Heb je al eens zelf flammkuchen gemaakt? Jaren geleden was ik in Oostenrijk om te kijken hoe flammkuchen gemaakt wordt én ik mocht ook zelf aan de bak. Ik had de keuze uit allerlei degen en toppings, en kon dus naar hartenlust flammkuchen maken.

In dit artikel deel ik een aantal superlekkere varianten, zodat jij ook thuis de lekkerste flammkuchen maakt!

Wat is flammkuchen?

Flammkuchen is een specialiteit uit de Elzas. De Elzas is een gebied met zowel Duitse als Franse invloeden, en daarom staat dit gerecht naast flammkuchen (Duits) ook wel bekend als tarte flambée (Frans).

Om te testen of de houtovens heet genoeg waren, werd er vroeger een dunne plak brooddeeg op de bodem van de oven gelegd. Werd het deeg te snel donker, dan was de oven nog te heet om grote broden in te bakken. Omdat er nog geen nauwkeurige thermometers waren, was dit een prima methode om de oventemperatuur te testen. Later is men het deeg gaan beleggen, in eerste instantie met crème fraîche, spek en ui. En zo werd de flammkuchen geboren!

Het deeg is heel dun en na het bakken heel lekker knapperig. Het lijkt misschien wat op een pizza, maar de smaak en textuur zijn wel echt heel anders. 

flammkuchen

5x een lekker flammkuchen recept

Je kunt je flammkuchen beleggen met allerlei verschillende toppings. Kies wat je zelf lekker vindt of probeer een van de volgende toppings; ik deel namelijk 5 van mijn favoriete flammkuchen recepten.

Let op: de een vindt een dik belegde flammkuchen lekker, de ander heeft liever wat minder toppings. Omdat dit zo persoonlijk is, staan er geen hoeveelheden bij de toppings. Zo kan je zelf kijken hoeveel je lekker lijkt!

De basis voor je toppings

Voor alle varianten die ik hieronder deel, kun je 1 rol kant-en-klaar flammkuchendeeg gebruiken. Rol deze met bakpapier en al uit en leg deze op een bakplaat. Maar nog lekkerder is het om zelf het deeg te maken! Bekijk mijn flammkuchendeeg recept. Een paar (belangrijke) tips voor de lekkerste bodem:

  • Je kunt ervoor kiezen om de randjes van het deeg om te vouwen, maar dat hoeft niet.
  • Voor een knapperige bodem beleg je de flammkuchen niet te dik.
  • Let op: gebruik je kant-en-klaar deeg, bak de flammkuchen dan na het beleggen op 220 °C in 15-20 minuten gaar en knapperig. Gebruik je zelfgemaakt deeg, bak de flammkuchen dan heter en korter; zo’n 10-15 minuten op 250 °C.
klassieke flammkuchen

Klassieke flammkuchen – Recept met spekjes en ui

De klassieke flammkuchen is belegd met crème fraîche, spekjes en ui. Het boodschappenlijstje is dus simpel én het recept ook: smeer het deeg in met een laagje crème fraîche. Verdeel daar de gerookte spekblokjes en de uienringen over en breng het op smaak met versgemalen peper. 

Met zalm

Smeer het deeg in met een laagje crème fraîche. Leg daar groene asperges en halve ringen rode ui op. Verkruimel daar wat feta overheen en bestrooi het geheel met peper. Bak de flammkuchen af. Bedek ‘m na het bakken met plakjes gerookte zalm en gehakte verse bieslook.

Meer inspiratie? Bekijk dan mijn artikel met verschillende recepten voor een flammkuchen met zalm.

flammkuchen

Flammkuchen met gedroogde ham

Met gedroogde ham is een flammkuchen ook een aanrader! Je kunt hier serranoham voor gebruiken, prosciutto, parmaham of wat je maar lekker vindt.

Verdeel een laagje crème fraîche over het deeg en verspreid hier de halve ringen rode ui en verkruimelde feta over. Bestrooi met peper en bak de flammkuchen af. Garneer de flammkuchen met rucola, plakken gedroogde ham en gehalveerde witte druiven.

Een vegetarische variant

Smeer het deeg in met een laagje crème fraîche. Beleg de flammkuchen met groene asperges, gehalveerde cherrytomaatjes, halve ringen rode ui en stukjes zongedroogde tomaat. Bestrooi de gezonde flammkuchen met peper en rasp er wat Parmezaanse kaas overheen.

Op zoek naar een andere vegetarische optie? Bekijk dan dit vegetarische flammkuchen recept.

Zoete flammkuchen met alles wat lekker is!

