- Voor de beignets
- fruit naar keuze, zie uitleg
- 200 gr bloem
- ¼ tl zout
- 250 ml bier
- 1 ei, losgeklopt
- Verder nodig
- zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren
- poedersuiker, om te bestuiven
Iedereen kent de klassieke appelbeignets die met oud & nieuw gebakken worden. Maar wist je dat je met datzelfde beslag ook heel makkelijk beignets van ander fruit kunt maken? En hoe leuk is het om een grote schaal met verschillende soorten beignets te serveren op oudjaarsavond? Onwijs feestelijk! Dit zijn mijn drie favoriete variaties op de klassieke appelbeignets!
Gebruik bereide stoofpeertjes, gekocht of zelfgemaakt (bijvoorbeeld zoals in dit recept). Snijd de stoofperen in parten en dep ze goed droog met keukenpapier voordat je ze door het beslag haalt.
Wel gedroogde abrikozen minimaal een nacht in een vloeistof naar keuze. Dat kan gewoon water zijn, maar ook vruchtensap of een combinatie van water en bijvoorbeeld amandellikeur. Laat de gewelde abrikozen goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapier voordat je ze door het beslag haalt.
En de laatste variant is misschien wel een bekendere, maar hij blijft zó lekker. Banaan! Snijd de banaan daarvoor in stukken en haal deze door het beignetbeslag. Als je wilt kun je de banaan nog bestuiven met wat kaneel voordat je hem in het beslag dompelt.
Bereiding: Stoofperenbeignets, abrikozenbeignets & bananenbeignets
Verwarm de olie voor op 180 °C in een frituurpan of grote gietijzeren pan. Bereid het fruit voor als in bovenstaande tekst is beschreven.
Meng voor het beslag de bloem en het zout in een kom. Voeg geleidelijk aan het bier toe en mix dit tot een glad beslag. Voeg als laatste het ei toe en meng dit nog kort door. Haal het fruit door het beslag zodat ze aan alle kanten bedekt zijn. Laat ze met behulp van twee vorken in de hete olie glijden. Bak de beignets 4 tot 6 minuten tot ze goudgeel zijn en keer ze halverwege.
Laat de beignets uitlekken op een paar lagen keukenpapier en serveer ze (lauw)warm, bestoven met poedersuiker. Afgekoelde beignets kun je kort opwarmen in de oven op 160 °C.
Foto: Erik Spronk



