- Voor de paddenstoelenragout
- 2 el olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 400 gr gemengde paddenstoelen, in plakjes
- 1-2 tl verse tijm, fijngehakt
- 2-3 el madeira (optioneel)
- 50 gr boter
- 50 gr bloem
- 500 ml bouillon, koud (groenten, paddenstoelen of kip)
- 1 eidooier
- 30 ml slagroom
- 1 tl worcestersaus
- 2-3 el verse bladpeterselie, fijngehakt
- zout en peper
Ragout is een klassiek recept met vlees, maar je kunt ook een overheerlijke paddenstoelenragout maken. In dit recept laat ik je zien hoe je deze lekkere zelfgemaakte ragout met paddenstoelen op tafel tovert. Dit paddenstoelenragout recept is ideaal voor de feestdagen, maar ook heerlijk voor een ander moment. Serveer de ragout in zelfgemaakte pasteibakjes van bladerdeeg.
In dit paddenstoelenragout recept gebruik ik een mix van paddenstoelen, maar voeg vooral toe wat je lekker vindt. Denk bijvoorbeeld aan (kastanje)champignons, oesterzwammen of shiitake. Meer weten over hoe je de lekkerste ragout met paddenstoelen (of vlees) maakt? Ik schreef een artikel over hoe je stap voor stap ragout maakt: hoe maak je ragout?
Zelf paddenstoelenragout maken
Verhit de olijfolie in een pan en fruit daarin de ui en knoflook enkele minuten. Voeg de paddenstoelen toe en bak die 5 tot 10 minuten mee. Bak de laatste paar minuten de tijm mee en blus het mengsel eventueel af met madeira.
Verwarm de boter in een andere pan totdat alles gesmolten is. Voeg de bloem toe en bak deze op middelhoog vuur al roerend ongeveer 2 minuten mee. De bloem mag niet te bruin worden. Voeg ⅓ van de koude bouillon toe en roer door tot een gladde massa. Voeg de rest van de bouillon in 2 gedeelten toe, roer daarbij het mengsel tussendoor glad. Laat de ragout aan de kook komen en laat het al roerend nog enkele minuten koken. Voeg het paddenstoelenmengsel toe en roer goed door.
Haal de pan van het vuur. Klop de eidooier los met de slagroom en roer dit door de ragout. Breng de paddenstoelenragout op smaak met worcestersaus, peterselie en zout en peper.
Foto: Harold Pereira