Meng 60 gr kwark, 60 gr crème fraîche, 1 ei en 1 tl vanille-extract met elkaar. Voeg naar smaak suiker toe. Smeer het mengsel gelijkmatig uit over het flammkuchendeeg. Bestrooi dit vervolgens met gehakte hazelnoten, gehakte walnoten, gehakte pure chocolade, gehakte melkchocolade en amandelschaafsel. Na het bakken kun je de flammkuchen eventueel nog besprenkelen met karamelsaus.

Veelgestelde vragen over flammkuchen

Wat zijn lekkere flammkuchen toppings?

Er zijn ontzettend veel verschillende manieren om je flammkuchen te beleggen. Hartig of zoet; je kan alle kanten op. De klassieke flammkuchen met crème fraîche, ui en spekjes blijft een favoriet en daarom is dit een van de recepten die ik deel in dit artikel. Maar er zijn nog veel meer lekkere combinaties mogelijk! Wat dacht je van flinterdunne plakjes rode biet met geitenkaas en walnoten? Of een andere vegetarische variant met gebakken champignons, prei en een beetje oude kaas? Ook met gerookte zalm en spinazie maak je er iets bijzonders van. Liever zoet? Beleg je flammkuchen dan eens met appel, kaneel en een beetje honing.

Wat kan ik gebruiken in plaats van crème fraîche op flammkuchen?

Crème fraîche is de traditionele basis voor flammkuchen, maar je kunt hier eindeloos mee variëren. Enkele andere lekkere opties:

  • Zure room of roomkaas als frisse, romige basis.
  • Ricotta, vooral in combinatie met groene groenten of met zoete toppings.
  • Zachte geitenkaas, lekker met rode biet, honing of walnoten.
  • Mascarpone geeft een volle, romige basis en is perfect voor zowel hartige als zoete toppings.
  • Voor een plantaardige/vegan topping kun je vegan roomkaas of haverspread gebruiken. Breng dit op smaak met citroenrasp, verse kruiden of een beetje mosterd.

Hoe krijg ik flammkuchen krokant?

Voor een lekkere, krokante flammkuchen is het cruciaal dat de oven goed heet is en de ovensteen ook is voorverwarmd. Heb je geen ovensteen, gebruik dan een bakplaat en verwarm deze goed voor. Schuif de flammkuchen met bakpapier en al op de hete bakplaat in de oven, net iets onder het midden. Bak de flammkuchen met onder- en bovenwarmte. Zo krijgt de flammkuchen extra veel warmte van onderen en wordt de bodem lekker knapperig.

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (30)
Daniëlle 2016-06-02 13:57:57

Ik krijg er gelijk zin in! Lekker!

Beantwoorden
DA
Tonny 2016-06-02 22:19:17

Het ziet er allemaal even lekker uit!

Beantwoorden
TO
Paula Ribbe 2016-06-03 00:01:41

Ziet er echt goed uit, je krijg er zo trek in.

Beantwoorden
PA
Riek 2016-06-03 10:47:32

Jammer genoeg is het deeg niet in een Nederlandse supermarkt te koop.

Beantwoorden
RI
sandra van neerbos 2020-03-11 15:49:42

ik heb het besteld via Picnic

Beantwoorden
SA
Yvon 2016-10-29 11:07:17

Jawel hoor bij de Jumbo in de koeling.

Beantwoorden
YV
Sascha 2016-06-03 11:08:03

Jawel hoor! Het deeg is bij de AH te koop. Volgens mij alleen niet bij alle...

Beantwoorden
SA
Rutger 2016-06-03 12:13:23

Klopt! Het flammkuchendeeg is bij de (iets grotere) Albert Heijns verkrijgbaar!

Beantwoorden
Marleen 2016-06-04 10:47:28

Heeft iemand wellicht een goed recept voor het deeg. Ik wil het deeg zonder gist maken. De meeste recepten zijn helaas met gist.

Beantwoorden
MA
AM 2017-05-20 19:27:42

240 gewoon bloem
4 g instant gist
3 eetlepels olijve olie
Beetje zout

Bloem, zout, gist + olijve olie in kom van mixer. Zet aan met deeghak. Giet ongeveer 180 ml lauwwarm water erin. Laat het even aan (3 min.) Tot je een deeg heb ( iets kleverig is niet erg). Wat water of bloem erbij als het te nat of droog is. Zet op een warm plek en laat rijzen. 2 uur is meestal genoeg.

Rol uit 1/2 van het deeg op een stuk bakpapier. De andere 1/2 is voor een ander x. Het kan ook in de friezer.

Als het uitgerold is, maak je het flamkuchen daar op de bakpapier, en doe het in der oven ook op dat stuk papier.

Zo kan je het ook lekker dun uitrolen! Ik bsk de flamkuchen op een lage tred in de oven, met wat extra onderwarmte

Beantwoorden
AM
Rutger 2017-05-26 11:04:16

Wellicht dat je iets minder water moet gebruiken om het makkelijk te kunnen uitrollen.

