwballen maken
Verwarm de olie voor op 180 °C in een frituurpan of grote gietijzeren pan.
Doe het water, de boter, de suiker en het zout in een pan. Breng dit langzaam aan de kook zodat alle boter gesmolten is als het mengsel kookt. Haal de pan van het vuur af en voeg in één keer de bloem toe. Roer het goed door en plaats de pan terug op het vuur. Gaar de bloem 2 tot 3 minuten op het vuur onder voortdurend roeren. Haal de pan van het vuur en laat het deeg enkele minuten afkoelen. Voeg één voor één de eieren toe. Roer daarbij het deeg na elk ei goed door, tot al het ei is opgenomen, en voeg dan pas het volgende ei toe. Meng daarna de abrikozenstukjes en rozijnen door het beslag.
Sneeuwballen bakken
Maak met een kleine ijslepel of met behulp van twee eetlepels bolletjes van het beslag en bak deze in de hete olie, ongeveer 7-10 minuten, tot ze goudgeel zijn. Bak niet te veel sneeuwballen tegelijk, ze rijzen nog flink tijdens het bakken. Als de sneeuwballen zich niet vanzelf omdraaien in de olie, keer ze dan halverwege. Laat de sneeuwballen uitlekken op een paar lagen keukenpapier en laat ze vervolgens afkoelen.
Doe de Zwitserse room in een spuitzak met een gekartelde spuitmond. Snijd de sneeuwballen in het midden verticaal in, maar niet helemaal doormidden. Doe er 1 theelepel abrikozenjam in en spuit de sneeuwballen op met de Zwitserse room. Bestuif de sneeuwballen royaal met poedersuiker.
Foto: Harold Pereira
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Ik kan me vergissen hoor maar ik dacht dat sneeuwballen gevuld zijn met slagroom en berlinerbollen gevuld met Zwitsers room.
BeantwoordenSneeuwballen kunnen zowel met slagroom als met Zwitserse room gevuld zijn. Het deeg voor Berlinerbollen is heel anders dan dit deeg voor sneeuwballen.
Beantwoorden
Misschien is het per regio verschillend? Hier zijn het soesjes die gevuld zijn met slagroom, roombroodjes met zwitserse room. En berlinerbollen met jam.
BeantwoordenIk dacht dat je in oktober je site zou veranderen, ik wilde die sneeuwballen uit-printen maar nu kreeg ik weer allerlei papieren waar ik niets aan heb en het recept stond stond er niet volledig op. Jammer heel jammer want het kost aardig wat papier waar ik niets aan heb
heb Rutger.
Iemand dit recept al geprobeerd? Lijkt me erg vloeibaar gezien de hoeveelheid boter, water en ei ten opzichte van de hoeveelheid bloem.
Beantwoorden
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.