Voor een goede taart of quiche zonder zompige of net-niet gare bodem is het belangrijk dat je het deeg eerst blind bakt. Blindbakken is iets meer werk, maar levert een veel lekkerder eindresultaat op! Als steunvulling kun je verschillende dingen gebruiken: gedroogde bonen, keramische bonen, ongekookte rijst of spliterwten. Let er wel op dat je de gedroogde bonen of rijst niet meer kan eten wanneer ze als blindbakvulling hebben gediend. Natuurlijk kan je ze wel nog heel vaak als blindbakvulling gebruiken. Met deze how-to geen soggy bottoms meer!
Stap 1
Rol het deeg dun uit. Bekleed er de ingevette taartvorm mee. Laat de zijkanten van het deeg over de vorm hangen. Prik de hele bodem in met een vork om te voorkomen dat die tijdens het bakken bol gaat staan.
Stap 2
Verkreukel een stuk bakpapier en leg dat op de deegbodem.
Stap 3
Verdeel de steunvulling over het bakpapier en bak de bodem volgens de aanwijzingen in het recept.
Stap 4
Haal de taartvorm uit de oven en verwijder de steunvulling en het bakpapier.
Stap 5
Snijd de rand van de taart met een scherp mes netjes bij. Dit gaat het beste als je snijdt vanuit de binnenkant van de vorm. Ze de bodem voor de tweede keer in de oven.
Stap 6
De bodem is goed als het deeg licht goudbruin van kleur is. Laat de bodem helemaal afkoelen voordat je hem verder gaat verwerken.
Foto’s: Michiel Wichman




