- Voor de roomborstplaat
- 1 vanillestokje
- 100 gr glaceerfondant
- 750 gr kristalsuiker
- 225 ml slagroom
- 150 ml water
Sinterklaas is weer in het land! Een goed excuus om zelf roomborstplaat te maken. Het lijkt misschien heel moeilijk, maar met deze uitleg en stap-voor-stap-foto’s moet het je zeker lukken! Ik heb ervoor gekozen om de borstplaat te maken met een suikersiroop die gekookt moet worden. Er zijn ook borstplaat recepten waar alleen poedersuiker in wordt verwerk, dat verder niet wordt gekookt, maar die vind ik veel minder lekker dan deze.
Voor het maken van roomborstplaat kook je suiker met slagroom en water tot 115 ⁰C. Het is belangrijk dat je die temperatuur aanhoudt; is de temperatuur te laag, dan zal de borstplaat niet stevig genoeg worden en bij een te hoge temperatuur wordt hij juist keihard. Een suikerthermometer (bijvoorbeeld één van deze) is dus echt onmisbaar bij dit recept.
Na het koken van de suikeroplossing giet je deze bij een kleine hoeveelheid fondant. Fondant is al voorgekristalliseerd (vergelijk het met getempereerde chocolade) waardoor er heel veel kleine kristalletjes in het mengsel ontstaan. De fondant zorgt dus voor de verspreiding en toename van de fijne suikerkristalletjes waardoor de kenmerkende textuur van borstplaat ontstaat.
Vervolgens kan het warme mengsel in verschillende vormen gegoten worden. Je kan het in hartjesvormen gieten en natuurlijk deze vormen voor de welbekende rondjes. Je kan natuurlijk ook andere uitstekers of vormpjes gebruiken of het mengsel op een plaat gieten en later in stukken snijden of breken.
Stap 1
Maak de vormen nat met wat water, dit zorgt ervoor dat de borstplaat er straks makkelijker uitkomt. Leg de vormen op bakpapier dat je ook iets vochtig hebt gemaakt.
Stap 2
Schraap het merg uit het vanillestokje en meng dit door het glaceerfondant.
Stap 3
Doe de suiker, de slagroom en het water in een hoge pan en roer het door elkaar. Breng alles al roerend aan de kook. Bevestig de suikerthermometer en laat het mengsel doorkoken. Roer het regelmatig door.
Stap 4
Kook het suikermengsel tot 115 ᵒC. Zodra het mengsel deze temperatuur heeft bereikt haal je de pan van het vuur. Laat de suikersiroop 1 à 2 minuten staan, tot het wat minder bubbelt.
Stap 5
Giet de suikersiroop op de fondant uit stap 2.
Stap 6
Roer alles goed door elkaar tot één homogene massa. Het is echt belangrijk dat je hier 1 à 2 minuten goed roert.
Stap 7
Giet het mengsel in de vormen. Probeer dit vlug te doen, het mengsel wordt snel hard. Laat de borstplaat in ongeveer een half uur hard worden.
Stap 8
Verwijder voorzichtig de vormen en laat de borstplaat nog enkele uren drogen.
Tip: In plaats van vanillemerg kan je ook andere smaken toevoegen. Voeg in stap 6 bijvoorbeeld mokka-extract of gesmolten pure chocolade toe.
Dit artikel is gesponsord door Baktotaal Bouwhuis.
Foto’s: Erik Spronk







