Ingrediëntenlijst
  • Verder nodig
  • ½ ei, losgeklopt, om te bestrijken

Rondom Sinterklaas wordt er volop gebakken voor het ‘heerlijk avondje’! Een lekkernij die zeker niet mag ontbreken is de banketstaaf. Als kind (en nu eigenlijk nog steeds wel) wilde ik altijd het liefst het kontje van de banketstaaf. Er is niks lekkerder dan eerst het spijs eruit te lepelen en dan als laatste het bladerdeeg op te eten. Heerlijk!

Lekker & makkelijk banketstaaf recept

Dit banketstaaf recept is heel eenvoudig om te maken en je hebt het binnen tien minuten op de bakplaat liggen. De combinatie van het knapperige bladerdeeg met de smeuïge amandelspijsvulling maken deze sinterklaastraktatie onweerstaanbaar lekker. Versgebakken zijn deze banketstaven het allerlekkerste, maar je kunt ze ook prima een paar dagen eerder bakken en op de avond zelf nog kort opwarmen in de oven. Geniet van deze onwijs lekkere zelfgebakken banketstaaf!

Banketstaaf

4 tips om te variëren met deze zelfgemaakte banketstaaf

  • Verstop in het midden van de rol amandelspijs wat uitgelekte Amarena kersen.
  • Meng wat sinaasappelrasp of gekonfijte sinaasappelschil door het amandelspijs. Je kan er ook nog een snuf kaneel bij doen.
  • Bestrooi de banketstaaf na het bestrijken met ei met wat amandelschaafsel en bestuif de banketstaaf na het bakken met wat poedersuiker.
  • Maak 1 lange rol door de twee stukken bladerdeeg in de lengte aan elkaar te maken, op die manier kan je er een banketletter of –krans van maken.

Banketstaaf maken

Verwarm de oven voor op 220 ⁰C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Kneed het amandelspijs kort door en voeg vervolgens een half ei toe om het amandelspijs iets soepeler te maken. Maak twee rollen van het amandelspijs van zo’n 32-34 centimeter lang.

Rol het bladerdeeg uit en snijd het deeg in de lengte doormidden. Leg op het midden van ieder stuk bladerdeeg een rol amandelspijs en vouw de twee korte uiteinden van het deeg over het amandelspijs. Bestrijk deze twee uiteinden licht met water. Vouw één lange kant van het deeg over het amandelspijs en maak ook deze licht vochtig. Vouw tot slot de andere kant van het deeg over de rol amandelspijs en druk dit goed vast. Leg de banketstaven met de deegnaad naar beneden op de bakplaat en laat ze 20 minuten rusten in de koelkast.

Bestrijk de banketstaven met het losgeklopte ei en bak ze in 25 tot 35 minuten goudbruin. Laat de banketstaven afkoelen op een rooster.

BanketstaafBanketstaaf

BanketstaafBanketstaaf

Dit bericht is gesponsord door Tante Fanny.

Banketstaaf

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (31)
Ronald struik 2016-11-30 08:24:18

Lekker !!!! Staat in de oven

Beantwoorden
RO
Annemie 2016-11-30 14:34:35

In het weekend ga ik dat zeker bakken

Beantwoorden
AN
Nina 2016-11-30 15:24:45

Waarom wordt er hier gebruik gemaakt van kant en klaar bladerdeeg en niet van eigen gemaakt bladerdeeg? Is dit puur uit gemak of is er een ander verschil?

Beantwoorden
NI
Eddy Degraeve 2022-11-22 17:12:42

Sommige mensen kunnen zelf geen bladerdeeg maken ... is voor mij te arbeidsintensief geworden na een ongeval. Vroeger maakte ik dit wel zelf en vind het jammer dat dit niet meer kan .....

Beantwoorden
ED
Rutger 2016-12-03 09:49:25

Hoi Nina! In dit geval is dat puur uit gemak. Natuurlijk kan je ook zelfgemaakt bladerdeeg gebruiken, het is maar net hoeveel tijd je ervoor hebt.

Beantwoorden
Anneke Tabbers 2016-11-30 16:22:53

Rutger, heb je ook nog leuk idee voor en voorgerecht voor mij, kerstavond krijg ik 12 gasten.
Alleen geen vis, en niet te moeilijk.