Beantwoorden
K@rin 2016-06-06 19:14:12

Tante Fanny is te koop bij AH maar ook bij Jumbo en Hoogvliet.
Ga deze week zeker een van de recepten maken. Heerlijk met dit weer, lijkt me!

Kan trouwens niet wachten tot je het recept van de cronuts met ons gaat delen, Rutger!!

Beantwoorden
K@
Lida Wolff 2017-05-19 17:27:03

Ik kan hier in Frankrijk waar wij wonen afbak flammen küchen kopen maar wil het zelf maken. Is er een recept voor het deeg?

Beantwoorden
LI
Carla 2018-03-25 23:44:04

Heb het toevallig vandaag gemaakt
150 ml water( lauw warm)
7 gram gist (= 1 zakje)
300 gram bloem
Theelepel zout
Geen olie gebruikt, was recept van albert heijn.
Prima deeg, uur laten rijzen in de oven op 30 graden
In het lauw warme water ff laten staan en toen er bij gedaan. Heb nog een paar druppels water extra toegevoegd omdat iets te droog leek, maar echt 3 paar druppels, of klein beetje olie, succes!!!, ik had een prima deeg?

Beantwoorden
CA
Carla 2018-03-25 23:50:39

Het gist heb ik ff laten staan in het lauwe water, 10 min, voordat ik het bij de bloem en het zout toevoegde( in het kuiltje die ik had gemaakt in de bloem)

Beantwoorden
CA
M 2017-06-29 21:32:49

Zag dit deegje vandaag bij de jumbo liggen, ga het nu zeker kopen!

Beantwoorden
M
Rutger 2017-07-03 08:05:38

Geniet er van!

Beantwoorden
Lia 2017-08-02 15:14:22

Ik kan het echt nergens vinden!

Beantwoorden
LI
Edith 2020-03-04 11:00:52

ik heb het uiteindelijk bij AH. besteld.

Beantwoorden
ED
Rutger 2017-08-06 21:48:42

Op de site van Tante Fanny vind je de verkooppunten: www.tantefanny.nl

Beantwoorden
Marleen 2017-08-02 15:27:53

Heb je wel in de koeling gekeken. Daar ligt het. Bijna elke winkel heeft het tegenwoordig. Anders even vragen in de supermarkt.

Beantwoorden
MA
Michaela van Lith 2017-10-05 21:03:51

Hoeveel deeg gebruik je voor de zoete flammkuchen? Is dit 1 verpakking deeg of minder? Wil het deeg graag zelf maken.

Beantwoorden
MI
Rutger 2017-10-11 12:09:43

Voor de zoete flammkuchen heb ik ook 1 rol gebruikt.

Beantwoorden
E.van den Eksaker 2017-12-28 23:27:06

Ook bij DIRK is het deeg verkrijg baar, vandaag gekocht.

Beantwoorden
E.
Marcel Drost 2018-04-23 15:32:37

Bij de delicatessenwinkels van Gastrovino hebben ze soms kant en klare kleine ovale diepvries flammkuchen.

Beantwoorden
MA
Trea 2018-04-26 03:11:09

Kan ik dit ook een dag van te voren maken.

Beantwoorden
TR
Rutger 2018-04-29 17:35:40

Het lekkerste is echt wel om ze warm en knapperig mogelijk uit de oven te eten. Het maken ervan is bijna geen werk, dus in plaats van ze de dag daarna op te warmen kun je ze beter op de dag zelf bakken. Je kunt natuurlijk wel de ingrediënten vast snijden en zo voorbereiden dat de flammkuchen snel de oven in kunnen.

Beantwoorden
Carola 2020-04-24 16:43:55

Is het nodig om de spekjes die je erop wil doen eerst te bakken?

Beantwoorden
CA
Rutger 2020-04-29 10:52:44

Dat is niet nodig.

Beantwoorden
Ria 2020-06-23 12:53:23

Is het nodig om de asperges eerst even te koken?

Beantwoorden
RI
Rutger 2020-06-30 14:27:44

Dat is niet nodig.

Beantwoorden
Ria 2020-09-16 15:16:32

Het flammkuchendeeg is ook te koop bij de Plus in de koeling.

Beantwoorden
RI
Marleen Bankers 2020-11-23 12:20:14

Wat kan ik ipv creme fraiche gebruiken?

Beantwoorden
MA
Ad Kremer 2022-05-20 13:35:30

Muhammara mengen met creme fraiche of kruidenboter in de verhouding 50/50

Beantwoorden
AD
Anna 2021-05-19 23:19:55

Je kan ook ricotta gebruiken.

Beantwoorden
AN
Irmgard 2022-02-20 13:23:16

Goeie tip, lijkt mij lekker romig met Ricotta.

