Zelf Chinese loempia’s maken is veel makkelijker dan je misschien denkt, en zo lekker! Voor dit recept maak je niet alleen de smaakvolle vulling, maar ook de loempiavellen helemaal zelf. Geen kant-en-klare vellen uit de winkel, maar dunne, zelfgebakken pannenkoekjes die perfect zijn om de vulling in te rollen.

Serveer deze loempia’s met een dip naar keuze: zelfgemaakte pindasaus is mijn favoriet, maar sojasaus of sweet chili saus passen er ook perfect bij.
Met dit recept maak je ongeveer 10 Chinese loempia’s, ideaal voor een gezellig etentje of als hartige snack. Laat je verrassen door hoe eenvoudig én lekker zelfgemaakte loempia’s kunnen zijn!
Zelf Chinese loempia’s maken
Met de vulling van een Chinese loempia kun je variëren, maar zelf heb ik gekozen voor een vulling van onder andere buikspek, Chinese kool, wortel en taugé. Soms wordt er ook nog roerei toegevoegd aan de vulling, maar dat vond ik voor deze versie niet nodig. De vulling is zo al heerlijk!
De buikspek wordt eerst in de oven gegaard met Chinees vijfkruidenpoeder. Dit zorgt voor een heerlijk smaakvolle vulling die net even anders is dan normaal. Als je liever kip wilt gebruiken, kun je ook kiezen voor 300-400 gram kipfilet of kipdijfilet. Snijd de kip in kleine stukjes, breng op smaak met peper en zout, en bak deze in wat olie tot ze gaar zijn. Voor vegetarische Chinese loempia’s kun je een vegetarische kipvervanger gebruiken voor de vulling.

Loempia speciaal maken van Chinese loempia
Van een zelfgemaakte Chinese loempia kun je ook heel goed een loempia speciaal maken. De meningen verschillen over wat er bij een loempia speciaal hoort, maar satésaus, ham en een gebakken ei zijn in ieder geval veel gekozen toppings.
Chinese loempia’s bewaren
Na het vouwen kun je de Chinese loempia’s maximaal 2 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt de loempia’s ook voor 2-3 maanden invriezen. Houd er rekening mee dat de baktijd voor bevroren loempia’s enkele minuten langer is. Je kunt er ook voor kiezen om de loempia’s eerst in de koelkast te laten ontdooien voordat je ze gaat bakken.
- Voor het buikspek
- 350-400 gr buikspek, zonder zwoerd
- 2-3 tl rijstazijn
- 2-3 tl Chinees 5-kruidenpoeder (chinese 5 spice)
- zout
- Voor de loempiavulling
- 250 gr Chinese kool, in dunne reepjes
- 100 gram wortel, in dunne reepjes
- 100 gram taugé
- 3 lenteuien, in dunne ringen
- ½ tl zout
- 2 tl sesamolie
- 1 el sojasaus
- zwarte peper
- Voor de loempiavellen
- 300 gr bloem
- 1½ ei (75 gr)
- ½ tl zout
- 575 ml water
- Verder nodig
- 1 ei, losgeklopt
- zonnebloem- of arachideolie, om in te bakken en frituren
Zelf Chinese loempia’s maken
Buikspek bereiden voor Chinese loempia
Begin met het garen van het buikspek. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het buikspek in 3 gelijke stukken en bestrijk het vlees aan alle kanten met rijstazijn. Bestuif het spek met het 5-kruidenpoeder en breng het op smaak met zout. Leg de stukken buikspek met de vetkant naar beneden in een ovenschaal of braadslee. Bak het buikspek 20 minuten, verlaag de oventemperatuur dan naar 180 °C en bak het vlees nog 30 minuten. Mocht je een kernthermometer hebben; de kerntemperatuur van het vlees moet minimaal 75 °C zijn. Haal het vlees uit de oven en laat afkoelen. Snijd het afgekoelde buikspek in kleine blokjes en breng eventueel extra op smaak met wat zout.
Vulling voor Chinese loempia’s
Breng een grote pan met water aan de kook en zet een kom met ijskoud water klaar. Voeg de Chinese kool, wortel en taugé toe aan het kokende water en blancheer de groenten 2 minuten. Gebruik een schuimspaan om de groenten uit de pan te halen en dompel ze onmiddellijk in het ijswater om het kookproces te stoppen. Leg een theedoek in een vergiet, schep de groenten erin en wring de theedoek voorzichtig uit om te zorgen dat de vulling niet te nat is.
Doe de geblancheerde groenten samen met de blokjes buikspek, de ringetjes lenteui, het zout, de sesamolie, de sojasaus en wat zwarte peper in een kom en meng alles.
Loempiavellen maken
Doe de bloem in een kom en voeg het ei, het zout en de helft van het water toe. Meng alles met een garde tot een glad mengsel. Voeg de rest van het water toe en roer tot een glad beslag. Schenk het beslag door een fijne zeef om eventuele klontjes te verwijderen en laat het beslag minimaal 1 uur in de koelkast rusten.
Verwarm een koekenpan met een diameter van ongeveer 25 centimeter op middelhoog vuur. Gebruik een stukje keukenpapier met wat olie om de pan licht in te vetten. Giet zo’n 75 milliliter van het beslag in de pan en draai de pan rond om een mooie, ronde pannenkoek te vormen. Laat het beslag licht garen zonder bruin te worden. Draai het loempiavel voorzichtig om met een spatel en gaar de andere kant ook licht. Bak de vellen niet te lang om te voorkomen dat ze later scheuren tijdens het vouwen van de loempia’s. Je hebt genoeg beslag voor ruim 10 vellen, zodat er een keer eentje kan mislukken.
Chinese loempia’s vouwen
Leg een loempiavel op het werkblad en bestrijk de rand met los geklopt ei. Leg zo’n 60 gram van de loempiavulling op het vel en rol de loempia op volgens de aanwijzingen op onderstaande afbeelding.

Chinese loempia’s bakken
Verwarm de olie in een frituurpan of grote gietijzeren pan tot 180 °C. Bak de loempia’s in 5-7 minuten goudbruin. Prik direct na het bakken met een satéprikker een klein gaatje in een van de zijkanten en laat de loempia een minuutje rechtop staan, zodat olie die eventueel in de loempia is gekomen eruit kan lopen. Serveer de Chinese loempia zo vers mogelijk.
Foto’s: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd

Lekker met de pindasaus van vorig recept .
Kan je ze ook in de oven afbakken ?
Groet Marja
Dat is voor deze loempia's wel echt minder lekker, frituren geeft ze de kenmerkende knapperige buitenkant.
Beantwoorden
Dat is voor deze loempia's wel echt minder lekker, frituren geeft ze de kenmerkende knapperige buitenkant.
Beantwoorden
Leg je de loempia's in het frituurmandje of los in de pan?
Ben heel benieuwd of het gaat lukken 😋
Ik maak echt alles uit je boeken en vanaf de website, maar dit mislukte compleet. De vulling was heerlijk, maar dat vouwen van die pannenkoekjes was een ramp. Ze schieten los, plakken niet. Jammer, volgende keer toch maar kant en klare loempiavellen kopen.
Beantwoorden