Knapperige pasteibakjes gevuld met een heerlijke ragout: het is een populaire en lekkere lekkernij tijdens de feestdagen. Veel mensen weten niet dat je heel eenvoudig zelf ragoutbakjes kunt maken, terwijl het natuurlijk gewoon bakjes van bladerdeeg zijn. Je hebt eigenlijk alleen maar bladerdeeg nodig voor deze feestelijke ragoutbakjes.
De ragoutbakjes zijn het lekkerst als je hiervoor zelfgemaakte bladerdeeg gebruikt. Je kunt kiezen voor het klassieke bladerdeeg recept of voor snel bladerdeeg. Wil je écht snel ragoutbakjes maken? Gebruik dan diepvries- of koelvers bladerdeeg uit de supermarkt. De bakjes zullen dan wel iets minder hoog rijzen tijdens het bakken.
Met dit recept kun je 8-10 ragoutbakjes maken.
Zelfgemaakte pasteibakjes vullen met ragout
Ga jij aan de slag met dit ragoutbakjes recept? Je kunt de bakjes vullen met kant-en-klare ragout uit de winkel, maar het is natuurlijk veel lekkerder en leuker om hiervoor zelfgemaakte ragout te gebruiken. Bekijk mijn recepten voor kalfsragout en paddenstoelenragout, perfect om samen met deze pasteibakjes te serveren als voorgerecht of lunchgerecht! Weten hoe je stap voor stap ragout maakt? Dat lees je in dit artikel: hoe maak ik ragout?
- Voor het deeg
- 1 recept bladerdeeg
- of
- 1 recept snel bladerdeeg
- Verder nodig
- 1 ei, losgeklopt
- bloem, voor het werkblad
Zelf ragoutbakjes maken
Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het bladerdeeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3 millimeter. De bladerdeeg bakjes worden het mooist als je ze nog even laat rusten. Leg het uitgerolde deeg daarvoor op een (bak)plaat en laat het deeg 15-20 minuten rusten in de koelkast.
Haal het gekoelde deeg uit de koelkast en steek of snijd cirkels uit het bladerdeeg met een doorsnede van ongeveer 8 centimeter. Leg ⅓ van de cirkels op de bakplaat en prik deze in het midden 2-3 keer in met een vork. Steek uit de overige deegcirkels een gat van ongeveer 5 centimeter. Maak deze ringetjes deeg licht vochtig met water en leg ze met de vochtige kant omlaag op de deegrondjes die op de bakplaat liggen. Ga zo door tot elke bodem bedekt is met 2 ringen. Leg de kleine uitgestoken rondjes er los bij.
Bestrijk de bovenkant van de deegringetjes en de kleine rondjes met losgeklopt ei en bak de ragoutbakjes 15-25 minuten, tot ze goudbruin zijn. Verlaag de oventemperatuur naar 160 °C en laat de pasteibakjes nog 10 tot 20 minuten drogen in de oven, zo worden ze extra krokant. Laat ze vervolgens helemaal afkoelen op een rooster.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
U kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.