Beantwoorden
IR
Rutger 2020-11-30 08:55:58

je kunt bijvoorbeeld ook (kruiden)roomkaas gebruiken.

Beantwoorden
Irmgard 2022-02-20 13:21:34

Of zure room ? Dat lees ik ook wel in recepten.
Wat is t beste om op t deeg te smeren ?

Beantwoorden
IR
Rutger 2022-02-22 09:33:15

Het kan allemaal. Roomkaas (ook met bijvoorbeeld kruiden erdoor) is ook heel lekker.

Beantwoorden
Ernstjan 2021-02-19 23:33:37

Tortilla's zijn ook te gebruiken.

Beantwoorden
ER
Rutger 2021-02-21 09:13:43

Goede tip!

Beantwoorden
Wilco 2021-07-09 17:59:27

Lekker die met zalm!!

Beantwoorden
WI
Gerrie 2021-08-16 16:43:36

Heerlijk. Gebruik het deeg van tante Fanny vaak

Beantwoorden
GE
Jane 2021-10-18 16:06:10

Moet het deeg op bakpapier??
Op de verpakking van tante fanny flammkuchen staat van niet. Het zijn 4 losse vellen. Dus geen rol met bakpapier.

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-10-24 12:59:44

Dat is inderdaad een andere versie van hun flammkuchen, die kun je het beste wel op bakpapier leggen.

Beantwoorden
Irodragon073 2021-10-22 15:46:54

Nog een tip! Gebruik geen deeg of tortilla's, maar gebruik Libanees brood. Haal ik bij ons bij de Turkse winkel. Zit in een verpakking met ik denk 4 platte broden. Lijkt op wraps of tortilla's, maar Libanees brood is lekker dun (dubbele laag brood) en wordt erg crunchy in de oven. Probeer het! Het zal niet tegenvallen.

Beantwoorden
IR
Mio 2022-01-29 09:57:20

Geachte Rutger,

In het flammkuchendeeg zit 2 gram zout per 100 gram deeg. De inhoud van de verpakking is 260 gram dit is dus 5,2 gram. Je eet in je eentje makkelijk een flammkuchen. Dit is dus bijna de 6 gram zout die je per dag mag eten. Slecht dat je dit promoot.

Beantwoorden
MI
Petra 2022-02-01 12:54:42

Ui, venkel, roomkaas en zalm, we blijven het maken, heerlijk!

Beantwoorden
PE
Saskia t devries 2022-06-29 16:59:17

Wat enig dat ik je heb gevonden!!! Nooit van flammkuchen gehoord!( woon al 30 jaar in USA)maar nu wel dank zij jouw post! Ben een home chef en dit is eindeloos lekker, luchtig en verukkelijk! Kook Mediterranean dus dit is fantastisch!
Hartelijk dank en ga aan de slag!
Jammer Tante Fanny niet te krijgen, denk er maar over na zou geweldig zijn voor Amerikaanse markt!

Beantwoorden
SA
Teunie westerik 2022-07-18 21:28:22

Kende het niet
In Disney gegeten Vond het eerlijk
Thuis al enkele keren gemaakt ,als rolletje
hapje bij een verjaardag
Heel lekker en ook leuk om te maken

Beantwoorden
TE
lian 2022-08-16 16:15:27

op dit moment staat het deeg te rijzen voor de bodem, ben erg benieuwd. de bbq staat al aan met een pizza steen erin, we doen 2 verschillende toppings. creme fraiche met ui en spek, en 1 met creme fraiche, mozzarella, seranoham en rucola met pijnboompitten.

dank je wel voor dit recept!

restaurant waar ik 10 jaar geleden werkte heeft ze nog steeds op de kaart staan en lopen als zoete broodjes.

Beantwoorden
LI
Laci 2022-08-17 19:20:20

Hoi
Leuke recepten en ideeën allemaal. Ik heb een recept uit het AD en daar staat aan het eind dat je het baksel in blokjes of schuine punten snijdt. Ik vind dat een gedoe. Is het beter om tevoren in te snijden?

Beantwoorden
LA
Rutger 2022-08-18 13:20:51

Bedoel je de flammkuchen van tevoren snijden? Dat kan op zich, je kunt mini flammkuchen maken.

Beantwoorden
Elly 2022-08-19 14:33:16

De Flammkuchen… Alles is lekker….eet je die koud, bv bij de koffie os thee. Nadat hij gebakken is

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-09-14 21:00:54

Deze eet je warm, als lunch, snack of avondeten.

Beantwoorden
Louis 2022-10-30 13:51:38

Ben fan van je :-))

Beantwoorden
LO
Rutger 2022-10-31 08:42:44

Tof om te horen! Thanks!

Beantwoorden
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.