- Voor 2 banketstaven
- 400 gr amandelspijs, gekocht of zelfgemaakt
- 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg 270 gr
- ½ ei, losgeklopt
- Verder nodig
- ½ ei, losgeklopt, om te bestrijken
Nu Sinterklaas weer in het land is wordt er weer volop gebakken voor het ‘heerlijk avondje’! Iets dat zeker niet mag ontbreken is deze banketstaaf. Als kind (en nu eigenlijk nog steeds wel) wilde ik altijd het liefst het kontje van de banketstaaf. Er is niks lekkerder dan eerst het spijs eruit te lepelen en dan als laatste het bladerdeeg op te eten. Heerlijk!
Dit banketstaaf recept is heel eenvoudig om te maken en je hebt het binnen tien minuten op de bakplaat liggen. De combinatie van het knapperige bladerdeeg met de smeuïge amandelspijsvulling maken deze sinterklaastraktatie onweerstaanbaar lekker. Versgebakken zijn deze banketstaven het allerlekkerste, maar je kunt ze ook prima een paar dagen eerder bakken en op de avond zelf nog kort opwarmen in de oven. Geniet van deze onwijs lekkere zelfgebakken banketstaaf!
Banketstaaf maken
Verwarm de oven voor op 220 ⁰C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Kneed het amandelspijs kort door en voeg vervolgens een half ei toe om het amandelspijs iets soepeler te maken. Maak twee rollen van het amandelspijs van zo’n 32-34 centimeter lang.
Rol het bladerdeeg uit en snijd het deeg in de lengte doormidden. Leg op het midden van ieder stuk bladerdeeg een rol amandelspijs en vouw de twee korte uiteinden van het deeg over het amandelspijs. Bestrijk deze twee uiteinden licht met water. Vouw één lange kant van het deeg over het amandelspijs en maak ook deze licht vochtig. Vouw tot slot de andere kant van het deeg over de rol amandelspijs en druk dit goed vast. Leg de banketstaven met de deegnaad naar beneden op de bakplaat en laat ze 20 minuten rusten in de koelkast.
Bestrijk de banketstaven met het losgeklopte ei en bak ze in 25 tot 35 minuten goudbruin. Laat de banketstaven afkoelen op een rooster.
Variaties
- Verstop in het midden van de rol amandelspijs wat uitgelekte amarenekersen.
- Meng wat sinaasappelrasp of gekonfijte sinaasappelschil door het amandelspijs. Je kan er ook nog een snuf kaneel bij doen.
- Bestrooi de banketstaaf na het bestrijken met ei met wat amandelschaafsel en bestuif de banketstaaf na het bakken met wat poedersuiker.
- Maak 1 lange rol door de twee stukken bladerdeeg in de lengte aan elkaar te maken, op die manier kan je er een banketletter of –krans van maken.
Dit bericht is gesponsord door Tante Fanny.
Foto’s: Erik Spronk
















