- Voor het deeg
- 250 gr bloem
- 5 gr zout
- 250 gr boter, koud
- 125 ml water, koud
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
Dit recept voor snel bladerdeeg is iets minder bewerkelijk en sneller om te maken dan het originele bladerdeeg recept. Zo kun je wel genieten van zelfgemaakt bladerdeeg, maar kost het je iets minder tijd en moeite. Het makkelijke bladerdeeg rijst iets minder hoog dan het gewone bladerdeeg, maar heel veel verschil zal je niet merken. Bij de recepten waarin bladerdeeg wordt gebruikt kun je altijd kiezen voor dit makkelijker bladerdeeg recept. Zoals je in de uitleg ziet is de manier waarop dit bladerdeeg gemaakt wordt heel anders dan de bekende methode. In plaats van de boter in het deeg te vouwen gaat de boter voor dit snelle bladerdeeg al in blokjes door het deeg. Daardoor hoef je het deeg minder vaak uit te rollen en hoeft het minder lang vaak te rusten. Dit snelle bladerdeeg kun je ook heel goed invriezen. Verpak het dan wel in plasticfolie.
Stap 1
Meng de bloem met het zout in een kom. Snijd de koude boter in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter en hussel ze met je vingertoppen door de bloem. Je hoeft niet te kneden. Zorg er voor dat je snel en koud werkt, dat is het geheim voor mooie laagjes in het deeg.

Stap 2
Voeg het water toe en meng alles tot het een geheel is. Je hoeft nog steeds niet te kneden, het is de bedoeling dat de blokjes boter in het deeg heel blijven. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het 30 minuten in de koelkast.

Stap 3
Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot de lengte drie keer zo lang is als de breedte. Omdat er klontjes boter in het deeg zitten, heb je voor het uitrollen iets meer bloem op je werkblad nodig dan bij het gewone bladerdeeg.

Stap 4
Vouw het deeg als een brief in drieën.

Stap 5
Draai het deeg een kwartslag en rol het nu in de andere richting uit, tot weer drie keer zijn lengte. Vouw ook dit stuk deeg weer in drieën. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast. Voer na het rusten nogmaals stap 3 tot en met 5 uit. Het mooiste eindresultaat krijg je als je het deeg daarna nogmaals 30 minuten laat rusten in de koelkast voordat je het verder gaat verwerken.

Foto’s: Saskia Lelieveld



