Ingrediëntenlijst
  • Verder nodig
  • ½ ei, losgeklopt, om te bestrijken

Nu Sinterklaas weer in het land is wordt er weer volop gebakken voor het ‘heerlijk avondje’! Iets dat zeker niet mag ontbreken is deze banketstaaf. Als kind (en nu eigenlijk nog steeds wel) wilde ik altijd het liefst het kontje van de banketstaaf. Er is niks lekkerder dan eerst het spijs eruit te lepelen en dan als laatste het bladerdeeg op te eten. Heerlijk!

Dit banketstaaf recept is heel eenvoudig om te maken en je hebt het binnen tien minuten op de bakplaat liggen. De combinatie van het knapperige bladerdeeg met de smeuïge amandelspijsvulling maken deze sinterklaastraktatie onweerstaanbaar lekker. Versgebakken zijn deze banketstaven het allerlekkerste, maar je kunt ze ook prima een paar dagen eerder bakken en op de avond zelf nog kort opwarmen in de oven. Geniet van deze onwijs lekkere zelfgebakken banketstaaf!

Banketstaaf

Bereiding: Banketstaaf

Verwarm de oven voor op 220 ⁰C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Kneed het amandelspijs kort door en voeg vervolgens een half ei toe om het amandelspijs iets soepeler te maken. Maak twee rollen van het amandelspijs van zo’n 32-34 centimeter lang.

Rol het bladerdeeg uit en snijd het deeg in de lengte doormidden. Leg op het midden van ieder stuk bladerdeeg een rol amandelspijs en vouw de twee korte uiteinden van het deeg over het amandelspijs. Bestrijk deze twee uiteinden licht met water. Vouw één lange kant van het deeg over het amandelspijs en maak ook deze licht vochtig. Vouw tot slot de andere kant van het deeg over de rol amandelspijs en druk dit goed vast. Leg de banketstaven met de deegnaad naar beneden op de bakplaat en laat ze 20 minuten rusten in de koelkast.

Bestrijk de banketstaven met het losgeklopte ei en bak ze in 25 tot 35 minuten goudbruin. Laat de banketstaven afkoelen op een rooster.

BanketstaafBanketstaaf

BanketstaafBanketstaaf

Variaties

  • Verstop in het midden van de rol amandelspijs wat uitgelekte amarenekersen.
  • Meng wat sinaasappelrasp of gekonfijte sinaasappelschil door het amandelspijs. Je kan er ook nog een snuf kaneel bij doen.
  • Bestrooi de banketstaaf na het bestrijken met ei met wat amandelschaafsel en bestuif de banketstaaf na het bakken met wat poedersuiker.
  • Maak 1 lange rol door de twee stukken bladerdeeg in de lengte aan elkaar te maken, op die manier kan je er een banketletter of –krans van maken.

Dit bericht is gesponsord door Tante Fanny.

Banketstaaf

Foto’s: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (17)
thea 2018-02-03 20:56:59

hoi Rutger ik wil een amandelstaaf bakken maar waar kun je een rol bladerdeeg kopen, ik heb alleen maar de vierkante balderdeeg. Ik hoor graag wat van je

Beantwoorden
TH
Rutger 2018-02-05 08:44:33

Hoi! Kijk even op de site van Tante Fanny, daar staan alle verkooppunten: www.tantefanny.nl

Beantwoorden
Ingrid 2017-11-27 17:38:45

Het deeg hoef je niet in te prikken voor een banketstaaf toch?? Ik ga hem zeker maken en dan met de amarenekersen erin en zelfgemaakte amandelspijs. Lijkt me erg lekker :-)

Beantwoorden
IN
Ingrid 2017-11-27 17:39:43

Ja het staat niet in het recept van dat inprikken maar ik vraag het voor de zekerheid. Ik werk niet zo vaak met bladerdeeg en vraag me altijd af als ik iets maak of het nou wel of niet ingeprikt moet worden :-)

Beantwoorden
IN
Rutger 2017-11-30 11:03:00

Het inprikken doe je alleen als je wilt dat het deeg niet teveel rijst en daardoor te hoog wordt. Met het inprikken maak je de structuur van het bladerdeeg wat kapot, waardoor het minder hoog bakt. Bij de banketstaaf is dat niet nodig. Doordat het deeg om het spijs gerold is rijst het al minder hoog dan normaal.

Beantwoorden
Miranda 2017-11-22 06:17:37

Hoe lang blijft hij vers en kan ik hem bewaren?

Beantwoorden
MI
Rutger 2017-11-27 08:10:15

Op de dag zelf en de dag daarna is hij het lekkerst. Maar luchtdicht verpakt kun je hem zeker een kleine week bewaren en voor het serveren weer even oppiepen in de oven. Dan smaakt hij weer als vers!

Beantwoorden
Carina van Hout 2017-11-12 21:22:28

Vandaag gemaakt deze amandelstaaf
en bladerdeeg zelf gemaakt en spijs is zelf gemaakt
Wat leuk om te doen

Beantwoorden
CA
Rutger 2017-11-19 22:00:00

Heel leuk om te horen!

