Voor een goede taart of quiche zonder zompige of net-niet gare bodem is het belangrijk dat je het deeg eerst blind bakt. Blindbakken is iets meer werk, maar levert een veel lekkerder eindresultaat op! Als steunvulling kun je verschillende dingen gebruiken: gedroogde bonen, keramische bonen, ongekookte rijst of spliterwten. Let er wel op dat je de gedroogde bonen of rijst niet meer kan eten wanneer ze als blindbakvulling hebben gediend. Natuurlijk kan je ze wel nog heel vaak als blindbakvulling gebruiken. Met deze how-to geen soggy bottoms meer!

Stap 1

Rol het deeg dun uit. Bekleed er de ingevette taartvorm mee. Laat de zijkanten van het deeg over de vorm hangen. Prik de hele bodem in met een vork om te voorkomen dat die tijdens het bakken bol gaat staan.

Blindbakken

Stap 2

Verkreukel een stuk bakpapier en leg dat op de deegbodem.

Blindbakken

Stap 3

Verdeel de steunvulling over het bakpapier en bak de bodem volgens de aanwijzingen in het recept.

Blindbakken

Stap 4

Haal de taartvorm uit de oven en verwijder de steunvulling en het bakpapier.

Blindbakken

Stap 5

Snijd de rand van de taart met een scherp mes netjes bij. Dit gaat het beste als je snijdt vanuit de binnenkant van de vorm. Ze de bodem voor de tweede keer in de oven.

Blindbakken

Stap 6

De bodem is goed als het deeg licht goudbruin van kleur is. Laat de bodem helemaal afkoelen voordat je hem verder gaat verwerken.

Blindbakken

Foto’s: Michiel Wichman

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (12)
Helga 2022-04-07 18:21:18

Hallo Rutger
Ik laat de quiche echt rusten in de koelkast en bak hem blind voor en toch zakt de randen in.
Ik lees veel en elke keer word er gezegd deeg koelen maar dat doe ik.Sons langer.
Ik snap het niet.Heb het ook qx erna bij gesneden maar vind ik niet echt mooi.
Heb jij een idee voor mij.
Gr.Helga

Beantwoorden
HE
Rutger 2022-04-10 10:40:43

Wat voor vorm gebruik je? Een vorm waarbij de randen iets taps toe lopen werkt beter dan een vorm waarbij de zijkant helemaal recht is.

Beantwoorden
Bart 2022-03-31 17:19:30

Hallo Rutger,

Maakt het uit of je blind bakt met hete lucht of boven-onder warmte?
Alvast bedankt

Beantwoorden
BA
Rutger 2022-04-10 12:16:38

Hoi. Nee dat maakt niet uit, het kan beide.

Beantwoorden
A Jansen 2022-02-01 17:44:12

Vandaag kreeg ik in een restaurant een plak gebakken balderdeeg, met gegrilde groente en kruidenkaas erop.
Het bladerdeeg had een prachtige goudgele kleur en was volgens mij apart gebakken. Krijg je de goudgele kleur door geklopt ei er op te smeren of wat water ?

Beantwoorden
A
Rutger 2022-02-07 18:50:15

Dat klinkt heerlijk! De goudgele kleur kan van ei komen, maar ook van melk en/of room.

Beantwoorden
ivonne 2021-12-13 14:43:54

Hallo Rutger, ik heb je basisrecept voor het quichedeeg al een keer gebruikt en het was heerlijk. Nu wil ik een champignonquiche maken met kerst, maar zou hem graag al deels willen voorbereiden. Kan ik een quichebodem volgens jouw recept blind voorbakken tot goudbruin en dan pas de volgende dag vullen en afbakken. Hoe kan ik de voorgebakken bodem dan het beste bewaren...in de koelkast, kelder of bij kamertemeratuur? Hoe moet de bodem dan afgedekt worden? Alvast bedankt! Groeten, Ivonne

Beantwoorden
IV
Rutger 2021-12-14 08:03:37

Hoi. Dat kan prima. Bewaar de voorgebakken bodem luchtdicht verpakt op kamertemperatuur.

Beantwoorden
Bea 2021-11-15 15:12:05

Hallo Rutger , als ik mijn bladerdeeg blind bak , hoe lang kan ik hem dan bewaren ?
En word de bodem niet terug zacht als ik er een quiche van maak ?

Beantwoorden
BE
Rutger 2021-11-16 12:42:33

Ik weet niet precies hoe lang je de bodem kunt bewaren. Als je 'm helemaal goed droog en krokant bakt, dan kun je de bodem prima een kleine week bewaren. Maar dan moet ie wel door en door goed gaar gebakken zijn. De bodem kan wel iets zachter worden bij het maken van de quiche, maar hij is in elk geval goed gaar door het blindbakken.

Beantwoorden
Tooske 2021-08-12 21:12:58

Ik wil een gehakt taart bakken. Totale Baktijd is een uur op 240 graden.
Wil de bodem blind bakken. Hoe lang is de baktijd voor de bodem
Op de bodem komt bacon en daarna gehakt.

Beantwoorden
TO
Rutger 2021-08-16 14:48:59

Dat ligt helemaal aan het soort deeg dat je gebruikt, dat kan ik niet zeggen zo.

Beantwoorden
lotte 2021-01-19 11:39:38

Hallo Rutger,
Zit er verschil in de baktijd wanneer ik kleine vormpjes gebruik ipv 1 grote?
En wat zou jouw advies dan zijn?
Groet, Lotte

Beantwoorden
LO
Rutger 2021-01-25 09:09:54

Hoi. Daar kan een klein beetje verschil in zitten, afhankelijk van het soort deeg en de grootte van je vorm. Kijk vooral goed naar het deeg. Je wilt het uiteindelijk mooi goudbruin blindgebakken hebben.

Beantwoorden
Jeanette 2020-12-19 15:05:24

Als ik een taart bodem blind heb gebakken hoe lang moet die dan nog in de oven met de vulling?

Beantwoorden
JE
Rutger 2020-12-20 08:47:39

Dat ligt aan het recept. In de recepten waarin ik blindbakken gebruik, geef ik dat altijd duidelijk aan.

Beantwoorden
joanne 2019-01-04 13:53:36

als ik keramische blind bakbonen wil kopen, hoeveel gram moet ik dan hebben voor een gemiddelde maat springvorm?

Beantwoorden
JO
Rutger 2019-01-06 16:46:26

Ik gebruik dat meestal de inhoud van twee glazen weckpotjes. Hoeveel gram dat is weet ik niet.

Beantwoorden
Jonna@burgertrutjesNL 2017-06-02 08:53:25

Zojuist de blinde bakvulling bested. Toch wel onmisbaar, thanks voor de tips :)

Beantwoorden
JO
Caro 2017-06-01 18:38:52

Nog een tip. Een iets kleiner springvorm gebruiken als je geen blindbakvulling in huis hebt.

Beantwoorden
CA
Rutger 2017-06-06 11:46:39

Dat is ook een hele handig tip ja! de bakvorm kun je dan op het bakpapier zetten als blindbakvulling.

Beantwoorden
Margreet sietses 2017-06-01 11:26:56

Hallo Rutger,

Vroeger gebruikte ik altijd spliterwten voor het blindbakken.
Tegenwoordig gebruik ik glazen knikkers! Superhandig en steeds weer opnieuw bruikbaar.

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-06-06 11:47:08

Ook handig die knikkers!

Beantwoorden