Kaasvlinders zijn ideale hapjes voor bij de borrel en ze zijn ook erg populair bij kinderen. Een kaasvlinder is een bladerdeeg koekje gevuld met kaas. Wil je zelf kaasvlinders maken? Dit is helemaal niet moeilijk. Met dit kaasvlinders recept zet je eenvoudig deze krokante borrelhapjes op tafel. Ik gebruik mijn zelfgemaakte bladerdeeg of snelle bladerdeeg voor dit recept, maar je kunt natuurlijk ook kant en klare bladerdeeg kopen.

Het leuke aan deze bladerdeeg kaasvlinders is dat je goed kunt variëren met de kaas, probeer bijvoorbeeld ook eens gruyère of Parmezaanse kaas. Bewaar de kaasvlinders luchtdicht verpakt (als ze dat halen).
Met dit recept kun je 35 – 40 kaasvlinders maken.
Tip: het geheim voor extra krokante kaasvlinders is dat je ze na het bakken op een lagere temperatuur droogt.
- Voor het deeg
- ½ recept bladerdeeg
- of ½ recept recept snel bladerdeeg
- of 1 rol koelvers bladerdeeg
- Voor de vulling
- 1 eidooier
- 1 tl fijne mosterd
- peper
- 150 gr oude kaas, geraspt
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
Kaasvlinders zelf maken
Meng de eidooier met de mosterd en breng het op smaak met versgemalen peper.
Rol het bladerdeeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een rechthoek van ongeveer 25 bij 30 centimeter. Bestrijk het deeg met het eidooiermengsel en strooi daar gelijkmatig de oude kaas over. Druk dit aan door er licht met een deegroller overheen te rollen. Vouw het deeg vanaf de lange zijde aan beide kanten ongeveer 3 centimeter naar binnen. Vouw vervolgens beide kanten tot het midden en vouw het geheel dubbel. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de vriezer.

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Haal het bladerdeeg uit de vriezer en snijd het gevouwen deeg in plakjes van ¾ centimeter dik. Leg de plakjes plat en met voldoende tussenruimte op de bakplaat.
Bak de koekjes in 20-25 minuten goudbruin. Verlaag dan de oventemperatuur naar 150 °C en laat de kaasvlinders nog 5-20 minuten drogen, zodat ze goed krokant worden. Laat de kaasvlinders afkoelen op een rooster.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Heerlijk recept! Maar wat bedoel je precies met ‘drogen’? Moet de oven dan helemaal uit of gewoon aan laten staan op 150 graden? Alvast bedankt!
Beantwoorden
Ik heb ze gebakken en zijn heerlijk echter het bladerdeeg kwam wel omhoog dus heb geen platte kaasvlinders….. wat heb ik verkeerd gedaan?
BeantwoordenHi Rudger....hoeveel gram is een half recept? En hoe dik moet je het uitrollen..de gene die ik al uitgeprobeerd hebt zijn heerlijk.....goed recept ..dank je wel..
BeantwoordenHet is ruim 300 gram bladerdeeg, en dat rol je uit tot een lap van 25x30 centimeter. De dikte zal zo'n 3-4 millimeter zijn gok ik (niet opgemeten).
Beantwoorden
Ik vind het zuurtje in de nasmaak (van de mosterd) best overheersen. Ik opteer voor een klein beetje poedersuiker door de eidooier. Als het dan echt een papje gaat worden, wat verdunnen met room of koffiemelk, of zo..
Beantwoorden
Vouw het deeg vanaf de lange zijde aan beide kanten ongeveer 3 centimeter naar binnen.
Okay, dat snap ik.
Vouw vervolgens beide kanten tot het midden en vouw het geheel dubbel.
En dit snap ik dus niet.
Kan je dit misschien op een plaatje laten zien?
Of ben ik nu heel dom?
Een plaatje heb ik er helaas niet van. Zoek eens op youtube naar palmiers, dan zie je het ook.
Beantwoorden
Rutger als ge spreekt van de oven verwarmen is dit onder of boven of hete lucht heb altijd moeite om te weten hoe ik de oven moet zetten....thanks
Beantwoorden
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.