Ingrediëntenlijst
  • Voor de appelflappen
  • 6 tot 8 grote goudrenetten
  • kaneel, om de appels te bestuiven
  • 200 gr bloem
  • ¼ tl zout
  • 250 ml bier
  • 1 ei, losgeklopt
  • Verder nodig
  • zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren
  • poedersuiker, om te bestuiven

De één noemt het appelflappen, de ander appelbeignets. Eén ding is zeker: ze zijn heerlijk en mogen zeker niet ontbreken naast de oliebollen. Je kunt ook beignets maken van ander fruit, denk hierbij aan abrikozen (vers of gedroogd en geweld), plakken ananas, pruimen, stukken banaan, kwarten peer of klaargemaakte stoofpeertjes in kwarten. Het recept daarvoor vind je hier! Zorg dat al het fruit goed droog is voordat je ze met kaneel bestuift en door het beslag haalt. Eventueel kun je de kaneel ook met wat bloem mengen en de vruchten hiermee ‘paneren’; zo zijn ze echt goed droog. Geniet van deze heerlijke zelfgebakken appelflappen met dit appelflappen recept!

appelflappen-2

Bereiding: Appelbeignets

Verwarm de olie voor op 180 °C in een frituurpan of grote gietijzeren pan.

Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor. Snijd de appels in schijven van een kleine centimeter dikte. Bestuif de appels met kaneel naar smaak en zorg ervoor dat dit gelijkmatig verdeeld is.

Meng voor het beslag de bloem en het zout in een kom. Voeg geleidelijk aan het bier toe en mix dit tot een glad beslag. Voeg als laatste het ei toe en meng dit nog kort door.

Haal de appelschijven door het beslag zodat ze aan alle kanten bedekt zijn. Laat de schijven met behulp van twee vorken in de hete olie glijden. Bak de beignets 4 tot 6 minuten tot ze goudgeel zijn en keer ze halverwege.

Laat ze uitlekken op een paar lagen keukenpapier en serveer ze (lauw)warm, bestoven met poedersuiker. Afgekoelde appelbeignets kun je kort opwarmen in de oven op 160 °C.

Foto’s: Harold Pereira

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (7)
Julliët 2018-12-29 14:11:32

Hoeveel aopelbeignets haal je ongeveer uit dit recept?

Beantwoorden
JU
Rutger 2019-01-06 16:56:57

Zo'n 30-40 stuks.

Beantwoorden
emmie 2018-01-01 12:15:09

Ik maak ze met roomboter. 1 pak oliebollenmix, 62 gr. roomboter, 2 eieren en ongeveer 750 ml melk en ongeveer 8 a 9 appels. Smelt de boter, mix dit door de oliebollenmix voeg de eieren toe en beetje bij beetje de melk totdat het de goede dikte heeft. Schil de appels, verwijder het klokhuis met een appelboor en snijd de appelsin plakken. Meng suiker met kaneel en haal daar de appels door dan door het beslag en dan in de olie van ong. 180 graden. Als de onderkant bruin is dan keren. Haal ze uit de pan met een schuimspaan en laat ze even uitlekken. Deze appelflappenblijven niet aan elkaar plakken. Eet smakelijk.

Beantwoorden
EM
Josien 2017-12-30 17:03:09

De appelflappen gedaan volgens recept en nog nooit zulke mooie appelflappen gehad. En dat na 30 jaar!!

Beantwoorden
JO
Rutger 2018-01-02 08:13:49

Superleuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Henk 2016-12-30 14:45:46

50 gram suiker, 1 theelepel gemalen kaneel, 4 goudreinetten, 3 cl. Rum of tequilla 125 gr. Bloem 3/4 theelepel bakpoeder, snufje zout, 2 eierdooiers, 3/4 kopje pils bier, 2 eiwitten
Suiker en kaneel mengen, appelen schillen, klokhuis eruit plakken 0,75- 1 cm. Besprenkel plakken met kaneel suiker mengsel en rum laat dit intrekken en bedruip de appels telkens met sap wat eruit komt.
Bloem bakpoeder zeven, zout eierdooiers erdoor en eetlepel olie, bier langzaam door beslag, eiwitten stijfkloppen en erdoor scheppen voorzichtig! Olie 180 graden 8-10 minuten erin .
Dan heb je echte super fijne appelflappen.

Beantwoorden
HE
Janneke 2016-12-28 19:37:55

Hoi Rutger, ik maak voor appelbeignets altijd een beslag met gist. Weet jij of het effect erg verschilt van jouw beslag?

Beantwoorden
JA
Rutger 2016-12-29 10:39:48

Om eerlijk te zijn heb ik ze nog nooit met gist gemaakt, het verschil durf ik je dus niet echt te zeggen.

Beantwoorden
Irma 2016-12-28 17:29:18

Ik maak ze eigenlijk al heel lang zelf aangezien de bakkers het al heel lang niet meer op deze manier bakken. Bedankt weer voor je recept! Ik maak ook altijd een paar ananasbeignets... zeker zo lekker!

Beantwoorden
IR
Rutger 2016-12-29 10:40:26

Dat is ook heel lekker ja! Het is overigens met veel vruchten lekker, ook met banaan of gewelde gedroogde abrikozen.

Beantwoorden
Rita Polman 2016-12-28 17:28:06

Ik doe vlak voor het bakken de appelschijven in de kaneelsuiker. Ook gebruik ik zelfrijzend bakmeel. Maar......1.waarschijnlijk door de suiker spetterd het tijdens het bakken ongelooflijk!! 2.vind het deegomhulsel niet geweldig. Ga nu eens jouw recept proberen.

Beantwoorden
RI
Rutger 2016-12-29 10:41:58

Hoi! Omdat er na het bakken nog poedersuiker overheen gaat en de appels ook al zoet zijn voeg ik nooit extra suiker toe. Ik denk niet dat je het mist, ze zijn al goed genoeg. In mijn beslag zorgen het bier en ei voor de rijzende werking van het deeg. Ik hoor graag wat je er van vindt!

Beantwoorden