Beantwoorden
AN
Henk Kooiman 2016-11-30 17:46:37

Groot minpunt van dit verse bladerdeeg: er zit geen boter in, maar margarine .
Het zal best lekker zijn qua smaak en makkelijk te verwerken, maar zonder roomboter hoeft het voor mij niet.
Natuurlijk wel hoera voor de veganisten onder ons; die gun ik het van harte dat ze een smakelijk product hebben om mee te bakken.
Complimenten voor de duidelijke instructiefoto's !

Beantwoorden
HE
Hanneke van den Bosch 2016-11-30 23:27:36

ik gebruik roomboter bladerdeegplakjes en maak er mini banketstaafjes van.

Beantwoorden
HA
Marijke 2016-12-03 14:48:46

220 graden is te hoog en de tijd daarom te lang. Ik heb de staaf na een kwartier uit de oven gehaald, toen was hij al iets te bruin.

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-12-04 23:03:32

Hoi Marijke. Iedere oven is natuurlijk anders, daarom zijn de oventijden die ik noem ook altijd indicaties. Heb je met hetelucht gebakken? Dan kan je de oven altijd beter zo'n tien procent lager zetten.

Beantwoorden
Marijke 2016-12-03 16:20:33

Maar wel heel lekker!!

Beantwoorden
MA
Danielle 2016-12-06 16:49:02

Rutger, ik heb momenteel helaas geen oven maar wel een airfryer. Zou ik een banketstaaf ook in de airfryer kunnen maken? En welke stand en tijd zou ik dan aan moeten houden?

Beantwoorden
DA
Rutger 2016-12-09 08:22:14

Ik denk wel dat het kan, maar durf het niet zeker te zeggen. Ik heb zelf nog te weinig ervaring met de airfryer om daar een goed antwoord op te kunnen geven.

Beantwoorden
Doret Balk 2016-12-20 18:41:05

Hoi Rutger,
Kan ik de banketstaaf ook met glutenvrije bladerdeeg maken, of werkt dat niet?

Beantwoorden
DO
Rutger 2016-12-21 23:40:22

Ik ga er van uit dat het kan, maar heb eerlijk gezegd nog nooit gebakken met glutenvrij bladerdeeg.

Beantwoorden
Sandra 2016-12-24 12:50:02

Hoi Rutger,
Ik wil hem opmaken met bigarreaux. Doe ik dat na het bakken of kunnen ze de oven mee in?

Beantwoorden
SA
Rutger 2016-12-24 16:40:31

Hoi! Die kunnen er na het bakken op, meebakken is niet zo'n goed idee.

Beantwoorden
Henk 2016-12-24 18:00:55

Na het bakken bestrijken met opgewarmde sinaasappelmarmelade en daar de bigarreaux en wat sliertjes gekonfijte sinaasappelschil opplakken. Niet iedereen lust sinaasappelmarmelade, dus veel banketbakkers laten dit tegenwoordig achterwege. Helaas.

Beantwoorden
HE
Rutger 2016-12-25 14:03:18

Dankjewel voor het advies Henk!

Beantwoorden
Nico 2017-09-30 19:08:06

Hi Rutger,
Het banketstaaf seizoen begint weer, en vandaag heb ik weer een staaf gepakken. Weer heb ik de twee problemen, die ik bijna altijd heb, nl.: 1) soms loopt het spijs uit de rol tijdens het bakken er zit dan een gat in het deeg, en 2) na het afkoelen is de spijs nogal hard.
Wat kan ik daar aan doen? Ik gebruik altijd bladerdeeg-velletjes uit de diepvries. Verder volg ik nauwkeurig je recept, ik gebruik rauwe amandelen die ontveld zijn. Wat doe ik verkeerd?

Beantwoorden
NI
Rutger 2017-10-02 13:10:06

Door een rol koelvers bladerdeeg te gebruiken heb je het probleem van gaten in het deeg, wat met losse lapjes vaak gebeurd, minder of niet. Het spijs kun je wat afslappen met water en/of ei, daardoor wordt het wat minder hard.

Beantwoorden
Nico 2017-10-03 19:14:03

ok, dank je, ik ga het anders aanpakken !

Beantwoorden
NI
Carina 2017-11-12 21:17:34

Vandaag gemaakt deze amandelstaaf
Foto op fb
Graag feed back

Beantwoorden
CA
Carina van Hout 2017-11-12 21:22:28

Vandaag gemaakt deze amandelstaaf
en bladerdeeg zelf gemaakt en spijs is zelf gemaakt
Wat leuk om te doen

Beantwoorden
CA
Rutger 2017-11-19 22:00:00

Heel leuk om te horen!

