Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • scheut olijfolie
  • 2 sjalotjes, fijngesneden
  • 1-2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 500 gr verse bladspinazie
  • 4 eieren
  • 200 ml slagroom
  • 70 gr zongedroogde tomaatjes uit olie, uitgelekt en in stukjes
  • 150-200 gr zachte geitenkaas, verkruimeld
  • peper & zout
  • 50 gr walnoten, grof gehakt
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • boter, om in te vetten
  • blindbakvulling

Op zoek naar een lekkere, vegetarische quiche met geitenkaas? Deze geitenkaas quiche met spinazie en zongedroogde tomaat is erg lekker en perfect als lunch of met een groene salade als avondeten. De gehakte walnoten geven de quiche een knapperige bite. 

In dit quiche recept met geitenkaas bak ik de bodem eerst blind. Meer weten over deze methode? Lees dan mijn artikel over blindbakken.

Variatie: liever geen geitenkaas gebruiken? Je kunt de geitenkaas ook vervangen door feta.

Spinazie-geitenkaasquiche maken

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een quichevorm met een doorsnede van ongeveer 28 centimeter in met boter.

Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap die groot genoeg is om de quichevorm mee te bekleden. Bekleed de ingevette taartvorm met het deeg en laat de zijkanten over de vorm hangen. Prik de hele bodem in met een vork om te voorkomen dat die tijdens het bakken bol gaat staan. Verkreukel een stuk bakpapier en leg dat op de deegbodem. Verdeel de steunvulling over het bakpapier en bak de bodem 15 minuten.

Haal de quichevorm uit de oven en verwijder de steunvulling en het bakpapier. Snijd het overhangende deeg met een scherp mes aan de bovenkant van de bakvorm af. Zet de vorm nog 10-15 minuten terug in de oven tot het licht goudbruin van kleur is. 

Verwarm de olie in een grote koekenpan en bak daar de gesnipperde sjalot en de gehakte knoflook enkele minuten in. Voeg de bladspinazie in gedeeltes toe en bak deze mee totdat de spinazie is geslonken. Breng alles op smaak met peper en zout en laat het iets afkoelen. 

Klop de eieren met de slagroom door elkaar en breng dit op smaak met peper en zout. Meng de zongedroogde tomaatjes door het spinazie mengsel en schep dit in de vorm. Verdeel de geitenkaas en giet vervolgens het eimengsel erover. Bestrooi de quiche tot slot met de grof gehakte walnoten. Bak de geitenkaas spinazie quiche in 40-50 minuten gaar en serveer hem (lauw)warm of afgekoeld.

Foto: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (3)
Lisette 2021-07-12 19:03:29

De smaak was erg lekker! Ik heb er spekjes doorheen gedaan. Bij mij was de bodem (diepvries bodem) helaas keihard. Iemand een idee hoe ik dat kan oplossen?

Ik heb 'm eerst blind gebakken.

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-07-13 09:15:16

Met de diepvriesbodem heb ik geen ervaring, daar kan ik je niet mee helpen helaas.

Beantwoorden
Kelsey 2021-10-27 17:41:09

Je kan het beste zelf de bodem maken, naar mijn ervaring werkt dit toch altijd beter

Beantwoorden
KE
Jan 2021-05-24 19:36:49

Ik heb vandaag deze quiche met feta gemaakt, en hij was inderdaad superlekker! Omdat hij op de foto in de vorm was aangesneden, vroeg ik me af of ik hem zou kunnen ontvormen vóór de presentatie en het snijden, maar dat is zonder enig probleem gelukt. Mijn interesse voor 'Het hartige bakboek' is gewekt, Rutger. Dank je wel voor al die lekkere recepten.

Beantwoorden
JA
Anne 2021-05-18 22:53:58

Dit lijkt me super lekker! Kan ik de bodem een dag van tevoren blind bakken en dan de dag daarna vullen en opnieuw bakken? Of beter alles op de dag zelf?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-05-31 11:13:19

Je kunt de bodem prima een dag van tevoren blindbakken.

Beantwoorden