Ingrediëntenlijst

Sinterklaas is weer in het land! Een goed excuus om zelf roomborstplaat te maken. Het lijkt misschien heel moeilijk, maar met deze uitleg en stap-voor-stap-foto’s moet het je zeker lukken! Ik heb ervoor gekozen om de borstplaat te maken met een suikersiroop die gekookt moet worden. Er zijn ook borstplaat recepten waar alleen poedersuiker in wordt verwerk, dat verder niet wordt gekookt, maar die vind ik veel minder lekker dan deze.

Voor het maken van roomborstplaat kook je suiker met slagroom en water tot 115 ⁰C. Het is belangrijk dat je die temperatuur aanhoudt; is de temperatuur te laag, dan zal de borstplaat niet stevig genoeg worden en bij een te hoge temperatuur wordt hij juist keihard. Een suikerthermometer (bijvoorbeeld één van deze) is dus echt onmisbaar bij dit recept.

Na het koken van de suikeroplossing giet je deze bij een kleine hoeveelheid fondant. Fondant is al voorgekristalliseerd (vergelijk het met getempereerde chocolade) waardoor er heel veel kleine kristalletjes in het mengsel ontstaan. De fondant zorgt dus voor de verspreiding en toename van de fijne suikerkristalletjes waardoor de kenmerkende textuur van borstplaat ontstaat.

Vervolgens kan het warme mengsel in verschillende vormen gegoten worden. Je kan het in hartjesvormen gieten en natuurlijk deze vormen voor de welbekende rondjes. Je kan natuurlijk ook andere uitstekers of vormpjes gebruiken of het mengsel op een plaat gieten en later in stukken snijden of breken.

Stap 1

Maak de vormen nat met wat water, dit zorgt ervoor dat de borstplaat er straks makkelijker uitkomt. Leg de vormen op bakpapier dat je ook iets vochtig hebt gemaakt.

how-to-roomborstplaat-stap-1

Stap 2

Schraap het merg uit het vanillestokje en meng dit door het glaceerfondant.

how-to-roomborstplaat-stap-2

Stap 3

Doe de suiker, de slagroom en het water in een hoge pan en roer het door elkaar. Breng alles al roerend aan de kook. Bevestig de suikerthermometer en laat het mengsel doorkoken. Roer het regelmatig door.

how-to-roomborstplaat-stap-3

Stap 4

Kook het suikermengsel tot 115 ᵒC. Zodra het mengsel deze temperatuur heeft bereikt haal je de pan van het vuur. Laat de suikersiroop 1 à 2 minuten staan, tot het wat minder bubbelt.

how-to-roomborstplaat-stap-4

Stap 5

Giet de suikersiroop op de fondant uit stap 2.

how-to-roomborstplaat-stap-5

Stap 6

Roer alles goed door elkaar tot één homogene massa. Het is echt belangrijk dat je hier 1 à 2 minuten goed roert.

how-to-roomborstplaat-stap-6

Stap 7

Giet het mengsel in de vormen. Probeer dit vlug te doen, het mengsel wordt snel hard. Laat de borstplaat in ongeveer een half uur hard worden.

how-to-roomborstplaat-stap-7

Stap 8

Verwijder voorzichtig de vormen en laat de borstplaat nog enkele uren drogen.

how-to-roomborstplaat-stap-8

Tip: In plaats van vanillemerg kan je ook andere smaken toevoegen. Voeg in stap 6 bijvoorbeeld mokka-extract of gesmolten pure chocolade toe.

roombortsplaat-3

Dit artikel is gesponsord door Baktotaal Bouwhuis.

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (9)
Anca 2018-11-28 17:01:37

Ik gebruik dip 'n drip van FunCakes. Kost inmiddels €5,50.
Werkt prima.

Beantwoorden
AN
Sander 2017-11-18 17:29:19

Leuk dit recept, alleen wel jammer dat er (weer) een kant en klaar product in zit. Heb je een goed recept om het fondant te maken, of kun je het vervangen op een andere manier?

Beantwoorden
SA
Rutger 2017-11-19 21:36:22

Fondant kun je zelf maken, maar het is een lastig werkje. De suiker moet tot een bepaalde temperatuur gekookt worden met een thermometer en vervolgens getableerd worden om de juiste kristallen te vormen. Het exacte recept heb ik niet, zelf heb ik het nog nooit gemaakt.

Beantwoorden
Yvonne 2017-11-16 07:29:42

Klinkt erg lekker, maar ook ik vroeg me af of je de glaceerfondant zelf kan maken. Ik wacht het wel af, maar sla het recept vast op.

Beantwoorden
YV
Rutger 2017-11-19 21:46:11

Zelf fondant maken kan wel, maar is redelijk bewerkelijk. Zelf heb ik het nog nooit gedaan, dus het exacte recept durf ik je niet te zeggen.

Beantwoorden
Monique 2016-11-28 16:53:41

Dag Rutger,

Is er ook een vervanger voor glaceerfondant?

Beantwoorden
MO
Rutger 2016-11-29 09:34:46

De fondant is echt nodig voor de kenmerkende structuur van de borstplaat. Omdat deze is voorgekristaliseerd is het wel echt nodig.

Beantwoorden
Marijke 2017-09-28 16:38:08

Ha Rutger,
Is er ook een recept om zelf fondant te maken? Ik kan het hier niet kopen. (Portugal)

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-10-02 13:17:52

Hoi! Dat is er zeker, maar heb ik (nog) niet online staan.

Beantwoorden
Lianne 2016-11-25 19:31:12

Ja temperatuur ging goed, heb ongeveer 20ml vloeistof nog toegevoegd! Volgende keer iets minder water?? Is uiteindelijk wel wat harder geworden maar niet in vergelijking met m'n vanille en de later gemaakte chocolade!

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-11-27 22:06:05

Dan denk ik dat het inderdaad door het extra vocht kwam. En iets zachter is de borstplaat vast ook heel lekker!

Beantwoorden
Lianne 2016-11-25 12:20:39

Ik heb deze vanmorgen gemaakt, de vanille zijn heerlijk en erg goed gelukt!! Nu heb ik ze nogmaals gemaakt en bij glaceerfondant cappucino smaakstof toegevoegd, nu lijken ze veel slapper te zijn als de vanille, hoe zou dat kunnen komen???

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-11-25 17:56:24

Heb je veel extra vloeistof toegevoegd? De smaakstof is natuurlijk vloeibaar, dat heeft wel invloed op het eindresultaat. En heb je de temperatuur goed in de gaten gehouden?

Beantwoorden
Monique 2016-11-24 16:25:41

Dag Rutger,
Kan ik ipv vanillemerg ook vanille-extract gebruiken?

Beantwoorden
MO
Rutger 2016-11-25 17:58:24

Dat kan zeker, alleen wordt de smaak puurder met vanillemerg.

Beantwoorden
Fanny 2016-11-21 19:09:51

Mmmm!
Hoeveel gram pure chocolade zou je doen? En glaceerfondant waar is dat verkrijgbaar?

Beantwoorden
FA
Rutger 2016-11-21 20:59:20

Hoi! Als je op glaceerfondant klikt kom je op de site van Baktotaal Bouwhuis, daar kan je het bestellen. Zelf heb ik het nog niet met pure chocolade gedaan, maar ik zou bij stap 6 zo'n 150 gram getempereerde pure chocolade toevoegen. Ook kan je nog wat cacaopoeder toevoegen voor een extra pure smaak.

Beantwoorden
Naomi 2016-11-21 09:39:41

Dat ziet er duidelijk uit! Ik ga het zeker een keer zelf maken! Ben er dol op!

Beantwoorden
NA