Als je denkt aan lekkere recepten tijdens de feestdagen, dan denken veel mensen aan ragout. Lekker in ragoutbakjes, op toast, in bladerdeeg broodjes meegebakken of als basis voor een kroket of bitterbal. Ragout is ook erg lekker met rijst als avondeten. Kortom, je kunt ontzettend veel kanten op met een ragout. Het is een echt banketbakkersproduct. Je kunt ragout kant-en-klaar kopen in de winkel, maar zelfgemaakte ragout is zoveel lekkerder en het is ook helemaal niet moeilijk om te maken. Maar hoe maak je ragout en waar moet je op letten?

Kalfsragout

Hoe maak je ragout?

In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe je zelf ragout maakt. Je vindt hier alleen de technische uitleg, geen hoeveelheden of ingrediënten. Welke ingrediënten je nodig hebt en hoeveel vind je in de recepten waarin de ragout wordt gebruikt.

Zoek je lekkere recepten voor ragout? Bekijk dan mijn recepten voor kalfsragout of paddenstoelenragout. Heerlijk om te serveren in zelfgemaakte ragoutbakjes. Of maak een van mijn andere recepten met ragout als basis, zoals dit kalfsbitterballen recept, deze truffelbitterballen met paddenstoelen, oesterzwambitterballen of heerlijke kaaskroketten.

ragout maken

Roux maken voor ragout

Ga je zelf ragout maken, dan start je altijd met een roux als basis en vervolgens voeg je vocht toe. Let er altijd op dat de roux warm is en het vocht koud óf andersom. Zijn zowel het vocht en de roux warm of zijn ze allebei koud? Dan kan de ragout taai worden en een minder lekkere textuur krijgen. In deze how-to ga ik uit van een warme roux en een koude bouillon, maar het kan dus ook andersom. 

LET OP: In dit recept staan dus niet de hoeveelheden van de ingredienten, omdat dit per soort ragout verschilt. Wil je weten met welke hoeveelheden en verhouding je roux maakt voor een specifieke ragout? Kijk daarvoor bij het ragoutrecept dat je wilt maken.

Zelf ragout maken in 6 stappen

Stap 1 

Ragout maken

Verwarm de boter in een grote steelpan totdat hij gesmolten is. Laat de boter niet bruin kleuren.

Stap 2

Ragout maken

Voeg de bloem in een keer toe en bak deze op middelhoog vuur al roerend ongeveer 2 minuten mee. De bloem mag niet te bruin worden.

Stap 3

Ragout maken

Voeg ⅓ van de koude bouillon toe en roer door tot een gladde massa.

Stap 4

Ragout maken

Voeg de rest van de bouillon in 2 gedeelten toe, roer daarbij het mengsel tussendoor goed glad. Laat de ragout aan de kook komen en laat hem al roerend nog enkele minuten koken.

Stap 5

Ragout maken

Voeg de vulling toe aan de ragout en roer deze er doorheen. Gaat er gelatine door de ragout, bijvoorbeeld als je kroketten of bitterballen gaat maken, dan is dit hét moment om die toe te voegen. Zorg ervoor dat de gelatine geweekt heeft in koud water. 

Stap 6 

Ragout maken

Haal de ragout van het vuur. Meng de eidooier met de slagroom en meng dit door de ragout. Breng de ragout verder op smaak met zout en peper en eventueel andere smaakmakers.

How-to foto’s: Saskia Lelieveld 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (6)
Florien 2021-12-12 08:46:14

Wat een leuk idee voor de kerstdagen !
Dat gaan we zeker uitproberen.

Beantwoorden
FL
Car 2021-12-12 18:38:36

Ja ragout een van mijn kerst favorieten een lekker recept is dit ik maak dan een dubbele portie en maak het geheel met groenten bouillon voor de vegetarische eters en dan kan ik de ene helft maken met Champions en de andere helft met vlees makkelijk recept een hele goede aanrader als je met kerst vegetarische gasten krijgt ook lekker in harde broodjes trouwens uithollen ragout erin en even in de oven

Beantwoorden
CA
Henny Belmer 2021-12-19 13:07:07

Wat te doen als de ragout te dun is???

Beantwoorden
HE
Rutger 2021-12-21 07:59:30

Dan is er ergens in de verhoudingen of in het garen iets mis gegaan.

Beantwoorden
marcel 2022-10-08 12:27:43

hoe kan je het dikker maken nu? zit met hetzelfde probleem

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-10-11 08:11:20

Tijdens het afkoelen wordt de ragout ook iets dikker. Heb je alle hoeveelheden uit het betreffende recept goed aangehouden en de roux goed gegaard?

Beantwoorden
Henny Belmer 2021-12-19 13:36:27

Kan ik ook de ragout in vriezen???

Beantwoorden
HE
Rutger 2021-12-21 07:58:11

Dat kan prima.

Beantwoorden
A. V 2021-12-23 10:14:18

Er staat in verschillende recepten verse slagroom. Dat moet toch (neem ik aan) geen geklopte slagroom zijn maar vloeibaar

Beantwoorden
A.
Rutger 2021-12-24 09:45:44

Dat klopt ja, gewoon vloeibare room.

Beantwoorden
Tonny Drost 2022-08-31 16:53:08

Ik mis de hoeveelheden , hoeveel bloem en hoeveel boter, bouillon moet ik nemen ? , Wel belangrijk !

Beantwoorden
TO
Rutger 2022-09-14 20:12:36

Hoi. Lees even de tweede alinea, daar staat het uitgelegd...

Beantwoorden