- Voor de roomborstplaat
- 1 vanillestokje
- 100 gr glaceerfondant
- 750 gr kristalsuiker
- 225 ml slagroom
- 150 ml water
Sinterklaas is weer in het land! Een goed excuus om zelf roomborstplaat te maken. Het lijkt misschien heel moeilijk, maar met deze uitleg en stap-voor-stap-foto’s moet het je zeker lukken! Ik heb ervoor gekozen om de borstplaat te maken met een suikersiroop die gekookt moet worden. Er zijn ook borstplaat recepten waar alleen poedersuiker in wordt verwerk, dat verder niet wordt gekookt, maar die vind ik veel minder lekker dan deze.
Voor het maken van roomborstplaat kook je suiker met slagroom en water tot 115 ⁰C. Het is belangrijk dat je die temperatuur aanhoudt; is de temperatuur te laag, dan zal de borstplaat niet stevig genoeg worden en bij een te hoge temperatuur wordt hij juist keihard. Een suikerthermometer (bijvoorbeeld één van deze) is dus echt onmisbaar bij dit recept.
Na het koken van de suikeroplossing giet je deze bij een kleine hoeveelheid fondant. Fondant is al voorgekristalliseerd (vergelijk het met getempereerde chocolade) waardoor er heel veel kleine kristalletjes in het mengsel ontstaan. De fondant zorgt dus voor de verspreiding en toename van de fijne suikerkristalletjes waardoor de kenmerkende textuur van borstplaat ontstaat.
Vervolgens kan het warme mengsel in verschillende vormen gegoten worden. Je kan het in hartjesvormen gieten en natuurlijk deze vormen voor de welbekende rondjes. Je kan natuurlijk ook andere uitstekers of vormpjes gebruiken of het mengsel op een plaat gieten en later in stukken snijden of breken.
Stap 1
Maak de vormen nat met wat water, dit zorgt ervoor dat de borstplaat er straks makkelijker uitkomt. Leg de vormen op bakpapier dat je ook iets vochtig hebt gemaakt.
Stap 2
Schraap het merg uit het vanillestokje en meng dit door het glaceerfondant.
Stap 3
Doe de suiker, de slagroom en het water in een hoge pan en roer het door elkaar. Breng alles al roerend aan de kook. Bevestig de suikerthermometer en laat het mengsel doorkoken. Roer het regelmatig door.
Stap 4
Kook het suikermengsel tot 115 ᵒC. Zodra het mengsel deze temperatuur heeft bereikt haal je de pan van het vuur. Laat de suikersiroop 1 à 2 minuten staan, tot het wat minder bubbelt.
Stap 5
Giet de suikersiroop op de fondant uit stap 2.
Stap 6
Roer alles goed door elkaar tot één homogene massa. Het is echt belangrijk dat je hier 1 à 2 minuten goed roert.
Stap 7
Giet het mengsel in de vormen. Probeer dit vlug te doen, het mengsel wordt snel hard. Laat de borstplaat in ongeveer een half uur hard worden.
Stap 8
Verwijder voorzichtig de vormen en laat de borstplaat nog enkele uren drogen.
Tip: In plaats van vanillemerg kan je ook andere smaken toevoegen. Voeg in stap 6 bijvoorbeeld mokka-extract of gesmolten pure chocolade toe.
Dit artikel is gesponsord door Baktotaal Bouwhuis.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Dat ziet er duidelijk uit! Ik ga het zeker een keer zelf maken! Ben er dol op!
BeantwoordenMmmm!
Hoeveel gram pure chocolade zou je doen? En glaceerfondant waar is dat verkrijgbaar?
Dag Rutger,
Kan ik ipv vanillemerg ook vanille-extract gebruiken?
Dat kan zeker, alleen wordt de smaak puurder met vanillemerg.
BeantwoordenIk heb deze vanmorgen gemaakt, de vanille zijn heerlijk en erg goed gelukt!! Nu heb ik ze nogmaals gemaakt en bij glaceerfondant cappucino smaakstof toegevoegd, nu lijken ze veel slapper te zijn als de vanille, hoe zou dat kunnen komen???
BeantwoordenHeb je veel extra vloeistof toegevoegd? De smaakstof is natuurlijk vloeibaar, dat heeft wel invloed op het eindresultaat. En heb je de temperatuur goed in de gaten gehouden?
BeantwoordenJa temperatuur ging goed, heb ongeveer 20ml vloeistof nog toegevoegd! Volgende keer iets minder water?? Is uiteindelijk wel wat harder geworden maar niet in vergelijking met m'n vanille en de later gemaakte chocolade!
BeantwoordenDan denk ik dat het inderdaad door het extra vocht kwam. En iets zachter is de borstplaat vast ook heel lekker!
BeantwoordenDe fondant is echt nodig voor de kenmerkende structuur van de borstplaat. Omdat deze is voorgekristaliseerd is het wel echt nodig.
BeantwoordenHa Rutger,
Is er ook een recept om zelf fondant te maken? Ik kan het hier niet kopen. (Portugal)
Hoi! Dat is er zeker, maar heb ik (nog) niet online staan.
BeantwoordenKlinkt erg lekker, maar ook ik vroeg me af of je de glaceerfondant zelf kan maken. Ik wacht het wel af, maar sla het recept vast op.
BeantwoordenZelf fondant maken kan wel, maar is redelijk bewerkelijk. Zelf heb ik het nog nooit gedaan, dus het exacte recept durf ik je niet te zeggen.
BeantwoordenLeuk dit recept, alleen wel jammer dat er (weer) een kant en klaar product in zit. Heb je een goed recept om het fondant te maken, of kun je het vervangen op een andere manier?
BeantwoordenFondant kun je zelf maken, maar het is een lastig werkje. De suiker moet tot een bepaalde temperatuur gekookt worden met een thermometer en vervolgens getableerd worden om de juiste kristallen te vormen. Het exacte recept heb ik niet, zelf heb ik het nog nooit gemaakt.
BeantwoordenKijk bij fondant maken met Cees Holtkamp op you tube maak het al jaren
BeantwoordenIk gebruik dip 'n drip van FunCakes. Kost inmiddels €5,50.
Werkt prima.
Hi Rutger, ik heb je hulp nodig. Ik heb gister de borstplaat gemaakt. Helaas helemaal mislukt. De substantie werd niet stevig maar bleef vloeibaar. Dus vandaag doe ik het over. Ik heb, denk ik, de fout gemaakt door glazuur (kant en klaar zakje Dr. Oetker) te gebruiken ipv fondant. Nu heb ik geen flauw idee waar ik glaceerfondant kan kopen. Online heb ik geen tijd meer voor. Kan daarvoor in de plaats ook kant en klare (rol)fondant gebruiken?
BeantwoordenHoi. Helaas lukt het niet met rolfondant of glazuur. Fondant kun je kopen bij bijvoorbeeld baktotaal.com
BeantwoordenBeste Rutger,
Ik heb het geprobeerd te maken, maar het werd al snel hard, zodat het niet mooi kon vloeien. Is het mogelijk om het weer vloeibaar te maken en om het alsnog te verwerken?
Graag hoor ik je reactie.
Groet,
Jozephina
Hoi. Ik weet niet zeker wat er gebeurd als je het weer smelt.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.