Beantwoorden
Carina 2017-11-12 21:17:34

Vandaag gemaakt deze amandelstaaf
Foto op fb
Graag feed back

Beantwoorden
CA
Nico 2017-10-03 19:14:03

ok, dank je, ik ga het anders aanpakken !

Beantwoorden
NI
Nico 2017-09-30 19:08:06

Hi Rutger,
Het banketstaaf seizoen begint weer, en vandaag heb ik weer een staaf gepakken. Weer heb ik de twee problemen, die ik bijna altijd heb, nl.: 1) soms loopt het spijs uit de rol tijdens het bakken er zit dan een gat in het deeg, en 2) na het afkoelen is de spijs nogal hard.
Wat kan ik daar aan doen? Ik gebruik altijd bladerdeeg-velletjes uit de diepvries. Verder volg ik nauwkeurig je recept, ik gebruik rauwe amandelen die ontveld zijn. Wat doe ik verkeerd?

Beantwoorden
NI
Rutger 2017-10-02 13:10:06

Door een rol koelvers bladerdeeg te gebruiken heb je het probleem van gaten in het deeg, wat met losse lapjes vaak gebeurd, minder of niet. Het spijs kun je wat afslappen met water en/of ei, daardoor wordt het wat minder hard.

Beantwoorden
Sandra 2016-12-24 12:50:02

Hoi Rutger,
Ik wil hem opmaken met bigarreaux. Doe ik dat na het bakken of kunnen ze de oven mee in?

Beantwoorden
SA
Rutger 2016-12-24 16:40:31

Hoi! Die kunnen er na het bakken op, meebakken is niet zo'n goed idee.

Beantwoorden
Henk 2016-12-24 18:00:55

Na het bakken bestrijken met opgewarmde sinaasappelmarmelade en daar de bigarreaux en wat sliertjes gekonfijte sinaasappelschil opplakken. Niet iedereen lust sinaasappelmarmelade, dus veel banketbakkers laten dit tegenwoordig achterwege. Helaas.

Beantwoorden
HE
Rutger 2016-12-25 14:03:18

Dankjewel voor het advies Henk!

Beantwoorden
Doret Balk 2016-12-20 18:41:05

Hoi Rutger,
Kan ik de banketstaaf ook met glutenvrije bladerdeeg maken, of werkt dat niet?

Beantwoorden
DO
Rutger 2016-12-21 23:40:22

Ik ga er van uit dat het kan, maar heb eerlijk gezegd nog nooit gebakken met glutenvrij bladerdeeg.

Beantwoorden
Danielle 2016-12-06 16:49:02

Rutger, ik heb momenteel helaas geen oven maar wel een airfryer. Zou ik een banketstaaf ook in de airfryer kunnen maken? En welke stand en tijd zou ik dan aan moeten houden?

Beantwoorden
DA
Rutger 2016-12-09 08:22:14

Ik denk wel dat het kan, maar durf het niet zeker te zeggen. Ik heb zelf nog te weinig ervaring met de airfryer om daar een goed antwoord op te kunnen geven.

Beantwoorden
Marijke 2016-12-03 16:20:33

Maar wel heel lekker!!

Beantwoorden
MA
Marijke 2016-12-03 14:48:46

220 graden is te hoog en de tijd daarom te lang. Ik heb de staaf na een kwartier uit de oven gehaald, toen was hij al iets te bruin.

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-12-04 23:03:32

Hoi Marijke. Iedere oven is natuurlijk anders, daarom zijn de oventijden die ik noem ook altijd indicaties. Heb je met hetelucht gebakken? Dan kan je de oven altijd beter zo'n tien procent lager zetten.

Beantwoorden
Hanneke van den Bosch 2016-11-30 23:27:36

ik gebruik roomboter bladerdeegplakjes en maak er mini banketstaafjes van.

Beantwoorden
HA
Henk Kooiman 2016-11-30 17:46:37

Groot minpunt van dit verse bladerdeeg: er zit geen boter in, maar margarine .
Het zal best lekker zijn qua smaak en makkelijk te verwerken, maar zonder roomboter hoeft het voor mij niet.
Natuurlijk wel hoera voor de veganisten onder ons; die gun ik het van harte dat ze een smakelijk product hebben om mee te bakken.
Complimenten voor de duidelijke instructiefoto's !

Beantwoorden
HE
Anneke Tabbers 2016-11-30 16:22:53

Rutger, heb je ook nog leuk idee voor en voorgerecht voor mij, kerstavond krijg ik 12 gasten.
Alleen geen vis, en niet te moeilijk.

Beantwoorden
AN
Nina 2016-11-30 15:24:45

Waarom wordt er hier gebruik gemaakt van kant en klaar bladerdeeg en niet van eigen gemaakt bladerdeeg? Is dit puur uit gemak of is er een ander verschil?

Beantwoorden
NI
Rutger 2016-12-03 09:49:25

Hoi Nina! In dit geval is dat puur uit gemak. Natuurlijk kan je ook zelfgemaakt bladerdeeg gebruiken, het is maar net hoeveel tijd je ervoor hebt.

Beantwoorden
Ronald struik 2016-11-30 08:24:18

Lekker !!!! Staat in de oven

Beantwoorden
RO
Annemie 2016-11-30 14:34:35

In het weekend ga ik dat zeker bakken

Beantwoorden
AN