Deze speculaascake is perfect voor de feestelijke decembermaand, maar als je wilt kun je deze lekkernij het hele jaar door maken en eten. Het fijne aan bakken met speculaaskruiden is dat je hele huis heerlijk gaat ruiken. Dit speculaascake recept kun je op verschillende manieren maken en de hoeveelheid van de ingrediënten varieert, afhankelijk van welke vorm je gebruikt. In de ingrediëntenlijst deel ik de hoeveelheden voor een cakevorm van 25 centimeter en een tulbandvorm met een inhoud van 2,4 liter.

Van een cake kun je 10-15 plakken snijden, van de tulband 15-20 plakken. 

Tip: voor de speculaaskruiden kun je kant-en-klare kruiden kopen, maar zelf maken gaat ook heel snel. Lees meer: zelf speculaaskruiden maken.

Speculaastulband

Speculaascake met chocolade

Een speculaascake is al onwijs lekker, maar maak ook eens deze speculaascake met chocolade. Er zijn verschillende opties om een chocolade-speculaascake te maken.

  • De eerste manier is door stukjes gehakte pure chocolade door het cakebeslag te mengen, voordat je het in de vorm schept. Gebruik voor de langwerpige cake 100 gram fijngehakte pure chocolade en voor de speculaastulband 150 gram fijngehakte pure chocolade. 
  • Je kunt er ook voor kiezen om de cake na het afkoelen af te maken met het chocoladeglazuur uit dit cakerecept of met zo’n 200 gram chocolade ganache (de versie die als topping wordt gebruikt) gemaakt volgens dit ganache recept.

Hoe speculaascake bewaren?

Een gebakken speculaascake kun je luchtdicht verpakt zo’n 4-5 dagen bewaren op kamertemperatuur. Als je de cake langer wilt bewaren: invriezen kan ook. De speculaascake blijft 2-3 maanden goed in de vriezer als je hem luchtdicht verpakt.

Meer bakken met speculaas? Probeer dan ook deze appel-speculaas tulband, deze speculaas boterkoek met amandelschaafsel of deze heerlijke speculaaskoeken met hazelnoot.

Speculaascake recept
Ingrediëntenlijst
  • Voor een langwerpige cakevorm van 25 centimeter
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 200 gr lichtbruine basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 235 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 4 tl speculaaskruiden
  • 65 gr yoghurt
  • Voor een tulbandvorm met een inhoud van 2,4 liter
  • 300 gr boter, op kamertemperatuur
  • 300 gr lichtbruine basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • 6 eieren, op kamertemperatuur
  • 350 gr bloem
  • 1 el bakpoeder
  • 2 el speculaaskruiden
  • 100 gr yoghurt
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 40 gr amandelschaafsel
  • bloem, om te bestuiven
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Zelf speculaascake maken 

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een cakevorm (van 25 centimeter) of een tulbandvorm (met een inhoud van 2,4 liter) in met boter en strooi het amandelschaafsel in de vorm. Draai de vorm wat rond, zodat het amandelschaafsel tegen de beboterde zijkanten blijft plakken. Schud het overtollige amandelschaafsel uit de vorm. Bestuif de vorm vervolgens met behulp van en theezeefje met wat bloem en klop de overtollige bloem daarna uit de vorm. 

Beslag voor speculaascake maken

Klop de boter met de lichtbruine basterdsuiker en het zout met een handmixer met gardes of een standmixer met de platte menghaak in enkele minuten tot een romig geheel. Meng daar één voor één de eieren door en klop het beslag goed door na ieder ei. Spatel de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden door het beslag en roer er tot slot de yoghurt door. 

Speculaascake bakken

Schep het beslag in de vorm en bak de speculaascake in 60-75 minuten gaar. Test of de cake gaar is door er met een satéprikker in te steken en deze er weer uit te halen. Zit er geen beslag aan de prikker, dan is de cake goed. 

Laat de speculaascake na het bakken enkele minuten afkoelen in de vorm en stort hem vervolgens op een rooster om verder af te koelen.

Foto: Erik Spronk 

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (8)
Renee 2022-11-14 12:52:20

Hoi, kan ik de yoghurt ook weglaten?

Beantwoorden
RE
Rutger 2022-11-19 08:45:25

Gebruik dan wel iets anders, bijvoorbeeld (karne)melk.

Beantwoorden
Desiree 2022-12-03 10:11:41

Oh kan dat echt met melk? Of toch iets minder luchtig dan? Ik heb ook nog crème fraiche over, wat zou dan beter zijn? We gaan na Sinterklaas op vakantie dus ik koop daarom liefst nog zo min mogelijk spullen voor thuis.

Beantwoorden
DE
Rutger 2022-12-12 13:41:01

Beide kan prima.

Beantwoorden
Suus 2022-11-14 14:52:11

Hallo Rutger,
Kun je de yoghurt ook vervangen voor Magere kwark?
Groeten Suus

Beantwoorden
SU
Rutger 2022-11-19 08:44:55

Volgens mij kan dat prima!

Beantwoorden
Carolien 2022-11-17 19:05:15

Hi Rutger, de cake zit nu in de oven en ruikt heerlijk! Na 60 min is hij echter nog helemaal vloeibaar in het midden/van binnen. Heb hem nu op hete lucht gezet en komt vanzelf goed, maar vroeg me af of de 160 graden onder-bovenwarmte klopt in het recept of dat ik iets verkeerd heb begrepen?

Beantwoorden
CA
Rutger 2022-11-19 08:37:07

Hoi. De 160 graden is voor onder- en bovenwarmte. Meer daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Sigrid 2022-11-24 10:40:29

Hoi Rutger,
Graag zou ik deze cake maken. Onze kleinzoon heeft lactose-intolerantie en waar voor zou ik de kwark kunnen vervangen? Ik ben van plan om vegan margarine te gebruiken als vervanger voor de boter.

Beantwoorden
SI
Rutger 2022-12-01 15:39:33

Hi, er is ook lactose vrije kwark te verkrijgen.

Beantwoorden
Sigrid 2022-12-03 13:07:03

Super, namens de kleinzoon dank.
Altijd zo fijn dat je duidelijk en snel antwoordt.

Beantwoorden
SI
Katharina 2022-11-26 07:52:46

Hoi Rutger, wat is volgens jou beter? Een siliconen tulband of een giet-aluminium tulband?

Groetjes Katharina

Beantwoorden
KA
Rutger 2022-12-01 15:26:09

Ik vind metaal altijd fijner bakken.

Beantwoorden
Elisabeth 2022-11-26 09:50:09

Wat een super lekkere tulband. We hebben er met 15 man van gegeten en diverse collega’s vroegen om het recept. Bedankt voor je duidelijke en lekkere recepten Rutger!

Beantwoorden
EL
Joke 2022-12-03 14:03:09

Welke bloem gebruik je meestal met bakken patent of tarwebloem.

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-12-12 13:40:37

Ik gebruik gewoon tarwebloem, tenzij er specifiek patentbloem staat vermeld.

Beantwoorden
Sanne 2023-04-20 17:20:35

Erg lekker! Zelf een appel toegevoegd, dit maakt het nog wat lekkerder 😋
Oventijd was bij mij 10 min korter

Beantwoorden
SA
Rutger 2023-04-24 07:29:52

Lekkere variatie!

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.