Soms heb je gewoon zin in een Vietnamese loempia. Tenminste, ik wel. Op veel plekken in Nederland kun je wel een loempiastalletje vinden die deze snack verkoopt, maar wist je dat je ze ook heel makkelijk zelf maakt? En eerlijk gezegd zijn ze zelfgemaakt nog veel lekkerder! Tip: maak er extra veel en vries een voorraadje in. Zo heb je altijd een snelle snack bij de hand, wanneer je er ook zin in hebt. 

Vietnamese loempia's recept

Deze Vietnamese loempia’s hebben een heerlijke vulling van onder meer kip, paksoi, wortel en rijstvermicelli, met smaakmakers zoals gember, knoflook, vissaus en sojasaus. Het zijn echte smaakbommetjes geworden! De Vietnamese loempia’s zijn erg lekker met chilisaus (sweet of hot). Met dit Vietnamese loempia recept kun je zo’n 20 loempia’s maken. 

Ook lekker: Indonesische loempia’s.

Variëren met vulling Vietnamese kip loempia

Met de Vietnamese loempia vulling kun je naar eigen smaak variëren:

  • Vietnamese loempia’s worden ook vaak gemaakt met taugé, wortel en witte kool als vulling. Maar ik wilde ze graag heel anders maken dan de Indonesische loempia’s, dus koos ik onder andere voor paksoi, met als smaakmakers gember, knoflook, vissaus en sojasaus.
  • Wil je klassieke Vietnamese loempia’s maken, gebruik dan gelijke hoeveelheden wortel, witte kool (beide in dunne reepjes) en taugé. 
  • Wil je extra pit in je Vietnamese loempia, dan kun je fijngesneden rode peper aan de vulling toevoegen. 
Vietnamese loempia's recept

Loempiavellen voor de Vietnamese loempia’s

Voor deze Vietnamese loempia’s heb ik vierkante loempiavellen van zo’n 21×21 centimeter gebruikt. Die vind je in de vriezer van de grotere supermarkten en in de toko. Het vouwen van de loempia’s is heel makkelijk als je de slag eenmaal te pakken hebt. In mijn recept voor Indonesische loempia’s staat een stap-voor-stap foto van het vouwen. 

Hoe Vietnamese loempia’s bewaren?

Na het vouwen kun je de Vietnamese loempia’s maximaal 2 dagen bewaren in de koelkast. Dek ze wel goed af, om te voorkomen dat ze uitdrogen. Je kunt de loempia’s ook invriezen voor 2-3 maanden. Houd er rekening mee dat de baktijd voor een bevroren Vietnamese loempia net iets langer is.  

Ingrediëntenlijst
  • Voor de gemarineerde kip
  • 350 gr kipdijfilet, in blokjes van 1-1½cm
  • 1½ el sojasaus
  • 2 tl rijstazijn
  • 2 tenen knoflook, geperst of fijngehakt
  • Voor de loempiavulling
  • 50 gr rijstvermicelli
  • 1½-2 sjalotten, fijn gesnipperd
  • een stuk gember van 4 cm, geraspt
  • 3-4 tenen knoflook, fijngehakt of geperst
  • ½-1 rode peper, in dunne ringetjes, optioneel
  • 150 gr paksoi, in dunne reepjes
  • 50 gr wortel, in hele dunne reepjes gesneden
  • 2 tl vissaus
  • 1 el sojasaus
  • 2 el verse koriander, fijngehakt
  • peper
  • Verder nodig
  • 20 loempiavellen
  • 25 gr bloem
  • neutrale olie, om in te bakken en frituren
makkelijke bakboek desk
makkelijke bakboek mob

Zelf Vietnamese loempia’s maken 

Meng in een kom de blokjes kipdijfilet met de sojasaus, rijstazijn en de knoflook. Zorg ervoor dat de kip overal goed bedekt is met de marinade. Dek de kom af met plasticfolie en laat de kip minimaal 1 uur (langer mag ook) in de koelkast marineren. 

Breng 1 liter water aan de kook, haal de pan van het vuur en doe de rijstvermicelli in het water. De pan hoeft niet meer terug op het vuur. Giet de vermicelli na 4 minuten in een zeef en spoel af met koud water. Laat de vermicelli goed uitlekken en snijd het dan in stukken van 3-4 centimeter. 

Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en doe daar zo’n 2 eetlepels van de olie in. Fruit de sjalot en de gember, tot deze zacht zijn. Voeg de knoflook toe. Als je rode peper wilt gebruiken, dan kun je die nu toevoegen. Bak de knoflook (en eventueel rode peper) kort mee en voeg dan de gemarineerde kipblokjes toe. Bak enkele minuten tot de kip bijna gaar is en voeg dan de paksoi en wortel toe. Bak door tot de paksoi geslonken is. Haal de pan van het vuur en meng de geweekte vermicelli door de vulling. Schep de vulling in een zeef, zodat het overtollige vocht eruit kan lekken. 

Doe de uitgelekte vulling in een kom en meng de vissaus, sojasaus, koriander en wat zwarte peper erdoor. 

Vietnamese loempia’s vullen en vouwen

Maak een papje van de bloem en 1-1½ eetlepel water. Leg een loempiavel op het werkblad en bestrijk de randen met het bloemmengsel. Schep zo’n 30 gram van de loempiavulling op het loempiavel. Vouw een punt van de het vel over de vulling, vouw vervolgens de twee zijkanten erover en rol de loempia dan op. Doe hetzelfde met de overige loempiavellen.

Vietnamese kip loempia’s bakken

Verwarm de olie in een frituurpan of grote gietijzeren pan tot 180 °C. Bak de Vietnamese loempia’s in 4-6 minuten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer ze zo vers mogelijk. 

Foto’s: Saskia Lelieveld 

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (2)
Eefje 2024-12-30 13:31:38

Hallo Rutger, mijn vader gaat morgen ook de frituur aanzetten en wij gaan dus ook loempia’s maken.
Ik had alleen nog een vraag: Wat voor een soort loempiavellen gebruik jij?
En kan je ook rijstvelden gebruiken en die in de frituur doen?

Beantwoorden
EE
Rutger 2025-01-04 09:01:21

Hi. Ik gebruik vierkante loepmpiavellen van 21x21 centimeter, die kun je vinden in de vriezer bij grotere supermarkten. Ik heb dit recept niet met rijstvellen geprobeerd, dus dat antwoord moet ik je schuldig blijven.

Beantwoorden
cramer 2025-01-08 12:30:40

Moet je randen van de loempiavellerjes nog met water inkwasten ?

Beantwoorden
CR
Rutger 2025-01-13 08:17:06

Hi, die bestrijk je met het zelfgemaakte bloemmengsel, zoals in het recept beschreven staat.

Beantwoorden