Als je denkt aan lekkere recepten tijdens de feestdagen, dan denken veel mensen aan ragout. Lekker in ragoutbakjes, op toast, in bladerdeeg broodjes meegebakken of als basis voor een kroket of bitterbal. Het is ook erg lekker met rijst als avondeten. Je kunt ontzettend veel kanten op met een ragout.
Ragout is een echt banketbakkersproduct. Je kunt ragout kant-en-klaar kopen in de winkel, maar zelfgemaakte ragout is zoveel lekkerder en het is ook helemaal niet moeilijk om te maken. Maar hoe maak je ragout en waar moet je op letten?
Hoe maak je ragout?
Zelf ragout maken is helemaal niet moeilijk. In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe je zelf ragout maakt. Je vindt hier alleen de technische uitleg, geen hoeveelheden of ingrediënten. Die vind je in de recepten waarin de ragout wordt gebruikt. Zoek je lekkere recepten voor ragout? Bekijk dan mijn recepten voor kalfsragout of paddenstoelenragout. Heerlijk om te serveren in zelfgemaakte ragoutbakjes. Of maak een van mijn andere recepten met ragout als basis, zoals dit kalfsbitterballen recept, deze truffelbitterballen met paddenstoelen of heerlijke kaaskroketten. Mijn recept voor zelfgemaakte ragoutbakjes vind je hier.
Roux als basis voor ragout
Ga je zelf ragout maken, dan start je altijd met een roux als basis en vervolgens voeg je vocht toe. Let er altijd op dat de roux warm is en het vocht koud óf andersom. Zijn zowel het vocht en de roux warm of zijn ze allebei koud? Dan kan de ragout taai worden en een minder lekkere textuur krijgen. In deze how-to ga ik uit van een warme roux en een koude bouillon, maar het kan dus ook andersom.
LET OP: In dit recept staan dus niet de hoeveelheden van de ingredienten, omdat dit per soort ragout verschilt. Kijk daarvoor bij het specifieke ragoutrecept dat je wilt maken op mijn site.
Zelf ragout maken in 6 stappen
Stap 1

Verwarm de boter in een grote steelpan totdat hij gesmolten is. Laat de boter niet bruin kleuren.
Stap 2

Voeg de bloem in een keer toe en bak deze op middelhoog vuur al roerend ongeveer 2 minuten mee. De bloem mag niet te bruin worden.
Stap 3

Voeg ⅓ van de koude bouillon toe en roer door tot een gladde massa.
Stap 4

Voeg de rest van de bouillon in 2 gedeelten toe, roer daarbij het mengsel tussendoor goed glad. Laat de ragout aan de kook komen en laat hem al roerend nog enkele minuten koken.
Stap 5

Voeg de vulling toe aan de ragout en roer deze er doorheen. Gaat er gelatine door de ragout, bijvoorbeeld als je kroketten of bitterballen gaat maken, dan is dit hét moment om die toe te voegen. Zorg ervoor dat de gelatine geweekt heeft in koud water.
Stap 6

Haal de ragout van het vuur. Meng de eidooier met de slagroom en meng dit door de ragout. Breng de ragout verder op smaak met zout en peper en eventueel andere smaakmakers.
Foto’s: Saskia Lelieveld