Beantwoorden
Miranda 2017-11-22 06:17:37

Hoe lang blijft hij vers en kan ik hem bewaren?

Beantwoorden
MI
Rutger 2017-11-27 08:10:15

Op de dag zelf en de dag daarna is hij het lekkerst. Maar luchtdicht verpakt kun je hem zeker een kleine week bewaren en voor het serveren weer even oppiepen in de oven. Dan smaakt hij weer als vers!

Beantwoorden
Ingrid 2017-11-27 17:38:45

Het deeg hoef je niet in te prikken voor een banketstaaf toch?? Ik ga hem zeker maken en dan met de amarenekersen erin en zelfgemaakte amandelspijs. Lijkt me erg lekker :-)

Beantwoorden
IN
Ingrid 2017-11-27 17:39:43

Ja het staat niet in het recept van dat inprikken maar ik vraag het voor de zekerheid. Ik werk niet zo vaak met bladerdeeg en vraag me altijd af als ik iets maak of het nou wel of niet ingeprikt moet worden :-)

Beantwoorden
IN
Rutger 2017-11-30 11:03:00

Het inprikken doe je alleen als je wilt dat het deeg niet teveel rijst en daardoor te hoog wordt. Met het inprikken maak je de structuur van het bladerdeeg wat kapot, waardoor het minder hoog bakt. Bij de banketstaaf is dat niet nodig. Doordat het deeg om het spijs gerold is rijst het al minder hoog dan normaal.

Beantwoorden
thea 2018-02-03 20:56:59

hoi Rutger ik wil een amandelstaaf bakken maar waar kun je een rol bladerdeeg kopen, ik heb alleen maar de vierkante balderdeeg. Ik hoor graag wat van je

Beantwoorden
TH
Rutger 2018-02-05 08:44:33

Hoi! Kijk even op de site van Tante Fanny, daar staan alle verkooppunten: www.tantefanny.nl

Beantwoorden
Anita Monk 2020-11-14 09:40:46

Won bij londen stuur je banket stafen naar Engeland!?

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-11-16 08:36:21

Helaas stuur ik helemaal niets op, je kunt de banketstaaf zelf bakken :)

Beantwoorden
Rowen 2020-11-28 09:59:07

Welke ovenstand gebruik je?

Beantwoorden
RO
Rutger 2020-11-30 08:26:10

Zie deze pagina voor het antwoord: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Melvin 2020-12-03 22:51:47

Ik heb inmiddels één banketstaaf gemaakt. Ik kon helaas de rol bladerdeeg niet bemachtigen, en heb het dus met losse plakken moeten doen. Die heb ik deels over elkaar heen gelegd zodat ik een rol kreeg, en een beetje tegen elkaar aangedrukt. Ik heb de temperatuur en oventijd aangehouden, en hoewel de bovenkant prima was, was de onderkant helemaal zwart. Wat kan ik een volgende keer precies anders doen? Ik heb de onderkant niet bestreken met ei, misschien was dat het? Of misschien was er spijs gelekt en is dat aan gaan branden?

Ik ga eerdaags nog een poging wagen want ik heb nog spijs en bladerdeeg over. 😅

Beantwoorden
ME
Rutger 2020-12-07 07:10:45

Je kunt het ovenrooster iets hoger in de oven plaatsen (zodat het minder warmte van onderen krijgt) of een een dubbele laag bakpapier gebruiken onder de rol. Zorg er inderdaad goed voor dat er geen eistrijksel of spijs onder de rol komt, dat wordt tijdens het bakken snel te donker.

Beantwoorden
Saskia 2020-12-05 12:57:08

Bij de grote gele supermarkt hebben ze bladerdeeg rollen.😉

Beantwoorden
SA
Cobie 2020-12-13 12:05:29

Goedemorgen Rutger,
Staat de banketstaaf en letter in 1 van je prachtige boeken? Ik heb er inmiddels 4.

Beantwoorden
CO
Rutger 2020-12-13 12:49:25

Hoi! Deze staat niet in mijn boeken, enkel online.

