Ragout is een klassiek recept met vlees, maar je kunt ook een overheerlijke paddenstoelenragout maken. In dit recept laat ik je zien hoe je deze lekkere zelfgemaakte ragout met paddenstoelen op tafel tovert. Dit paddenstoelenragout recept is ideaal voor de feestdagen, maar ook heerlijk voor een ander moment. Serveer de ragout in zelfgemaakte pasteibakjes van bladerdeeg.

In dit paddenstoelenragout recept gebruik ik een mix van paddenstoelen, maar voeg vooral toe wat je lekker vindt. Denk bijvoorbeeld aan (kastanje)champignons, oesterzwammen of shiitake. Meer weten over hoe je de lekkerste ragout met paddenstoelen (of vlees) maakt? Ik schreef een artikel over hoe je stap voor stap ragout maakt: hoe maak je ragout?
- Voor de paddenstoelenragout
- 2 el olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 400 gr gemengde paddenstoelen, in plakjes
- 1-2 tl verse tijm, fijngehakt
- 2-3 el madeira (optioneel)
- 50 gr boter
- 50 gr bloem
- 500 ml bouillon, koud (groenten, paddenstoelen of kip)
- 1 eidooier
- 30 ml slagroom
- 1 tl worcestersaus
- 2-3 el verse bladpeterselie, fijngehakt
- zout en peper
Zelf paddenstoelenragout maken
Verhit de olijfolie in een pan en fruit daarin de ui en knoflook enkele minuten. Voeg de paddenstoelen toe en bak die 5 tot 10 minuten mee. Bak de laatste paar minuten de tijm mee en blus het mengsel eventueel af met madeira.
Verwarm de boter in een andere pan totdat alles gesmolten is. Voeg de bloem toe en bak deze op middelhoog vuur al roerend ongeveer 2 minuten mee. De bloem mag niet te bruin worden. Voeg ⅓ van de koude bouillon toe en roer door tot een gladde massa. Voeg de rest van de bouillon in 2 gedeelten toe, roer daarbij het mengsel tussendoor glad. Laat de ragout aan de kook komen en laat het al roerend nog enkele minuten koken. Voeg het paddenstoelenmengsel toe en roer goed door.
Haal de pan van het vuur. Klop de eidooier los met de slagroom en roer dit door de ragout. Breng de paddenstoelenragout op smaak met worcestersaus, peterselie en zout en peper.
Foto: Harold Pereira
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Weer een heerlijk recept voor de kerstdagen 🎄.
Dank je wel Rutger en ook voor jou goede feestdagen !

Hi Rutger,
Ik wil dit recept voor kerst maken, is het mogelijk om de ragout 1 dag van tevoren te maken en in de koelkast te bewaren?
BeantwoordenDat kan prima. Als je de ragout maar niet laat koken tijdens het verwarmen op de dag zelf.
Beantwoorden
Hallo Rutger,
Ik ga deze ragout ook beslist maken met de Kerst en zou idd ook graag willen weten in hoeverre je het 1 dag tevoren kunt bereiden of gedeeltelijk bereiden?
En bedankt voor je mooie recepten!
Fijne feestdagen gewenst
Hoi. De ragout kun je perfect 1 dag van tevoren maken. Op de dag zelf dan enkel opwarmen, maar niet laten koken. Fijne dagen!
Beantwoorden
Hey Rutger,
Fijn recept en lekker duidelijk beschreven.
Precies zoals m'n oma het zou maken.
Ga ik maken voor m'n schoonfamilie hier in een zonnig Sydney voor de kerstmis lunch.
Ben benieuwd wat de ozzies van je typisch Hollandse recept zullen zeggen.
Thanks a million!
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.