Beantwoorden
Cobie 2020-12-28 15:03:41

Hallo Rutger,
Ik heb inmiddels al verschillende banketstaven gebakken, ook voor vrienden en familie. Ook het bladerdeeg en de spijs maak ik zelf. Ze waren allemaal super lekker. Kreeg veel complimenten. Ik heb zelfs een kerstkrans gemaakt met vruchtjes etc. Alleen de tip die je geeft om wat amandelschaafsel er op te strooien is geen succes. Mijn laatste was dus niet zo goed. Verbrand schaafsel. Jammer. Groet Cobie

Beantwoorden
CO
Rutger 2020-12-30 09:38:46

Leuk om te horen dat de staven zo in de smaak vallen!

Beantwoorden
Thomas 2020-12-29 10:01:08

Hoi Rutger dank je wel. Ik woon in Denemarken. Ik vind het heel lekker om jou recepten te gebruiken. Groetjes, Thomas (9 jaar)

Beantwoorden
TH
Rutger 2020-12-30 09:34:01

Hoi Thomas! Heel leuk om te horen! Heel veel bakplezier!

Beantwoorden
Berry 2021-10-23 11:35:14

Hoi Rutger.... De eerste banketstaaf van dit jaar heb ik gemaakt maar jammer is dat deze is opengeklapt. Ondanks ik de deegnaad naar beneden heb gelegd. Niet minder lekker natuurlijk maar wel een beetje jammer. Weet jij wat ik anders kan doen?

Beantwoorden
BE
Ilse 2021-11-22 21:19:05

Hallo Berry je moet er boven op met een prikker 3 gaatjes in prikken dan his het euvel over. Succes

Beantwoorden
IL
Rutger 2021-10-24 12:33:34

Dat is zeker jammer. Het is lastig om een oplossing te geven, omdat ik natuurlijk niet gezien heb wat je precies hebt gedaan. Wellicht wat het spijs te nat, het deeg te dun of niet goed gerold.

Beantwoorden
Hans 2022-11-21 11:33:18

Meestal wordt de bovenkant van de staaf een paar keer ingeprikt met een vork dan kan de stoom in de staaf eruit.

Beantwoorden
HA
Ed 2021-12-01 16:07:38

Beste Rutger, is er geen lijst van baktijden per product, net zowel de hete lucht en de onder en bovenwarmte en tevens de baktijden.

Beantwoorden
ED
Rutger 2021-12-08 22:49:43

Die is er niet. Meer uitleg over de verschillende ovens en temperaturen lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Jenny Rave 2021-12-11 13:26:55

Hoe komt het dat mijn amandelstaaf taai is?

Beantwoorden
JE
Rutger 2021-12-14 08:32:12

Heb je 'm lang genoeg gebakken?

Beantwoorden
Ilse 2022-02-28 20:58:12

Ik heb ook een taaie banketstaaf gekregen, ik vermoed dat het de amandelspijs is, moet ik hier misschien wat losse suiker door doen voor ik het als vulling ga gebruiken?

Beantwoorden
IL
Jos 2022-03-10 10:50:59

Hoi Rutger, zowel deze banketstaaf als een amandelbroodje is een combi van bladerdeeg en amandelspijs. Toch zijn ze heel verschillend. Waarin zit dit verschil?
Kan je misschien een keer een recept delen van een amandelbroodje?

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-03-13 12:45:39

Ze verschillen inderaad. Bij een amandelbroodje is het deeg niet zo stevig om de amandelvulling heen gerold, waardoor het bladerdeeg luchtiger kan rijzen. Wellicht plaats ik in de toekomst een recept voor amandelbroodjes!

Beantwoorden
Elisabeth Ruiter 2022-04-21 00:18:19

Ik gebruik Amandel meel inplaats van amandelen fijn malen. Scheelt tijd en net zo lekker. 1 op 1 plus een ei voor de spice.

Beantwoorden
EL
danny 2022-05-19 16:29:43

Rutger, je helpt me enorm met een school opdracht. bedankt

Beantwoorden
DA
Della 2022-11-29 12:44:05

Help! Rutger ik gebruik jouw recept maar de amandelstaven worden maar niet bruin! Ze zitten al 30 min. In de oven. Ik heb een losse oven en heb de stand nu naar hetelucht gebracht. Wat te dien?

Beantwoorden
DE
Rutger 2022-12-01 15:03:17

Dat is heel gek. Is de oven wel warm genoeg? En goed met ei bestreken?

Beantwoorden